Έπεσε η αυλαία στο Μπακού

156
Closing Ceremony 3
Closing Ceremony 3

Σημαιοφόρος στην τελετή λήξης ο Ανδρέας Κρασσάς –

Αγωνιστικός θρίαμβος για τη Ρωσία

 

Με φαντασμαγορική τελετή λήξης στο Εθνικό Στάδιο τους Μπακού, στην παρουσία 68.000 θεατών, ολοκληρώθηκαν οι 1οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες που διεξήχθησαν στο Αζερμπαϊτζάν από 12-28 Ιουνίου. Στους αγώνες έλαβαν μέρος οι 50 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής και 6000 περίπου αθλητές, οι οποίοι αγωνίστηκαν σε 20 αθλήματα (16 Ολυμπιακά).

 

Κεντρική ιδέα της τελετής λήξης ήταν η παρουσίαση της συνένωσης της παραδοσιακής και της σύγχρονης κουλτούρας του Αζερμπαϊτζάν. Παρουσιάστηκε ο τρόπος με τον οποίο το παρελθόν διαπερνά το παρόν, και πως θα επηρεάσει το μέλλον, έχοντας ως κεντρικό σημείο τον “Maiden Tower”, χαρακτηριστικό μνημείο συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης, καθώς και τον έντονο φωτισμό που χαρακτηρίζει το σύγχρονο Μπακού, με τους πολλούς γυάλινους ουρανοξύστες. Παρόμοιοι παραλληλισμοί έγιναν με μουσικά σχήματα και χορούς. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της τελετής λήξης ήταν ο Τζέιμς Χάντλεϊ, διάσημος στις Η.Π.Α. για τις εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας που επιμελείται σε στάδια και άλλους ανοικτούς χώρους.

 

Σημαιοφόρος της Κύπρου στην τελετή λήξης ήταν ο αθλητής του Τζούντο Ανδρέας Κρασσάς. Τα τελευταία μέλη της κυπριακής αποστολής επιστρέφουν στην Κύπρο μέσω Κιέβου, τη Δευτέρα το μεσημέρι (13.10).

 

Θρίαμβος της Ρωσίας

Στον αγωνιστικό τομέα, η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή συμμετείχε στους αγώνες με αποστολή 22 αθλητών σε δέκα διαφορετικά αθλήματα. Αυτά ήταν: Γυμναστική, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Κανό, Καράτε, Κολύμβηση, Ποδηλασία, Τάε Κβο Ντο, Τζούντο, Τοξοβολία και Σκοποβολή. Σημαντικότερη επιτυχία για την κυπριακή ομάδα ήταν η κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου από την ομάδα του Μικτού Σκητ της Σκοποβολής, την οποία αποτελούσαν ο Γιώργος Αχιλλέως και η Άντρη Ελευθερίου.

 

Οι αγώνες εξελίχθηκαν σε θρίαμβο της Ρωσίας η οποία κατέκτησε τα 79 από τα 253 χρυσά μετάλλια που δόθηκαν στους αγώνες, και ένα σύνολο 164 μεταλλίων. Χαρακτηριστικό της παντοδυναμίας της στα περισσότερα από τα αθλήματα, το γεγονός ότι μάζεψε περισσότερα χρυσά μετάλλια από το σύνολο των πέντε χωρών που την ακολούθησαν στον πίνακα, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί την πρώτη και με διαφορά αθλητική υπερδύναμη στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Εξαιρετική παρουσία είχε και το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο κατέλαβε τη 2η θέση με 21 χρυσά. Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταλλίων για τη διοργανώτρια χώρα προήλθε από τα αθλήματα των «δυνατών» όπως το Τζούντο, την Πυγμαχία, το Καράτε, το Τάε Κβο Ντο και την Πάλη.

 

Η Ελλάδα κατέλαβε την 28η θέση στον πίνακα των μεταλλίων με ένα χρυσό (Πετρούνιας-Κρίκοι/ Γυμναστική), τέσσερα αργυρά και τέσσερα χάλκινα μετάλλια. Συνολικά 42 από τις 50 χώρες κατάφεραν να κερδίσουν τουλάχιστον ένα μετάλλιο. Σημειώνεται ότι από τις χώρες που συμμετέχουν στους ΑΜΚΕ μόλις τρεις κέρδισαν κάποιο μετάλλιο (κανένα χρυσό) και είναι το Σαν Μαρίνο, η Κύπρος και το Μαυροβούνιο.

 

Πίνακας Μεταλλίων

Χρ.         Αργ.       Χαλκ.

  1. Ρωσία 79           40           45
  2. Αζερμπαϊτζάν 21           15           20
  3. Μ. Βρετανία 18           10           19
  4. Γερμανία 16           17           33
  5. Γαλλία 12           13           18
  6. Ιταλία 10           26           11

….

  1. Ελλάδα 1              4              4

….

  1. Κύπρος 0              1              0

 

 

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή

28 Ιουνίου 2015

Closing Ceremony Closing Ceremony-2 Closing Ceremony-3 Closing Ceremony-4