23 C
Limassol
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024
Περισσότερο

    Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή KOE

    Cyprus Olympic Committee
    ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ 21, Τ.Θ. 23931 cypnoc@olympic.org.cy ΛΕΥΚΩΣΙΑ 1687 Κύπρος

    Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1974 στη Λευκωσία και πέντε χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 1979, κατά τη διάρκεια της 81ης Συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), έγινε πλήρες μέλος της ΔΟΕ. Οι εξελίξεις αυτές άνοιξαν το δρόμο για τη συμμετοχή της Κύπρου ως ανεξάρτητης χώρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Υπό την ομπρέλα της ΚΟΕ καθίσταται δυνατή η διεθνής αναγνώριση των αθλητικών ομοσπονδιών της Κύπρου και η συμμετοχή της χώρας μας στους σημαντικότερους διεθνείς αγώνες στο εξωτερικό, με αποκορύφωμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Στις τέσσερις και πλέον δεκαετίες λειτουργίας της, η δράση της ΚΟΕ επεκτάθηκε σε πολλούς τομείς και η προσφορά της στον αθλητισμό και τον πολιτισμό του τόπου μας υπήρξε πολύτιμη και καθοριστική.

    Για την καταγραφή της ιστορίας της ΚΟΕ, η Επιτροπή -μέσω του Γραφείου Τύπου της- ετοίμασε ιστορικά λευκώματα σε τρεις περιπτώσεις. Το 2004, το 2009 και το 2017. Εκδόσεις που είναι στη διάθεση του κοινού σε μορφή PDF 

    ΙΔΡΥΣΗ

    Το ιστορικό της ίδρυσης της ΚΟΕ

    Η σχέση της Κύπρου με τον αθλητισμό χάνεται κυριολεκτικά στα βάθη των αιώνων! Σ’ αυτό συνέβαλαν οι άρρηκτοι δεσμοί του νησιού με τον ελλαδικό χώρο κατά την αρχαιότητα, γεγονός που αποδεικνύεται και από τη συμμετοχή αθλητών από τις πόλεις-βασίλεια της Κύπρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαία Ολυμπία. Μάλιστα, οι γραπτές πηγές διασώζουν και ονόματα Κυπρίων Ολυμπιονικών, όπως του Ηρακλεί- δη, του Ονησίκρατου και του Δημήτριου.

    Ο Στέλιος Γκαράνης.

     Μετά την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896, Κύπριοι αθλητές συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τα χρώματα της Ελλάδας. Ιδιαίτερη δε αναφορά αξίζει να γίνει στο σπουδαίο Ιωάννη Φραγκούδη, ο οποίος κατέκτησε τρία μετάλλια στην

    «Αθήνα 1896» στο άθλημα της σκοποβολής, καθώς και στον Αριστείδη Κωνσταντινίδη, που στην ίδια διοργάνωση πήρε χρυσό στην ποδηλασία δρόμου. Η συμμετοχή των Κυ- πρίων στις Ολυμπιάδες με τις ελληνικές αποστολές συνεχίστηκε μέχρι το 1980, αφού μέχρι εκείνη την εποχή οι πλείστες αθλητικές κυπριακές ομοσπονδίες υπάγονταν στις αντίστοιχες ελληνικές.

    Η ανάγκη να υπάρξει διαχωρισμός του κυπριακού αθλητισμού από τον ελλαδικό, εξέλι- ξη που θα επέτρεπε τη συμμετοχή της Κύπρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες και την κα- τοχύρωσή της ως κράτους ανεξάρτητου, οδήγησε στη δημιουργία της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής. Αρχικά, το 1969, ιδρύθηκε ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητι- σμού (ΚΟΑ), ενώ στις επαφές του ΚΟΑ με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού της Ελλά- δας το 1971 και το 1972 τέθηκε και θέμα ίδρυσης Ολυμπιακής Επιτροπής στην Κύπρο. Σύμφωνα με τα πρακτικά του ΚΟΑ, στις 11/02/1972 ο τότε αναπληρωτής Γενικός Γραμ- ματέας Αθλητισμού της Ελλάδας Γ. Ασλανίδης ήταν της άποψης ότι η δημιουργία Ολυμπιακής Επιτροπής θα ενίσχυε την κρατική οντότητα της Κύπρου.

    Στις 22 Απριλίου 1974 πάρθηκε οριστικά η απόφαση να τεθούν οι βάσεις δημιουργίας της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής.

    Στις 6.00 μ.μ. της Δευτέρας, 10 Ιουνίου 1974, στα γραφεία του ΚΟΑ (Στασίνου 1, Έγκω- μη) επτά εκπρόσωποι αθλητικών ομοσπονδίων προχώρησαν στην ίδρυση Ολυμπιακής Επιτροπής στην Κύπρο. Στην ιστορική εκείνη συνάντηση τη διακύρηξη της ίδρυσης της ΚΟΕ υπέγραψαν οι Σάββας Λαγούδης (Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου), Αλέκος Κληρίδης (Ομοσπονδία Τοξοβολίας), Νίκος Μαρκουλλίδης (Ομοσπονδία Κολύμβησης και Κατα- δύσεων), Ρόης Νικολαΐδης (Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία), Νέαρχος Θεοδώρου (Χιονοδρομικός Όμιλος), Δημήτρης Παντελίδης (Ομοσπονδία Διάθλου και Πεντάθλου) και Φοίβος Χρήστου (Ομοσπονδία Τζούντο). Απουσίαζε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Πάλης, Αχμέτ Σενέρ.

    Η πρώτη εκείνη συνέλευση της Ολυμπιακής Επιτροπής αποφάσισε ακολούθως την εκλογή του τότε προέδρου του ΚΟΑ, Στέλιου Γκαράνη, ως πρώτου προέδρου και του Αλέκου Κληρίδη ως γραμματέα της ΚΟΕ. «Εμείς, τα αντιπροσωπευτικά μέλη των ομο- σπονδιών […], στη συνάντηση της 10ης ημέρας του Ιουνίου 1974 […] αποφασίζουμε την εγκαθίδρυση στην Κύπρο μίας Ολυμπιακής Επιτροπής υπό το όνομα “Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή”. […] Επιπλέον, δηλώνουμε ότι θα συμ- μορφωνόμαστε με τους κανό- νες διοίκησης της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και αυ- τούς της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής», έγραφε (στην αγγλι- κή γλώσσα) η διακύρηξη της ίδρυσης της ΚΟΕ.

    ΣΤΟΧΟΙ

    Οι στόχοι και η αποστολή της ΚΟΕ

    Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ) είναι μια μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική οργάνωση απεριόριστης διάρκειας, που δημιουργήθηκε με βάση τον Ολυμπιακό Χάρτη και υπό τις κατευθυντήριες γραμμές της ΔΟΕ.

    Σύμφωνα με το άρθρο 3 του καταστατικού της, η αποστολή και ο ρόλος της ΚΟΕ εί- ναι η καλλιέργεια του ενδιαφέροντος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η ανάπτυξη, προώθηση και προστασία του Ολυμπιακού Κινήματος στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Ολυμπιακό Χάρτη.

    Η αποστολή της ΚΟΕ συνοψίζεται στα εξής:

    • Προώθηση των θεμελιωδών αρχών και αξιών του Ολυμπισμού στην Κύπρο διά της ενθάρ- ρυνσης της δημιουργίας ιδρυμάτων αφιερωμέ- νων στην Ολυμπιακή εκπαίδευση, όπως οι Εθνι- κές Ολυμπιακές Ακαδημίες και τα Ολυμπιακά Μουσεία.
    • Διασφάλιση της εφαρμογής του Ολυμπιακού Χάρτη στην Κύπρο.
    • Ενθάρρυνση της ανάπτυξης αθλητισμού υψη- λών επιδόσεων, καθώς και του αθλητισμού για όλους.
    • Διασφάλιση μαζί με τις εθνικές ομοσπονδίες της κατάλληλης προετοιμασίας των αθλητών, με σκοπό να εκπροσωπούν με επιτυχία την Κύ- προ στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
    • Ενθάρρυνση και υποστήριξη της προαγωγής ηθικών αξιών στον αθλητισμό και του πνεύματος του ευ αγωνίζεσθαι, καθώς και δράση εναντίον κάθε μορφής διακρίσε- ων και βίας στον αθλητισμό.
    • Ενθάρρυνση και υποστήριξη της προώθησης της συμμετοχής των γυναικών στον αθλητισμό και της εφαρμογής της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.
    • Αντίθεση σε οποιαδήποτε πολιτική ή εμπορική κατάχρηση του αθλητισμού και των αθλητών.

     ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

    Η αναγνώριση της ΚΟΕ από τη ΔΟΕ

    Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ (δεξιά) με τον τότε πρόεδρο του ΚΟΑ Κίκη Λαζαρίδη και τον γ.γ. της ΚΟΕ Ιωσήφ Χατζηιωσήφ κατά την επίσκεψη του Ισπανού στην Κύπρο το 1982.

    Η τουρκική εισβολή τον Ιούλιο του 1974, ένα μόλις μήνα μετά την ίδρυση της ΚΟΕ, έφε- ρε σε δεύτερη μοίρα τις προσπάθειες αναγνώρισης της επιτροπής από τη ΔΟΕ. Ως απο- τέλεσμα, μέχρι το 1976 λιγοστές ήταν οι σχετικές ενέργειες.

    Η πρώτη επαφή μεταξύ ΚΟΕ και ΔΟΕ έγινε την 1η Ιουλίου 1974 όταν στάληκε επιστολή στον τεχνικό διευθυντή της ΔΟΕ Χένρι Μπανκς με την οποία ζητούσε η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή να αναγνωριστεί από τη ΔΟΕ. Επιπλέον, απεστάλησαν όλα τα σχετικά για την ΚΟΕ, όπως πρακτικά, δήλωση σύστασης και οι πρώτοι κανονισμοί.

    Στις 11 Ιουλίου ο Χένρι Μπανκς απάντησε με δική του επιστολή, όπου ενημερώνει για τη συνάντηση με τον Πρέσβη της Κύπρου στη Γενεύη Μιχάλη Σιερίφη (κάτι που απο- δεικνύει και την ενεργό συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στις προσπάθειες ανα- γνώρισης της ΚΟΕ), ενώ ακολούθως έκανε αναφορά σε τροπολογίες που πρέπει να υιο- θετηθούν στο καταστατικό της ΚΟΕ για να μπορεί ακολούθως να αναγνωριστεί από τη ΔΟΕ. Αυτές αφορούσαν την αυτονομία της Επιτροπής και την αντίσταση σε πολιτι- κές, θρησκευτικές και εμπορικές πιέσεις και την ενσωμάτωση των Κανονισμών της ΔΟΕ και την επιβολή αυτών στη χώρα.

    Σημαντική ήταν η επίσκεψη του επίτιμου γραμματέα Αλέκου Κληρίδη στη Λωζάνη στις 13 Οκτωβρίου 1974, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΟΕ λόρδο Κιλάνιν και τον τεχνικό διευθυντή Χένρι Μπανκς, με σκοπό την προώθηση της αίτησης της ΚΟΕ.

    Τα επόμενα χρόνια υπήρξαν κάποιες ανταλλαγές επιστολών. Ακολούθησε μια ση- μαντική περιοδεία του προέδρου της ΚΟΕ Δημήτρη Δημητριάδη και του προέδρου του ΚΟΑ Κίκη Λαζαρίδη στη Μόσχα και στη Βουδαπέστη τον Ιούνιο του 1977. Αρχι- κά, στη Μόσχα στις 7 Ιουνίου, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν με την ηγεσία της Ρωσι- κής Ολυμπιακής Επιτροπής, καθώς και με τον τότε πρέσβη της Ισπανίας στη Ρωσία και μετέπειτα πρόεδρο της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ. Στη συνέχεια, δύο μέρες μετά στη Βουδαπέστη, οι Δημητριάδης και Λαζαρίδης συναντήθηκαν με το δόκτορα Άρπαντ Κσανάντι της Ουγγρικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ.

    Πάρα ταύτα, την 21η Ιουνίου 1977 τηλεγράφημα του Α. Κσανάντι ενημέρωνε για τη μη έγκριση από τη ΔΟΕ της αίτησης της ΚΟΕ να γίνει πλήρες μέλος. Η ΔΟΕ ενημέρω- σε ακολούθως -μετά από αλληλογραφίες που ακολούθησαν- ότι κρατείται ενήμερη για την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο και ότι η αίτηση θα επανεξεταστεί στην επό- μενη συνεδρία του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΔΟΕ, τον Οκτώβριο. Η ΚΟΕ από την πλευρά της προχώρησε σε διαβεβαιώσεις ότι, τόσο στο καταστατικό της όσο και σε αυτό των ομοσπονδιών, δε θα απέκλειε την ένταξη Τουρκοκυπρίων αθλητών, ενώ σε επιστολή προς τη ΔΟΕ στάληκε και πίνακας ονομάτων αθλητών μη ελληνικής κατα- γωγής που συμμετείχαν σε αθλητικές διοργανώσεις με τα χρώματα της Κύπρου.

    Η πρώτη μεγάλη στιγμή ήρθε στην 80ή Σύνοδο της ΔΟΕ, που έλαβε χώρα στο ξενοδο- χείο “Κάραβελ” στην Αθήνα το Μάιο του 1978. Σε εκείνη τη σύνοδο αποφασίστηκε η προκαταρτική προσχώρηση της ΚΟΕ στη ΔΟΕ, εξέλιξη που έδινε στους Κυπρίους προ- πονητές και αθλητές το δικαίωμα συμμετοχής στις διεθνείς διοργανώσεις και την ευκαι- ρία να επωφεληθούν από τα προγράμματα “Olympic Solidarity”.

    Τον επόμενο χρόνο, με επιστολή του, ημερομηνίας 16ης Μαρτίου 1979, ο δρ Άρπαντ Κσανάντι προσκάλεσε τον πρόεδρο της ΚΟΕ Δημήτρη Δημητριάδη στο Μοντεβιδέο για την 81η Σύνοδο της ΔΟΕ. Στην επιστολή ο Ούγγρος παράγοντας έγραφε τα εξής:

    Ιστορική ημερομηνία για την ΚΟΕ ήταν η 10η Απριλίου 1979, όταν η 81η Σύνοδος της ΔΟΕ στο Μοντεβιδέο αποφάσισε την πλήρη ένταξη της ΚΟΕ. Με τηλεγράφημα που απέστειλε η εκτελεστικός διευθυντής της ΔΟΕ Μονίκ Μπερλιού στις 11 Απριλίου 1979 προς τον ΚΟΑ γνωστοποιήθηκε ότι η αίτηση της ΚΟΕ έγινε αποδεκτή, μία εξέλιξη που έφερε ενθουσιασμό στην Κύπρο.

