Η ανάγκη εφαρμογής Ενιαίας Αθλητικής Νομοθεσίας, αποτελεί θέμα εξαιρετικά σημαντικό, κρίσιμο και επείγον. Αποτελεί πραγματικότητα, ότι η εξέλιξη και η θέση του Αθλητισμού θα πρέπει να εξετάζεται πάντα σε συνάρτηση με τα δεδομένα, οικονομικά, πολιτικά, δομικά, θεσμικά και πολιτιστικά που επικρατούν σε ένα Κράτος. Παράλληλα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι οι σύγχρονες αντιλήψεις και επιδιώξεις σε κάθε άλλο τομέα της κοινωνίας επηρεάζουν ανάλογα και την αθλητική πρόοδο. Οι σύγχρονες, μάλιστα τάσεις της κοινωνίας επιδρούν θετικά ή αρνητικά πάνω στον αθλητισμό.
Ο αθλητισμός στην οργανωμένη σήμερα παγκόσμια μορφή, είναι η καθολικότερη έκφραση όλων των σκοπών και στόχων μιας καλώς νοούμενης κοινωνίας και η ανάλογη πολιτική που εκφράζεται και εφαρμόζεται αποτελεί το θόλο που στεγάζει ή μπορεί να στεγάσει κάθε λογής αποστολής του και να πραγματοποιήσει τις επιδιώξεις του σε όλα τα επίπεδα.
Αποτελεί, λοιπόν σήμερα, ασφαλώς μια αναγκαιότητα η εφαρμογή ενιαίας αθλητικής νομοθεσίας, αφού φυσικά πρώτα καταλήξουμε στη φιλοσοφία της πολιτικής αυτής, δηλ. στο τί θέλουμε. Η πολιτική αυτή θα πρέπει να επικεντρώνεται πάνω σε βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους και να βασίζεται στους άξονες που καθορίζουν τα πρότυπα του προγράμματος και του πλαισίου που αναγνωρίζεται διεθνώς.
Οι άξονες αυτοί αναλύονται:
- ΣΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΗΝ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ
- ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ 4. ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
- ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΤΟΡΓΗ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ
- ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Αυτή η νομοθεσία πρέπει ακόμα να περιλαμβάνει όλους τους επιμέρους τομείς του αθλητισμού, όπως τον σχολικό, τα έργα υποδομής, τα εθνικά αναπτυξιακά προγράμματα (ΑΓΟ-ΕΣΥΑΑ κλπ), την λειτουργία των Ομοσπονδιών μας, των Σωματείων μας, των επί μέρους τομέων και επιτροπών (ΑΔΕΑ – Διαιτησίας, κλπ), της αδειοδότησης των προπονητών και τον καθορισμό των απαραίτητων προσόντων και ακόμα και ταυτόχρονα τόσο τον υψηλό αθλητισμό, όσο και το δικαίωμα κάθε πολίτη να αθλείται ελεύθερα. Ουσιαστικό ακόμα σημείο είναι ο θεσμικός καθορισμός κριτηρίων για τις όποιες κρατικές επιχορηγήσεις και ακόμα ο πιθανός διαχωρισμός επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού.
Τέλος αυτή η αθλητική μας νομοθεσίας θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη με την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα, τις ευρωπαϊκές οδηγίες, και το ευρωπαϊκό κεκτημένο στους τομείς που επιβάλλει να είναι (οικονομικές, επαγγελματικές, οι εργασιακές σχέσεις, ελεύθερη διακίνηση, κλπ) ώστε να μπορέσει να αποτελέσει μέρος του συνόλου της Κυβερνητικής Εθνικής Πολιτικής.
Πρόεδρος ΚΟΕ