Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μακ Μάστερ του Καναδά μετά από έρευνες που διεξήγαγαν σε μία μεγάλη ομάδα ατόμων που έπασχαν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ήρθαν να επιβεβαιώσουν κάτι που εδώ και πολλά χρόνια η λαϊκή σοφία και παράδοση το είχε σαν δεδομένο. Όταν κάποιος έπασχε από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου για την θεραπεία του χρησιμοποιούσε ένα πολύ αποτελεσματικό για την περίπτωση βότανο: τον δυόσμο.

Το λάδι του δυόσμου όπως και το έγχυμα του βοτάνου μαζί με τις φυτικές ίνες είναι από τις αποτελεσματικότερες θεραπείες του συνδρόμου. Οι ερευνητές μετά από μελέτες σε 2795 ασθενείς ανακάλυψαν ότι το έλαιο του δυόσμου βελτίωσε το σύνδρομο μετά από δυόμιση μόνον θεραπείες!

Όσοι λοιπόν ταλαιπωρείστε από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου-την κοινή σπαστική κολίτιδα-ελέγξτε και επαναπροσδιορίστε την διατροφή σας. Εξαφανίστε τα λίπη και δώστε προσοχή στις φυτικές ίνες. Προτιμάτε διαλυτές φυτικές ίνες όπως βρώμη, κριθάρι, φρούτα, και να αποφεύγετε τις αδιάλυτες όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και οτιδήποτε περιέχει πίτουρο. Βάλτε το δυόσμο σαν έγχυμα ή σαν λάδι στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.

Έχει αποδειχτεί για άτομα με ΣΕΕ ότι είναι πολύ αποτελεσματικές οι διαλυτές φυτικές ίνες από ψύλλιο. Η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του χρόνου διέλευσης της τροφής από το έντερο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σκληρών κοπράνων και τη δυσκοιλιότητα. Η καθημερινή πρόσληψη 25 γραμμαρίων φυτικών ινών, με καλή ενυδάτωση, λύνει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Τα 25 γραμμάρια φυτικών ινών μπορούμε να τα προσλάβουμε με την κατανάλωση 500 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Προσοχή όμως! Χρειάζεται σταδιακή αύξηση και παράλληλη πρόσληψη αρκετών υγρών/νερού

Χρήσιμες πηγές

http://www.jscimedcentral.com/Gastroenterology/gastroenterology-3-1036.pdf

https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-13-5

ΠΗΓΗ:ΠΑΝΟΣ ΠΛΑΤΡΙΤΗΣ