ORIENTEERING
ORIENTEERING

Η Κ.ΟΜ.Ο.Α.Α.Π. (Κυπριακή Ομοσπονδία Ορειβασίας, Αγωνιστικής Αναρρίχησης, Προσανατολισμού) μέσω των συλλόγων OrientAction και Αργοναύτες οργανώνουν διήμερο βιωματικό εργαστήρι Ορειβατικού Προσανατολισμού στο Γεωπάρκο Τροόδους, το σαββατοκύριακο 23 – 24/07/2016. Σκοπός της δράσης εκτός από την παράλληλη προπόνηση των αθλητών μας στο Orienteering είναι και η γνωριμία των συμμετεχόντων με την ορεινή φύση του Τροόδους στα πλαίσια του προγράμματος της Κ.ΟΜ.Ο.Α.Π «Παιδί και βουνό». Επίσης, η ανάπτυξη της συλλογικότητας, η συμμετοχή των ατόμων και η απόδοση ρόλων και υπευθυνοτήτων στον καθένα. Έτσι, άτομα άγνωστα μεταξύ τους από διαφορετικά υπόβαθρα να γνωριστούν, να συνεργαστούν και όλοι μαζί να λειτουργήσουν παραδειγματικά προς τα νεαρότερα άτομα αποδίδοντας σωστά τον ορισμό της λέξης “ομάδα” .

Οι δραστηριότητες που περιέχουν τα εργαστήρια είναι οι εξής:

  • Προσανατολισμός
  • Ορεινή Πεζοπορία – Ορειβασία
  • Αναρρίχηση
  • Βιωματικά Εργαστήρια
  • team bealding games

Μερικές ενδεικτικές δραστηριότητες που εμπεριέχουν τα εργαστήρια αυτά είναι οι εξής : Εισαγωγή στην Χαρτογραφία, Χρήση πυξίδας, Παιχνίδια Προσανατολισμού για όλα τα επίπεδα, Επιδαπέδια γεωχωρικά παιχνίδια, Αγώνες Orienteering, Πεζοπορία σε μονοπάτια, Εισαγωγή στην αναρρίχηση, Χρήση κόμπων – σχοινιών, Παιχνίδια ισορροπίας με σχοινιά, Κατασκευές, Τεχνικές Κατάβασης, Ασφάλιση κλπ. Οργάνωση Πεζοπορικής Ομάδας, Πρώτες Βοήθειες, Διαβίωση στην ύπαιθρο, Κατασκευή Καταλύματος,  Ασφάλεια στο βουνό, Βιωματικές βασικές γνώσεις σε : Γεωγραφία, Μετεωρολογία, Γεωλογία, Χλωρίδα, Πανίδα, Αστρονομία κ.α. Γνωριμία με άλλες δρασηριότητες όπως: Τοξοβολία, Ξιφασκία, Χιονοδρομία, Ποδηλασία, Ορεινό Τρέξιμο κ.α.

Διήμερο 23– 24 / 07 / 2016 : Πρόγραμμα

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΩΡΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ

23/07/16

9:00- 10.30Άφιξη στη πλατεία Τροόδους και προετοιμασία για περπάτημα  με  χρήση χάρτη – πυξίδας.

 

10:30-13:00

 

 

 

 

 

 

1. Πλοήγηση με χρήση ορειβατικού χάρτη του Γεωπάρκου  Τροόδους στο μονοπάτι Περσεφόνη

2. Χρήση χάρτη – πυξίδας, αναγνώριση γεωμορφολογικών  στοιχείων από το χάρτη στο πεδίο που βρισκόμαστε, βασικές γνώσεις για το γεωπάρκο Τροόδους από γεωλογία, χαρτογραφία, μετεωρολογία, χλωρίδα – πανίδα κλπ.

3) α) Τεχνικές Ορεινής Πεζοπορίας

4)Τεχνικές κατάβασης  με χρήση  σχοινιών και αναρριχητικού εξοπλισμού ( μποτριέ, οκτάρι , γριγρί) κλπ. ( προαιρετικά αν και θα υπάρχουν τα μέγιστα μέτρα ασφάλειας )

 

 

13:00 – 14:00

 

 Αναχώρηση από τη πλατεία Τροόδους με προορισμό το κτήριο Δίας στις εγκαταστάσεις της Ο.Χ.Κ. ( Ομοσπονδία Χιονοδρόμων Κύπρου) και διευθέτηση δωματίων.

 

 

14:00 – 17:00

 

 

1.  Φαγητό

2.  Ξεκούραση

17:00 – 18:00

 

Θεατρικό Παιχνίδι , Ψυχολογία και έκφραση συναισθήματων ανθρώπου, Ανάπτυξη συναισθηματικής Αντίληψης (προαιρετικά)

 

18:00 – 19:00

 

 Επιδαπέδια παιχνίδια Προσανατολισμού – πλοήγηση στο χώρο ( προαιρετικά )
19:30 – 21:00 Ανάβαση στη Χιονίστρα για το ηλιοβασίλεμα ( προαιρετικά)

Ορειβατικές Τεχνικές Ανάβασης και Κατάβασης

Διατάσεις στο καταφύφειο ( προαιρετικά )

 

 21:00 -22:00

 

 

Φαγητό
 22:00 – 23:30Αστροπαρατήρηση – Εισαγωγή στην Αστρονομία, χρήση τηλεσκοπίου

 

 

   
 ΚΥΡΙΑΚΗ

24/07/2016

 

 

 

 

07:00 -08:30Πρόγευμα

 

10:00 -12:30Εγγραφή και αγώνας Προσανατολισμού με ανεύρεση σημείων στο χάρτη με σκοπό την πρακτική εφαρμογή των γνώσεων από τη χρήση του χάρτη και της πυξίδας.
12:30 – 14:30

 

Σταθμοί : Ανάπτυξη συγκέντρωσης, μνήμης, προσοχής μέσω ασκήσεων όπως είναι η α).τοξοβολία, β).ξιφασκία,

Αναρρίχηση

παιχνίδια με σχοινιά

 

 

 

 

 

14:30 – 16:00Αναχώριση ή γεύμα στο εστιατόριο της Ο.Χ.Κ Sun Valley Restaurant
 

 

Ώρα και Σημείο Συνάντησης: Σάββατο 23/07/2016, Λευκωσία, Εκκλησία Αγίου Παντελεήμωνα, Μακεδονίτισσα – Έγκωμη 08:20 μέχρι 08:40 ή απευθείας στη πλατεία Τροόδους 09:15 μέχρι 10:15. Λεπτομέρειες : 96301706 Χρήστος Αλειφέρης ή 96507350 Στέλλα Ευσταθίου

Διαμονή: Η διαμονή θα είναι σε δωμάτια με διπλά κρεβάτια 6-8 ατόμων ξεχωριστά για γυναίκες και άντρες στο καταφύγειο της ΟΧΚ ( Ομοσπονδία Χιονοδρόμων Κύπρου)

Διατροφή: Το μεσημεριανό και βραδυνό του Σαββάτου καθώς και το πρόγευμα της Κυριακής, αναλαμβάνουν οι συλλόγοι OrientAction και Αργοναύτες.

Απαραίτητος Εξοπλισμός: Μποτάκια ορειβασίας ή αθλητικά παπούτσια, αθλητικά ρούχα, σεντόνια ή υπνόσακοι, καπέλο, αντηλιακό, ατομικό φαρμακείο, παγούρι. Μπατόν και πυξίδα (προαιρετικά).

Συμμετοχή στις Δραστηριότητες Προσανατολισμού: Όλες οι δραστηριότητες είναι σχεδιασμένες να μπορούν να λάβουν μέρος σε αυτές άτομα όλων των ηλικιών και επιπέδων.

 

Το κόστος συμμετοχής είναι 25 ευρώ και περιλαμβάνει τη διαμονή στο καταφύγιο και το φαγητό. Τα έξοδα για τις δραστηριότητες θα καλύψουν οι συλλόγοι OrientAction και Αργοναύτες. Οιαδήποτε εξωτερική συμμετοχή θα έχει κόστος 7 – 15 ευρώ ανάλογα με τις δραστηριότητες.

 

 


Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube