admin ajax 1
admin ajax 1

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, πραγματοποίησε την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στο Ολυμπιακό Μέγαρο την «Τελετή Βράβευσης των Καλυτέρων Εφήβων-Νεανίδων 2013».

 

Η βράβευση θεσμοθετήθηκε το 1985 από την ΚΟΕ, ύστερα από εισήγηση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής όπως βραβεύονται κάθε χρόνο οι νέοι αθλητές, και ο θεσμός συμπλήρωσε φέτος 29 χρόνια ζωής.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η ΚΟΕ απένειμε τo  Βραβείo «Γλαύκος Κληρίδης», στους Παύλο Κοντίδη και Ελένη Αρτυματά. Τα βραβείo απονέμονται στον καλύτερο αθλητή και την καλύτερη αθλήτρια της χρονιάς, και καθιερώθηκαν φέτος ύστερα από απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ, προς ένδειξη τιμής στον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Ο Παύλος Κοντίδης κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Ομάν τον περασμένο Νοέμβριο. Η Ελένη Αρτυματά κέρδισε τρία μετάλλια στους Μεσογειακούς Αγώνες στη Μερσίνα, κατακτώντας χρυσό στα 200μ., αργυρό ως μέλος της ομάδας σκυταλοδρομίας 4Χ100 και χάλκινο στα 100μ.

Απονεμήθηκε επίσης στην Δρ. Εβελίνα Γεωργιάδου, το ετήσιο βραβείο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής «Γυναίκες και Αθλητισμός». Στο θεσμό συμμετέχουν οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, που προτείνουν η κάθε μια ξεχωριστά, την γυναίκα που θα βραβευθεί και η οποία πληροί τα κριτήρια που τίθενται. Αυτά είναι η συμβολή της στην συμμετοχή και στην καθοδήγηση γυναικών και κοριτσιών στις αθλητικές δραστηριότητες, η συμβολή στην υποστήριξη για συμμετοχή στη διοίκηση και την παρουσία γυναικών ψηλά στην ηγετική πυραμίδα του Αθλητισμού, καθώς και η συμβολή στην προβολή των γυναικών που ασχολούνται με τον αθλητισμό μέσω των Μ.Μ.Ε. Λαμβάνεται επίσης υπ’ όψιν η επαγγελματική και η αθλητική καριέρα της προτεινόμενης.

Η επιλογή των καλυτέρων Εφήβων-Νεανίδων έγινε μέσα από τις προτάσεις που έκαναν οι οικείες αθλητικές ομοσπονδίες των προταθέντων αθλητών προς την ΚΟΕ. Συνολικά προτάθηκαν από 31 Ομοσπονδίες, 31 έφηβοι και 31 νεάνιδες. Κατά το 2013 καταγράφηκαν εξαιρετικά υψηλές επιτυχίες και επιδόσεις από τους αθλητές, και το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΚΟΕ, αποφάσισε όπως φέτος απονεμηθούν τα βραβεία των καλυτέρων σε δύο έφηβους και δύο νεάνιδες.

363

Καλύτεροι έφηβοι αθλητές, αναδείχτηκαν ο Νικόλας Βασιλείου (Σκοποβολή) και ο Μάριος Γεωργίου (Γυμναστική). Ο Νικόλας Βασιλείου κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες στη Γερμανία τόσο στο ατομικό, όσο και στο ομαδικό με την Εθνική ομάδα. Ο Μάριος Γεωργίου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα στον Πλάγιο Ίππο, ενώ στους ίδιους αγώνες ήταν 4ος στο Σύνθετο Ατομικό.
Καλύτερες Νεάνιδες αναδείχτηκαν η Κυριακή Κουττούκη (Τάε Κβο Ντο) και η Σκεύη Ανδρέου (Στίβος).  Η Κυριακή Κουττούκη κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία, και χάλκινο μετάλλιο στους Μεσογειακούς αγώνες της Μερσίνας. Η Σκεύη Ανδρέου κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στα 100μ. τόσο στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα, όσο και στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων στην Ουτρέχτη, ενώ ήταν μέλος της ομάδας σκυταλοδρομίας 4Χ100 Γυναικών που κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στους Μεσογειακούς.
Η Σκεύη Ανδρέου τιμήθηκε επίσης με το έπαθλο «Αντώνης Παπαδόπουλος» που απονέμεται στον καλύτερο αθλητή/τρια του Στίβου.

267

Το έπαθλο «Πέυκιος Γεωργιάδης» απονεμήθηκε στην κολυμβήτρια Ειρήνη Κύζα. Το έπαθλο απονέμεται στον αθλητή/τρια που ξεχώρισε τόσο με τις επιδόσεις στην εκπαίδευση όσο και τις αγωνιστικές επιτυχίες. Η αθλήτρια είναι άριστη μαθήτρια και κατά το 2013 σημείωσε έξι παγκύπριες επιδόσεις, τρεις στην κατηγορία Γυναικών και τρεις στην κατηγορία Νεανίδων, ενώ κατέκτησε έξι συνολικά χρυσά μετάλλια σε Παγκύπριους αγώνες.
Καλύτερη αθλήτρια ομαδικού αθλήματος αναδείχτηκε η Βικτώρια Ζαμπά, που αγωνίζεται στην πρωταθλήτρια ομάδα της «Απόλλων Ladies» και ήταν παράλληλα βασικό στέλεχος και πρώτη σκόρερ της Εθνικής ομάδας. Καλύτερος αθλητής ομαδικού αθλήματος αναδείχτηκε ο Μίνως Αγαθοκλέους, στέλεχος της Εθνικής ομάδας Ανδρών και Εφήβων, ενώ κατά την περσινή περίοδο αγωνιζόταν στην πρωταθλήτρια Ανόρθωση.
Ειδικές τιμητικές βραβεύσεις, για την πρόοδο στις αθλητικές επιδόσεις και τα αποτελέσματα που πέτυχαν κατά το 2013 απονεμήθηκαν επίσης, στην Ναταλία Χριστοφή (Στίβος), στον Πέτρο Χρυσοχό (Αντισφαίριση) και στον Νικόλα Ιωαννίδη (Πένταθλο/Δίαθλο). Βραβεύτηκαν επίσης οι αθλητές των Ειδικών Ολυμπιακών Τιμόθεος Βασιλείου και Μαρία Κυριάκου.

