Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα μέτρο αναφοράς για το πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο ανεβάζει τη γλυκόζη στο αίμα. Ο γλυκαιμικός δείκτης αναφέρεται μόνο σε υδατάνθρακές, οι πατάτες και τα επεξεργασμένα δημητριακά φαίνεται να ανεβάζουν γρηγορότερα τη γλυκόζη στο αίμα και τα προϊόντα ολική άλεσης πιο αργά. Όσον αφορά το κομμάτι των υδατανθράκων είναι θετικό να επιλέγουμε τρόφιμα με χαμηλό γλλυκαιμικό δείκτη, πρέπει όμως να επιλέξουμε τρόφιμα στο σύνολο του αφού ο γλυκαιμικός δείκτης δεν αναφέρεται σε πρωτεϊνες και λιπαρά. Ο Διατροφολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος μας δίνει περισσότερες πληροφορίες για το γλυκαιμικό δείκτη και την επιρροή του στο σάκχαρο.
Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης;
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω ο γλυκαιμικός δείκτης δε πρέπει να συγχέεται με την ισορροπημένη διατροφή γιατί ακόμα και το παγωτό επειδή δεν έχει μόνο απλά σάκχαρα αλλά και πρωτεϊνες και λίπος θεωρείται ένα τρόφιμο με χαμηλό γυκαιμικό δείκτη, δε σημαίνει όμως ότι μπορεί να καταναλώνεται άφοβα σε μεγάλες ποσότητες. Στο διαβήτη είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ή πως θα συνδυάσουμε για να έχουμε πιο αργή αύξηση της γλυκόζης. Η εξατομίκευση είναι κάτι πολύ σημαντικό για τη ρύθμιση του διαβήτη και μπορούμε σε κάποιες περιπτώσεις να σπάσουμε τη συνήθεια των 5 γευμάτων ημερισίως σε λιγότερα.
Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε στο δημοσιογράφο ότι τρώγοντας καστανό ρύζι αντί για λευκό η γλυκόζη στο αίμα του καθυστέρησε ν’ ανέβει περίπου 2 ώρες σε αντίθεση με το λευκό ρύζι που ανεβάζει το σάκχαρο σε μισή με μια ώρα. Ο Διατροφολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος μας εξηγεί ότι τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη προκαλούν αυτή ακριβώς την καθυστέρηση στην αύξηση της γλυκόζης. Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι ένα άγουρο φρούτο μπορεί να έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και όσο περνάνε οι μέρες να ανεβαίνει γιατί αυξάνονται τα σάκχαρά του.
ΟΛΓΑ ΔΕΔΕ
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος