Παναγίδης Ανδρέου Πάνος
Παναγίδης Ανδρέου Πάνος

Στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Χάντμπολ (U18) της Πολωνίας  η Κύπρος έγραψε  την πιο χρυσή (μέχρι στιγμής) σελίδα της ιστορίας της. Δύο κύπριοι διεθνείς διαιτητές, οι  Γιώργος Παναγίδης και Μάριος Ανδρέου, ορίστηκαν και σφύριξαν στον μικρό τελικό (Ισπανία-Δανία) της διοργάνωσης ενώ ο κύπριος διεθνής παρατηρητής Πάνος Αντωνίου, ήταν ο παρατηρητής στον μεγάλο τελικό (Γαλία-Ουγγαρία)!

Κριτήριο της επιλογής των κύπριων διεθνών να σφυρίξουν στον τελικό, ήταν οι εξαιρετικές διαιτησίες που έκαναν σε όλη τη διάρκεια των αγώνων της τελικής φάσης της διοργάνωσης καθώς και στα έξι παιγνίδια που σφύριξαν(τα περισσότερα από τους υπόλοιπους διαιτητές) πήραν πολύ ψηλές βαθμολογίες. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες μας, η ΕΔ της διοργάνωσης είχε σαν πρώτη επιλογή το δίδυμο των κυπρίων διεθνών για τον μεγάλο τελικό, όμως μετά από … διαβουλεύσεις, στον τελικό σφύριξαν τελικά Κροάτες.

«Αυτή η εξέλιξη ήταν το επιστέγασμα της σκληρής δουλειάς που κάνουμε μαζί με τον Μάριο Ανδρέου τα τελευταία 5-6 χρόνια –ήταν το σχόλιο του Γιώργου Παναγίδη, όταν επικοινωνήσαμε μαζί του με την επιστροφή τους στην Κύπρο για να τους συγχαρούμε γι αυτή την μεγάλη τους  επιτυχία, που έκανε όλους τους κύπριους φίλους του αθλήματος αλλά και το κυπριακό χάντμπολ γενικότερα, περήφανους. Επιπλέον, από τότε που ήρθε ο ορισμός μας στον τελικό αυτής της διοργάνωσης, στρωθήκαμε στη δουλειά. Στην Πολωνία, μαζέψαμε τους καρποούς αυτής της σκληρής δουλειάς που κάναμε».

Ρωτήσαμε τον Γιώργο Παναγίδη πόσο εύκολο ήταν για δύο κύπριους διαιτητές να ξεχωρίσουν μεταξύ των υπολοίπων εννέα «ζευγαριών» που προέρχονταν από χώρες με παραδοσιακά ψηλότερο επίπεδο από το δικό μας, όπως η Ρωσία, Σερβία, Βοσνία, Ιταλία κλπ. «Η προσπάθεια δεν ήταν καθόλου εύκολη αλλά πάρα πολύ επίπονη. Στις δύο βδομάδες που ήμασταν στην Πολωνία ήμασταν καθημερινά στην … πρίζα. Κάθε μέρα προπόνηση για να έχουμε πολύ καλή φυσική κατάσταση, σεμινάρια, αναλύσεις φάσεων, συσκέψεις κλπ. Μας βοήθησε πολύ το ότι μείναμε προσηλωμένοι στο στόχο μας. Θέλαμε να κάνουμε μια πολύ καλή παρουσία για να δικαιώσουμε αυτούς που μας εμπιστεύθηκαν μια θέση στα τελικά της διοργάνωσης και τελικά, τους βγάλαμε ασπροπρόσωπους. Μέχρι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χάντμπολ, κ. Ζαν Πριχολντ μας έδωσε συγχαρητήρια για την γενική παρουσία μας και ιδιαίτερα για τη διαιτησία μας στον μικρό τελικό, μέσω του κ. Πάνου Αντωνίου, τον οποίο με την ευκαιρία θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά για τη βοήθεια που μας έδωσε στην Πολωνία, με την εμπειρία και τις γνώσεις του».

Όσον αφορά στο που μπαίνει μετά από αυτή την κορυφαία στιγμή  ο … πήχης για τη συνέχεια, ο Γιώργος Παναγίδης έδωσε το στίγμα: «Για μας, τίποτα δεν σταματά με την παρουσία μας στον μικρό τελικό μιας σημαντικής ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Με τη σκληρή δουλειά καταφέραμε να φτάσουμε ψηλά και γνωρίζουμε ότι μόνο αν συνεχίσουμε να δουλεύουμε  το ίδιο σκληρά θα καταφέρουμε να καθιερωθούμε σε αυτό το επίπεδο. Αυτό θα κάνουμε. Μένουμε προσγειωμένοι, σεμνοί και ταπεινοί και συνεχίζουμε σε χαμηλούς τόνους να δουλεύουμε σκληρά».