Untitled 1
Untitled 1

Μετά από παράπονο που υποβλήθηκε από μητέρα ανήλικης αθλήτριας με επιστολή προς στο γραφείο της κα. Λήδα Κουρσουμπά Επίτροπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού , εξέτασε την περίπτωση και ζήτα εξηγήσεις άμεσα από το ΚΟΑ και την ΣΚΟΚ για την στέρηση του δικαιώματος νεαρής αθλήτριας 14 χρόνων να μεταγραφή σε άλλο Σωματείο εδώ και 3ης μήνες.

Σύμφωνα με την παραπονούμενη, το παιδί της που δεν επιθυμεί πλέον να αγωνίζεται σε σκοπευτικό  σωματείο της Λεμεσού, λόγω σοβαρών  γεγονότων που προέκυψαν, όπου συγκεκριμένα άτομα όπως ισχυρίστηκε  ανέλαβαν ετσιθελικά τη διοίκηση σκοπευτικού σωματείου και Σκοπευτηρίου που βρίσκετε στην Λεμεσό, και που όμως  αποτελεί ιδιοκτησία του ΚΟΑ. Περάν της νεαρής αθλήτριας όπως διαφάνηκε υπάρχουν και άλλοι γονείς που εξέφρασαν παρόμοιες καταγγελίες και όπως φαίνετε αυτά συμβαίνουν με την ανοχή της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Κύπρου (ΣΚΟΚ).

Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς της μητέρας, μέχρι και τις 22/02/2019, δεν είχε λάβει οποιαδήποτε απάντηση από τη διοίκηση του σκοπευτικού σωματείου της Λεμεσού σε σχέση με το αίτημα για μεταγραφή του παιδιού της, παρά τη ρητή υποχρέωση που έχουν τα σωματεία να απαντούν γραπτώς σε οποιαδήποτε αίτηση σκοπευτή για μεταγραφή, με αντίγραφο στη ΣΚΟΚ, εντός τουλάχιστο δέκα (10) ημερών, από την ημερομηνία λήψης της γραπτής αίτησης . Αποτέλεσμα της μη-λήψης οποιασδήποτε απάντησης από πλευράς του σωματείου, όπως αναφέρει η μητέρα της, έχει σαν αποτέλεσμα η νεαρή αθλήτρια αφού είναι και παγκυπριονίκης  να μην μπορεί τελικά να λάβει μέρος σε αγώνες είτε στην Κύπρο, είτε στο εξωτερικό και να τιμωρείται ουσιαστικά με αγωνιστική απραξία. Σε συνεχεία στις 22/02/2019, μέσω δικαστικού επιδότη, η παραπονούμενη έλαβε επιστολή από το σκοπευτικό σωματείο της Λεμεσού, με την οποία το Δ.Σ. του σωματείου την ενημέρωνε ότι, η Παναγιώτα από τις 22/02/2019 είναι μέλος της και, ως εκ τούτου, δύναται να αγωνίζεται ως αθλήτρια της στους αγώνες της ΣΚΟΚ και να λάβει μέρος στην επικείμενη αποστολή της ΣΚΟΚ στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες σταθερού στόχου που θα διεξαχθούν στην Κροατία. Η πιο πάνω απόφαση λήφθηκε χωρίς να ληφθεί υπόψη, ούτε η άποψη και συγκατάθεση των γονιών της, αλλά ούτε και της ίδιας της νεαρής αθλήτρια, η οποία προηγουμένως ζήτησε να μεταγραφεί από την εν λόγω ομάδα.

H Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κα. Λήδα Κουρσουμπά δήλωσε τα ακόλουθα:

