Κυπριακή Ομοσπονδία Χάντμπωλ

  Η Κυπριακή Ομοσπονδία Χάντμπολ ιδρύθηκε από τον ΚΟΑ το 1974 αλλά η ουσιαστική δραστηριοποίησή της έρχεται ύστερα από επτά χρόνια. Το 1981 κι αφού το άθλημα έκανε τα πρώτα του βήματα στον προσφυγικό συνοικισμό Ανθούπολης γίνονται προσπάθειες συστηματικής καλλιέργειάς του. Το 1983 διοργανώνεται το πρώτο Τουρνουά Χάντμπολ με τη συμμετοχή τριών μόνο ομάδων. Δειλά τα πρώτα βήματα, αλλά σταθερά. Το 1984 διοργανώνεται το πρώτο επίσημο Πρωτάθλημα με τη συμμετοχή οκτώ ομάδων. Έγινε το πρώτο άλμα. Ακολούθησαν κι άλλα, για να καθιερωθεί σιγά-σιγά το Χάντμπολ στον κυπριακό αθλητικό χώρο.
  Σήμερα διεξάγονται πρωταθλήματα σε όλες τις κατηγορίες και το άθλημα στηρίζεται σε σωστή υποδομή. Αξιοπρόσεκτη είναι και η παρουσία της Κύπρου, τόσο σε σωματειακό όσο και εθνικό επίπεδο στο διεθνή χώρο.
  Η Ομοσπονδία μας είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας (IHF) από το έτος 1975 και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (EHF) της οποίας είναι και ιδρυτικό μέλος από το 1992. Επίσης είναι μέλος της Κοινοπολιτειακής Ομοσπονδίας και από το 1999 ιδρυτικό μέλος της Μεσογειακής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης.

  Σημαντικές επιτυχίες στην ιστορία της Ομοσπονδίας μας ήταν τα πιο κάτω γεγονότα.
  – Το 1995 είχαμε το σημαντικότερο ίσως γεγονός στο χώρο του Κυπριακού Χάντμπολ. Η κλήρωση της Εθνικής μας ομάδας των Ανδρών σε όμιλο στον οποίο συμμετείχε και η ΤΟΥΡΚΙΑ έκανε όλους τους Κύπριους φιλάθλους και μη, να ενδιαφερθούν και να ασχοληθούν με το άθλημα. Όταν έγινε το παιχνίδι στην Κύπρο 31/3/1995 το Κλειστό Γήπεδο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» γέμισε ασφυκτικά για πρώτη φορά από κόσμο. Η Εθνική Κύπρου ταξίδεψε την επόμενη βδομάδα στην Τουρκία και έδωσε τον δεύτερο αγώνα στο «ΕΣΚΙ ΣΕΧΙΡ». Τα θετικά μηνύματα που πήραμε από το γεγονός αυτό και τα πλεονεκτήματα όλης της προσπάθειας ήταν πολλά.
  – Η πολύ καλή και άρτια διοργάνωση από την Ομοσπονδία μας το Σεπτέμβριο του έτους 1999 στη Κύπρο του «MEN’S CHALLENGE TROPHY” στην οποία συμμετείχαν έξι Εθνικές ομάδες από τα κράτη της ΚΥΠΡΟΥ-ΑΓΓΛΙΑΣ-ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ-ΜΑΛΤΑΣ-ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ και ΑΡΜΕΝΙΑΣ. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Εθνική ομάδα της ΚΥΠΡΟΥ. Η όλη διοργάνωση τελούσε κάτω υπό την αιγίδα και εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.
  – Η συμμετοχή της ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ στους Κοινοπολιτειακούς αγώνες Ευρωπαϊκής Ζώνης που έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο το έτος 5-9 Μαΐου 2000 με αντίπαλες ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ την ΜΑΛΤΑ-ΑΓΓΛΙΑ και ΣΚΩΤΙΑ. Η Κύπρος κατέλαβε τη πρώτη θέση μετά από 3 νικηφόρους αγώνες.
  – Η συμμετοχή της ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΝΔΡΩΝ ΒEACH HANDBALL στους αγώνες που έγιναν στo CADIZ της Ισπανίας από 15-22 Ιουλίου 2002 με αντίπαλες 16 Εθνικές Ομάδες από όλη την Ευρώπη. ( Γαλλία-Κροατία-Γερμανία-Ουγγαρία-Τουρκία-Πορτογαλλία κα.). Η Κύπρος σ΄ αυτή τη διοργάνωση κατέκτησε την 6η θέση.

  Federation News