Επιστροφή αποστολής από το FISU Forum

87
FISU FORUM 2018 1
FISU FORUM 2018 1

Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψε η αποστολή της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού απο την Ρωσία- Καρσινοιασκ μέσα στα πλαίσια του FisuForum

Τα τελευταία χρόνια η ραγδαία ανάπτυξη του Πανεπιστημιακού Αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα αποτελεί σημείο αναφοράς στο Παγκόσμιο Αθλητικό στερέωμα και οι βάσεις οι οποίες τοποθετούνται ανά το Παγκόσμιο, αποτελούν εχέγγυο για την περαιτέρω ανάπτυξη του πανεπιστημιακού αθλητισμού, σε όλα τα επίπεδα αφού η σημασία του αθλητισμού είναι πολύπλευρη και αυτή η διάσταση είναι που θέλει να προβληθεί από την FISU -την Παγκόσμια Ομοσπονδία του Πανεπιστημιακού Αθλητισμού.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια και την λογική πραγματοποιήθηκε και φέτος με ιδιαίτερη επιτυχία η συμμετοχή της κυπριακής αντιπροσωπείας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Πανεπιστημιακό Αθλητισμό (14 FISU FORUM) το οποίο διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και που φέτος έγινε στην πόλη Krasnoyarsk της Ρωσίας από τις 6 μέχρι και τις 10 Αυγούστου  .

Η Κυπριακή αποστολή αποτελείτο από τους Δρ Αιμίλιο Σολωμού , Δρ Εύρο Δημοσθένους -οι οποίοι τα τελευταία χρόνια απέκτησαν ιδιαίτερες εμπειρίες και γνώσεις στο συγκεκριμένο τομέα- και τους φοιτητές μας Άντρια Κιρκίνη και Παναγιώτη Ρούσο.

Οι φοιτητές μας έμειναν κατενθουσιασμένοι από αυτά που έζησαν και θεωρούν την εμπειρία αυτή ανεπανάληπτη και εμπειρία ζωής .

Όσο αφορά τον τρόπο διεξαγωγής του συνεδρίου, οι εκπρόσωποι (αποστολές) όλων των χωρών διέμεναν μαζί σε ένα χώρο ο οποίος αποτελείτο από τις εστίες του πανεπιστημίου αλλά και τα κτήρια διεξαγωγής των κύριων διαλέξεων του συνεδρίου.

 Ωστόσο οι τελετές λήξης και έναρξης καθώς και η βραδιά Fair διοργανώθηκαν σε ειδικό χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο για τις τρις αυτές ξεχωριστές τελετές.

Σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, τόσο οι διοργανωτές όσο και οι συμμετέχοντες έκαναν το επίπεδο αντάξιο ενός Παγκόσμιου συνεδρίου το οποίο πέραν από την εκπαιδευτική του φύση είχε διαπολιτισμικό, κοινωνικό και σε αρκετές περιπτώσεις αθλητικό χαρακτήρα.

Καθοριστικό ρόλο στην άψογη λειτουργία του συνεδρίου είχαν και οι εθελοντές οι οποίοι με το δικό τους μοναδικό τρόπο, την ευχάριστη τους διάθεση και την τεράστια προθυμία τους έκαναν το κλίμα φιλόξενο και ζεστό αποδεικνύοντας έμπρακτα τη σημασία και το ρόλο του εθελοντισμού μέσα στο χώρο του αθλητισμού.

 

Με βάση όλα αυτά η παρουσία της αποστολής μας στα πολύωρα και επί καθημερινής βάσεως σεμινάρια και τα εργαστήρια ήταν έντονη , με αξιοπρόσεκτη μάλιστα παρουσία, με σοβαρές παρεμβάσεις αλλά και εισηγήσεις, οι οποίες άφησαν άριστες και θετικότατες εντυπώσεις.

Κεντρικό θέμα του συνεδρίου αυτή τη χρονιά ήταν: Ο Πανεπιστημιακός Αθλητισμός σαν εφαλτήριο για πρωτοποριακή ηγεσία¨ ενώ οι τρεις υποενότητες οι οποίες συζητήθηκαν αφορούσαν:

  • Τις ίσες ευκαιρίες στον χώρο του αθλητισμού.
  • Τις αρχές και αξίες γύρω από τη σωστή διακυβέρνηση.
  • Το συνδυασμό του αθλητισμού/καριέρας με τις σπουδές/εκπαίδευση (διπλή καριέρα).

 

Στο  «παρασκήνιο» της όλης εκδήλωσης  από την άλλη, το Κυπριακό περίπτερο αποτέλεσε –όπως κάθε φορά-πόλο έλξης πολλών αποστολών και επισκεπτών, αφού για άλλη μία φορά προβάλαμε με σοβαρότητα την χώρα μας και τον Πανεπιστημιακό αθλητισμό αλλά και τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται για συνεχή και ανοδική  πορεία σε όλους τους τομείς . Αυτό έγινε και με την βοήθεια του ΚΟΤ ο οποίος στάθηκε αρωγός στην όλη προσπάθεια προσφέροντας όλα τα κυπριακά προϊόντα του περιπτέρου μας.

Σε διοικητικό επίπεδο τόσο ο Δρ Σολωμού όσο και ο Δρ Εύρος Δημοσθένους ανέπτυξαν ιδιαίτερα σημαντικές και εξαιρετικά καλές σχέσεις με άλλες ομοσπονδίες  και επιβεβαίωσαν τις παλιές με στόχο το απώτερο μέλλον.

Είναι ξεκάθαρο πια ότι η Κυπριακή Ομοσπονδία  Πανεπιστημιακού Αθλητισμού γράφει καινούργιες σελίδες στον Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Αθλητισμό.

Κλείνοντας επισημαίνουμε την ιδιαίτερη σημασία του φόρουμ και της κάθε συνάντησης πάνω σε αυτή την βάση, μιας παγκόσμιας ανταλλαγής πληροφοριών, εμπειριών και προβλημάτων με μοναδικό στόχο να κατανοήσουμε τον πολιτισμό άλλων χωρών, να σεβαστούμε την διαφορετικότητα των δικών τους πολιτισμών και εκείνοι τον δικό μας αλλά και να παρουσιάσουμε τον δικό μας σε ένα Παγκόσμιο Συνέδριο που αποτελεί πηγή άντλησης γνώσεων ,πάντοτε μέσα από το μεγαλύτερο κοινωνικό γεγονός στον κόσμο, τον αθλητισμό.