    Εδώ αξίζει να αναφερθούμε σε μια προγενέστερη επιστολή της Μονίκ Μπερλιού, ημε- ρομηνίας 26 Σεπτεμβρίου 1977, προς την ΚΟΕ. Η Μ. Μπερλιού (η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών τον Αύγουστο του 2015) αποτελούσε τότε μία από τις ισχυρότε- ρες προσωπικότητες της ΔΟΕ. «Ήταν η ισχυρότερη γυναίκα στον αθλητισμό στον πλα- νήτη», είπε χαρακτηριστικά ο Ρίτσαρντ Πάουντ, ο οποίος έγινε μέλος της ΔΟΕ το 1978. Στην επιστολή της 26ης Σεπτεμβρίου 1977, η Γαλλίδα πρώην κολυμβήτρια (με συμμε- τοχή στο «Λονδίνο 1948») αφού ενημέρωσε τους Δ. Δημητριάδη και Α. Κληρίδη για τη λήψη της επιστολής προς τον Χ. Μπανκς, ακολούθως έγραψε ότι «είναι ιδιαίτερη η έκ- πληξη μου από τη χρήση της λέξης ‘Ολυμπιακή’ στο όνομα της Επιτροπής σας, από τη στιγμή που δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί ως τέτοια»!

    Η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη συμμετοχή της χώρας μας σε Ολυμπιακούς Αγώ- νες ξεκίνησε. Η ιστορική εκείνη στιγμή ήρθε λίγους μήνες μετά, στις 18 Φεβρουαρίου 1980, στο Λέικ Πλάσιντ των ΗΠΑ. Παράλληλα, η αναγνώριση της ΚΟΕ από τη ΔΟΕ έφε- ρε και την ανάγκη διαχωρισμού της ΚΟΕ από τον ΚΟΑ, με τον οποίο μέχρι τότε μοι- ράζονταν γραφεία. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός πως ο πρόεδρος της ΚΟΕ Δημήτρης Δημητριάδης ήταν παράλληλα μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΟΑ, ενώ ο γενικός γραμματέας της ΚΟΕ Αλέκος Κληρίδης ήταν και γενικός διευθυντής του ΚΟΑ.

    ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

    Η πορεία της ΚΟΕ μέσα στα χρόνια

    Έντονη δράση σε πολλούς τομείς έχει να επιδείξει η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή από το 1974 μέχρι σήμερα.

    10 Ιουνίου 1974

    Στην παρουσία αντιπροσώπων επτά αθλητικών ομοσπονδιών ιδρύθηκε η ΚΟΕ, με το Στέλιο Γκαράνη να αναλαμβάνει ως πρώτος πρόεδρός της.

    30 Σεπτεμβρίου 1975

    Ο Στέλιος Γκαράνης παραιτείται από την προεδρία, μία εξέλιξη που γνωστο- ποιήθηκε στις ομοσπονδίες στις 19 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

    3 Φεβρουαρίου 1976

    Ο Δημήτρης Δημητριάδης εκλέγεται δεύτερος πρόεδρος της ΚΟΕ. Στην και- νούρια θέση του αντιπροέδρου εξελέγη ο Ιβίκκος Βορκάς. Ο Αλέκος Κληρίδης πα- ρέμεινε γενικός γραμματέας.

    10 Απριλίου 1979

    Κατά τη διάρκεια της 81ης Συνόδου της ΔΟΕ στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης

    γνωστοποιήθηκε ότι η ΚΟΕ έγινε πλήρες μέλος της ΔΟΕ.

    18 Φεβρουαρίου 1980

    Η πρώτη συμμετοχή της Κύπρου σε Χειμε- ρινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο γιγαντι- αίο σλάλομ στο Λέικ Πλάσιντ των ΗΠΑ ο 26χρονος τότε Φίλιππος Ξενοφώντος μπή- κε πρώτος στην πίστα, ακολουθούμενος λίγα λεπτά μετά από τον 21χρονο Ανδρέα Πηλαβάκη.

    19 Ιουλίου 1980

    Η Κύπρος συμμετέχει για πρώτη φορά σε τελετή έναρξης Θερινών Ολυμπια- κών Αγώνων στη Μόσχα. Σημαιοφόρος ο αθλητής του τζούντο Κώστας Πα- πακώστας. Ακολούθησε τις επόμενες ημέρες η πρώτη κυπριακή συμμετοχή σε Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Απρίλιος 1984

    Ο Κίκης Λαζαρίδης εξελέγη τρίτος πρόεδρος της ΚΟΕ, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2008.

    Μάιος 1985

    Οι 1οι Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης διεξάγονται στο Σαν Μαρίνο. Η Κύπρος θα πάρει τη 2η θέση στον πίνακα μεταλλίων με 15 χρυσά. Τα 14 απ’ αυτά ήρθαν στο στί- βο και το άλλο στο μπάσκετ.

    30 Μαρτίου 1987

    Ημερομηνία εγκαθίδρυσης της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου (ΕΟΑΚ) σε εκδήλωση το ξενοδοχείο “Hi- lton“. Την ίδια μέρα άνοιξε τις πόρτες του και το Κυπριακό Ολυμπιακό Μου- σείο.

    27-28 Μαΐου 1987

    Στο ξενοδοχείο “Φιλοξένεια” στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε η 1η Σύνοδος της ΕΟΑΚ.

    Μάιος 1989

    Οι 3οι ΑΜΚΕ φιλοξενούνται στην Κύπρο. Η διοργάνωση ήταν απόλυτα πετυχημένη, ενώ στο αγωνιστικό μέρος η Κύπρος θριάμβευσε, παίρνοντας την πρωτιά με 26 χρυσά και συνολικά 79 μετάλλια.

    Οκτώβριος 1990

    Η Κυπριακή Δημοκρατία εμπιστεύεται στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή την ευθύνη της διοργάνωσης της μεγάλης πανηγυρικής εκδήλωσης για τα 30άχρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έλαβε χώρα στο Μακάρειο Στάδιο.

    ΣΗΜΑNΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

    8 Φεβρουαρίου 2002

    Ο Κίκης Λαζαρίδης κατά τη διάρκεια της 113ης Συνόδου της ΔΟΕ στο Σολτ Λέικ εξελέγη μέλος της ΔΟΕ και έγινε ο πρώτος Κύπριος που έλαβε τη συγκε- κριμένη τιμή.

    8-9 Ιουλίου 2004

    Στην τελευταία διεθνή της στάση, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα ενόψει του «Αθήνα 2004», η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία επισκέπτεται την Κύπρο για πρώτη φορά.

    16 Σεπτεμβρίου 2006

    Στην παρουσία του προέδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ έγιναν τα εγκαίνια του νέου Ολυμπιακού Μεγάρου στο Στρόβολο. Το επιβλητικό κτήριο στην είσοδο της Λευκωσίας στεγάζει από τότε την Κυ- πριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, όλες σχε- δόν τις αθλητικές ομοσπονδίες και το Κυπριακό Ολυμπιακό Μουσείο.

    16 Αυγούστου 2008

    Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκί- νου η Κύπρος συμμετείχε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακό τελικό, με δύο μά- λιστα  αθλητές,  στο  σκητ  ανδρών. Ο Αντώνης Νικολαΐδης πήρε την 4η θέ- ση και ο Γιώργος Αχιλλέως την 5η.

    2008

    Μετά από 24 χρόνια προεδρίας του Κί- κη Λαζαρίδη, ο Ουράνιος Ιωαννίδης εκλέγεται τέταρτος πρόεδρος της ΚΟΕ.

    1-6 Ιουνίου 2009

    Για δεύτερη φορά η Κύπρος διοργανώ- νει τους ΑΜΚΕ. Στο αγωνιστικό σκέλος η Κύπρος πήρε μια εμφατική πρωτιά στον πίνακα μεταλλίων με 59 χρυσά και 132 μετάλλια.

    6 Αυγούστου 2012

    Στη μικρή παραλιακή πόλη του Γουέι- μουθ της Μ. Βρετανίας η Κύπρος κατέ- κτησε το πρώτο της Ολυμπιακό μετάλ- λιο με τον Παύλο Κοντίδη στα Λέιζερ της ιστιοπλοΐας. Ο Λεμεσιανός αθλητής πήρε το αργυρό μετάλλιο και έγραψε αθλητική ιστορία για τη χώρα μας.

    28 Ιουνίου 2016

    Μετά την παραίτηση του Ουράνιου Ιωαννίδη για λόγους υγείας, διενεργή- θηκαν έκτακτες εκλογές και ο Ντίνος Μιχαηλίδης εξελέγη πέμπτος πρόεδρος της ΚΟΕ. Πέντε μήνες αργότερα, στις νέ- ες εκλογές για την τετραετία 2016-2020, ο Ντίνος Μιχαηλίδης επανεξελέγη.

    ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

    Οι πρόεδροι και τα συμβούλια της ΚΟΕ από το 1974 μέχρι σήμερα

    Πέντε άτομα έχουν υπηρετήσει την Κυ- πριακή Ολυμπιακή Επιτροπή από το πόστο του προέδρου: Ο Στέλιος Γκαράνης (1974-1975) ως επίτιμος πρόεδρος, ο Δη- μητράκης Δημητριάδης (1976-1984), ο οποίος στην πρώτη τετραετία είχε τον τίτλο του επίτιμου, ο Κίκης Λαζαρίδης (1984-2008), που υπήρξε και ο μακροβιό- τερος πρόεδρος, ο Ουράνιος Ιωαννίδης

    Τρείς από τους πέντε προέδρους της ΚΟΕ (2008-2016) και τέλος ο νυν πρόεδρος Ντίνος Μιχαηλίδης, ο οποίος εξελέγη αρχικά τον Ιούνιο του 2016 για το υπόλοιπο της θητείας του παραιτηθέντος για λόγους υγείας Ου- ράνιου Ιωαννίδη και επανεξελέγη πέντε μήνες μετά για τετραετή θητεία.

    Τα διοικητικά συμβούλια (1974-1984) και εκτελεστικά συμβούλια (1984-σήμερα) της ΚΟΕ

    1974-1975

    Στέλιος Γκαράνης             Επίτιμος πρόεδρος (μέχρι 30/09/1975)

    Αλέκος Κληρίδης              Επίτιμος γραμματέας Σάββας Λαγούδης, Δημήτρης Μαρκουλλίδης, Ρόης Νικολαΐδης, Νέαρχος Θεοδώρου,

    Δημήτρης Παντελίδης     Μέλη

    1976-1980

    Δημητράκης Δημητριάδης            Επίτιμος πρόεδρος

    Ιβίκκος Βορκάς  Επίτιμος αντιπρόεδρος

    Αλέκος Κληρίδης              Επίτιμος γραμματέας Σάββας Λαγούδης, Τάκης Χατζηιωάννου,

    Γεώργιος Μιχαηλίδης, Παύλος Μιχαηλίδης, Νίκος Μαρκουλλίδης, Αντώνης Παπαδόπουλος, Ανδρέας Χατζηβασιλείου, Αιμίλιος Μιχαηλίδης, Ανδρέας Σταύρου, Τάκης Χαραλαμπίδης,

    Φοίβος Χρήστου, Μάριος Αγαθαγγέλου Μέλη

    18 I 43 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΕ 1974-2017

     ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    1980-1984

    Δημητράκης Δημητριάδης            Πρόεδρος

    Ιωσήφ Χατζηιωσήφ         Γενικός γραμματέας Δημήτρης Δημητρίου, Τοτός Θεοδοσίου,

    Έντγουιν Ιωσηφίδης, Γεώργιος Μιχαηλίδης, Νέαρχος Θεοδώρου, Σωφρόνης Σωφρονίου, Ντίνος Ιωάννου, Ελένη Σωτηροπούλου,

    Ανδρέας Φυλακτού         Μέλη

     1984-1988

    Κίκης Λαζαρίδης               Πρόεδρος

     Ιωσήφ Χατζηιωσήφ        Γενικός γραμματέας

    Φίλιος Χριστοδούλου     Ταμίας

    Κλεάνθης Γεωργιάδης, Σωφρόνης Σωφρονίου, Νίκος Μαρκουλλίδης, Ανδρέας Σταύρου,

    Ορέστης Ρωσσίδης (Επιτροπή Αθλητών, από 09/12/1986)             Μέλη

    1988-1992

    Κίκης Λαζαρίδης               Πρόεδρος

    Ιωσήφ Χατζηιωσήφ         Γενικός γραμματέας

    Φίλιος Χριστοδούλου     Ταμίας

    Κλεάνθης Γεωργιάδης, Σωφρόνης Σωφρονίου,

    Νίκος Μαρκουλλίδης, Ανδρέας Σταύρου               Μέλη

     1992-1996

    Κίκης Λαζαρίδης               Πρόεδρος

     Ιωσήφ Χατζηιωσήφ        Γενικός γραμματέας

    Φίλιος Χριστοδούλου     Ταμίας

    Κλεάνθης Γεωργιάδης, Σωφρόνης Σωφρονίου,

    Νίκος Μαρκουλλίδης, Ανδρέας Σταύρου               Μέλη

     1996-2000

    Κίκης Λαζαρίδης               Πρόεδρος

     Ανδρέας Σταύρου           Γενικός γραμματέας

    Φίλιος Χριστοδούλου     Ταμίας

    Τοτός Θεοδοσίου, Χαράλαμπος Λόττας, Δημήτρης Λόρδος, Χαράλαμπος Μακρίδης, Κώστας Ματσουκάρης,

    Τάκης Κληρίδης (μέχρι 26/03/1999)         Μέλη

    ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

    2000-2004

    Κίκης Λαζαρίδης               Πρόεδρος

    Δημήτρης Λόρδος            Αντιπρόεδρος

    Ανδρέας Σταύρου            Γενικός γραμματέας

    Φίλιος Χριστοδούλου     Ταμίας

    Τοτός Θεοδοσίου, Χαράλαμπος Λόττας,

    Μιχάλης Χατζήκυριακος, Χαράλαμπος Μακρίδης, Λουκής Λουκά, Κώστας Ματσουκάρης,

    Νίκος Μαρκουλλίδης,

    Ηρώ Μιτσίδου (απόφαση ΔΟΕ για συμπερίληψη γυναίκας στα Δ.Σ., από 03/03/2003),

    Δώρα Κυριάκου (Επιτροπή Αθλητών, από 03/02/2004)    Μέλη

    2004-2008

    Κίκης Λαζαρίδης               Πρόεδρος

    Δημήτρης Λόρδος            Αντιπρόεδρος

    Ανδρέας Σταύρου            Γενικός γραμματέας

    Δαμιανός Χατζηδαμιανού             Ταμίας Τοτός Θεοδοσίου, Χαράλαμπος Λόττας,

    Μιχάλης Χατζήκυριακος, Χαράλαμπος Μακρίδης, Λουκής Λουκά, Κώστας Ματσουκάρης,

    Νίκος Μαρκουλλίδης,

    Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα,

    Σταύρος Μιχαηλίδης (Επιτροπή Αθλητών)            Μέλη

    2008-2012

    Ουράνιος Ιωαννίδης       Πρόεδρος

    Δημήτρης Λόρδος            Αντιπρόεδρος

    Χαράλαμπος Λόττας       Γενικός γραμματέας

    Δαμιανός Χατζηδαμιανού             Ταμίας Ανδρέας Βασιλείου, Παύλος Φωτιάδης,

    Γεώργιος Χρυσοστόμου, Πανίκος Προκοπίου, Κώστας Ματσουκάρης, Νάκης Μιχαηλίδης, Σώτος Τρικωμίτης, Λένια Αντωνιάδου,