« Στην προκειμένη περίπτωση, θεωρώ απαράδεκτη την απόφαση, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνήθηκε στο παιδί (μέσω δικαστικού επιδότη), για επανεγγραφή του στο  συγκεκριμένο σκοπευτικό σωματείο της Λεμεσού. Από τη στιγμή που το παιδί εξέφρασε ξεκάθαρα την άποψη του 3 μήνες προηγουμένως, ότι δεν επιθυμεί να αγωνίζεται με το συγκεκριμένο σωματείο και ζήτησε να μεταγραφεί, συνιστά κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων του και ταυτόχρονα κατάχρηση εξουσίας να επανεγγράφεται χωρίς τη θέληση του ιδίου και των γονιών του στο ίδιο σωματείο, προφανώς για εξυπηρέτηση οποιωνδήποτε άλλων συμφερόντων. Πρόκειται για ενέργειες που σαφώς προσβάλλουν την εγγενή αξιοπρέπεια του παιδιού και, ως εκ τούτου, αντίκεινται στο πνεύμα που εγκαθιδρύει η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

 1. Υπό το φως των πιο πάνω, αναμένω ότι η διοίκηση του συγκεκριμένου σκοπευτικού σωματείου της Λεμεσού θα:
 2. αναθεωρήσει άμεσα την απόφασή της για επανεγγραφή της νεαρής αθλήτρια στο συγκεκριμένο σκοπευτικό σωματείο της Λεμεσού.
 3. επιτρέψει την ελεύθερη μεταγραφή της στο Σωματείο που επιθυμεί και στη συνέχεια να ενημερωθώ σχετικά.

Ταυτόχρονα, παρακαλώ όπως τον Πρόεδρο της ΣΚΟΚ με ενημερώσει για τα πιο κάτω:

 1. Κατά πόσο είναι ενήμερη η ΣΚΟΚ για τις πιο πάνω αναφερθείσες ενέργειες του συγκεκριμένου σκοπευτικού σωματείου της Λεμεσού;
 2. Στη βάση ποιων κανονισμών πάρθηκε η εν λόγω απόφαση για επανεγγραφή του παιδιού στο συγκεκριμένο σκοπευτικό σωματείο της Λεμεσού και πώς λήφθηκε υπόψη η άποψη του ιδίου του παιδιού;

iii. Κατά πόσο, ως η αρμόδια Ομοσπονδία, συμφωνεί με τις συγκεκριμένες ενέργειες και θεωρεί ότι είναι προς το συμφέρον του παιδιού η απόφαση που έχει ληφθεί για αυτό

 1. Με ποια διαδικασία η ΣΚΟΚ προχωρά σε αναθεώρηση των κανονισμών/καταστατικού της;
 2. Ισχύουν οι ισχυρισμοί της παραπονούμενης για τα όσα έγιναν τον Νοέμβριο 2018 στο συγκεκριμένο σκοπευτικό σωματείο της Λεμεσού ;

Με ποιο τρόπο εξετάζετε τις καταγγελίες των γονιών και της νομικού τους συμβούλου σε σχέση με τα άτομα που ανέλαβαν τη διοίκηση συγκεκριμένο σκοπευτικό σωματείο της Λεμεσού το Νοέμβριο 2018;

Από τον Πρόεδρο του ΚΟΑ παρακαλώ όπως με ενημερώσει για τα πιο κάτω:

 1. Είναι η ΣΚΟΚ πλήρες μέλος και εγκεκριμένη Ομοσπονδία από τον ΚΟΑ;
 2. Τυγχάνουν έγκρισης από τον ΚΟΑ οι όποιες αλλαγές προχωρούν οι Ομοσπονδίες στα Καταστατικά/Εσωτερικούς Κανονισμούς;

iii. Με ποιο τρόπο ο ΚΟΑ ελέγχει τη νομιμότητα των Καταστατικών/Εσωτερικών Κανονισμών, καθώς και των τροποποιήσεων που τυγχάνουν κατά καιρούς και κατά πόσο συνάδουν με τις πρόνοιες της Σύμβασης για να διασφαλίζονται τα δικαιώματα του παιδιού; »

Ο ΚΟΑ μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει καμία ενεργεία και εγείρονται έντονες αμφιβολίες στο αν τελικά μπορεί η είναι ικανός να έχει οποιοδήποτε ουσιαστικό ρολό σε όσα διαδραματίζονται τις μέρες μας στο κυπριακό αθλητισμό. Τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται όλο και συχνότερα αρκετά περιστατικά όχι μόνο που συμβαίνουν στην συγκεκριμένη ομοσπονδία αλλά και σε αρκετές άλλες. Ας αναφέρουμε μερικές.

