Υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι για τους οποίους η εκπαίδευση στο Αικιντο είναι μια σπουδαία δραστηριότητα για τους ανθρώπους κάθε ηλικίας, αλλά ιδιαίτερα για τα παιδιά.
Η εκπαίδευση στο AIKIDO είναι σαν την ασφάλιση. Μπορεί να ελπίζετε πως τα παιδιά σας ποτέ δε θα το χρειαστούν, αλλά θα είστε ευτυχείς αν ξέρετε ότι μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους όταν παραστεί ανάγκη.
Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της αυτό-πειθαρχίας. Το AIKIDO είναι παγκοσμίως γνωστό και αποδεκτό για την ικανότητά του να δημιουργεί την πειθαρχία στα παιδιά. Αυτή η πειθαρχία έρχεται με τη μορφή της εστίασης, Της συγκέντρωσης και του σεβασμού . Αυτές είναι δεξιότητες που διδάσκονται μέσω της κατάρτισης του AIKIDO. Αυτές οι αρετές μεταφέρονται και σε άλλες πτυχές της ζωής του παιδιού συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφοράς του στο σπίτι και το σχολείο.
Αυτοπεποίθηση
Το AIKIDO είναι ιδανικό για να δώσει στο παιδί θετική στάση και νικηφόρα διάθεση. Πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε και αυτό το προτέρημα στο φέρσιμό του.
Μερικοί ανησυχούν ότι σαν πολεμική τεχνική, ενισχύσει την αίσθηση της βίας και θα βοηθήσει τις δεξιότητες που χρειάζονται για να βλάψει τους άλλους. Το AIKIDO επιτυγχάνει ακριβώς το αντίθετο. Ένα κοινό χαρακτηριστικό των θητών είναι ότι δεν έχουν αυτοέλεγχο, αλλά και δεν ξέρουν πως να διαχειρίζονται το θυμό τους. Οι τέχνες αυτές εξαλείφουν αυτά τα προβλήματα διότι βοηθούν στη μείωση του στρες, βελτιώνουν τη συγκέντρωση και τον έλεγχο και διδάσκουν το σεβασμό προς τους άλλους.
Υπό την έννοια αυτή, βοηθούν επίσης τα παιδιά που πέφτουν θύματα εκφοβισμού, διότι τους δίνουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για την καταπολέμηση της παρενόχλησης πριν από την έναρξή της.
Οι παραπάνω είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για τους οποίους η εκπαίδευση στο AIKIDO είναι τόσο σημαντική για τα παιδιά όλων των ηλικιών.
Ο κόσμος μας αλλάζει και πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να προετοιμαστούν για τις προκλήσεις που θα συναντήσουν στην πορεία της ζωής τους. Το AIKIDO προσφέρει πολλά από τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται ο άνθρωπος για να πετύχει σε όλους τους τομείς της ζωής.
ΤΑ Παιδιά χρειάζονται τη θετική διέξοδο .
Με το AIKIDO εκπληρώνουν απόλυτα αυτήν την ανάγκη.
Τι είναι το Αϊκίντο; … Aikido (合 気 道, Aikido) είναι μια ιαπωνική πολεμική τέχνη που αναπτύχθηκε από Morihei Ueshiba . Το Aikido είναι συχνά μεταφράζεται ως “Ο τρόπος της ενοποίησης (με) την ενέργεια της ζωής” ή “ο τρόπος του αρμονικού πνεύματος.” Ο στόχος του Ουεσίμπα ήταν να δημιουργήσει μια τέχνη που οι επαγγελματίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, προστατεύοντας παράλληλα τους εισβολέα από τον τραυματισμό . Αϊκίντο είναι ένα Μπούντο (ιαπωνική πολεμική τέχνη), που δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον O-Sensei Μοριχέι Ουεσίμπα (1883-1969), ο οποίος είχε βαθιά γνώση των πολεμικών τεχνών και της φιλοσοφίας. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Αϊκίντο έγινε μια από τις πιο δημοφιλείς πολεμικές τέχνες στον κόσμο, υπό την ηγεσία του γιου του Ιδρυτή, του δεύτερου Ντόσου, Ουεσίμπα Κισομάρου (1921-1999). Σήμερα, ο τρίτος Ντόσου, Ουεσίμπα Μοριτέρου (γεν. 1951), ο εγγονός του Ιδρυτή, είναι ο ηγέτης της Παγκόσμιας Έδρας του Αϊκίντο και της κοινότητας του Αϊκίντο σε ολόκληρο το κόσμο.
Το Ίδρυμα Αϊκικάι είναι η μητρική οργάνωση του Αϊκίντο. Είναι μια επίσημα αναγνωρισμένη οργάνωση από το ιαπωνικό κράτος. Υπό την ηγεσία του Ντόσου Μοριτέρου Ουεσίμπα, το Ίδρυμα Αϊκικάι αναπτύσσει και διαδίδει το Αϊκίντο σε όλο τον κόσμο, διατηρώντας τα ιδανικά του Ιδρυτή του, Μοριχέι Ουεσίμπα.