    Παναγιώτης Τρισόκκας (Επιτροπή Αθλητών)        Μέλη

    20 I 43 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΕ 1974-2017

    ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    2012-2016

    Ουράνιος Ιωαννίδης       Πρόεδρος (μέχρι 13/06/2016)

     Ντίνος Μιχαηλίδης                        Πρόεδρος (από 28/06/2016 μέχρι 11/11/2016)

    Δημήτρης Λόρδος            Αντιπρόεδρος

    Χαράλαμπος Λόττας       Γενικός γραμματέας

     Δαμιανός Χατζηδαμιανού            Ταμίας Ανδρέας Βασιλείου, Γεώργιος Χρυσοστόμου,

    Σώτος Τρικωμίτης, Παύλος Φωτιάδης, Νάκης Μιχαηλίδης, Κίκης Παρασκευάς,

    Σοφοκλής Χαραλαμπίδης, Λένια Αντωνιάδου,

    Απόστολος Παρέλλης (Επιτροπή Αθλητών)           Μέλη

    2016-2020

    Ντίνος Μιχαηλίδης          Πρόεδρος

     Γεώργιος Χρυσοστόμου               Αντιπρόεδρος

    Χαράλαμπος Λόττας       Γενικός γραμματέας

    Δαμιανός Χατζηδαμιανού             Ταμίας Γιώτης Ιωαννίδης, Σώτος Τρικωμίτης,

    Σοφοκλής Χαραλαμπίδης, Μιχάλης Κρασιάς, Γεώργιος Παπαγεωργίου, Γιάννος Φωτίου, Ρέα Γεωργίου (μέχρι 22/08/2017),

    Γεώργιος Αποστόλου (από 04/09/2017),

    Ανδρέας Χάσικος (Επιτροπή Αθλητών)    Μέλη

     ΟΛΥΜΠIAΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

    Η ίδρυση και η δράση της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου

    Το πρώτο σημαντικό βήμα για τη διάδοση των αξιών του Ολυμπισμού στην Κύπρο έγι- νε στις 2 Σεπτεμβρίου 1986, όταν το συμβούλιο της ΚΟΕ αποφάσισε την ίδρυση της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου (ΕΟΑΚ). Ακολούθησε, στις 30 Μαρτίου 1987, η εγκαθίδρυσή της, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο ξε- νοδοχείο “Hilton”, όπου παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπρια- νού, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Α΄ και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπια- κής Ακαδημίας (ΔΟΑ) Νίκος Φιλάρετος.

    Στο ξενοδοχείο “Φιλοξένεια” διεξήχθη το διήμερο 27-28 Μαΐου 1987 η 1η Σύνοδος της ΕΟΑΚ, σε μία ιστορική στιγμή για τον Ολυμπισμό στο νησί. Εισηγητές ήταν οι Ότο Σίμι- τσεκ (κοσμήτορας ΔΟΑ), Κλεάνθης Γεωργιάδης (μέλος ΚΟΕ, πρόεδρος ΚΟΕΑΣ), Σταύ- ρος Τζιωρτζής (Ολυμπιονίκης), Ανδρέας Χατζηβασιλείου (έφορος ΚΟΑ), Κλεάνθης Πα- λαιολόγος (επίτιμος γ.δ. Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής Αθηνών) και Κώστας Χατζηστε- φάνου (διευθυντής Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ´). Τα ονόματα όλων των ατό- μων που συμμετείχαν στη σύνοδο εκείνο το διήμερο, εκατόν εξήντα εννέα στο σύνολό τους, καταγράφονται στο λεύκωμα που κυκλοφόρησε μετά την εκδήλωση.

    Βασικοί σκοποί της ΕΟΑΚ, η οποία υπάγεται στην ΚΟΕ, είναι η Ολυμπιακή εκπαίδευση, η διάδοση των Ολυμπιακών αξιών, η εφαρμογή των κοινωνικών και παιδαγωγικών αρχών του Ολυμπισμού όπως αυτές έχουν θεμελιωθεί από τη ΔΟΑ, καθώς και η συνεργασία με τη ΔΟΕ, τη ΔΟΑ και όλες τις αθλητικές αρχές για την επικράτηση των ηθικών αξιών της Ολυμπιακής Ιδέας.

    22 I 43 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΕ 1974-2017

     ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Το έργο της ΕΟΑΚ επιτυγχάνεται μέσω ποικίλων ενεργειών, μεταξύ των οποίων οι ακόλουθες:

    • Παρακολούθηση των δραστηριοτήτων της ΔΟΑ και διατήρηση επαφής μέσω της ΚΟΕ.
    • Προετοιμασία των συνέδρων που επιλέγονται για την παρακολούθηση των συ- νόδων της ΔΟΑ.
    • Διοργάνωση συνόδων, σεμιναρίων, συγκεντρώσεων, μαθημάτων, διαλέξεων και εορτών μέσα στα πλαίσια των συνόδων της ΕΟΑΚ.
    • Παραγωγή και διακίνηση του κατάλληλου πληροφοριακού υλικού για τον Ολυμπισμό.
    • Έκδοση βιβλίων και άλλου υλικού Ολυμπιακού περιεχομένου.

    Η κυριότερη δράση της ΕΟΑΚ είναι η οργάνωση συνόδων και σεμιναρίων. Το πρό- γραμμα διδασκαλίας της ετήσιας συνόδου καλύπτει θέματα που αφορούν τον Ολυμπισμό, την Ολυμπιακή Κίνηση και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στα πλαίσια αυ- τά, κατά τα τριάντα χρόνια λειτουργίας της ΕΟΑΚ κατέθεσαν τις εισηγήσεις τους ση- μαντικές προσωπικότητες του Ολυμπισμού απ’ όλο τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί πως μετά από κάθε σύνοδο εκδίδεται ειδικό λεύκωμα.

    Πέρα από τις ετήσιες, διοργανώνονται από την ΕΟΑΚ και έκτακτες σύνοδοι, οι οποίες ασχολούνται με επίκαιρα θέματα που έχουν σχέση με τον Ολυμπισμό, την κοινωνία, το fair play, τον Αθλητισμό για Όλους, τη βία, το ρατσισμό κ.ά.

    Από το 2012 διοργανώνεται επίσης το Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν μαθητές από διάφορα σχολεία της Κύπρου.

    Πρόεδρος της ΕΟΑΚ σήμερα είναι ο Ντίνος Μιχαηλίδης, ο νυν πρόεδρος της ΚΟΕ. Ο κ. Μιχαηλίδης υπήρξε εκ των πρωτεργατών της μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε το 1987 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, συμμετέχοντας έν- τονα στην προσπάθεια της Ακαδημίας. Κοσμήτορας της ΕΟΑΚ είναι η νυν διευθύντρια της ΚΟΕ Όλγα Πιπερίδου Χρυ- σάφη.

     ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

    Οι επιτροπές της ΚΟΕ και η δράση τους

    Για την καλύτερη διαχείριση των διάφορων αρμοδιοτήτων και ευθυνών της Κυπρια- κής Ολυμπιακής Επιτροπής, δημιουργήθηκαν επιτροπές, που υπάγονται στην ΚΟΕ και ασχολούνται με συγκεκριμένα θέματα. Συγκεκριμένα, στην ΚΟΕ λειτουργούν οι εξής τρεις επιτροπές: Επιτροπή Αθλητών, Επιτροπή Γυναίκα και Αθλητισμός και Κυ- πριακή Επιτροπή Pierre de Coubertin.

    Επιτροπή Αθλητών

    Μετά από εισήγηση της ΔΟΕ, η οποία στόχο είχε οι αθλητές να αντιπροσωπεύονται επαρκώς σε όλα τα επίπεδα του Ολυμπιακού κινήματος, η ΚΟΕ δημιούργησε την Επι- τροπή Αθλητών.

    Αποστολή και βασικό έργο της Επιτροπής Αθλητών είναι να αντιπροσωπεύει τους αθλητές, να εκφράζει τις απόψεις τους και να διασφαλίζει ότι η φωνή τους ακούγεται στην ΚΟΕ. Καθήκοντα της επιτροπής είναι η μελέτη θεμάτων σχετικών με τους αθλη- τές και η παροχή συμβουλών προς την ΚΟΕ, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των αθλητών και η υποβολή σχετικών εισηγήσεων, καθώς και η διατή- ρηση επαφής με την Επιτροπή Αθλητών της ΔΟΕ και με αυτές των Ευρωπαϊκών Ολυμ- πιακών Επιτροπών (ΕΟΕ).

    Βασικός όρος για συμμετοχή στην επιτροπή είναι ο αθλητής να μην έχει τιμωρηθεί για αδικήματα ντόπινγκ. Επίσης, σημαντικός είναι ο όρος για αντιπροσώπευση και των δύο φύλων και με λογική αναλογία μεταξύ θερινών και χειμερινών αθλημάτων.

    Η Επιτροπή Αθλητών αντιπροσωπεύεται στη γενική συνέλευση της ΚΟΕ και δύο από τα μέλη της έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές που διενεργούνται κάθε τετραετία. Επιπλέον, ένα μέλος της επιτροπής συμμετέχει στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΚΟΕ. Για την περίοδο 2016-2020 μέλος του εκτελεστικού της ΚΟΕ είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών Ανδρέας Χάσικος.

    Επιτροπή Γυναίκα και Αθλητισμός

    Μία εικοσαετία δράσης συμπλήρωσε η Επιτροπή Γυναίκα και Αθλητισμός, η οποία ιδρύθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1996. Στις 16 Δεκεμβρίου 1996 διε- ξήχθη η πρώτη συνεδρία της εν λόγω επιτροπής και σ’ αυτήν παρευ- ρέθηκαν οι Ηρώ Μιτσίδου, Έλλη Λούπη, Λίτσα Ιακωβίδου, Κάλλη Χα- τζηιωσήφ, Κλέα Χατζηστεφάνου, Στέλλα Καλοπαίδη, Ζωή Μαυρογέ-

    νους, Ευτυχία Πελαβά, Λόλα Ζαχαρίου, Ανθή Σταύρου, Χριστιάνα Με- νελάου. Στην επόμενη συνεδρία παρευρέθηκε και η Μαρίνα Στεργίδου.

     Οι άξονες δράσης της επιτροπής αφορούν την αξιοποίηση γυναικών σε όλους τους το- μείς, την πραγματοποίηση έρευνας για τη συμμετοχή της γυναίκας στον κυπριακό αθλη- τισμό, τη διοργάνωση εκδηλώσεων και την ανάπτυξη επαφών με οργανωμένα σύνολα, καθώς και με ξένους φορείς. Βασικός στόχος της επιτροπής από την πρώτη στιγμή ίδρυ- σής της είναι η εμπλοκή περισσότερων γυναικών σε όλους τους τομείς των αθλητικών πραγμάτων του τόπου μας.

    Ανάμεσα στις δραστήριες γυναίκες μέλη της επιτροπής συγκαταλέγεται και η νυν γενι- κή διευθύντρια της ΚΟΕ Όλγα Πιπερίδου Χρυσάφη, η οποία ανέπτυξε έντονη δράση από τους πρώτους κιόλας μήνες της λειτουργίας της επιτροπής. Πρόεδρος σήμερα εί- ναι η Επιθεωρήτρια Φυσικής Αγωγής Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κάλλη Χατζηιωσήφ.

    Κυπριακή Επιτροπή Pierre de Coubertin

    Στις 7 Δεκεμβρίου 2010 το εκτελεστικό συμβούλιο της ΚΟΕ αποφάσισε την ίδρυση της Κυπριακής Επιτροπής Pierre de Coubertin, η οποία ανέλαβε την προώθηση ανάμεσα στους Κυπρίους νέους των Ολυμπιακών ιδεωδών. Πρέπει να σημειωθεί πως η προώθη- ση των αρχών του Ολυμπισμού ανάμεσα στους νέους είναι και ο βασικός στόχος της Διε- θνούς Επιτροπής Pierre de Coubertin.

    Στο πιο πάνω πλαίσιο η Κύπρος εντάχθηκε και στο Διεθνές Δίκτυο Σχολείων Pierre de Coubertin, αντιπροσωπευόμενη από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Η τελετή εγκαθίδρυσης του δικτύου στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαΐου 2011.

    Σύμφωνα με το καταστατικό, οι ευθύνες της Κυπριακής Επιτροπής Pierre de Coubertin είναι:

    • η παρακολούθηση και συμμετοχή στις δραστηριότητες της Διεθνούς Επιτροπής Pierre de Coubertin της ΔΟΕ,
    • η προετοιμασία των συνέδρων που επιλέγονται για συμμετοχή στα διεθνή φόρουμ των σχολείων Pierre de Coubertin, που διεξάγονται κάθε δύο χρόνια,
    • η παραγωγή και διακίνηση πληροφοριακού υλικού για τη διάδοση της κληρονομιάς του Pierre de Coubertin.

    ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ

    Οι ομοσπονδίες μέλη της ΚΟΕ

    Τον Ιούνιο του 1974 εκπρόσωποι επτά ομοσπονδιών (Ποδόσφαιρου, Τοξοβολίας, Κολύμβησης, Ιστιοπλοΐας, Χιονοδρομιών, Διάθλου-Πεντάθλου και Τζούντο) έβα- λαν την υπογραφή τους στην ιστορική διακήρυξη ίδρυσης της ΚΟΕ.

    Τον Οκτώβριο του 2017 τα εταιρικά μέλη της ΚΟΕ ανέρχονται στα τριάντα ένα, ενώ άλλες είκοσι έξι ομοσπονδίες και συνδέσμοι αποτελούν συνδεδεμένα μέλη της επιτροπής. Η συντριπτική πλειοψηφία των ομοσπονδιών στεγάζονται στο Ολυμπιακό Μέγαρο στη Λευκωσία.

