Πέραν της κολύμβησης που κατέκτησε 25 μετάλλια, το τζούντο ήταν αναμφίβολα το άθλημα που έκλεψε την παράσταση και άφησε τους πάντες με το στόμα ανοικτό! Γιατί 16 μετάλλια (τα δύο στο ομαδικό) από ένα άθλημα που παρουσιάστηκε στους ΑΜΚΕ με 16 αθλητές/τριες δεν είναι και λίγο επίτευγμα.
Ο αρχικός στόχος, σύμφωνα με τους επικεφαλής της αποστολής, ήταν τα τέσσερα με πέντε, ωστόσο οι αθλητές του Ομοσπονδιακού τεχνικού, Χρίστου Χριστοδουλίδη (πρώην πρωταθλητής Κύπρου στο τζούντο) τον διέψευσαν πανηγυρικά! Οι κύπριοι τζουντόκα άφησαν άριστες υποσχέσεις και γενικότερα έχουν ανεβάσει αρκετά ψηλά τον πήχη των προσδοκιών.
Αντίθετα, ο στίβος είναι αλήθεια ότι δεν παρουσιάστηκε αντάξιος των προσδοκιών, παρά τα 24 συνολικά μετάλλια που κέρδισαν οι αθλητές του. Ένα άθλημα που ανέκαθεν έδινε ανάσες στην κυπριακή ομάδα, βοηθώντας και με το παραπάνω να φτάσει στους στόχους της, στους φετινούς αγώνες είναι γενικός παραδεχτό ότι δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Βεβαίως, εξηγήσεις υπάρχουν αρκετές. Από τη μία η απουσία πρωτοκλασάτων αθλητών που είτε προτίμησαν να αγωνιστούν σε άλλα τουρνουά, είτε γιατί αντιμετώπιζαν προβλήματα τραυματισμού. Παράλληλα, ήταν και οι πολλές πολιτογραφήσεις στις οποίες προχώρησε η Μάλτα που έπαιξαν το δικό τους καθοριστικό ρόλο.
Τα μετάλλια που κέρδισε το κάθε αγώνισμα ξεχωριστά:
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: 10 χρυσά, 11 αργυρά, 4 χάλκινα (25)
ΣΤΙΒΟΣ: 7 χρυσά, 12 αργυρά, 5 χάλκινα (24)
ΤΖΟΥΝΤΟ: 8 χρυσά, 1 αργυρό, 7 χάλκινα (16)
ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ: 1 χρυσό, 1 αργυρό 4 χάλκινα (6)
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: 2 χρυσά, 2 αργυρά, 1 χάλκινο (5)
ΤΕΝΙΣ: 1 χρυσό, 1 αργυρό, 3 χάλκινα (5)
ΜΠΑΣΚΕΤ 3Χ3: 1 χρυσό, 1 χάλκινο (2)
ΜΠΑΣΚΕΤ 5Χ5: 2 χάλκινα (2)
ΕΠ. ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ: 2 χάλκινα (2)
ΡΑΓΚΜΠΙ: –
ΣΚΟΥΟΣ: –
Ενημέρωση από
ΠΟΛΥΒΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΕΑΚ
ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΗ ΚΥΠΕ
** Το γνωρίζουμε ότι δεν είναι αρκετά αυτά που ανεβάσαμε άλλα δύστυχος αυτό είναι και το επίπεδο ενημέρωσης που περνούμε από τους τέσσερις διαπιστευμένους δημοσιογράφους και τέσσερις φωτογράφους της ΚΟΕ που βρίσκονται στη Μάλτα.