Μία σημαντική διάκριση για τέσσερις νεαρούς κύπριους διαιτητές ήρθε τις προηγούμενες ημέρες, αφού οι Μαρία Ιγνατίου, Κυριάκος Χρίστου, Στέφανος Στυλιανού και Βλαδίμηρος Ζάνεβ έχουν προαχθεί σε διεθνείς διαιτητές, έχοντας αποκτήσει την white license της FIBA.
Αυτό δίνει στην δυνατότητα στους τέσσερις κύπριους ρεφερί να μπορούν πλέον να διαιτητεύσουν Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα της FIBA στις ηλικίες Κ20, Κ18 και Κ16. Στα επόμενα δύο χρόνια να περάσουν από νέες αξιολογήσεις εκ μέρους της FIBA, με συχνές εξετάσεις και ελέγχους, ενώ με την συμπλήρωση των δύο χρόνων θα παρακαθίσουν σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν θα αποκτήσουν την black license, η οποία θα τους επιτρέπει να διαιτητεύσουν σε ακόμα πιο υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο τα επόμενα χρόνια, αποκτώντας την μαύρη κάρτα.
Τα συγκεκριμένα νέα προήλθαν από το τελευταίο training camp της FIBA για νεαρούς υποσχόμενους διαιτητές, που πραγματοποιήθηκε από τις 12 μέχρι τις 16 Ιουλίου στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.
Εκεί οι τέσσερις κύπριοι διαιτητές συμμετείχαν σε σεμινάριο μηχανικής και κανονισμών της διαιτησίας, ενώ τους εξηγήθηκε η διαδικασία που θα γίνονται οι ορισμοί των ευρωπαϊκών αγώνων. Παράλληλα είχε πραγματοποιηθεί σεμινάριο για την διατροφή και την ψυχολογία τους, ενώ με την επιστροφή τους στην Κύπρο θα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με διατροφολόγο και ψυχολόγο της FIBA καθ’ όλη την διάρκεια της πορείας τους στον χώρο.
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης σε μία προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και χρόνια, στήριξε τους κύπριους διαιτητές και επένδυσε στην εκπαίδευση τους, για να μπορέσει σταδιακά και σε βάθος χρόνου να ανέβει το επίπεδο της κυπριακής διαιτησίας σε αρκετά υψηλά επίπεδα, και το γεγονός πως οι τέσσερις κύπριοι διαιτητές έχουν γίνει διεθνείς με άσπρη κάρτα, δείχνει πως η δουλειά και η στήριξη όλων αυτών των χρόνων έφερε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.
Η ιστοσελίδα της ΚΟΚ μίλησε με τον διεθνή διαιτητή, Κυριάκο Χρίστου, μετά την επιστροφή του από την Κροατία, ο οποίος δήλωσε:
“Φυσικά δεν πρέπει να επαναπαυθούμε. Θα συνεχίσουμε να εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας και να προσπαθούμε να βελτιωθούμε. Να γινόμαστε μέρα με την ημέρα καλύτεροι και να ανέβουμε επίπεδο. Όλα τα σεμινάρια στα οποία συμμετείχαμε και όλα τα καμπς, μας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ, αφού έχουμε γνωρίσει κάποιες νέες καταστάσεις. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ προς την Ομοσπονδία και την Επιτροπή Διαιτησίας της ΚΟΚ για την συνεχή και διαχρονική στήριξη τους προς τους κύπριους διαιτητές και πραγματικά θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μπορέσουμε να τους βγάλουμε ασπροπρόσωπους τα επόμενα χρόνια”.
Στο Γραφείο Τύπου της ΚΟΚ μίλησε και η διεθνής διαιτητής, Μαρία Ιγνατίου, η οποία ανέφερε:
“Βρεθήκαμε στο Zagreb για να παρακολουθήσουμε σεμινάριο για τους νέους διεθνείς διαιτητές. Στο σύνολο ήμασταν 86 διαιτητές, ανάμεσα σε αυτούς και τέσσερις Κύπριοι. Καθημερινά είχαμε πρωινή άσκηση με τον γυμναστή της FIBA και καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας είχαμε διαλέξεις, καθώς είχαμε ομιλητές, που μέσα από τη δική τους εμπειρία θέλανε να μας μεταδώσουν ότι η διαιτησία είναι ένα δύσκολο κομμάτι, όπου συνέχεια πρέπει να προσπαθούμε και ποτέ να μην επαναπαυόμαστε. Είχαμε διαλέξεις επίσης από καταξιωμένους ανθρώπους, όπως διαιτητές ποδοσφαίρου και χειροσφαίρισης και την ψυχολόγο της FIBA.
Η οικογένεια της FIBA μας καλωσόρισε και μας εξήγησε σχετικά με το νέο σύστημα. Η FIBA θέλει να προωθήσει τους νέους διαιτητές, αλλά μας τόνισε ότι πρέπει μέρα με τη μέρα να βελτιωνόμαστε. Αυτοί που θα αποδείξουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια ότι προσπαθούν και μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της FIBA, τότε θα συνεχίσουν.
Από τη δική μου πλευρά, αυτό είναι μόνο η αρχή. Καταφέραμε και ανεβήκαμε το ένα σκαλοπάτι και στη συνέχεια με σκληρή δουλειά, υπομονή και επιμονή να πάμε για το επόμενο. Τώρα είναι στο χέρι μας κατά πόσο θα εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία που μας δόθηκε. Θα προσπαθήσουμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς, όχι μόνο για την επίδοση μας στην Ευρώπη, αλλά και για να βοηθήσουμε και τη Κυπριακή διαιτησία να ανέβει επίπεδο.
Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω την ΚΟΚ, τον εθνικό μας εκπαιδευτή, καθώς και την επιτροπή διαιτησίας που πραγματικά έκαναν αρκετές προσπάθειες για να φτάσουμε εμείς σε αυτό το σημείο”.