PROODEFTIKOS KORASIDES TEAM1
PROODEFTIKOS KORASIDES TEAM1

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Προοδευτικός Πάφου. Ο « ακρογωνιαίος λίθος» της κυπριακής χειροσφαίρισης στην μαρκινή μας επαρχία. Ένα σωματείο το οποίο στελεχώνουν άνθρωποι – υπηρέτες του αθλήματος, που αγαπούν και προωθούν το χάντμπολ και μάλιστα με προσωπικό κόστος. Άνθρωποι οι οποίοι, παρά τα σοβαρά προβλήματα και τις αντιξοότητες παραμένουν πιστοί στις επάλξεις και δίνουν άνισες μάχες για να κρατήσουν στη ζωή το αγαπημένο τους άθλημα. Άνθρωποι που αποδυκνείονται άξιοι πρεσβευτές της ονομασίας του σωματείου τους αφού εμπράκτως προσπαθούν για την πρόοδο του αθλήματος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ήταν που ανέλαβαν πρωτοβουλία και οι δύο αθλητές του σωματείου, Παντελής Σωκράτους και Τάσος Σαββίδης για τη δημιουργία (για πρώτη φορά φέτος) της γυναικείας ομάδας χάντμπολ του Προοδευτικού.
«Από ανέκαθεν, με τη δημιουργία των ακαδημιών του σωματείου μας, ο Προοδευτικός είχε να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα, ιδιαίτερα στην κατηγορία των κοριτσιών» εξηγούν οι Π. Σωκράτους και Τ. Σαββίδης, στη συνομιλία που είχαμε μαζί τους. «Το μεγάλο μας πρόβλημα όμως ήταν πως, λόγο οικονομικού, δεν είχαμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ομάδα γυναικών. Έτσι, πολλά από τα κορίτσια που έβγαιναν από την ακαδημία μας, όταν συμπλήρωναν το 16ο έτος της ηλικίας τους δεν είχαν άλλη επιλογή από του να σταματήσουν το χάντμπολ και να συνεχίσουν σε άλλα αθλήματα. Αυτό, δεν ήταν άδικο μόνο για τις ίδιες τις κοπέλλες αλλά κυρίως για εμάς, που βλέπαμε τις παίκτριες πάνω στις οποίες επενδύαμε για 4-5 χρόνια να «εξαφανίζονται» από τον χώρο. Ο προβληματισμός για μας ήταν πιό έντονος τα τελευταία δύο χρόνια, έτσι όταν δεχτήκαμε πίεση από τα κορίτσια της ομάδας κορασίδων, τα οποία από του χρόνου δεν θα είχαν δικαίωμα συμμετοχής (λόγο ηλικίας) στις κορασίδες, αποφασίσαμε να ρισκάρουμε πολλά πράγματα και να δημιουργήσουμε ομάδα γυναικών».
Οι Σωκράτους και Σαββίδης, που ξεκίνησαν το χάντμπολ στην ομάδα του Προοδευτικού από το Δημοτικό σχολείο (1996), που δέθηκαν με αυτό και το αγάπησαν με αποτέλεσμα να αποφασίσουν να σπουδάσουν γυμναστές με ειδικότητα στο χάντμπολ, μας εξήγησαν και τους λόγους που η απόφαση αυτή (δημιουργία ομάδας γυναικών) ήταν είναι ένα μεγάλο ρίσκο: «Σαν σωματείο ο Προοδευτικός αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Δεν έχουμε πόρους, ούτε χορηγούς, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε αφάνταστα στο να εξεύρουμε τα λεφτά για τα βασικά μας έξοδα όπως η διαιτησία και τα οδοιπορικά. Πολλές φορές, για να συμπληρωθεί το ποσό των εξόδων μας, όλοι στην ομάδα βάζουμε λεφτά από την τσέπη μας. Προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να μαζέψουμε χρήματα διοργανώνοντας κάποιες εκδηλώσεις ή με τη διάθεση λαχνών. Όμως η κατάσταση τα τελευταία χρόνια είναι πολύ δύσκολη, αφού και ο κόσμος έχει τα δικά του οικονομικά προβλήματα. Αντιολαμβάνεστε λοιπόν πόσο αυξημένες θα είναι οι υποχρεώσεις αλλά και τα προβλήματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε με τη δημιουργία της ομάδας γυναικών. Όμως, αποφασίσαμε ότι πρέπει να κάνουμε αυτή την προσπάθεια και ό,τι βγει».
Όσον αφορά στην εξεύρεση παιδιών για την ακαδημία του σωματείου, οι δύο προπονητές χαρακτήρισαν την Πάφο πηγή ταλέντων. «Στην επαρχία μας έχουμε πολλά παιδιά που αγαπούν τον αθλητισμό και διαθέτουν ταλέντο. Θεωρούμε σημαντικό ότι ο Προοδευτικός είναι το μοναδικό σωματείο χάντμπολ στην επαρχία μας, άρα και η μοναδική επιλογή των παιδιών που θέλουν να ασχοληθούν με το άθλημα. Το δύσκολο βέβαια είναι να πείσουμε τα παιδιά να ξεκινήσουν να ασχολούνται με το χάντμπολ, ένα άθλημα το οποίο δυστυχώς δεν μπαίνει καθόλου εύκολα στο σπίτι τους, όπως συμβαίνει με άλλα ομαδικά αθλκήματα».
Πως αντιμετώπισε ο κόσμος της Πάφου την απόφαση για δημιουργία ομάδας γυναιοκών στο χάντμπολ: «Οι φίλοι του σωματείου μας και αυτοί που αγαπούν το άθλημα, αντιμετώπισαν πολύ θετικά αυτή μας την απόφαση. Περισσότερο από όλους χάρηκαν οι νεαρές μας παίκτριες οι οποίες πλέον έχουν επιλογή να συνεχίσουν και δεν θα υποχρεωθούν να τερματίσουν άδοξα και πρόωρα την καριέρα τους. Επιπλέον, με το άκουσμα της δημιουργίας της γυναικείας ομάδας, παλιές παίκτριες του σωματείου μας οι οποίες εξ ανάγκης υποχρέωθηκαν να σταματήσουν, έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για να επιστρέψουν και πάλι κοντά μας. Γενικά, υπάρχει ενθουσιασμός. Αυτό που ελπίζουμε και ευχόμαστε είναι να αγκαλιαστεί αυτή η προσπάθεια και ο κόσμος να συνηδειτοποιήσει ότι επιβάλλετε να στηρίξει ενεργά αυτή μας την προσπάθεια».
Τι περιμένουν ότι θα κερδίσουν με αυτή την πρωτοβουλία τους και πως αναμένουν να αντιμετωπίσουν οι υπόλοιποι φίλοι του αθλήματος αυτή τους την απόφαση: «Προσωπικά, δεν περιμένουμε ούτε έχουμε να κερδίσουμε κάτι, αλλά αντίθετα. Θα διαθέσουμε αφιλοκερδώς περισσότερο χρόνο για προπονήσεις και αγώνες, ενώ γνωρίζουμε ότι θα χρειαστεί κάποιες φορές να βάλουμε και λεφτά από την τσέπη για να καλύψουμε διάφορα έξοδα. Όσον αφορά στην αντιμετώπιση από τους υπόλοιπους φορείς και φίλους του αθλήματος, ένα πράγμα μόνο ζητούμε: Να μας σέβονται. Δεν θέλουμε ούτε να μας στρώνουν χαλιά, ούτε να μας κάνουν χατήρια. Αυτό που ζητούμε είναι να εκτιμήσουν και αναγνωρίσουν την μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για να κρατήσουμε ζωντανό το άθλημα του χάντμπολ στην Πάφο και να μας συμπεριφέρονται ισότιμα.Πρέπει να καταλάβουν ότι το χάντμπολ είναι ζωντανό στην επαρχία μας επειδή απλά μια μικρή μερίδα ανθρώπων το έχει αγαπήσει και παλεύει με νύχια και δόντια για να διατηρήσει το τμήμα εν ζωή. Η ίση αντιμετώπιση σε όλους τους τομείς, αποτελεί για μας την καλύτερη αναγνώριση αυτής της μεγάλης μας προσπάθειας».