    Εταιρικά μέλη:

    Ομοσπονδία Αντισφαιρίσεως Κύπρου (ΟΑΚ) Κυπριακή Ομοσπονδία Άρσης Βαρών (ΚΟΑΒ) Κυπριακή Ομοσπονδία Γκολφ

    Κυπριακή Ομοσπονδία Γυμναστικής (ΚΟΓ)

    Παγκύπρια Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ΠΟΕΠΑ) Κυπριακή Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου (ΚΟΕΑΣ) Κυπριακή Ομοσπονδία Ιππασίας (ΚΟΙΠ)

    Κυπριακή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία (ΚΙΟ) Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΚΟΚ) Κυπριακή Ομοσπονδία Κανό

    Κυπριακή Ομοσπονδία Καράτε (ΚΟΚΑ) Κυπριακή Ομοσπονδία Κολύμβησης (ΚΟΕΚ) Κυπριακή Ομοσπονδία Κωπηλασίας (ΚΟΚΩΠ) Κυπριακή Ομοσπονδία Μπάντμιντον (ΚΟΜ) Κυπριακή Ομοσπονδία Ξιφασκίας (ΚΟΞ) Κυπριακή Ομοσπονδία Παγοδρομιών Κυπριακή Ομοσπονδία Πάλης (ΚΟΠΑΛ) Κυπριακή Ομοσπονδία Πεντάθλου-Διάθλου Κυπριακή Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (ΚΟΠΕ) Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας (ΚΟΠΟ) Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ)

    Παγκύπρια Ομοσπονδία Ερασιτεχνικής Πυγμαχίας (ΠΟΕΠ) Κυπριακή Ομοσπονδία Ράγκμπι (ΚΟΡΑ)

    Σκοπευτική Ομοσπονδία Κύπρου (ΣΚΟΚ) Εθνική Ομοσπονδία Ταεκβοντό Κύπρου (ΕΟΤΚ) Παγκύπρια Ομοσπονδία Τζούντο (ΠΟΤ)

    26 I 43 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΕ 1974-2017

     ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Κυπριακή Ομοσπονδία Τοξοβολίας (ΚΟΤΟΞ) Κυπριακή Ομοσπονδία Τριάθλου

    Κυπριακή Ομοσπονδία Χάντμπολ (ΚΟΧ) Ομοσπονδία Χιονοδρόμων Κύπρου (ΟΧΚ) Κυπριακή Ομοσπονδία Χόκεϊ

    Συνδεδεμένα μέλη:

    Κυπριακή Αεραθλητική Ομοσπονδία (ΚΑΟ) Αθλητιατρική Εταιρεία Κύπρου (ΑΕΚ) Κυπριακή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου Κυπριακή Ομοσπονδία Aikido

    Κυπριακή Ομοσπονδία Γούσου Κουγκ-Φου Ειδικοί Ολυμπιακοί Κύπρου

    Κυπριακή Ομοσπονδία Θαλάσσιου Σκι

    Κυπριακή Ομοσπονδία Κοινωνικού Και Αθλητικού Χορού (ΚΟΚΑΧ) Παγκύπρια Ομοσπονδία Kickbox All Styles

    Ομοσπονδία Κλασικού Αυτοκινήτου Κύπρου (ΟΚΑΚ) Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλέτας

    Κυπριακή Φίλαθλη Ομοσπονδία Μπέιζμπολ Κυπριακή Ομοσπονδία Μπιλιάρδου

    Κυπριακή Ομοσπονδία Μπιλιάρδου & Σνούκερ Κυπριακή Ομοσπονδία Μπόουλινγκ (ΚΟΜΠΟ) Κυπριακή Ομοσπονδία Μπριτζ

    Κυπριακή Ομοσπονδία Ντράγκον Μπόουτ

    Κυπριακή Ομοσπονδία Πανεπιστημιακού Αθλητισμού (ΚΟΠΑ) Κυπριακή Ομοσπονδία Σαΐτας

    Κυπριακή Ομοσπονδία Σάμπο (ΚΟΣΑ) Κυπριακή Σκακιστική Ομοσπονδία Κυπριακή Ομοσπονδία Σκουός (ΚΟΣ) Κυπριακή Φίλαθλη Ομοσπονδία Σόφτμπολ

    Παγκύπρια Ερασιτεχνική Ομοσπονδία Σωματικής Διάπλασης (ΠΕΟΣΔ) Κυπριακή Ομοσπονδία Υποβρυχίων Δραστηριοτήτων

    Άλλοι φορείς:

    Bowls Cyprus

    Κυπριακή Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου (ΚΟΕΠ) Κυπριακή Εθνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΚΕΠΕ) Συνομοσπονδία Τοπικών Ομοσπονδιών Κύπρου (ΣΤΟΚ)

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

    Το Κυπριακό Ολυμπιακό Μουσείο

    Πάνω από τετρακόσια εκθέμα- τα, αθλητικά κειμήλια και αντι- κείμενα, εκ των οποίων αρκετά τεράστιας ιστορικής αξίας, βρί- σκονται στο Κυπριακό Ολυμπια- κό Μουσείο, που στεγάζεται στο Ολυμπιακό Μέγαρο. Πρόκειται για μια πλούσια συλλογή, στην οποία συνοψίζεται η σύγχρονη αθλητική ιστορία της χώρας μας.

    Το Κυπριακό Ολυμπιακό Μου- σείο, που αρχικά βρισκόταν στην οδό Ίωνος στη Λευκωσία, άνοιξε τις πόρτες του στις 30 Μαρτίου 1987, παράλληλα με την εγκαθίδρυση της ΕΟΑΚ. Τα εγκαίνια του Ολυμπιακού Μουσείου, που στεγάστηκε στα τότε γραφεία της ΚΟΕ, έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού. Στις 16 Σεπτεμβρίου 2006 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του μουσείου στο νέο Ολυμπιακό Μέγαρο. Στις 22 Νοεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της δεύτερης φάσης, κατά την οποία το μουσείο επεκτάθηκε και στους υπόλοιπους ορόφους του μεγάρου. Πρώ- τος έφορος του Ολυμπιακού Μουσείου διετέλεσε ο Ανδρέας Χατζηβασιλείου. Σήμε- ρα το Μουσείο λειτουργεί με νέα δομή. Αρμόδιος λειτουργός για τα θέματα του Μουσείου είναι ο Γιώργος Τερεζόπουλος.

    Το όραμα της δημιουργίας Ολυμπιακού Μουσείου υπήρχε για χρόνια πριν από την εκπλήρωσή του. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο το 1982, προέτρεψε τους ανθρώπους της ΚΟΕ να προ- χωρήσουν στη δημιουργία ενός τέτοιου μουσείου. Έτσι, το 1987, μετά από σχετι- κή ανακοίνωση της ΚΟΕ, δεκάδες άτομα, πολλοί εκ των οποίων σπουδαίες μορ- φές του κυπριακού αθλητισμού, δώρισαν ή δάνεισαν αντικείμενα στο μουσείο, τα πλείστα από τα οποία εκτίθενται μέχρι σήμερα. Βέβαια, η συλλογή αντικειμένων του μουσείου ανανεώνεται διαρκώς με νέες δωρεές, αλλά και αναμνηστικά αντι- κείμενα από αθλητικές αποστολές στις οποίες μετείχε η ΚΟΕ.

    Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα εκθέματα κατέχουν η στολή που φορούσε ο Παύ- λος Κοντίδης στο Γουέιμουθ της Μεγάλης Βρετανίας τον Αύγουστο του 2012, το μετάλλιο νικητή από την 4η Ζάππεια Ολυμπιάδα του 1888 του Θεοφάνη Θεοδό- του, αναμνηστικό μετάλλιο από την Ολυμπιάδα του 1896, αθλητικός εξοπλισμός του Στέλιου Κυριακίδη, που δώρισε στην ΚΟΕ η οικογένειά του, δάδες από τις λαμ- παδηδρομίες των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και προσωπικά αντικείμενα των Δη- μοσθένη Συμεωνίδη, Λυκούργου Αρχοντίδη και Δομνίτσας Λανίτου Καβουνίδου.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

    Πολύ μεγάλης αξίας είναι και η συλλογή του Ανδρέα Ηλιάδη, που περιλαμβάνει τα επίσημα γραμματόσημα των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1896 μέχρι το 1964. Επι- πλέον, ανάμεσα στα εκατοντάδες αντικείμενα του μουσείου συγκαταλέγονται αφί- σες, μασκότ, διαπιστεύσεις, καρφίτσες και αθλητικός εξοπλισμός. Τέλος, αξίζει να ση- μειωθεί πως στο μουσείο δημιουργήθηκαν και τέσσερις ξεχωριστές ενότητες, αφιε- ρωμένες στους Ολυμπιακούς, τους ΑΜΚΕ, τους Μεσογειακούς και τους Κοινοπολιτει- ακούς Αγώνες.

    Το κοινό, αλλά και οργανωμένα σύνολα, όπως σχολεία, μπορούν να επισκεφτούν τις καθημερινές το σπάνιο θησαυρό του Ολυμπιακού Μουσείου και να ξεναγηθούν από αρμόδιο λειτουργό της ΚΟΕ.

    Η Πλάκα Ολυμπιονικών

    Την Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής και ο πρόεδρος της ΚΟΕ Ντίνος Μιχαηλίδης προχώρησαν στα αποκαλυπτήρια της Πλά- κας Ολυμπιονικών, η οποία περιλαμβάνει τα ονόματα όλων των Κυπρίων Ολυμπιονι- κών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

    Η πλάκα τοποθετήθηκε στην είσοδο του Ολυμπιακού Μεγάρου και περιλαμβάνει τα ονόματα των Ηρακλείδη, Ονησίκρατου και Δημήτριου, που πήραν πρωτιές στους αρχαίους Ολυμπιακούς, τα ονόματα των Κυπρίων αθλητών που πλασαρίστηκαν στην οκτάδα υπό την ελληνική σημαία από το 1896 μέχρι το 1976 (Ιωάννη Φραγκούδη, Αριστείδη Κωνσταντινίδη, Ιωάννη Περίδη – Μεταξά, Κώστα Θανόπουλου, Σταύρο Τζιωρτζή, Λάκη Ψημολοφίτη), καθώς και των Ολυμπιονικών υπό την κυπριακή ση- μαία (Αντώνη Ανδρέου, Αντώνη Νικολαΐδη, Γιώργο Αχιλλέως, Άντρη Ελευθερίου, Παύ- λο Κοντίδη, Κυριάκο Ιωάννου, Μίλαν Τραΐκοβιτς, Απόστολο Παρέλλη).

     ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Οι τελετές και εκδηλώσεις της ΚΟΕ

    Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, στα πλαίσια του στόχου προώθησης του Ολυμπι- σμού στο νησί, διοργανώνει κάθε χρόνο τελετές βράβευσης αθλητών, καθώς και άλ- λες εκδηλώσεις που είτε αφορούν επαγγελματίες του αθλητισμού είτε απευθύνονται στο ευρύ κοινό.

    Η σημαντικότερη ετήσια εκδήλωση είναι η Τελετή Βράβευσης των Καλύτερων Εφή- βων-Νεανίδων. Η τελετή διοργανώθηκε για πρώτη φορά στις 27 Ιουνίου 1986 στα τότε γραφεία της ΚΟΕ, στην οδό Νικηταρά 19 στη Λευκωσία. Έκτοτε, κάθε χρόνο βραβεύονται ο κορυφαίος έφηβος και η κορυφαία νεάνιδα, καθώς και οι κορυφαίοι από κάθε άθλημα μετά από εισήγηση

    των ομοσπονδιών. Στην πορεία των χρό- νων προστέθηκαν και άλλα βραβεία που απονέμονται κατά τη διάρκεια της συγκε- κριμένης εκδήλωσης, όπως είναι το βρα- βείο “Γλαύκος Κληρίδης”, που απονέμεται στον καλύτερο αθλητή και στην καλύτε- ρη αθλήτρια της χρονιάς, το βραβείο της ΔΟΕ “Γυναίκες και Αθλητισμός”, το έπαθλο “Αντώνης Παπαδόπουλος” για τον καλύ- τερο αθλητή στίβου, το έπαθλο “Μαριάννα Ζαχαριάδη” για την καλύτερη αθλή- τρια στίβου και το έπαθλο “Πεύκιος Γεωργιάδης” για τον καλύτερο έφηβο/νεά- νι- δα μαθητή/-τρια. Επίσης, τιμώνται οι κορυφαίοι έφηβοι/νεάνιδες από τα ομαδικά αθλήματα.

    Ταυτόχρονα, η ΚΟΕ διοργανώνει και μια σειρά άλλων εκδηλώσεων, όπως είναι η Ανακήρυξη του Πρεσβευτή “Fair Play” σε συνεργασία με τον ΚΟΑ, τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για προπονητές διάφορων αθλημάτων, το κόψιμο βασιλόπιττας, το μα- θητικό συνέδριο “Πιέρ ντε Κουμπερτέν” και η Ημερίδα της ΕΟΑΚ για τη Γυναίκα.

    Ολυμπιακή ημέρα

    Ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση για την ΚΟΕ είναι ο εορτασμός της Ολυμπιακής Ημέρας, που πλέον παραδοσιακά διοργανώνεται στην Κύπρο κάθε έτος στα μέσα Σεπτεμβρίου, αφού την 23η Ιουνίου, ημερομηνία του διεθνούς εορτασμού, οι υψη- λές θερμοκρασίες που συνήθως επικρατούν δεν επιτρέπουν τη διοργάνωση σχε- τικών εκδηλώσεων. Ο εορτασμός της Ολυμπιακής Ημέρας στην Κύπρο ξεκίνησε το 1985 αρχικά ως αγώνας δρόμου στους δρό-

    μους της Λευκωσίας, ενώ τα τελευταία χρόνια στις εκδηλώσεις προστέθηκαν και επιδείξεις αθλημάτων από τις ομοσπονδίες.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

    Το Ολυμπιακό Κίνημα και οι στόχοι της ΔΟΕ

    Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) είναι η ανώτατη αρχή του παγκόσμιου Ολυμπια- κού Κινήματος. Πρόκειται για μία διεθνή, μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική οργάνωση με βάση τη Λωζάνη της Ελβετίας, η οποία στελεχώνεται από εθελοντές και έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου με όχημα τον αθλητισμό. Ιδρύθηκε από το Γάλλο Πιέρ ντε Κουμπερτέν στις 23 Ιουνίου 1894 και πρώτος πρόεδρός της διετέλεσε ο Έλληνας Δημήτρης Βικέλας, ακολουθούμενος από τον Πιέρ ντε Κουμπερ- τέν. Από το 1894 μέχρι το 2013, χρονιά που ανέλαβε την προεδρία ο Τόμας Μπαχ, συ- νολικά δέκα άτομα διετέλεσαν πρόεδροι της ΔΟΕ.

    34 I 43 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΕ 1974-2017

     ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Η ΔΟΕ είναι η υπεύθυνη αρχή για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, που διεξάγονται ανά τετραετία. Οι πρώτοι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν το 1896 στην Αθήνα και οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες το 1924 στο Σαμο- νί της Γαλλίας. Επιπλέον, η ΔΟΕ είναι αυτή που αποφασίζει για την εισαγωγή ή την κατάργηση ενός αθλήματος από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Σήμε- ρα, εν έτει 2017, η ΔΟΕ αναγνωρίζει εβδομήντα τρεις αθλητικές ομοσπονδίες: Τις είκοσι εννέα των Θερινών Ολυμπιακών, τις επτά των Χειμερινών, τις τριάντα πέντε των μη Ολυμπιακών αθλημάτων και άλλες δύο της SportAccord.

    Η αποστολή της ΔΟΕ είναι καταγεγραμμένη στον Ολυμπιακή Χάρτη: Να υποστη- ρίζει την ανάπτυξη του αθλητισμού μέσω ηθικών και φιλικών προς το περιβάλλον μέσων, να προωθεί τον Ολυμπισμό στον κόσμο και να ηγείται του Ολυμπιακού Κι- νήματος. Οι δε αρχές της Ολυμπιακής φιλοσοφίας αποτελούν αναλλοίωτο δόγμα, αν και κατά την 100χρονη πορεία της συντελέστηκαν απαραίτητες προσαρμογές στους επιμέρους κανόνες της.

    Ο κοινωνικός στόχος του Ολυμπισμού, όπως διαμορφώθηκε με βάση τη σημερι- νή πραγματικότητα, συνοψίζεται στη βελτίωση του ανθρώπινου παράγοντα. Ο αθλητισμός, μέσω των δυνατοτήτων που προσφέρει, μπορεί να συμβάλει στην προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου, στην ειρήνη και την ανάπτυξη, καθώς και στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας αρμονίας, ακεραιότητας και κατανόησης. Επιπλέον, ο αθλητισμός αποτελεί εργαλείο προώθησης της συνεργασίας, της αλ- ληλεγγύης, της κοινωνικής ένταξης, της συνοχής, της ισότητας των φύλων, καθώς και της υγείας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ως εκ τούτου, ο Ολυμπισμός αποτελεί σήμερα μια φιλοσοφία που αποβλέπει στην ανάπτυξη των σωματικών και πνευματικών ικανοτήτων, με απώτερο σκοπό την αρμονική καλλιέργεια του ατόμου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κοινωνικό φαινόμενο της σύγχρονης επο- χής και δεν επιτρέπει εθνικές, φυλετικές, πολιτικές και οικονομικές διακρίσεις.

    Αξίζει να σημειωθεί πως, προς επίτευξη των άνωθεν στόχων, η ΔΟΕ μοιράζει πέ- ραν του 90% των εσόδων της στο ευρύ αθλητικό κίνημα, ποσοστό που μεταφρά- ζεται σε ένα ποσό της τάξης των 3,4 εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα. Τα χρή- ματα αυτά διοχετεύονται για τη στήριξη αθλητών και αθλητικών οργανισμών όλων των επιπέδων σε όλο τον κόσμο.

    Βασικός άξονας της Ολυμπιακής Κίνησης, πάνω στον οποίο βασίζεται η υλοποί- ηση της φιλοσοφίας του Ολυμπισμού, είναι η διατήρηση και προάσπιση της αυτο- νομίας του Αθλητισμού.

     Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ

    Οι Ολυμπιακές συμμετοχές της Κύπρου

    Η Κύπρος εκπροσωπείται στους Ολυμπια- κούς Αγώνες ήδη από την πρώτη σύγχρο- νη Ολυμπιάδα, το 1896 στην Αθήνα. Αν και το νησί τότε βρισκόταν υπό βρετανι- κή κυριαρχία, οι Κύπριοι αθλητές αγωνί- ζονταν με τα ελληνικά χρώματα. Μάλιστα, δύο εξ αυτών κέρδισαν μετάλλια. Πρόκει- ται για τους Ιωάννη Φραγκούδη, που κα- τέκτησε το χρυσό στο αυτόματο πιστόλι 25 μ., το αργυρό στο τυφέκιο 300 μ. και το χάλκινο στο ελεύθερο πιστόλι 50 μ., και τον Αριστείδη Κωνσταντινίδη, ο οποίος κέρδι- σε το χρυσό στην ποδηλασία δρόμου.

    Το 1980, είκοσι χρόνια μετά την ανεξαρτησία της, η Κύπρος συμμετείχε για πρώτη φορά ως ανεξάρτητη χώρα σε Ολυμπιακούς Αγώνες, πρώτα το Φεβρουάριο στο Λέικ Πλάσιντ των ΗΠΑ στους Χειμερινούς και ακολούθως τον Ιούλιο στη Μόσχα της Ρω- σίας στους Θερινούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αθλητές στίβου το 1980 αγωνίστη- καν με την Ελλάδα.

    Τα κυπριακά νούμερα

    Στους είκοσι Ολυμπιακούς Αγώνες που ακολούθησαν, δέκα Θερινούς και δέκα Χει- μερινούς, η Κύπρος εκπροσωπήθηκε από 120 άτομα σε δώδεκα διαφορετικά αθλή- ματα: Αλπικό σκι, άρση βαρών, γυμναστική, ιστιοπλοΐα, κολύμβηση, πάλη, ποδηλα- σία, σκοποβολή, στίβο, τένις, τζούντο, τοξοβολία. Βέβαια, αρκετοί από τους 120 αθλητές συμμετείχαν σε πάνω από μία Ολυμπιάδα, γεγονός που ανεβάζει τις συμμε- τοχές της Κύπρου σε 154 σε δέκα Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και σε 22 σε δέκα Χειμερινούς.

    Το αργυρό του Κοντίδη

    Από τους 120 αθλητές, ένας πήρε μετάλλιο για την Κύπρο, τριάντα δύο χρόνια μετά την πρώτη συμμετοχή της ως ανεξάρτητης χώρας. Πρόκειται για τον ιστιοπλόο Παύ- λο Κοντίδη, ο οποίος το 2012, σε ηλικία 22 ετών, κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στα Λέιζερ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

    Οι Ολυμπιονίκες

    Όσον αφορά τις υπόλοιπες διακρίσεις, Κύπριοι αθλητές μπήκαν στην οκτάδα του αγωνίσματός τους σε άλλες οκτώ περιπτώσεις: Ο Παύλος Κοντίδης (Λέιζερ), ο Μίλαν Τραΐκοβιτς (110 μ. εμπόδια) και ο Κυριάκος Ιωάννου (ύψος) πήραν την 7η θέση στο “Ρίο 2016”. 7η ήταν στο “Πεκίνο 2008” και η Άντρη Ελευθερίου (σκητ). Ο Απόστολος Παρέλλης (δισκοβολία) το 2016 στο Ρίο και ο Αντώνης Ανδρέου (σκητ) το 2000 στο Σίδνεϊ κατετάγησαν 8οι.

    Μετά το μετάλλιο του Κοντίδη, οι επόμενες δύο μεγαλύτερες επιτυχίες είχαν μια πι- κρή γεύση. Πρόκειται για τη διπλή συμμετοχή στον τελικό του σκητ στο Πεκίνο το 2008 με τους Αντώνη Νικολαΐδη και Γιώργο Αχιλλέως. Ο δεύτερος πήρε την 5η θέση, ενώ ο πρώτος έχασε το χάλκινο μετάλλιο στο shoot off, μένοντας στην 4η θέση. Αν και αυτά αποτελούν το δεύτερο και το τρίτο καλύτερο πλασάρισμα της Κύπρου σε Ολυμπιακούς, είναι ταυτόχρονα και δύο μεγάλες χαμένες ευκαιρίες για μετάλλιο.

    Αξιοσημείωτες εμφανίσεις

    Η Κύπρος είχε και μια σειρά από άλλες αξιοσημείωτες εμφανίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες: Τη 10η θέση του Κώστα Παπακώστα στο τζούντο το 1980. Τη 13η θέση του Πέτρου Κυρίτση το 1984 στο σκητ. Την 20ή θέση στα 50 μ. ελεύθερο του Σταύρου Μιχαηλίδη το 1992. Την πορεία του Αρούτ Παρσεκιάν στην πάλη το 1996. Τις 9ες θέ- σεις στο σκητ του Αντώνη Ανδρέου το 1996, της Σοφίας Μιαούλη το 2000 και του Γιώργου Αχιλλέως το 2004. Την πρόκριση στον ημιτελικό των 100 μ. του Άννινου Μαρκουλλίδη το 1996. Τη μεγάλη πορεία της Άντρης Σιάλου στον ημιτελικό των 400 μ. εμπόδια το 2004, όπου όμως είχε την ατυχία με την πτώση. Τις δύο προκρίσεις σε τελικό του ύψους, με τη 12η θέση του Δημήτρη Χονδροκούκη το 2016 και τη 13η του Κυριάκου Ιωάννου το 2012. Τη 13η θέση του Απόστολου Παρέλλη το 2012 και την πρόκριση στον τελικό της ενόργανης το 2016 του Μάριου Γεωργίου.

    Οι συμμετοχές της Κύπρου σε Θερινούς και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες αναλυτικά:

    Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ

    1980, Λέικ Πλάσιντ

    1980, Μόσχα

    1984, Σαράγεβο              

    1984, Λος Άντζελες

    1988, Σεούλ

    Η Άντρη Αβραάμ.

    1980, Μόσχα

    Παναγιώτης Νικολάου  

    Ιστιοπλοΐα 470 

    14η

    Δημήτρης Δημητρίου     Ιστιοπλοΐα          470        14η

    Πανίκος Ριμής    Ιστιοπλοΐα          Φιν        21η

    Μάριος Καραπατάκης     Ιστιοπλοΐα          Φλάινγκ Ντάτσμαν          15η

    Δημήτρης Καραπατάκης                Ιστιοπλοΐα          Φλάινγκ Ντάτσμαν          15η

    Λάρης Φυλακτού             Κολύμβηση

    Κολύμβηση        100 μ. Ύπτιο

    100 μ. Ελεύθερο              31η

    33η

    Λίνος Πετρίδης  Κολύμβηση        100 μ. Πεταλούδα            32η

    Όλγα Λοΐζου       Κολύμβηση        100 μ. Ελεύθερο              24η

    Άναμπελ Δρουσιώτου    Κολύμβηση        100 μ. Ύπτιο       23η

    Σπύρος Σπύρου Τζούντο 60 κ.      13η

    Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου       Τζούντο 65 κ.      19η

    Νεόφυτος Αρέστη            Τζούντο 71 κ.      19η

    Κώστας Παπακώστας      Τζούντο 86 κ.      10η

    Πανίκος Ευριπίδου          Τζούντο 95 κ.      19η

    1984, Σαράγεβο

    Αλέξης Φωτιάδης           

    Αλπικό Σκι          

    Γιγ. Σλάλομ        

    69η

                   Αλπικό Σκι           Σλάλομ  Δ.Τ.

    Παύλος Φωτιάδης           Αλπικό Σκι

    Αλπικό Σκι           Γιγ. Σλάλομ

    Σλάλομ  Δ.Τ.

    ΑΠ.

    Λάμπρος Λάμπρου          Αλπικό Σκι

    Αλπικό Σκι           Γιγ. Σλάλομ

    Σλάλομ  70η

    41η

    Γιάννος Πίπης    Αλπικό Σκι

    Αλπικό Σκι           Γιγ. Σλάλομ

    Σλάλομ  75η

    47η

    Λίνα Αριστοδήμου           Αλπικό Σκι

    Αλπικό Σκι           Γιγ. Σλάλομ

    Σλάλομ  43η

    21η

    1984, Λος Άντζελες

    Σπύρος Αγρότης              

    Ποδηλασία        

    Δρόμου

    Δ.Τ.

    Δημήτρης Παπαχρυσοστόμου    Σκοποβολή         Τραπ      35η

    Αναστάσιος Λόρδος        Σκοποβολή         Τραπ      47η

    Πέτρος Κυρίτσης              Σκοποβολή         Σκητ       13η

    Μάικ Τύμβιος    Σκοποβολή         Σκητ       69η

    Μάριος Κασιανίδης         Στίβος

    Στίβος   10.000 μ.

    Μαραθώνιος      27η

    62η

    Φίλιππος Φιλίππου         Στίβος

    Στίβος   3.000μ. Στηπλ

    Μαραθώνιος      23η (ημιτ.)

    Δ.Τ.

    Δημήτρης Αραούζος        Στίβος   Μήκος   30η

    Ιωάννης Κουγιάλης         Τζούντο 78 κ.      20η

    Κώστας Παπακώστας      Τζούντο 86 κ.      18η

     

    Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ

     

     

    1988, Κάλγκαρι

    Αλέξης Φωτιάδης           

    Αλπικό Σκι          

    Γιγ. Σλάλομ        

    58η

                   Αλπικό Σκι

    Αλπικό Σκι           Super G

    Σλάλομ  Δ.Τ.

    Δ.Τ.

    Σωκράτης Αριστοδήμου Αλπικό Σκι

    Αλπικό Σκι Αλπικό Σκι     Γιγ. Σλάλομ

    Super G Σλάλομ 54η

    48η 32η

    Καρολίνα Φωτιάδου       Αλπικό Σκι

    Αλπικό Σκι           Γιγ. Σλάλομ

    Σλάλομ  27η

    26η

    1988, Σεούλ

    Ανδρέας Καραπατάκης  

    Ιστιοπλοΐα         

    470       

    28η

    Χρίστος Χριστοφόρου    Ιστιοπλοΐα          470        28η

    Μάικ Τύμβιος    Σκοποβολή         Σκητ       20η

    Σπύρος Σπύρου Στίβος

    Στίβος   800 μ.

    1500μ.  40η

    20η (ημιτ.)

    Μάριος Χατζηανδρέου   Στίβος   Τριπλούν             21η

    Άντρη Αβραάμ   Στίβος

    Στίβος   3.000 μ. Στηπλ

    10.000μ.              23η

    27η

    Μαρούλα Λάμπρου-Τελώνη        Στίβος   Μήκος   21η

    Μιχάλης Σκουρουμούνης             Τζούντο 60 κ.      20η

    Ηλίας Ιωάννου  Τζούντο 66 κ.      20η

    1992, Άλμπερτβιλ

    Αλέξης Φωτιάδης           

    Αλπικό Σκι          

    Γιγ. Σλάλομ        

    61η

                   Αλπικό Σκι

    Αλπικό Σκι           Super G

    Σλάλομ  81η

    44η

    Σωκράτης Αριστοδήμου Αλπικό Σκι

    Αλπικό Σκι Αλπικό Σκι     Γιγ. Σλάλομ

    Super G Σλάλομ 76η

    80η 47η

    Ανδρέας Βασίλη               Αλπικό Σκι

    Αλπικό Σκι Αλπικό Σκι     Γιγ. Σλάλομ

    Super G Σλάλομ 69η

    84η 55η

    Καρολίνα Φωτιάδου       Αλπικό Σκι

    Αλπικό Σκι           Γιγ. Σλάλομ

    Σλάλομ  39η

    35η

    1992, Βαρκελώνη

    Πέτρος Έλτον    

    Ιστιοπλοΐα         

    470       

    31η

    Νικόλας Επιφανίου         Ιστιοπλοΐα          470        31η

    Σταύρος Μιχαηλίδης       Κολύμβηση

    Κολύμβηση        50 μ. Ελεύθερο

    100 μ. Ελεύθερο              20η

    44η

    Χαράλαμπος Παναγίδης                Κολύμβηση        100 μ. Πρόσθιο 42η

    Κωνσταντίνος Ηλιάδης   Πάλη     -74 κ.     1ος γύρος

    Άννα Κίμωνος    Ρυθμ. Γυμναστική            Σύνθετο ατομικό              38η

     

     

    40 I 43 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΕ 1974-2017

     ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Έλενα Χατζησάββα          Ρυθμ. Γυμναστική            Σύνθετο ατομικό              42η

    Δημήτρης Λόρδος            Σκοποβολή         Τραπ      33η

    Αντώνης Νικολαΐδης       Σκοποβολή         Σκητ       25η

    Γιάννης Ζησιμίδης           Στίβος

    Στίβος   100 μ.

    200 μ.   29η

    34η

    Μάριος Χατζηανδρέου   Στίβος   Τριπλούν             39η

    Φώτης Στεφανή Στίβος   Επί Κοντώ           26η

    Άντρη Αβραάμ   Στίβος   10.000 μ.            35η

    Έλλη Ευαγγελίδου           Στίβος   Σφαιροβολία      17η

    Ηλίας Ιωάννου  Τζούντο 65 κ.      24η

    Χριστόδουλος Κατσινιορίδης       Τζούντο 78 κ.      18η

    Σίμος Σιμώνης    Τοξοβολία          Ολυμπιακό τόξο 70 μ.    74η

    1994, Λίλεχαμερ

    Καρολίνα Φωτιάδου      

    Αλπικό Σκι          

    Super G

    46η

    1996, Ατλάντα

    Πέτρος Έλτον    

    Ιστιοπλοΐα         

    470       

    31η

    Νικόλας Επιφανίου         Ιστιοπλοΐα          470        31η

    Δημήτρης Λάππας           Ιστιοπλοΐα          Μιστράλ              32η

    Σταύρος Μιχαηλίδης       Κολύμβηση

    Κολύμβηση        50 μ. Ελεύθερο

    100 μ. Ελεύθερο              31η

    50η

    Μαρίνα Ζαρμά   Κολύμβηση

    Κολύμβηση        200 μ. Ελεύθερο

    400 μ. Ελεύθερο              42η

    39η

    Αρούτ Παρσεκιάν             Πάλη     63 κ.      10η

    Αντώνης Ανδρέου            Σκοποβολή         Σκητ       9η

    Αντώνης Νικολαΐδης       Σκοποβολή         Σκητ       26η

    Χρίστος Κουρτέλλας        Σκοποβολή         Σκητ       32η

    Ευριπίδης Δημοσθένους               Στίβος   400 μ.   43η

    Γιάννης Ζησιμίδης           Στίβος

    Στίβος   100 μ.

    4×100 μ.              40η (προημ.)

    22η

    Ηλίας Λουκά      Στίβος   Σφαιροβολία      24η

    Μιχάλης Λουκά Στίβος   Σφαιροβολία      28η

    Πρόδρομος Κατσαντώνης             Στίβος

    Στίβος   110 μ. Εμπόδια

    4×100 μ.              57η

    22η

    Δώρα Κυριάκου Στίβος

    Στίβος   200 μ.

    400 μ.   39η

    27η

    Άννινος Μαρκουλλίδης  Στίβος

    Στίβος Στίβος     100 μ.

    200 μ.

    4×100 μ.              15η (ημιτ.)

    22η (προημ.) 22η

    Λουκάς Σπύρου Στίβος   4×100 μ.              22η

    1998, Ναγκάνο

    Ανδρέας Βασίλη              

    Αλπικό Σκι          

    Σλάλομ 

    Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ

    1992, Άλμπερτβιλ

    1996, Ατλάντα

    1998, Ναγκάνο

    2000, Σίδνεϊ

     2004, Αθήνα

     42 I 43 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΕ 1974-2017

     ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    2000, Σίδνεϊ

    Δημήτρης Λάππας          

    Ιστιοπλοΐα         

    Μιστράλ             

    30η

    Αιμίλιος Οικονομίδης     Ιστιοπλοΐα          Λέιζερ    40η

    Σταύρος Μιχαηλίδης       Κολύμβηση        50 μ. Ελεύθερο  27η

    Χρύσανθος Παπαχρυσάνθου       Κολύμβηση        100 μ. Ελεύθερο              57η

    Αλέξανδρος Αρέστη        Κολύμβηση        200 μ. Ελεύθερο              49η

    Γιώργος Δημητριάδης     Κολύμβηση        200 μ. Μκτή       53η

    Άννα Στυλιανού Κολύμβηση        100 μ. Ελεύθερο              44η

    Μαρία Παπαδοπούλου  Κολύμβηση        100 μ. Πεταλούδα            32η

    Ναταλία Ρουμπίνα          Κολύμβηση        200 μ. Πεταλούδα            30η

    Αντώνης Ανδρέου            Σκοποβολή         Σκητ       8η

     

    Γιώργος Αχιλλέως            Σκοποβολή         Σκητ       23η

    Σοφία Μιαούλη Σκοποβολή         Σκητ       9η

    Άννινος Μαρκουλλίδης  Στίβος

    Στίβος Στίβος     100 μ.

    200 μ.

    4×100 μ.              36η (προημ.)

    23η (προημ.) 25η

    Πρόδρομος Κατσαντώνης             Στίβος   4×100 μ.              25η

    Γιάννης Ζησιμίδης           Στίβος   4×100 μ.              25η

    Κωνσταντίνος Κόκκινος  Στίβος   4×100 μ.              25η

    Ευριπίδης Δημοσθένους               Στίβος   400 μ.   Δ.Τ.

    Κώστας Ποχάνης              Στίβος   400 μ. Εμπόδια  41η

    Στάθης Στασή     Στίβος   3.000 μ. Στηπλ   Δ.Τ.

    Φώτης Στεφανή Στίβος   Επί Κοντώ           Α.

    Γεώργιος Ανδρέου           Στίβος   Δέκαθλο              Δ.Τ.

    Αγνή Χαραλάμπους         Στίβος   Ύψος     33η

    2002, Σολτ Λέικ Σίτι                                      

    Θεόδωρος Χριστοδούλου             Αλπικό Σκι Αλπικό Σκι     Γιγ. Σλάλομ Σλάλομ         54η Δ.Τ.

    2004, Αθήνα

    Ανδρέας Καριόλου         

    Ιστιοπλοΐα         

    Μιστράλ             

    13η

    Χάρης Παπαδόπουλος    Ιστιοπλοΐα          Λέιζερ    28η

    Γαβριέλλα Χατζηδαμιανού           Ιστιοπλοΐα          Μιστράλ              21η

    Αλέξανδρος Αρέστη        Κολύμβηση

    Κολύμβηση        100 μ. Ελεύθερο

    200 μ. Ελεύθερο              38η

    44η

    Γιώργος Δημητριάδης     Κολύμβηση        200 μ. Μικτή      48η

    Κυριάκος Δημοσθένους Κολύμβηση        100 μ. Πρόσθιο 46η

    Μαρία Παπαδοπούλου  Κολύμβηση        100 μ. Πεταλούδα            29η

    Χρύσανθος Παπαχρυσάνθου       Κολύμβηση        50 μ. Ελεύθερο  45η

    Ελίνα Σοφοκλέους           Ποδηλασία         Ορεινή  24η

    Γιώργος Αχιλλέως            Σκοποβολή         Σκητ       9η

    Αντώνης Νικολαΐδης       Σκοποβολή         Σκητ       21η

    Μαρίλια Γρηγορίου        Στίβος   200 μ.   31η (προημ.)

     Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ

    Κυριάκος Ιωάννου           Στίβος   Ύψος     18η

    Πρόδρομος Κατσαντώνης             Στίβος   100 μ.   49η

    Άννινος Μαρκουλλίδης  Στίβος   200 μ.   51η

    Άντρη Σιάλου     Στίβος   400 μ. Εμπόδια  16η (ημιτ.)

    Ελένη Τελώνη    Στίβος   Σφυροβολία       ΑK.

    Άννα Φοιτίδου  Στίβος   Επί Κοντώ           24η

    Μάρκος Παγδατής           Τένις      Μονό    17η (2ος γύρος)

    Χρίστος Χριστοδουλίδης               Τζούντο 73 κ.      1ος γύρος

    2006, Τορίνο                                   

    Θεόδωρος Χριστοδούλου             Αλπικό Σκι Αλπικό Σκι     Γιγ. Σλάλομ Σλάλομ         34η 38η

    2008, Πεκίνο                                   

    Δημήτρης Μινασίδης      Άρση Βαρών       69 κ.      20η

    Ανδρέας Καριόλου          Ιστιοπλοΐα          RS:X       13η

    Παύλος Κοντίδης             Ιστιοπλοΐα          Λέιζερ    13η

    Χάρης Παπαδόπουλος    Ιστιοπλοΐα          Φιν        22η

    Γαβριέλλα Χατζηδαμιανού           Ιστιοπλοΐα          RS:X       21η

    Άννα Στυλιανού Κολύμβηση        100 μ. Ελεύθερο              36η

                   Κολύμβηση        200 μ. Ελεύθερο              27η

    Ναταλία Χατζηλοΐζου     Κολύμβηση        100 μ. Πεταλούδα            45η

    Αντώνης Νικολαΐδης       Σκοποβολή         Σκητ       4η (τελικός)

    Γιώργος Αχιλλέως            Σκοποβολή         Σκητ       5η (τελικός)

    Άντρη Ελευθερίου           Σκοποβολή         Σκητ       7η

    Ελένη Αρτυματά               Στίβος   200 μ.   30η (προημ.)

    Κυριάκος Ιωάννου           Στίβος   Ύψος     18η

    Αλίσα Καλλινίκου             Στίβος   400 μ.   ΑΠ.

    Σκεύη Θεοδώρου             Στίβος   Σφυροβολία       44η

    Αλεξάνδρα Τσίσσιου      Στίβος   Ακοντισμός         45η

    Άννα Φοιτίδου  Στίβος   Επί Κοντώ           34η

    Έλενα Μουσικού             Τοξοβολία          Ολυμπιακό τόξο 70 μ.   

    43η 2010, Βανκούβερ                                          

    Κρίστοφερ Παπαμιχαλόπουλος  Αλπικό Σκι Αλπικό Σκι     Γιγ. Σλάλομ Σλάλομ      

    Σοφία Παπαμιχαλοπούλου          Αλπικό Σκι           Γιγ. Σλάλομ       

     55η

    Αλπικό Σκι           Σλάλομ  53η

    2012, Λονδίνο                                 

    Παύλος Κοντίδης             Ιστιοπλοΐα          Λέιζερ    2η

    Ανδρέας Καριόλου          Ιστιοπλοΐα          RS:X       17η

    Άννα Στυλιανού Κολύμβηση        200 μ. Ελεύθερο              27η

    Μάριος Αθανασιάδης     Ποδηλασία         Ορεινή  40η

    Χρυσταλλένη Τρικωμίτη Ρυθμ. Γυμναστική            Σύνθετο ατομικό              19η

    2008, Πεκίνο

    2006, Τορίνο

    2010, Βανκούβερ

    Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ

    2012, Λονδίνο

    Αντώνης Ανδρέου            Σκοποβολή         Σκητ       22η

    Παναγιώτα Ανδρέου       Σκοποβολή         Σκητ       16η

    Γιώργος Αχιλλέως            Σκοποβολή         Σκητ       11η

    Ελένη Αρτυματά               Στίβος   200 μ.   16η (ημιτ.)

    Κυριάκος Ιωάννου           Στίβος   Ύψος     13η (τελικός)

    Απόστολος Παρέλλης      Στίβος   Δισκοβολία         13η

    Κωνσταντίνος Σταθελάκος            Στίβος   Σφυροβολία       33η

    Μάρκος Παγδατής           Τένις      Μονό    9η (3ος γύρος)

    2014, Σότσι                                      

    Κωνσταντίνος Παπαμιχαήλ          Αλπικό Σκι Αλπικό Σκι     Γιγ. Σλάλομ Σλάλομ         64η Δ.Τ.

    Αλεξάνδρα Τέιλορ           Αλπικό Σκι           Δ.Ξ.*     

    * Λόγω τραυματισμού στην προπόνηση.                                           

    2016, Ρίο                                          

    Μάριος Γεωργίου Ενορ. Γυμναστική Σύνθετο Έδαφος Πλάγιος Ίππος Κρίκοι

    Άλμα      24η (τελικός) 57η

    40ή 65η 29η

    νορ. Γυμναστική

    Ενορ. Γυμναστική            Δίζυγο

    Μονόζυγο           35η

    22η

    Παύλος Κοντίδης             Ιστιοπλοΐα          Λέιζερ    7η (τελικός)

    Ανδρέας Καριόλου          Ιστιοπλοΐα          RS:X       19η

    Σώτια Νεοφύτου             Κολύμβηση        100 μ. Πεταλούδα            37η

    Ιάκωβος Χατζηκωνσταντίνου       Κολύμβηση        400 μ. Ελεύθερο              47η

    Άντρη Χριστοφόρου        Ποδηλασία         Δρόμου 55η (OTL)

    Ανδρέας Χάσικος             Σκοποβολή         Σκητ       16η

    Άντρη Ελευθερίου           Σκοποβολή         Σκητ       15η

    Κυριάκος Ιωάννου           Στίβος   Ύψος     7η (τελικός)

    Μίλαν Τραΐκοβιτς            Στίβος   110 μ. Εμπόδια  7η (τελικός)

    Απόστολος Παρέλλης      Στίβος   Δισκοβολία         8η (τελικός)

    Δημήτρης Χονδροκούκης              Στίβος   Ύψος     12η (τελικός)

    Ραμόνα Παπαϊωάννου   Στίβος

    Στίβος   100 μ.

    200 μ.   45η

    35η

    Ελένη Αρτυματά               Στίβος   200 μ.   39η

    Λεοντία Καλλένου            Στίβος   Ύψος     32η

    ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Η παρουσία της Κύπρου στους διεθνείς αγώνες πολλαπλών αθλημάτων

    Πέρα από τους Θερινούς και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή και η Κυπριακή Επιτροπή Κοινοπολιτειακών Αγώνων (δύο ξε- χωριστά σώματα, που στελεχώνονται από τα ίδια άτομα) έχουν την ευθύνη της εκ- προσώπησης της Κύπρου σε άλλες πέντε διοργανώσεις πολλαπλών αθλημάτων αν- δρών/γυναικών και σε τρεις αγώνες νέων, σε περιφερειακό, ηπειρωτικό και παγκό- σμιο επίπεδο. Παρά το υψηλό κόστος και τα συχνά μακρινά ταξίδια σε άλλες ηπεί- ρους, η ΚΟΕ και η ΚΕΚΑ δηλώνουν πάντοτε παρούσες.

    Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις διοργανώσεις για άνδρες/γυναίκες, η Κύπρος συμμε- τέχει στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες (από το 1978), στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες (από το 2015), στους Μεσογειακούς Αγώνες (από το 1983), στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (από το 1985) και στους Μεσογειακούς Αγώνες Παραλίας (από το 2015).

    Όσον αφορά τις διοργανώσεις νέων, η Κύπρος συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώ- νων Νέων (από το 2010 στους Θερινούς και από το 2012 στους Χειμερινούς), στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες Νέων (από το 2008) και στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φε- στιβάλ Νέων (από το 1991 στο Θερινό και από το 1993 στο Χειμερινό).

    Κοινοπολιτειακοί Αγώνες

    Οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 1930 υπό την ονομασία “Βρετανικοί Αυτοκρατορικοί Αγώνες”. Το νη- σί μας, που έγινε μέλος της Κοινοπολιτείας το 1961, συμμετέχει στους Αγώνες ανελλιπώς από το 1978, με μοναδική εξαίρεση το

    1986 στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, όταν η Κύπρος και άλλες τριάντα μία χώρες μποϊ- κόταραν τη διοργάνωση, ως διαμαρτυρία για τις αθλητικές σχέσεις που διατηρούσε η τότε βρετανική κυβέρνηση με την κυβέρνηση του απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρι- κής. Ο μόνος Κύπριος που ταξίδεψε στη Σκωτία ήταν ο τότε γενικός διευθυντής της ΚΟΕ Ντίνος Μιχαηλίδης, που εκπροσώπησε τη χώρα μας στη γενική συνέλευση.

    Στις εννιά διοργανώσεις (η τελευταία το 2014) όπου μετείχε, η Κύπρος κατέκτησε 15 χρυσά, 12 αργυρά και 12 χάλκινα μετάλλια, συνολικά δηλαδή 39 μετάλλια. Η καλύτε- ρη συγκομιδή ήρθε το 2010 στο Δελχί με 4 χρυσά και συνολικά 11 μετάλλια, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως η Κύπρος κερδίζει τουλάχιστον ένα χρυσό σε κάθε διοργάνωση από το 1990 κι έπειτα. Στο συνολικό πίνακα μεταλλίων μέχρι και το 2014 η Κύ- προς βρίσκεται στη 17η θέση ανάμεσα στις 57 χώρες ή περιοχές που κατέκτησαν με- τάλλιο. Μάλιστα, η Κύπρος, με τα 15 χρυσά της, είναι πρώτη μεταξύ των χωρών με μονοψήφιο αριθμό συμμετοχών σε Κοινοπολιτειακούς Αγώνες. Τα περισσότερα χρυ- σά μετάλλια για την Κύπρο έχει κατακτήσει ο σκοπευτής Γιώργος Αχιλλέως, με 2 στο ατομικό σκητ (2006, 2014) και 2 στο ομαδικό (2006, 2010). Ο σκοπευτής Αντώνης Νικολαΐδης έχει κατακτήσει 3 χρυσά, όλα στο ομαδικό (1998, 2002, 2006). Από 2 χρυσά έχουν κατακτήσει οι Χρίστος Κουρτέλλας στο σκητ (1994, 2002) και Χρυσταλλένη Τρικωμίτη στη ρυθμική γυμναστική (2010).

    ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Ευρωπαϊκοί Αγώνες

    Μέχρι το 2015 η μοναδική ήπειρος που δεν είχε δική της διοργάνωση πολλαπλών αθλημάτων ήταν η Ευρώπη. Μετά από απόφαση της Ευ- ρωπαϊκής Ολυμπιακής Επι-

    τροπής το 2012, διεξήχθησαν οι πρώτοι Ευ- ρωπαϊκοί Αγώνες το 2015 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Στη διοργάνωση εκείνη έλα- βαν μέρος σχεδόν 5900 αθλητές από πε- νήντα χώρες της Ευρώπης, με την Κύπρο να είναι παρούσα με 23 αθλητές και αθλήτριες. Το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης δεν επέ- τρεψε στην Κύπρο να διεκδικήσει ένα υψηλό πλασάρισμα στον πίνακα μεταλλίων. Το μο- ναδικό μετάλλιο, ένα αργυρό, ήρθε στο αγώ- νισμα του σκητ της σκοποβολής στο μικτό διπλό με το Γιώργο Αχιλλέως και την Άντρη Ελευθερίου.

    Μεσογειακοί Αγώνες

    Η πρώτη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 1951 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Εντούτοις, η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) ιδρύθηκε το 1961, ενώ είχαν ήδη διεξαχθεί τρεις διοργανώσεις.

    Η Κύπρος συμμετέχει στους Μεσογειακούς Αγώνες από το 1983, χρονιά που τη διορ- γάνωση ανέλαβε η Καζαμπλάνκα του Μαρόκου. Στους αγώνες αυτούς 4 αθλητές, 2 στην ιστιοπλοΐα και 2 στο τζούντο, εκπροσώπησαν το νησί μας. Τα πρώτα μετάλλια ήρθαν τέσσερα χρόνια μετά, στη Λατάκεια της Συρίας, με τους Μάικ Τύμβιο (σκητ) και Μάριο Χατζηανδρέου (τριπλούν) να κερδίζουν το χρυσό. Ο τελευταίος πήρε ακό- μη ένα χρυσό τέσσερα χρόνια αργότερα, στην Αθήνα. Από το 1987 μέχρι το 2013 η Κύπρος κατέκτησε 10 χρυσά, 17 αργυρά και 16 χάλκινα μετάλλια, μία συγκομιδή που τη φέρνει στη 17η θέση του πίνακα μεταλλίων όλων των εποχών.

    Πέραν του Χατζηανδρέου, πάνω από ένα χρυσό έχουν κατακτήσει ο Κυριάκος Ιωάννου στο ύψος (2005, 2009) και η Ελένη Αρτυματά στα 200 μ. (2009, 2013).

    Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ)

    Η Κύπρος αποτελεί βασικό γρανάζι των ΑΜΚΕ, μίας διορ- γάνωσης που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1985. Προηγήθηκαν επαφές μεταξύ των μικρών ευρωπαϊκών κρατών, που ξεκίνησαν το 1982 στη Σύνοδο της ΔΟΕ, και ακολούθησε η απόφαση για την πρώτη διοργάνωση, που ελήφθη στο περιθώριο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1984

    στο Λος Άντζελες. Στη διοργάνωση συμμετέχουν χώρες της Ευρωπαϊκής Ολυμπια- κής Επιτροπής με πληθυσμό κάτω από ένα εκατομμύριο κατοίκους. Από το 1985 μέχρι το 2009 στους ΑΜΚΕ συμμετείχαν οκτώ κράτη (Κύ- προς, Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Σαν Μαρίνο, Μο- νακό, Λιχτενστάιν, Ανδόρα), ενώ από το 2011 προστέθη- κε στην οικογένεια των ΑΜΚΕ και το Μαυροβούνιο.

    Η Κύπρος φιλοξένησε δύο φορές τους ΑΜΚΕ, την τρίτη διοργάνωση το 1989 σε Λευκωσία και Λεμεσό και τη δέ- κατη τρίτη το 2009 σε Λευκωσία, Λεμεσό και δάσος Μα- χαιρά.

    Η Ισλανδία και η Κύπρος είναι οι δύο χώρες που έχουν κερδίσει τα περισσότερα μετάλλια σε ΑΜΚΕ. Μετά και τη διοργάνωση του 2017 στο Σαν Μαρίνο, η οποία άνοιξε τον τρίτο κύκλο των διοργανώσεων, η βορειοατλαντική χώρα μετράει 479 χρυσά και συνολικά 1.204 μετάλλια. Η Κύπρος ακολουθεί από πολύ κοντά με 468 χρυσά μετάλ- λια, ενώ στο σύνολο έχει κερδίσει τα περισσότερα μετάλ- λια (1.220). Το Λουξεμβούργο είναι τρίτο στην κατάταξη με 369 χρυσά και 1.086 μετάλλια, ενώ ακολουθούν, σε ό,τι αφορά χρυσά, Μονακό (119), Μάλτα (67), Λιχτενστάιν (64), Σαν Μαρίνο (61), Ανδόρα (45) και Μαυροβούνιο (35). Αξίζει στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι μεταξύ των ετών 2011 και 2017 το Μαυροβούνιο κατέβασε μικρές αριθμητικά ομάδες σε σύγκριση με το μέγεθος και την αθλητική του παράδοση.

    Μεσογειακοί Αγώνες Παραλίας

    Η απόφαση για τη διοργάνωση Μεσο- γειακών Αγώνων Παραλίας ελήφθη από τη Διεθνή Επιτροπή Μεσογει- ακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) τον Οκτώβριο του 2012, με την Πεσκάρα της Ιταλίας να επιλέγεται ως η πρώτη διοργανώ- τρια πόλη για τους αγώνες του 2015. Στην πρώτη διοργάνωση του 2015 την Κύπρο εκπροσώπησαν 23 αθλη- τές και 5 αθλήτριες σε πέντε αθλήμα- τα. Οι 10 αθλητές της Εθνικής μπιτς χάντμπολ ήταν οι μοναδικοί που κέρδισαν μετάλλιο και συγκεκριμένα το αργυρό. Απ’ εκεί και πέρα, συμμετοχή είχε η Κύπρος σε θαλάσσιο σκι, κολύμβηση ανοικτής θαλάσσης, μπιτς τένις και μπιτς βόλεϊ.

    Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων

    Με στόχο την προώθηση των Ολυμπιακών αξιών στους αθλητές νεαρής ηλικίας, ξε- κίνησε το 2010 η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων. Η πρώτη διοργάνωση των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων Νέων έλαβε χώρα στη Σιγκαπούρη και η επόμε- νη στο Ναντζίνγκ της Κίνας το 2014. Γύρω στους 3600 αθλητές λαμβάνουν μέρος στους αγώνες αυτούς. Αντιστοίχως, οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων πραγματοποιήθηκαν στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας το 2012 και οι επόμενοι στο Λίλεχαμερ της Νορβηγίας το 2016 με τη συμ- μετοχή πέραν των 1000 αθλητών.

    Η Κύπρος συμμετέχει ανελλιπώς στις πιο πάνω διοργανώσεις, έχοντας μάλιστα κα- τακτήσει και 2 αργυρά μετάλλια στους Θερινούς Ολυμπιακούς Νέων. Το 2010 η Κύπρος έλαβε μέρος στους αγώνες στη Σιγκαπούρη με 9 αθλητές, με το σφυρο- βόλο Αλέξανδρο Πουρσανίδη να παίρνει το αργυρό. Τέσσερα χρόνια αργότερα, συμμετέχοντας με 6 αθλητές στους αγώνες της Κίνας, η χώρα μας κέρδισε το δεύτε- ρο αργυρό της μετάλλιο με τη Σκεύη Ανδρέου στα 100 μ. Η Κύπρος ήταν παρούσα και στις δύο χειμερινές διοργανώσεις με έναν αθλητή το 2012 και μία αθλήτρια το 2016.

     ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Κοινοπολιτειακοί Αγώνες Νέων

    Στους αγώνες αυτούς έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν αθλητές και αθλήτριες μέ- χρι 18 ετών από τις χώρες και περιοχές της Κοινοπολιτείας υπό την ευθύνη των αντί- στοιχων εθνικών επιτροπών. Η κυπριακή αποστολή οργανώνεται από την Κυπριακή Επιτροπή Κοινοπολιτειακών Αγώνων.

    Το 2000 στο Εδιμβούργο έλαβε χώρα η πρώτη διοργάνωση των Κοινοπολιτειακών Αγώνων Νέων. Σ’ αυτή συμμετείχαν μόλις δεκαπέντε χώρες. Η Κύπρος απουσίαζε από τους αγώνες αυτούς. Η χώρα μας συμμετείχε για πρώτη φορά στους εν λόγω αγώνες το 2008, στην τρίτη δηλαδή διοργάνωση, στο Πούνε της Ινδίας, ενώ ακολού- θησαν οι συμμετοχές σε Νήσο του Μαν το 2011, Σαμόα το 2015 και Μπαχάμες το 2017.

    Η χώρα μας κατέκτησε 14 μετάλλια στις τέσσερις διοργανώσεις που συμμετείχε, με τα 3 απ’ αυτά χρυσά (όλα το 2011). Δύο πρωτιές πήρε ο Μιχάλης Κρασσάς σε κρί- κους και πλάγιο ίππο της γυμναστικής και μία η Λεοντία Καλλένου στο ύψος. Ο Κρασ- σάς πήρε και χάλκινο στο έδαφος το 2011, ενώ 2 αργυρά μετάλλια -σε μονό και δι- πλό στο τένις- κέρδισε η Ελίζα Ομήρου το 2017 στις Μπαχάμες.

    Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων

    Έμπνευση του τότε προέδρου της Ευρωπαϊ- κής Ολυμπιακής Επιτροπής και μετέπειτα προέδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, το Θερινό Ευ- ρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων διορ- γανώθηκε για πρώτη φορά το 1991 στην πατρίδα του κ. Ρογκ, το Βέλγιο, και συγκε- κριμένα στην πρωτεύουσα Βρυξέλλες. Η αντίστοιχη χειμερινή διοργάνωση πραγμα- τοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1993 στην Αόστα της Ιταλίας.

    Η Κύπρος συμμετείχε σε όλες τις θερινές διοργανώσεις και μετράει 14 μετάλλια, εκ των οποίων τα 13 στο στίβο. Το μοναδικό μετάλλιο της Κύπρου σε άλλο σπορ πέραν του στίβου ήρθε το 2015 στην Τιφλίδα από τη Βασιλική Κούρρη στο τζούντο (χάλκινο). Τέσσερις αθλητές πήραν χρυσά, οι Νίκος Χριστοφή (400 μ., 1993), Μαρίλια Γρηγορί- ου (100 μ. εμπόδια, 1997), Σάββας Αρέστη (δισκοβολία, 2005) και Σκεύη Ανδρέου (100 μ., 2013).

    Στο Χειμερινό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων η Κύπρος συμμετείχε επίσης από την πρώτη διοργάνωση, το 1993 στην Αόστα της Ιτα- λίας, με 2 αθλητές. Όλες οι κυπριακές συμ- μετοχές που ακολούθησαν ήταν αποκλει- στικά στο αλπικό σκι, με την πρώτη εμφάνι- ση του νησιού μας σε άλλο χειμερινό άθλη- μα να έρχεται μόλις το 2017 στο Ερζερούμ της Τουρκίας, όπου η χώρα μας εκπροσω- πήθηκε στο καλλιτεχνικό πατινάζ.

