Και όμως, στην Κύπρο του 2022 δύστυχος δεν υπάρχουν «Ελεύθερα Μέσα Ενημέρωσης» και δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητά στα ιδιωτικά διαδικτυακά Μέσα Ενημερώσεις, αφού δεν δικαιούνται καμία ένταξή σε οργανωμένους τοπικούς η διεθνείς φορείς, και καμία επιδότησή επειδή δεν εξυπηρετούν τους κομματικούς πυλώνες. Ένα γεγονός που καταγράφηκε έντονα ήταν κατά την περίοδο του κοβιτ 19 οπού η κυβέρνησή έδωσε επιδοτήσεις (επιπλέων από αυτά που παίρνουν), πέραν των δέκα εκατομμυρίων στους τηλεοπτικούς, ραδιοφωνικούς σταθμούς και άλλα μέσα που χρησιμοποιούν οι ίδιοι οργανισμοί, και άφησέ έκτος όλους όσους δεν συμφωνούσαν με την γραμμή της και όχι μόνο.
Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωσή με το European Democracy Action plan να κάνει κάτι με αυτό!
Ακολουθεί απόσπασμά από την ανάρτησή στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσή για τον Ευρωπαϊκό νόμο που άφορά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και το (European Media Freedom Act) που Ίσως τελικά δίνει μια αίσθηση ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.
Τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης αποτελούν βασικό πυλώνα κάθε δημοκρατίας και είναι απαραίτητα για μια υγιή οικονομία της αγοράς. Σε παγκόσμια κλίμακα, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ένα προπύργιο για τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης, θέτοντας ένα πρότυπο ως δημοκρατική ήπειρος. Ωστόσο, υπάρχουν ολοένα και πιο ανησυχητικές τάσεις. Με βάση τις προηγούμενες προσπάθειες, η Επιτροπή έχει λάβει ορισμένα μέτρα για την προστασία της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και του πλουραλισμού στην ΕΕ. Αυτό κορυφώθηκε με την πρόταση για την Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης , η οποία υποβλήθηκε από την Επιτροπή στις 16 Σεπτεμβρίου 2022.
« Οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως μια άλλη επιχείρηση. Η ανεξαρτησία τους είναι απαραίτητη. Η Ευρώπη χρειάζεται έναν νόμο που να προστατεύει αυτήν την ανεξαρτησία – και η Επιτροπή θα εκδώσει νόμο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης τον επόμενο χρόνο.» Η Ursula von der Leyen, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης, 15 Σεπτεμβρίου 2021 |
Νέοι κανόνες για την προστασία της πολυφωνίας και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης
Ο ευρωπαϊκός νόμος για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης πρότεινε ένα νέο σύνολο κανόνων για την προστασία της πολυφωνίας και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ. Θα διασφαλίσουν ότι τα μέσα ενημέρωσης – δημόσια και ιδιωτικά – μπορούν να λειτουργούν πιο εύκολα διασυνοριακά στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, χωρίς αδικαιολόγητη πίεση και λαμβάνοντας υπόψη τον ψηφιακό μετασχηματισμό του χώρου των μέσων ενημέρωσης.
Μεταξύ άλλων, ο νόμος για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στοχεύει να επιτύχει:
Καμία παρέμβαση στις συντακτικές αποφάσεις των ΜΜΕ | |
Χωρίς spyware εναντίον δημοσιογράφων | |
Ανεξάρτητα και επαρκώς χρηματοδοτούμενα δημόσια μέσα ενημέρωσης | |
Διαφάνεια ιδιοκτησίας | |
Διαφανή και δίκαια συστήματα μέτρησης κοινού και κατανομή της κρατικής διαφήμισης | |
Ίδρυση νέου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Υπηρεσιών ΜΜΕ | |
Περισσότερη προστασία για τα μέσα από αδικαιολόγητη αφαίρεση διαδικτυακού περιεχομένου | |
Εκτίμηση των συγκεντρώσεων της αγοράς και των απαιτήσεων για εθνικά μέτρα που επηρεάζουν τα μέσα ενημέρωσης |
Η Επιτροπή πρότεινε επίσης τη σύσταση ενός νέου ανεξάρτητου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Υπηρεσιών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που θα αποτελείται από εθνικές αρχές μέσων ενημέρωσης. Το συμβούλιο θα προωθήσει την αποτελεσματική και συνεπή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ για τα μέσα ενημέρωσης.
Υποστήριξη της ΕΕ για τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης
Υπάρχουν επίσης διάφοροι τρόποι με τους οποίους η ΕΕ υποστηρίζει την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων:
- Έχοντας συμβούλια τύπου και μέσων ενημέρωσης που ενισχύουν τη θέση των συμβουλίων τύπου και μέσων ενημέρωσης σε ένα συγκλίνον περιβάλλον μέσων ενημέρωσης (Προϋπολογισμός: 500.000 €)
- Εφαρμογή συστήματος παρακολούθησης ιδιοκτησίας μέσων για την παροχή βάσης δεδομένων σε χώρα που περιέχει πληροφορίες σχετικά με την ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης (Προϋπολογισμός: 1 εκατ. ευρώ)
- Η Πρωτοβουλία Συνεργατικής και Ερευνητικής Δημοσιογραφίας , η οποία εξοπλίζει τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους με πόρους και υποδομές (Προϋπολογισμός: 1 εκατ. ευρώ)
- Παροχή επιχορηγήσεων για την υποστήριξη της καινοτομίας των τοπικών και περιφερειακών μέσων ενημέρωσης και την τόνωση του πλουραλισμού (Προϋπολογισμός: 2 εκατ. ευρώ)
- Διαθέτοντας μηχανισμό ταχείας αντίδρασης για την παροχή πρακτικής βοήθειας για την προστασία των δημοσιογράφων που απειλούνται (Προϋπολογισμός: 1,95 εκατ. ευρώ)
- Παροχή ταμείου υποστήριξης έκτακτης ανάγκης σε δημοσιογράφους ερευνητών και οργανώσεις μέσων ενημέρωσης για τη διασφάλιση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ (Προϋπολογισμός: 1,8 εκατ. ευρώ)
- Εφαρμογή Παρακολούθησης του Πλουραλισμού των Μέσων Ενημέρωσης για τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων για τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης (Προϋπολογισμός: 1,1 εκατ. ευρώ)
- Συνεργασίες δημοσιογραφίας για την υποστήριξη του επιχειρηματικού μετασχηματισμού και των συνεργασιών μεταξύ των μέσων ενημέρωσης (Προϋπολογισμός: 7,5 εκατομμύρια ευρώ)
Και όμως, στην Κύπρο του 2022 τα ιδιωτικά μέσα ενημερώσεις και διαδικτυακά μέσα ενημερώσεις δεν δικαιούνται καμία ένταξή σε οργανογενούς τοπικούς η διεθνείς φορείς και καμία επιδότησή επειδή δεν εξυπηρετούν τους κομματικούς πυλώνες.