Ακολουθεί ο πλήρης κατάλογος των βραβευθέντων :

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΚΟΕ

ΑΤΟΜΙΚΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ
1   ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΦΗΒΟΣ   Νικόλας Βασιλείου (Σκοποβολή)
Μάριος Γεωργίου (Γυμναστική)
2   ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΝΕΑΝΙΔΑ   Σκεύη Ανδρέου (Στίβος)
Κυριακή Κουττούκη (Τάε Κβο Ντο)
3   ΕΠΑΘΛΟ «ΑΝΤ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ» ΣΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΘΛΗΤΗ/ΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ   Σκεύη Ανδρέου (Στίβος)
4   ΕΠΑΘΛΟ «ΠΕΥΚΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ»
ΣΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΦΗΒΟ/ΝΕΑΝΙΔΑ
ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑ-ΑΘΛΗΤΗ/ΤΡΙΑ   Ειρήνη Κύζα (Κολύμβηση)
5   ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ    Τιμόθεος Βασιλείου (Κολύμβηση & Αλπικό Σκι)
Μαρία Κυριάκου (Στίβος και Αλπικό Σκι)
ΟΜΑΔΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
1   ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΦΗΒΟΣ   Μίνως Αγαθοκλέους (Πετόσφαιρα)
2   ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΝΕΑΝΙΔΑ   Βικτώρια Ζαμπά (Ποδόσφαιρο)
ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
1      Ναταλία Χριστοφή (Στίβος)
2      Νικόλας Ιωαννίδης (Πένταθλο/Δίαθλο)
3      Πέτρος Χρυσοχός (Αντισφαίριση)

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΕΦΗΒΩΝ-ΝΕΑΝΙΔΩΝ  ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2013
ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ   Πέτρος Χρυσοχός
Μαρία Σιοπαχά
ΓΚΟΛΦ   Παύλος Ευσταθίου
JessicaHeap
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΕΝΟΡΓΑΝΗ & ΡΥΘΜΙΚΗ   Μάριος Γεωργίου
Κόραλ Λι Δημητριάδου
Μυροφόρα Σιαμπτάνη
ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ   Τιμόθεος Βασιλείου
Μαρία Κυριάκου
ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ   Γιάγκος Γιάγκου
Αλεξία Χριστοδούλου
ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΥΓΜΑΧΙΑ   Ιωάννης Κόκκινος
Χριστίνα Μακίντερ
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ   Ονησίφορος Νεοφύτου
Γεωργία Κωνσταντίνου
ΚΑΝΟ   Γιάννης Οδυσσέως
Χριστιάνα Παύλου
ΚΑΡΑΤΕ   Ματθαίος Στυλιανού
Μαρία Αδάμου
KICKBOXALLSTYLES   Σπύρος Ρούσσης
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ   Τάκης Παπαδόπουλος
Ειρήνη Κύζα
ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ   Αλέξανδρος Ζησιμίδης
Μαρία Γεωργίου
ΜΠΑΤΜΙΝΤΟΝ   Γιώργος Νικολάου
Έλενα Χριστοδούλου
ΞΙΦΑΣΚΙΑ   Φίλιππος Δημητριάδης
Στέλλα Βασιλείου
ΠΑΛΗ   Αλέξης Καουσλίδης
ΠΕΝΤΑΘΛΟ / ΔΙΑΘΛΟ   Νικόλας Ιωαννίδης
Ελένη Πρατσή
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ   Δήμος Παλταγιάν
Αντιγόνη Κατσικίδου
ΣΑΜΠΟ   Μαριλένα Πάγκαλου
ΣΚΑΚΙ   Ανδρέας Κελίρης
Μελίνα Μάη
ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ   Νικόλας Βασιλείου
Άρτεμις Παντελή
ΣΚΟΥΟΣ   Κωνσταντίνος Σολομωνίδης
Αννίτα Βάψη
ΣΤΙΒΟΣ   Γεώργιος Πούλλος
Παρασκευή Ανδρέου
ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΠΛΑΣΗ   Χρίστος Κωνσταντίνου
Νίκη Κάττου
ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ   Χαράλαμπος Χαραλάμπους
Μικαέλλα Κουρουνά
ΤΖΟΥΝΤΟ-ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ   Ηρόδοτος Κέλπης
Ευδοκία Χατζηαδάμου
Γιώργος Πατσαλή
Κυριακή Κουττούκη
ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΕΣ   Ντίνος Λευκαρίτης
Αλεξάνδρα Τέιλορ
ΧΟΚΕΪ   Ανδρέας Καττάμη
ΟΜΑΔΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΑ   Ραφαήλ Ελευθερίου
Ελένη Οικονομίδου
ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΑ   Μίνως Αγαθοκλέους
Έρικα Ζεμπύλα
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ   Ανδρέας Μακρής
Βικτώρια Ζαμπά
ΧΑΝΤΜΠΩΛ   Αντώνης Παπαγιάννης
Μιράντα Ευαγγελίδου