    ΑΓΩΝΕΣ ΜΙΚΡΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Η διοργάνωση των ΑΜΚΕ των 1989 και 2009

    Στο πλαίσιο του ροτέισον των διοργανώσεων των Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώ- πης (ΑΜΚΕ), η ΚΟΕ είχε την τιμή να διοργανώσει δύο φορές τους αγώνες, τους 3ους ΑΜΚΕ το 1989 και, είκοσι χρόνια αργότερα, το 2009, τους 13ους ΑΜΚΕ. Και στις δύο περιπτώσεις η ΚΟΕ ανέβασε τον πήχη της διοργάνωσης, αποσπώντας τα καλύτερα σχόλια από τους ξένους επισκέπτες.

    Χώρες: 8

    Τα κατάμεστα στάδια και ο μεγάλος ενθουσια- σμός για τη “Μίνι Ολυμπιάδα”, όπως αποκαλού- σαν τότε τους ΑΜΚΕ, ήταν τα στοιχεία που ξεχώ- ρισαν από τη διοργάνωση του 1989, που φιλοξε- νήθηκε κυρίως στη Λευκωσία (στη Λεμεσό διε- ξήχθη η ιστιοπλοΐα). Το Μακάρειο Στάδιο ήταν κατάμεστο στις 17 Μαΐου στην τελετή έναρξης των αγώνων, την οποία κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου.

    Γενικός υπεύθυνος των ΑΜΚΕ το 1989 ήταν ο τότε διευθυντής της ΚΟΕ και σημερινός της πρόεδρος Ντίνος Μι- χαηλίδης. Διεξήχθησαν εννέα αθλή- ματα: Ο στίβος στο Μακάρειο, το τέ- νις στο Φιλντ Κλαμπ, το μπάσκετ σε Λευκόθεο, γήπεδο Κεραυνού, Παλ- λουριώτισσα και κλειστό του Cyprus College, το τζούντο στο Συνεδριακό Κέντρο, η σκοποβολή στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Λευκωσίας, η κολύμβη- ση στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Λευκωσίας, το βόλεϊ σε Λευκόθεο, γή- πεδο Κεραυνού και Παλλουριώτισσα, η ποδηλασία στη διαδρομή των 120 χλμ Hilton-Ακτή Κυβερνήτη-Hilton και το μοναδικό άθλημα εκτός πρω- τεύουσας, η ιστιοπλοΐα, στο Ναυτικό Όμιλο Λεμεσού.

    Η Κύπρος τότε σάρωσε στον πίνακα μεταλλίων, κατακτώντας τουλάχιστον ένα χρυσό σε στίβο, τζούντο, σκοπο- βολή, κολύμβηση, πετόσφαιρα και ιστιοπλοΐα και τερμάτισε στην 1η θέ- ση με 26 χρυσά μετάλλια.

    Μασκότ της διοργάνωσης ήταν το Αγρινό, του οποίου δημιουργός ήταν ο Γιώργος Μαυρογένης. Η Άννα Βίσση εκτέλεσε το επίσημο τραγούδι (σε μου- σική Δώρου Γεωργιάδου και στίχους Σταύρου Σιδερά) της διοργάνωσης με τίτλο «The Only Arms We Need».

     ΑΓΩΝΕΣ ΜΙΚΡΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Ο πίνακας μεταλλίων του 1989

    Χώρα     Χρυσά   Αργυρά Χάλκινα               

    1. Κύπρος 26 25           28          
    2. Ισλανδία 21 20           9            
    3. Λουξεμβούργο 12 16           18          
    4. Μονακό 5 7             9            
    5. Λιχτενστάιν 5 2             7            
    6. Ανδόρα 3 1             4            
    7. Σαν Μαρίνο 2 4             2            
    8. Μάλτα 1 1             3            

    ΑΜΚΕ 2009

    Ημερομηνίες: 1-6 Ιουνίου

    Πόλεις/περιοχές διεξαγωγής: Λευκωσία, Λεμεσός, Δάσος Μαχαιρά Κεντρικό στάδιο: ΓΣΠ

    Αθλητές: 843

    Χώρες: 8

    Την τεχνογνωσία της από τη διοργάνωση σημαντικών αθλητικών ραντεβού επέδει- ξε το 2009 η Κύπρος, τη δεύτερη φορά που φιλοξένησε τους ΑΜΚΕ. Ένας… στρατός από εθελοντές και δεκάδες επαγγελματίες σε διάφορα πόστα, έχοντας στη διάθεσή τους την τελευταία τεχνολογία, φρόντισαν, ώστε οι ξένοι επισκέπτες να φύγουν από την Κύπρο με τις καλύτερες εντυ- πώσεις.

    Η τελετή έναρξης πραγματοποι- ήθηκε την 1η Ιουνίου στο ΓΣΠ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια να κηρύσσει την έναρξη. Δώδεκα αθλήματα περιλήφθηκαν στο πρόγραμμα και φιλοξενήθηκαν σε Λευκωσία και Λεμεσό. Συγκεκριμένα, στην πρωτεύουσα διεξήχθησαν ο στί- βος (ΓΣΠ), το τζούντο (Λευκόθεο), το μπάσκετ (Ελευθερία), το βόλεϊ (Πανεπιστήμιο Κύπρου), το τένις (Εθνικό Κέντρο), η επιτραπέζια αντισφαίριση (Πολυπροπονητήριο) και η σκοποβολή (Ολυμπιακό σκοπευτήριο) και στη Λεμεσό το μπιτς βόλεϊ και η ιστιοπλοΐα (Ιστιοπλοΐκό Κέντρο), η κολύμβηση (Ολυμπιακό Κο- λυμβητήριο) και η γυμναστική (“Σπύρος Κυπριανού”). Η ορεινή ποδηλασία πραγμα- τοποιήθηκε στο Δάσος Μαχαιρά.

    Γενικός σύμβουλος των αγώνων ήταν ο Ντίνος Μιχαηλίδης και γενική συντονίστρια η Όλγα Πιπερίδου. Ως μασκότ των αγώνων επιλέχθηκε ο Τεύκρος, το λευκό περιστέ- ρι. Το λογότυπο, που είναι εμπνευσμένο από το καράβι της Κερύνειας, δημιούργησε ο Περικλής Χριστοφορίδης. Ο Μάριος Φραγκούλης έγραψε το επίσημο τραγούδι της διοργάνωσης με τίτλο «Voyage to the Horizon». Όσον αφορά την τηλεοπτική κάλυ- ψη των αγώνων, πάνω από 45 ώρες μεταδόθηκαν ζωντανά από το ΡΙΚ, ενώ πλάνα και ανακεφαλαιώσεις της ημέρας μεταδίδονταν μέσω της Hellas Sat.

     ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ

    Η Ολυμπιακή Φλόγα του 2004 στην Κύπρο

    Μία από τις σημαντικότερες -μη αγωνιστικές στιγμές για την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή και τον κυπρια- κό αθλητισμό εν γένει αποτέλεσε η έλευση στη χώρα μας της Ολυμπιακής Φλόγας τον Ιούλιο του 2004. Ήταν η πρώτη φορά η Ολυμπιακή Φλόγα πέρασε από την Κύπρο, η οποία αποτέλεσε συμβολικά την τελευταία διεθνή στάση της παγκόσμιας σκυταλοδρομίας, προτού η Φλόγα μεταφερθεί στη διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 Ελλάδα.

    Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου 2004 στην αρχαία Ολυμπία, όπου έλαβε χώρα, ως είθισται κάθε τέσσερα χρόνια, η τελετή αφής της Φλόγας, και ολοκληρώθηκε στις 13 Αυγούστου του ίδιου έτους κατά την τε- λετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο ΟΑΚΑ της Αθήνας. Στο μεσοδιάστη- μα η Φλόγα επισκέφτηκε είκοσι έξι χώρες στα πλαίσια της παγκόσμιας περιοδείας της. Αξίζει να επισημανθεί πως η Αφρική και η Νότια Αμερική υποδέχτηκαν τότε για πρώτη φορά την Ολυμπιακή Φλόγα. Την Κύπρο η Φλόγα επισκέφτηκε το διήμερο 8-9 Ιουλίου 2004.

    Η ανακοίνωση της συμπερίληψης της Κύπρου ως τελευταίας στάσης της διεθνούς περιοδείας της Ολυμπιακής Φλόγας έγινε στις 16 Δεκεμβρίου 2003. Η ΚΟΕ, ως υπεύθυνη αρχή για τη διοργάνωση της Λαμπαδηδρομίας σε κυπριακό έδαφος, ξεκίνησε κατευθείαν την έντονη δουλειά για την άριστη προετοιμασία της επίσκε- ψης. Στις 11 Μαΐου 2004 δόθηκε συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοινώθηκαν οι λε- πτομέρειες του κυπριακού τμήματος της Λαμπαδηδρομίας. Τα μισά άτομα που θα μετέφεραν τη Φλόγα επιλέχθηκαν με εσωτερική διαδικασία της ΚΟΕ από επιτρο- πή που συγκροτήθηκε ειδικά για το σκοπό αυτό, ενώ τα υπόλοιπα επιλέχθηκαν από τους διεθνείς χορηγούς.

    Την Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2004, η Ολυμπιακή Φλόγα έφτασε στην Πάφο από τη Σόφια της Βουλγαρίας με το αεροπλάνο “ΔΙΑΣ”. Την υποδέχτηκαν ο τότε πρόεδρος της ΚΟΕ Κίκης Λαζαρίδης, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιά- δης, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος και ο πρόεδρος του ΚΟΑ Τίτος Χριστοφίδης. Το κυπριακό τουρ ξεκίνησε με πρώτο σταθμό της Φλόγας το Κάστρο της Πάφου όπου μεταφέρθηκε με ταχύπλοο σκάφος και ιστιο- φόρο. Ακολούθως, η Φλόγα επισκέφτηκε το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη πλησίον του Κουρίου, καθώς και το αρχαίο στάδιο του Κουρίου. Στη συνέχεια έφτασε στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού, όπου οι λαμπαδηδρόμοι τη μετέφεραν μέχρι ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ την αρχαία Αμαθούντα.

    Επόμενος σταθμός ήταν η Λευκωσία. Η Λαμπαδηδρομία ξεκίνησε από την είσο- δο της πρωτεύουσας και συνέχισε μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο, όπου την υποδέ- χτηκε ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Ακολούθως, η Φλόγα μεταφέρθηκε μέχρι τον Άγιο Δο- μέτιο, επέστρεψε προς τη Λευκωσία, πέ- ρασε έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώ- πων και την Αρχιεπισκοπή και κατέληξε στο δημαρχείο Λευκωσίας, προτού ολο- κληρωθεί η ημέρα στην Τάφρο Ντ’ Αβί- λα, όπου διεξήχθη η επίσημη τελετή υποδοχής. Στην παρουσία χιλιάδων ατό- μων, ο Άννινος Μαρκουλλίδης άναψε το βωμό. Ακολούθησε συναυλία του Μάρι- ου Τόκα και των Γλυκερίας, Δημήτρη Μπάση, Μαρίας Αλεξίου και Σταύρου Κωνσταντίνου, με τη συνοδεία έξι χορω- διών, έκαστη από κάθε πόλη της Κύπρου.

    Την επόμενη μέρα, την Παρασκευή 9 Ιουλίου, η Φλόγα ταξίδεψε στο Παραλί- μνι. Τελευταίος σταθμός της ήταν η Λάρ- νακα, όπου η Φλόγα πέρασε από τις Φοι- νικούδες, με τελικό προορισμό το αερο- δρόμιο.

    Η συμπερίληψη της Κύπρου ως τελευταίου σταθμού στη διεθνή περιοδεία έδωσε την ευκαιρία σε δεκάδες χιλιάδες άτομα σε όλες τις πόλεις του νησιού να δουν από κοντά την Ολυμπιακή Φλόγα. Αξίζει να σημειωθεί πως η κάθε στάση της Φλόγας συνοδευό- ταν από καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

    Ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος στην Κύπρο ήταν ο Σταύρος Τζιωρτζής, ο οποίος πα- ρέδωσε μαζί με τον Κίκη Λαζαρίδη τη Φλόγα στην πρόεδρο του “Αθήνα 2004” Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία με τη σειρά της τη συνόδευσε μέχρι το Ηράκλειο της Κρήτης.

    Βιβλιογραφία:

    Λουκής Τερεζόπουλος, Cyprus Olympic Committee 1974-2009, έκδοση Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, Λευκωσία, 2009

    Λουκής Τερεζόπουλος, Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή 1974-2004, έκδοση Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, Λευκωσία, 2004

    Κυπριακή Ολυμπιακή ΕπιτροπήΗ συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί το αποκορύφωμα για κάθε Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Η φωτογραφία είναι από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων «Ρίο 2016» στο στάδιο «Μαρακανά» στις 5 Αυγούστου 2016. Σημαιοφόρος της Κύπρου ήταν ο αργυρός Ολυμπιονίκης του 2012, o ιστιοπλόος Παύλος Κοντίδης.

    Στη φωτογραφία διακρίνονται επίσης (από κάτω προς τα πάνω) οι: Όλγα Πιπερίδου (αρχηγός αποστολής), Άντρη Χριστοφόρου (ποδηλασία δρόμου), Λεοντία Καλλένου (στίβος/ύψος), Ελένη Αρτυματά (στίβος/200 μ.), Ραμόνα Παπαϊωάννου (στίβος/ 100 μ., 200 μ.), Γιώργος Γεωργιάδης (προπονητής στίβου), Αντώνης Γιαννουλάκης (προπονητής στίβου), Αλλήν Κέση (βοηθός αρχηγός αποστολής), Σωτηρία Νεοφύ- του (κολύμβηση/100 μ. πεταλούδα), Κώστας Σχίζας (ιατρός), Παναγιώτης Κοντίδης (προπονητής ιστιοπλοΐας), Απόστολος Παρέλλης (στίβος/δισκοβολία), Παναγιώτης Πετρίδης (προπονητής γυμναστικής), Σάββας Πανάβογλου (χειροπράκτης), Μίλαν Τραΐκοβιτς (στίβος/110 μ. εμπόδια), Γιώργος Χουζούρης (προπονητής κολύμβησης), Χαπέρης Φραγκόπουλος (φυσιοθεραπευτής), Μιχάλης Χατζηιωάννου (προπονητής ποδηλασίας), Ιάκωβος Χατζηκωνσταντίνου (κολύμβηση/400 μ. ελεύθερο).

    Η κυπριακή ομάδα στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων «Μόσχα 1980».

    ΑΛΛΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