AM2V0069
AM2V0069

Μια νεανική και ταλαντούχα παρουσία βρίσκεται τον τελευταίο καιρό στην Κύπρο η οποία ασχολείται με το σπορ του καρτ. Πρόκειται για της Ελληνικής καταγωγής  δεκάχρονος Γιάννης Ζαιτσεφ, οπού τον τελευταίο χρόνο μετακόμισε μόνιμα στην Κύπρο.

Λίγα λόγια για τον Γιάννη

Ο Γιάννης Ζαιτσεφ γεννήθηκε στη Μόσχα στις 11 Ιανουαρίου 2009. Ξεκίνησε να οδηγεί kart όταν ήταν 7 ετών και λαμβάνοντάς μέρος στο ρωσικό πρωτάθλημα στις κατηγορίες «Micro» και «Mini». Πήρε την 3η θέση στο Πρωτάθλημα Ουράλ το 2018 στην κατηγορία «Μίνι». Το 2019 μετακόμισε στην Κύπρο με τους γονείς του, η μητέρα του έχει ρίζες Ελληνικές. Ζει στη Λεμεσό, και φοίτα στο σχολείο «Pascal» στη 5η τάξη. Επίσης, ασχολείται και με το άθλημά της πυγμαχίας .Τώρα όμως συμμετέχει στο Κυπριακό Πρωτάθλημα στο karting στην κατηγορία «Mini».

Στην Κύπρο πραγματοποιούνται κάθε χρόνο 10 αγώνες στο πρωτάθλημα, και ο κάθε οδηγός προσπαθεί να πάρει όσους περισσότερους βαθμούς από κάθε κούρσας οπού μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος ανακηρύσσεται και  ο  νικητής. Οι τελευταίοι αγώνες ο 7ος  και 8ος πραγματοποιήθηκαν στις 24 Νοεμβρίου στην αγωνιστική πίστα Daytona Raceway , που βρίσκετε στη Λευκωσία με το Πρωτάθλημα διοργανώνεται από την Επιτροπή Καρτ του Κυπριακού Ομίλου Αυτοκινήτου.

 Ο οδηγός Γίαννης Ζαιτσεφ έχει δείξει τεράστια πρόοδο στην τελευταία του αγωνιστική προσπάθειά όπου κατάκτησε και την τρίτη θέση στην κατηγορία του, μας ανάφερε για το πως αποφάσισε να ασχοληθεί αρχικά με το σπορτ του κάρτ;

Όλα ξεκίνησαν τυχαία, για πρώτη φορά προσπάθησα να οδηγήσω karting στην Ελλάδα όταν βρισκόμουν σε διακοπές, και μου άρεσε. Με την επιστροφή μου στη Μόσχα έψαξα και βρήκα την σχολή RED Racing του Γιάν Σέλενγκσκοσκι οπού και πήρα τα πρώτα μου μαθήματά. Ξεκίνησα με αρκετό ενθουσιασμό το karting και κατάφερα την πρώτη χρονιά και κέρδισα ένα σχολικό πρωτάθλημα. Στη συνέχεια, προσπαθήσαμε να κάνουμε δοκιμαστικές κούρσες στο Σότσι και στη συνέχειά ξεκίνησε και η αγωνιστική μου δράση.

Σου αρέσει να παίζεις αγωνιστικά παιχνίδια και PC ή κονσόλες; Εάν ναι, διαφέρουν από μια πραγματική εμπειρία ζωής;

Ναι, παίζω Need for Speed, αλλά εκεί δεν υπάρχει τόσο μεγάλη αίσθηση ταχύτητας όπως σε ένα kart, η τελευταία μου ταχύτητα ήταν 99 km / h. Μου αρέσει να παίζω Fortnite περισσότερο.

Τι σου δίνει τι καρτς ; Τι σε κάνει να νιώθεις όταν αγωνίζεσαι;

Το Karting με διδάσκει πειθαρχία και συγκέντρωσή. Αυτό είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό άθλημα, οπού κάθε λάθος απόφασή μπορεί να οδηγήσει απώλειά βαθμών. Θα πρέπει να είστε ισχυροί και να υπάρχει μεγάλη αντοχή στον οδηγό και επίσης να βρίσκεσαι συνεχώς σε εγρήγορσή. Νομίζω ότι κανένας ενήλικας δεν είναι σε θέση να οδηγήσει ένα kart με πλήρη ταχύτητα.

