Στην πρώτη διοργάνωση του Συνεδρίου Στρατιωτικού Αθλητισμού, ο Άκης Ευθυμίου, ως “ο Ρομπέν των Δασών του Κυπριακού αθλητισμού”, έθεσε έντονα το ζήτημα της προστασίας των αθλητών. Η δριμύτητα της παρέμβασής του έφερε στο προσκήνιο την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου που να εγγυάται την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη για τους αθλητές.
Ο Ευθυμίου, με 43ετή παρουσία στον χώρο, έκανε λόγο για την ανάγκη αναγνώρισης της συμβολής των αθλητών στην κοινωνία και την ιστορία. Με αναφορές σε σημαντικές αθλητικές φυσιογνωμίες όπως ο Κεντέρης, ο Ευθυμίου επεσήμανε πώς η ιστορία θυμάται τους αθλητές και όχι τους παράγοντες ή τους προέδρους των ομοσπονδιών.
Επιπλέον, ο Ευθυμίου τόνισε την σημασία του αθλητισμού ως κοινωνικού δεσμού μεταξύ του στρατού και της κοινωνίας, επισημαίνοντας την ανάγκη για δικαιοσύνη και διαφάνεια στις διαδικασίες που αφορούν τους αθλητές – στρατιώτες αφού όπως ανάφερε προκύπτουν αρκετές καταγγελίες. Επίσης, ο Ευθυμίου επισήμανε ότι από τώρα και στο εξής η επιτροπή προτίθεται να δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα των ερευνών, ανατρέποντας την πρακτική της κρυφής διαχείρισης τέτοιων θεμάτων που είχε ως αποτέλεσμά τα πορίσματα να “κρύβονται στα συρτάρια” αφού παραδοθούν.
Η απάντηση του Προέδρου του ΚΟΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, ήταν εξίσου έντονη. Ο Μιχαηλίδης, αναγνωρίζοντας την σημασία της συζήτησης, τόνισε την αφοσίωση του ΚΟΑ στην προστασία και την υποστήριξη των αθλητών και των αθλητριών. Επισήμανε την πολιτική του ΚΟΑ ως αθλητοκεντρική και δήλωσε την ελπίδα για τη θέσπιση ενός νόμου που θα καλύπτει όλα τα κενά στην ασφάλιση των αθλητών.
Ο Μιχαηλίδης ανέφερε επίσης την υπάρχουσα ασφάλιση των αθλητών και την ανάγκη για δικαιοσύνη και διαφάνεια στις διαδικασίες επιλογής και αξιολόγησης των αθλητών, καθώς και την πρόθεση του ΚΟΑ να εργάζεται αδιάλειπτα για την υπεράσπιση των αθλητών.
Το Συνέδριο Στρατιωτικού Αθλητισμού έκλεισε με έναν έντονο διάλογο που άνοιξε τον δρόμο για σημαντικές συζητήσεις και αλλαγές στο μέλλον του αθλητισμού στην Κύπρο. Οι δηλώσεις των Ευθυμίου και Μιχαηλίδη αντανακλούν μια βαθιά κατανόηση των προκλήσεων του αθλητισμού και την ανάγκη για ένα πιο δίκαιο και διαφανές σύστημα που θα επικεντρώνεται στην ευημερία των αθλητών.