Το Αϊκίντο χρησιμοποιεί τις μεθόδους εκπαίδευσης των παραδοσιακών ιαπωνικών πολεμικών τεχνών στα πλαίσια της σύγχρονης κοινωνίας, και υπογραμμίζει την πνευματική ανάπτυξη. Το Αϊκίντο δεν είναι άθλημα και ως εκ τούτου, δεν έχει αγώνες. Αναπτύσσει πραγματική δύναμη με τη σφυρηλάτηση του μυαλού και του σώματος. Οι τεχνικές του βασίζονται σε φυσικές κινήσεις, χωρίς αδικαιολόγητη πίεση στο σώμα και έτσι άνδρες, γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι μπορούν να ασκηθούν σε αυτό. Η φυσική κατάσταση και η δύναμη βελτιώνονται μέσω της ευελιξίας. Το Ki – μια έννοια η οποία γίνεται κατανοητή μέσω της ειλικρινούς και επίμονης άσκησης- κατέχει κεντρικό ρόλο στο Αϊκίντο. Το Ki και η δύναμη της αναπνοής (Kokyu-ryoku) είναι αδιαίρετα και η ίδια η ύπαρξη της τέχνης, καθώς οι κινήσεις επικεντρώνονται στο κέντρο του ανθρώπινου σώματος (seikan tanden).
Το Αϊκίντο αποτελείται από τεχνικές ακινητοποιήσεων και ρίψεων, οι οποίες εφαρμόζονται ενάντια σε επιθέσεις κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων και ένοπλων επιθέσεων (με μαχαίρι, ξίφος και ραβδί). Όλες οι τεχνικές είναι εκ φύσεως αμυντικές, ενώ η τέχνη δεν έχει αθλητικούς αγώνες. Η ρουτίνα της άσκησης βασίζεται στην επανάληψη των τεχνικών ενάντια σε επιθέσεις. Τα όπλα που χρησιμοποιούνται στην άσκηση είναι ξύλινα ομοιώματα.
Οι τεχνικές του Αϊκίντο εκμεταλλεύονται τη δύναμη και τη φορά της επίθεσης, χωρίς να την διακόπτουν ή να την αντικρούουν. Η επίθεση αποφεύγεται με την κίνηση του σώματος και η ορμή της επίθεσης ανά-κατευθύνεται. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται όχι μόνο στη διαχείριση των τεχνικών,αλλά και στο πνεύμα αρμονίας και ανθρωπισμού κατά την εφαρμογή αυτών, κάτι που παίρνει πολλά χρόνια για να φτάσει σε υψηλό επίπεδο. Στο αϊκίντο πάντα υπάρχει χώρος για περαιτέρω πρόοδο και η άσκηση διαρκεί κυριολεκτικά για μια ζωή.
Η λέξη ‘Αϊκίντο’ θα μπορούσε να μεταφραστεί στα ελληνικά ως “η Ατραπός (Ντο) της αρμονίας (Αϊ) με το Κι”, όπου το ‘Κι’ στη ανατολική κοσμοθεωρία είναι η συμπαντική γενεσιουργός ενέργεια. Το αϊκίντο αναζητά την ένωση αυτής της συμπαντικής ενέργειας με το Κι που βρίσκεται μέσα στο κάθε άτομο.
Ο ρουχισμός της προπόνησης είναι παραδοσιακός ιαπωνικός, με τη λευκή φόρμα των ιαπωνικών πολεμικών τεχνών (σακάκι και παντελόνι) και το φαρδύ πανταλόνι, χρώματος μαύρου ή σκούρου μπλε, το οποίο ονομάζεται ‘χακαμα’ και προέρχεται απο τα παντελόνια που φόραγαν οι έφιπποι σαμουράι.
Το αϊκίντο διαθέτει σύστημα διαβαθμίσεων όμοιο των υπολοίπων ιαπωνικών πολεμικών τεχνών με βαθμίδες ‘κιού’ οι οποίες προηγούνται του πρώτου βαθμού της μαύρης ζώνης. Μεταξύ των βαθμίδων της μαύρης ζώνης (‘νταν’) απαιτείται ένας προοδευτικά αυξανόμενος αριθμός ετών άσκησης. Στο αϊκίντο υπάρχουν και τρεις εκπαιδευτικοί τίτλοι: Φουκούσιντοϊν (βοηθός εκπαιδευτής), Σιντόιν (εκπαιδευτής) και Σίχαν (υψηλόβαθμος εκπαιδευτής). Ο τίτλος τιμής ‘Σενσέι’ (δάσκαλος) αναφέρεται γενικά για κάθε εκπαιδευτή, ο οποίος έχει επωμιστεί την ευθύνη της άσκησης μιας ομάδας.
SENSEI MARIOS CONSTANTINOU