Ποιο αυτοκίνητο σου αρέσει περισσότερο και εάν επιθυμείς να το αγοράσεις στο μέλλον;

Μου αρέσει το Ford Mustang, το Nissan GT, όλα τα γρήγορα αυτοκίνητα. Όταν μεγαλώσω θα αγοράσω στον εαυτό μου ένα γρήγορο δίπορτο αυτοκίνητο.

 Σε ενδιαφέρουν τα αυτοκίνητα και το πώς λειτουργούν;

Ναι, πολύ, άσχετος αν ακόμη είμαι πολύ μικρός για να τα κατανοήσω.

 Σπούδασες στο σχολείο της Μόσχας RED Racing – αυτή είναι η μεγαλύτερη σχολή του karting στη Μόσχα και διευθύνεται από τον οδηγό Yan Shelengovsky. Τι μπορείς να πείς για το επίπεδο εκπαίδευσης στο σχολείο της Κύπρου σε σχέση με το προηγούμενο;

Ναι, η RED Racing είναι μία από τις μεγαλύτερες σχολές karting στη Ρωσία. Με αυτούς πήρα μέρος στο ρωσικό πρωτάθλημα στην κατηγορία «Micro» όταν ήμουν 7. Ο Yan μου δίδαξε αρκετά πράγματά που με βοήθησαν στην πορεία μου άλλα στη συνέχεια μετακόμισα στην τάξη «Μίνι» και άλλαξα την ομάδα μου στο «Prima Racing» του Alexey Dergunov με τον οποίο πήρα την 3η θέση στο Πρωτάθλημα Ουράλ. Αυτό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο Ρωσικό Πρωτάθλημα.

Τι μπορείς να μου πεις σχετικά με τις πίστες στη Μόσχα συγκρίνοντάς  με αυτές που βρίσκονται στην Κύπρο, και πού είναι καλύτερα;

Στη Ρωσία υπάρχουν αρκετά καλές και εξελιγμένες διαδρομές, στην Κύπρο αγωνιζόμαστε στις πίστες της Ντειτόνας που βρίσκονται στη Λευκωσία. Η Ντειτόνα είναι μια ενδιαφέρουσα και τεχνικά δύσκολη διαδρομή, αλλά με κάθε αγώνα κατανοώ την τροχιά του τέλειου τρόπου πολύ καλύτερα.

Θεωρείς δύσκολο να οδηγείς με πλήρη εξοπλισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην Κύπρο;

Σίγουρα κάνει πολύ ζέστη, γι ‘αυτό και όλοι οι αγώνες αρχίζουν τόσο νωρίς. Έχω ειδικό εξοπλισμό στολή προστασία, κράνος. Και είναι πολύ ζεστό να είσαι σε αυτό, ειδικά αν λάβετε υπόψη ότι ο κινητήρας του καρτ είναι ακριβώς δίπλα μου. Αλλά όταν αγωνίζομαι δεν το αισθάνομαι, η συγκέντρωσή μου είναι πλήρως στις κινήσεις μου.

Γνωρίζεις το Κύπριο πρωταθλητή Βλαντιμίρ Τζιόρτζι;

Δυστυχώς, δεν τον γνωρίζω, αλλά θα το ήθελα πολύ να τον γνωρίσω. Τώρα ο Χάμιλτον είναι ο καλύτερος οδηγός στη Formula 1, αλλά έχω δει τους αγώνες με τους Schumacher, Senna, αυτοί είναι οι σπουδαίοι οδηγοί και ξεκίνησαν από το karting.

Τι σκοπεύεις να κάνεις στο μέλλον;

Θα συνεχίσω να συμμετέχω σε πρωταθλήματα, φέτος επιθυμώ να βρεθώ ανάμεσά στους νικητές. Μετά από αυτό θα δούμε τι θα συμβεί. Εάν μου δοθεί η ευκαιρία, θα προσπαθήσω να λάβω μέρος σε πρωταθλήματα στην Ιταλία κάτω από την κυπριακή σημαία.

 

 

 


Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube