CGF1
CGF1

Στο επίκεντρο του ποδηλατικού κόσμου θα βρίσκεται η Πάφος το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μάρτη, με αθλητές από δεκάδες χώρες στον μεγαλύτερο αγώνα ποδηλασίας δρόμου της Κύπρου

Τεράστια θα είναι η συμμετοχή στο φετινό UCI Cyprus Gran Fondo, οι θέσεις έχουν γεμίσει τέσσερις εβδομάδες πριν τον αγώνα και περισσότεροι από 600 ποδηλάτες – αύξηση 30% σε σχέση με πέρσι – θα βρεθούν στην Πάφο μεταξύ 29-31 Μαρτίου, για τον σημαντικότερο αγώνα ποδηλασίας δρόμου που διεξάγεται στην Κύπρο και αφορά μη-επαγγελματίες ποδηλάτες. Το παράθυρο συμμετοχής κλείνει  οριστικά τα μεσάνυκτα της Κυριακής (10/3).

Ο διεθνής αγώνας που θα διεξαχθεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μάρτη είναι μέρος της σειράς αγώνων UCI Gran Fondo World Series, που διεξάγονται σε 22 πόλεις από τέσσερις ηπείρους. Από τον αγώνα της Πάφου περισσότεροι από 50 ποδηλάτες θα λάβουν το εισιτήριο για να συμμετέχουν στους τελικούς του UCI Gran Fondo World Series, που θα λάβουν χώρα στο Πόζναν στης Πολωνίας μεταξύ 29 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου.

Ο αγώνας διοργανώνεται από την Activate Cyprus με την υποστήριξη της αυτοκινητοβιομηχανίας Skoda, μεγάλο χορηγό το Υφυπουργείο Τουρισμού, ενώ τελεί Υπό την Αιγίδα του Δήμου Πάφου. Τον αγώνα στηρίζουν επίσης o Σύνδεσμος Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας, η UNICARS, η Atlantic Insurance, η  Sixt Rent Car, η Shimano, η Ballan Sportswear, η RPS Promotions, το τυπογραφείο Kemanes, η ΕΤΑΠ Πάφου και η Motolife Tours.

Νέες διαδρομές
To φετινό Cyprus Gran Fondo θα είναι αρκετά ξεχωριστό, αφού τα 2/3 των διαδρομών έχουν αλλάξει και οι ποδηλάτες καλούνται να διανύσουν ακόμη περισσότερα χιλιόμετρα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Η δεύτερη και η τρίτη ημέρα του αγώνα γίνονται πλέον πολύ πιο απαιτητικές και ίσως να είναι και οι πιο σημαντικές όσον αφορά την πρόκριση στους τελικούς τους διοργάνωσης στο Πόζναν.

Η διαδρομή της πρώτης ημέρας παραμένει ίδια, με τις δύο κατηγορίες Expert και Sportive να ακολουθούν – όπως κάθε χρόνο – διαφορετική πορεία. Οι Expert θα αγωνιστούν στην ατομική χρονομέτρηση διανύοντας 28.6 χιλιόμετρα με συνολική ανάβαση 357 μέτρα. Οι ποδηλάτες της Sportive θα αγωνιστούν σε μία «point – to – point» διαδρομή 95.5 χιλιομέτρων με 1.510μ ανάβαση. Στη δεύτερη ημέρα του αγώνα, οι δύο κατηγορίες θα διανύσουν την ίδια διαδρομή 96χλμ με συνολική ανάβαση 1600μ. Η αφετηρία στη δεύτερη ημέρα είναι μπροστά από το Κάστρο, στο Λιμανάκι της Κ. Πάφου, με τη φετινή διαδρομή να επεκτείνεται προς Βάσα και Όμοδος για να καταλήξει στη Νικόκλεια. Στην τρίτη και τελευταία ημέρα οι ποδηλάτες και των δύο κατηγοριών θα διανύσουν 54χλμ με ανάβαση 1.435μ ξεκινώντας και πάλι από το Κάστρο, με τη διαδρομή να κινείται πλέον ανατολικά του δρόμου Πάφου – Πόλεως Χρυσοχούς, προς Στατό – Άγιο Φώτιο, Χούλου και Λετύμπου, αντί δυτικά προς Πέγεια – Τσάδα που κινείτο έως πέρσι.

«Μεγάλη συμμετοχή»

Ο διευθυντής της διοργανώτριας Activate Cyprus κ. Μιχάλης Χατζηιωάννου, σχολιάζει σε δηλώσεις του το μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξαν ποδηλάτες από πολλές χώρες του κόσμο για να συμμετέχουν στη διοργάνωση: «Οι θέσεις έχουν συμπληρωθεί τέσσερις εβδομάδες πριν από την έναρξη του αγώνα και αναμένουμε περισσότερους από 600 ποδηλάτες στην Πάφο. Γεγονός πολύ θετικό για την τοπική αγορά, αφού η πόλη θα γεμίσει κόσμο, μέσα σε μία περίοδο η οποία δεν θεωρείται ιδιαίτερα τουριστική».

 

Ο κ. Χατζηιωάννου αναφέρθηκε επίσης και στις αλλαγές των διαδρομών: «Έχουν γίνει αλλαγές στις δύο από τις τρεις διαδρομές του αγώνα. Είχαμε καλέσει μάλιστα τον Ιταλό πρωταθλητή Gilberto Simoni για να δοκιμάσει τις καινούριες διαδρομές και έμεινε πολύ ευχαριστημένος τόσο για τον βαθμό δυσκολίας των διαδρομών, όσο και για το πολύ όμορφα τοπία γύρω από αυτές. Με τις αλλαγές αυτές, το φετινό Cyprus Gran Fondo θα είναι μία πραγματική πρόκληση για όλους τους ποδηλάτες» 

Εισιτήρια για τους τελικούς

Να διεκδικήσουν το εισιτήριο για τους τελικούς του UCI Gran Fondo θα επιδιώξουν οι 600 και πλέον ποδηλάτες, Κύπριοι και ξένοι, αφού στο νησί θα καταφθάσουν ποδηλάτες από διάφορες χώρες τόσο της Ευρώπης όσο και άλλων Ηπείρων. Ο αγώνας Cyprus Gran Fondo είναι ο πρώτος αγώνας της σειράς Gran Fondo World Series που διεξάγεται το 2019 στην Ευρώπη. Έτσι το ενδιαφέρον θα είναι ακόμη μεγαλύτερο φέτος, αφού οι συμμετοχές έχουν σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ και οι ποδηλάτες θα που θα αγωνιστούν θα δώσουν τα πάντα για να βρεθούν αυτοί στην Πολωνία. Στους περσινούς τελικούς του Gran Fondo στο Βαρέζε της Ιταλίας, συμμετείχαν 50 ποδηλάτες που πήραν την πρόκριση στο Gran Fondo της Πάφου, εκ των οποίων δέκα ήταν Κύπριοι.

Για πληροφορίες και ενημέρωση όσον αφορά τον αγώνα επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.activatecyprus.com και την επίσημη σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης www.facebook.com/cyprusgranfondo.