ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ
ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Το πλάνο πάνω στο οποίο δούλεψαν την τελευταία περίπου πενταετία οι Ομοσπονδιοακοί μας προπονητές στην Εθνική αντρών στο χάντμπολ, ήταν λογικό κι εφικτό. Έγινε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια γερή βάση με παίκτες οι οποίοι θα μπορούσαν να προσαρμοστούν πάνω σε ένα συγκεκριμένο στυλ παιγνιδιού. Ταυτόχρονα, με τη δημιουργία της Εθνικής Β’, νεαροί παίκτες που είχαν τα προσόντα και τη δυνατότητα να παίξουν στην Εθνική θα δούλευαν –υπό την επίβλεψη των προπονητών μας – πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλάνο έτσι ώστε, σταδιακά, αυτά τα νεαρά παιδιά να έφταναν σε ένα καλό επίπεδο κι ένα σημείο τέτοιο που θα ήταν εύκολο γι αυτούς να αναπληρώνουν τυχόν απουσίες και απώλειες στην Εθνική αντρών.
Το πλάνο αυτό ξεκίνησε την περίοδο 2008-09, όταν ο Γιάννης Αρβανίτης παρελάμβανε την … σκυτάλη στο τιμόνι της Εθνικής από τον Βλαδιμήρ Κόσικ. Στην πορεία ωστόσο, η προσπάθεια αυτή έζησε πάρα πολλές μεταλλάξεις.
Στο ξεκίνημα, η προσπάθεια έγινε με τη δυνατότητα επιλογής μέσα από μια πλειάδα ικανότατων, έμπειρων και έτοιμων παικτών. Ο κ. Αρβανίτης είχε τη δυνατότητα να έχει στη διάθεση του χειροσφαιριστές όπως οι Κυριάκος Σοφοκλέους, Ανδρέας Μαρκίδης, Χριστόδουλος Οικονόμου, Μάριος Ευσταθιάδης, Νέαρχος Μιχαηλίδης, Χάρης Γεωργίου, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Πάνος Ιερείδης, Δημήτρης Ταρτίος, Κώστας Κασπαρής.
Αυτή τη δεκάδα των φτασμένων παικτών συμπλήρωναν κάποια νεαρά, τότε, παιδιά, όπως οι Ιούλιος Αργυρού, Γιάννος Νικηφόρου, Θεμιστοκλής Τσίβικος, Μάριος Μηνά, Χριστόφορος Ταρτίος, Χριστόφορος Νούγκοβιτς, Αντρέας Γεωργίου, Μάριος Μηνά, Γιώργος Στυλιανού, Βασίλης Δημοσθένους, Παναγιώτης Χριστοδούλου, Χριστόδουλος Κωνσταντίνου, Ανδρέας Κασιουλής, όπως επίσης και οι φοιτητές τότε, Ευάγγελος Κώστα ο οποίος αγωνιζόταν στην ομάδα του Κιλκίς και Γιώργος Παπακυπριανού που αγωνιζόταν στο Διομήδη Άργους.
Περίπου πέντε χρόνια μετά από την εφαρμογή του πλάνου, τα αποτελέσματα άρχισαν να αποδίδουν καρπούς αφού ήδη από την πρώτη «φουρνιά» διεθνών στην επί Αρβανίτη εποχής αυτή τη στιγμή είναι στην Εθνική μόνο ο Κυριάκος Σοφοκλέους, ενώ ο βασικός κορμός της Εθνικής στηρίζεται πάνω στα νεαρά παιδιά της … τότε εποχής, με κάποιες βέβαια μικροεξαιρέσεις αφού Γ. Παπακυπριανού, Χρ. Κωνσταντίνου και Α. Κασιουλής, για διάφορους λόγους δεν είναι πλέον στην Εθνική.
Σήμερα, στην Εθνική έχουν κληθεί και κάποια άλλα νεαρά παιδιά τα οποία «ξεφύτρωσαν» μέσα από το μακροπρόθεσμο πλάνο που έκτισε η ΚΟΧ με τους Ομοσπονδιακούς της προπονητές. Είναι τα παιδιά της φωτογραφίας, οι Δημήτρης Νικηφόρου, Μάριος Τριμιθιώτης, Χρίστος Αργυρού, Νεκτάριος Στυλιανού και Μιχάλης Κκαϊλης, οι οποίοι είναι αυτοί που –αν συνεχίσουν να δουλεύουν σωστά και προσγειωμένα – σε μια περίπου πενταετία θα αποτελούν τον βασικό κορμό της Εθνικής μας ομάδας των αντρών. Γιατί μέχρι τότε σιγά – σιγά θα ωριμάσουν, θα αποκτήσουν εμπειρίες και θα είναι σε θέση να καλύψουν τα κενά που θα προκύψουν από την αποχώρηση των μεγαλύτερων σε ηλικία διεθνών μας παικτών.