ΚΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΟΜΑΔΑ
ΚΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΟΜΑΔΑ

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Από το 1984 που το άθλημα του χάντμπολ ξεκίνησε να κάνει τα πρώτα του βήματα στο νησί μας, η επαρχία της Λάρνακας είχε δηλώσει παρούσα. Με μια ομάδα, το ΚΝ Λάρνακας, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο χώρο της χειροσφαίρισης, τόσο με τη δυναμικότητα και τα πολύ καλά αποτελέσματα της ομάδας, κυριότερα όμως για τα μεγάλα ονόματα παικταράδων που ξεπήδησαν μέσα από αυτή.

Ο θρύλος του ΚΝ Λάρνακας κράτησε μια ολόκληρη δεκαπενταετία αφού λόγο οικονομικών δυσκολιών το 1999 αναγκάστηκε να αναστείλει τη δραστηριότητα του. Οι παίκτες της ομάδας «επιβίωσαν» είτε πηγαίνοντας με μεταγραφή σε άλλες ομάδες, είτε συνεχίζοντας την καριέρα τους στην Ανόρθωση, με την οποία έγινε συγχώνευση. Ένας «συνεταιρισμός» που δεν κράτησε παρά μόνο 2 χρόνια αφού με τη σειρά του το προσφυγικό σωματείο της Αμμοχώστου ανέστειλε τη δραστηριότητα αυτού του τμήματος. Έκτοτε, η επαρχία της Λάρνακας (στην κατηγορία αντρών) έμεινε χωρίς εκπρόσωπο στο άθλημα του χάντμπολ, ένα άθλημα στο οποίο είχε πρωτοστατήσει στην εξάπλωση του.

Αυτό βέβαια, μέχρι πρόσφατα αφού από φέτος η επαρχία της Λάρνακας  θα δηλώσει  παρούσα στο επικείμενο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ χάντμπολ αντρών! Μετά από πρωτοβουλία ανθρώπων οι οποίοι έζησαν τις ανεπανάληπτες στιγμές που περιγράψαμε πιο πάνω, μαζί με μια ομάδα νεότερων φίλων του αθλήματος  λήφθηκε η απόφαση για  την δημιουργία μιας ομάδας αντρών χάντμπολ, η οποία θα «στεγάζεται» στο σωματείο τ του Α.Ο. Αραδίππου.

«Ήταν κάτι που συζητούσαμε εδώ και πολύ καιρό», δίνει το στίγμα αυτής της απόφασης ένας από τους πρωταγωνιστές αυτής της πρωτοβουλίας, ο Κωνσταντίνος Χαραλάμπους. «Εδώ και πολλά χρόνια η Λάρνακα δεν είχε εκπρόσωπο στην κατηγορία αντρών και ήταν κάτι που μας προβλημάτιζε. Εμείς  που θέλαμε να ασχολούμαστε με το αγαπημένο μας άθλημα, μετά που τερμάτισε η Ανόρθωση, αγωνιζόμασταν στην ομάδα του Μ. Ολύμπιου –που στην ουσία δεν ήταν ομάδα της Λάρνακας – και  η οποία εδώ και χρόνια έχει αναστείλει τη δραστηριότητα της. Μετά από αρκετό προβληματισμό, η … παλιά φουρνιά του αθλήματος μαζί με κάποιους νεαρότερους, αποφασίσαμε ότι ήρθε ο καιρός να δημιουργήσουμε μια ομάδα που θα εκπροσωπεί στο χάντμπολ ολόκληρη την επαρχία μας».

Αυτή η απόφαση –θα μπορούσε να ισχυριστεί κάπoιος,  πάρθηκε σε μια εποχή που τα πράγματα (οικονομικά) είναι πάρα πολύ δύσκολα – σε όλα τα επίπεδα. «Γνωρίζουμε τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε –εξηγεί ο Κωνσταντίνος. Κάνουμε μια αρχή από το μηδέν, δημιουργώντας ένα σωματείο το οποίο δεν έχει χρέος, αλλά ούτε και έσοδα. Ίσως αυτά τα δεδομένα να μας φέρνουν σε πολύ καλύτερη μοίρα από σωματεία που είναι ήδη σε λειτουργία. Είμαστε όμως όλοι αποφασισμένοι να τρέξουμε για να βρούμε πόρους, μέσω φίλων και γνωστών μας, για να εξασφαλίσουμε τα βασικά λειτουργικά μας έξοδα».

Γι αυτούς που πιθανό να πιστεύουν ότι η δημιουργία αυτής της ομάδας ίσως και να αποτελέσει «πυροτέχνημα», ο Κωνσταντίνοις Χαραλάμπους απαντά: «Δεν ξεκινήσαμε αυτή την ομάδα απλά και μόνο  για το κέφι μας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε σωστές βάσεις, πάνω στις οποίες θα μπορούμε να κτίσουμε μελλοντικά μια υγιή ομάδα με πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν είναι τυχαίο που έχουμε δηλώσει στην Ομοσπονδία συμμετοχή στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα ηλικιών U2001και  U2003. Στόχος μας είναι να μαζέψουμε όσο περισσότερα παιδιά μπορούμε για να τα φέρουμε στην ομάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξαπλώσουμε το άθλημα του χάντμπολ σε όλη την επαρχία της  Λάρνακας  και να κάνουμε τα παιδιά να το αγαπήσουν, όπως το έχουμε αγαπήσει κι εμείς».

Όσον αφορά στο σκεπτικό η ομάδα να τεθεί υπό την «αιγίδα» του σωματείου Α.Ο. Αραδίππου: «Μπορεί η Αραδίππου να είναι μια κωμόπολη εκτός της πόλης της Λάρνακας, όμως είναι ένα σωματείο οι παράγοντες του οποίου αγαπούν το άθλημα του χάντμπολ, από την πρώτη στιγμή που ζητήσαμε τη βοήθεια τους μας την έδωσαν απλώχερα και στην πορεία θα μας βοηθήσουν ακόμη περισσότερο με πολλούς και διάφορους τρόπους, ιδιαίτερα στο γηπεδικό».

Όνειρο όλων των φίλων που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία αυτής της ομάδας  είναι «να  ξυπνήσουμε το ενδιαφέρον των παλιών φίλων του χάντμπολ,  να τους θυμίσουμε και να ξαναζήσουμε μαζί εποχές όπως τότε που γέμιζαν ασφυκτικά το κλειστό του Κοινοτικού Λάρνακας για να δουν αγώνες χάντμπολ και να στηρίξουν την ομάδα της επαρχίας τους. Θέλουμε να έρθουν κοντά και να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια, να μας στηρίξουν ηθικά, να νοιώσουν την ομάδα δική τους».

Τα ονόματα αυτών που θα αποτελέσουν την «πρώτη φουρνιά» της νέας ομάδας χάντμπολ αντρών της Λάρνακας:  Γεώργιος Τζιώρτας, Γιάννης Χούτρης, Γρηγόρης Βασιλείου, Ηρόδοτος Γεωργίου, Κυριάκος Γεωργίου, Κυριάκος Χριστοφόρου, Κωνσταντίνος Χαραλάμπους, Κωνσταντίνος Σαρρή, Παναγιώτης Γαλόσιας, Παναγιώτης Μιχαήλ, Παύλος Θεοδώρου, Στέφανος Μαρνερίδης, Χρίστος Τακούσιης, Χριστόδουλος Τζιώρτας, Χριστόφορος Κωνσταντινίδης, David Fowles και William Naylor