Στην Ομοσπονδία Πυγμαχίας για παράδειγμα που ένα θεός ξέρει που βρίσκεται τώρα, να είναι στον αυτόματο πιλότο αφού ετσιθελικά μετά από εισήγηση του πρόεδρου της Ομοσπονδίας για εκσυγχρονισμού του καταστατικού της, άτομα που κατέχουν αρκετά σωματεία στον έλεγχο τους (μερικά με μηδέν αγωνιστική παρουσία για σειρά χρόνων) και με διπλούς ψήφους επαναστάτησαν στην ιδέα αυτή με αποτέλεσμα να δώσει το ΔΣ παραίτηση ώστε να πετύχουν την απομάκρυνση του συγκεκριμένου ρομαντικού αλλά και φιλόδοξου Πρόεδρου που επιθυμούσε την  ακολουθία τον προκηρύξεων του ΚΟΑ για την εφαρμογή της χρηστής διακυβερνήσεις εντός όλων των Ομόσπονδων.

 Ένας ΚΟΑ οπού είναι σε αμφισβητήσιμη θέση και ικανού ρολού ειδικότερα πρόσφατα αφού βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα για την περίπτωση που εξαφανίστηκαν από το Ταμείο Συντάξεως το ποσό 500000 λιρών (850000 ευρώ) χωρίς γνώση και έγκριση του Δ.Σ του ΚΟΑ η’  ότι δεν καταβάλλονταν οικονομικές καταστάσεις για το Ταμείο Συντάξεως με το έλλειμμα να εκτοξεύετε στα 3.5 εκατομμύρια ευρώ και τα χειρότερο το άτομο που θεωρείτε ως υπεύθυνο για όλα αυτά παρόλο τις οικονομικές ατασθαλίες και την τεκμηριωμένη κακοδιαχείριση του Ταμείου Συντάξεως ορίστηκε από τον ΚΟΑ να τον εκπροσωπεί σε Ευρωπαϊκές Επιτροπές σε θέματα Χρηστής Διακυβέρνησης (Good Governance)  και Ακεραιότητας του Αθλητισμού (Sport Integrity), και ακόμη που  συμμετέχει σε υπηρεσιακά ταξίδια τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με το επάγγελμα του όπως παλαιότερα ταξίδι στον Καναδά για θέματα Ντόπινγκ και πολύ πρόσφατα στην Βιέννη όπου ο Οργανισμός τον έστειλε για να παρακολουθήσει Σεμινάριο με θέμα: Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ? θέμα άτοπο  αφού δεν έχει να κάνει καθόλου με την ιδιότητα του.

Η οικογενειοκρατία καλά να κρατά οπού ο Όρος διαπλεκόμενα συμφέροντα να βρίσκεται σε έξαρση. Σε συγκεκριμένη Ομοσπονδία Ολυμπιακού αθλήματος βασικό στέλεχος που εργοδοτείται σαν  τεχνικός διευθυντής,  ταυτόχρονα η γυναικά του να  κατέχει και αυτή την θέση της διευθύντριας . Σε άλλη περίπτωση τεχνικός διευθυντής Ομοσπονδίας σε Ολυμπιακό άθλημα να διατηρεί παράλληλα και δίκη του σχόλη, μέλος της Ομοσπονδία που διαχειρίζεται ο ίδιος. Σε άλλη περίπτωση μητέρα και κόρη να ανήκουν σαν βασικά στελέχη σε ομοσπονδία Ολυμπιακού αθλήματος με το ρολό του κριτή και ταυτόχρονα η δεύτερη κόρη να διατηρεί σχόλη που είναι μέλος στην συγκεκριμένη ομοσπονδία και να κρίνεται από την μητέρα και την αδελφή της.   

Τελικά, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για όλα αυτά και αρκετά αλλά που συμβαίνουν ώστε επιτέλους ο αθλητισμός να μπόρεση να αποτελεί προπύργιο ελπίδας, μιας ελπίδας που είναι πιθανό να οικοδομήσει ένα μοντέλο που συνδυάζει ελευθερία, οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και προστασία του αθλητή .

 

 


Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

 • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
 • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
 • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
 • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube