Δεν είναι αρκετά, τους αξίζουν πολύ περισσότερα αλλά και στους υπόλοιπους
Δεν είναι αρκετά, τους αξίζουν πολύ περισσότερα αλλά και στους υπόλοιπους

Χθες αναφέραμε σε ένα άρθρο μας για την τοξικότητα, μια λέξη που όπως φαίνεται με τις συνεχιζόμενες καθημερινές εξελίξεις έχουν καταντήσει την πραγματικότητα πλέον τόσο βαρετή και κουραστική. Μπορεί σαν  λέξη σε κάποιους να μην άρεσε όταν την αναφέραμε σε χθεσινό μας άρθρο , ίσως γιατί τους βολεύει, ίσως επειδή άλλα να έχουν στην ατζέντα τους και εκμεταλλεύονται ανθρώπους και καταστάσεις για τον ίδιον όφελος, ίσως και να αρέσκονται να υπάρχει ένταση.

Πέραν της θλίψης που προκάλεσε αδιαμφισβήτητα η ανακοίνωση της ΚΟΕ σε ορισμένους αθλητές,  αλλά και στους προπονητές τους , και χαρακτηριστικά που είναι ο Μίλαν Τραΐκοβιτς, Ελένη Αρτυματά, ο Απόστολος Παρέλλης , και ο Μάριος Γεωργίου με τους προπονητες Αντώνη Γιαννουλάκη , Κώστας Σταθελάκος, και Παναγιώτη Πετρίδη, που πρέπει να ομολογήσουμε ήταν έντονη, παραμένει αναλλοίωτο γεγονός η αφαίρεση από πρωτοκλασάτους αθλητές της εθνικής Κύπρου το δικαίωμα της συμπερίληψης τους στο επιχορηγημένο πρόγραμμα αλληλεγγύης και στήριξής αθλητών για το δρόμο του «Paris 2024»  του Olympic Solidarity, και αυτό μας οδήγησε στο να αναζητήσουμε για να δώσουμε μια λογική εξήγηση.

Είναι ξεκάθαρο από το έγγραφό που δημοσιεύουμε ποιο κάτω ότι η απόφαση της ΚΟΕ δεν ήταν τυχαία αλλά κατευθυντήρια εντολή από το ίδιο το πρόγραμμα του Olympic Solidarity. Σε μέρος της ανακοίνωσης του προγράμματος υπάρχει η ακόλουθη παράγραφος που πραγματικά  ρίχνει φως  και πιστεύουμε ότι θα κατευνάσει την οξύτητα που δημιουργήθηκε.

«Δικαιούχοι  Αθλητές

Μόνο οι αθλητές με το ακόλουθο προφίλ μπορούν να προτείνονται από το NOC ως υποψήφιοι για υποτροφίες:

  • Ολυμπιακό άθλημα: Οι αθλητές που αθλούνται σε ατομικό άθλημα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 σε διεθνές επίπεδο.
  • Ελάχιστο τεχνικό επίπεδο: Αθλητές με το τεχνικό επίπεδο που θα μπορούν να πληρούν τις προϋποθέσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024. Η απόδειξη του τεχνικού επιπέδου αθλημάτων του αθλητή πρέπει να αποδεικνύεται μέσω των αποτελεσμάτων που επιτυγχάνονται σε διεθνείς αγώνες, οι οποίοι αναγνωρίζονται από τις διεθνείς ομοσπονδίες.
  • Πρόσβαση στα ταμεία κατάρτισης: Οι αθλητές στους οποίους μια υποτροφία θα κάνει σημαντική διαφορά στην εκπαίδευσή τους και οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικά μέσα πληρωμής για την προετοιμασία τους.
  • Δεοντολογία: Αθλητές που δεν έχουν καταδικαστεί για αδίκημα ντόπινγκ ή δεν έχουν υποστεί κυρώσεις για ενέργειες που αντιβαίνουν στα πρότυπα της αθλητικής δεοντολογίας, όπως αυτά ορίζονται στον Ολυμπιακό χάρτη, τη ΔΟΕ ή τη NOC.»

Παραθέτουμε και το αυτούσιο έγγραφο ποιο κάτω, όμως θα βρείτε και ολόκληρο το PDF κείμενο με τις 16 σελίδες. ( Το Έγγραφο-  Olympic Solidarity 2021-2024 Plan Olympic Scholarships for Athletes “Paris 2024” ).

Δεν είναι αρκετά, τους αξίζουν πολύ περισσότερα αλλά και στους υπολοίπους
Δεν είναι αρκετά, τους αξίζουν πολύ περισσότερα αλλά και στους υπόλοιπους

Αυτό από μόνο του ξεκαθαρίζει το σκηνικό, όμως γεννά τα ερωτήματα του γιατί τόσα χρόνια αγνοείτο και παραλειπόταν από προηγούμενες διακυβερνήσεις της ΚΟΕ. Επιπλέων δεν σημαίνει ότι κάτι που παράβλεπαν ότι είναι σωστό να συνεχιστή να γίνετε. Φαίνεται ότι έντιμα και άρρηκτα συνδεδεμένη και απόλυτα συνυφασμένη  με την αίσθηση αυξημένης ευθύνης άλλα και με την ιστορική της δέσμευσή η διακυβέρνηση της ΚΟΕ  σε αυτό το σημείο, και πολύ σωστά τερμάτισε προηγούμενες παραβλέψεις, δείχνοντας ότι η αλλαγή αλλά και οι στόχοι που έχει θέση σε αυτό το σημείο,  για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό, να οδεύει την πορεία της ΚΟΕ γενικότερα σε ποιο ασφαλείς πλεύσεις, τόσο για την ίδια , αλλά και κυριότερα για τους ιδίους τους αθλητές προστατεύοντας τους από απαρχαιωμένες , οπισθοδρομικές και αχρείαστες μεθόδους.   

Η αντιθέσεις

Σε σύγκριση με αλλά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο που διαχρονικά δεν έχει φέρει και καμία ουσιαστική διάκριση σε εθνικό η ακόμη και διεθνές επίπεδο, αλλά παραδόξως μεγάλη μερίδα του κόσμου είναι προσκολλημένη με αυτό, και το θεωρούν ως ο βασιλιάς τον σπορτ, τυχαίνοντας μια προνομιακή θέση στις καρδιές της κοινωνίας αλλά δύστυχος και των υπολοίπων μέσων ενημέρωσής που το προάγουν, συμπεριλαμβανόμενου και την πλειονότητα των μελών της ίδιας της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου.

Έντονο προβληματισμό παραπέμπει ένα σχόλιο για το ποδόσφαιρο, από ένα υψηλόβαθμο στέλεχος κάποιου ατομικού αθλήματος αναφέροντας χαρακτηριστικά τα ακόλουθα:

« Με αγάπη πάντα και ήρεμα τα λέω….
Τα μεγάλα ταλέντα του ποδοσφαίρου που επενδύονται εκατομμύρια για υποδομές και γηπεδαρες… που όποιο χωριό η κοινότητα θέλει να κάνει αθλητισμό θεωρεί ότι ένα futsal είναι το αναζητούμενο…..
6-0 από την Ρωσία…….. συνεχίζουμε να επενδύουμε ως πολιτεία σε ένα άθλημα που τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους..ΕΜΕΙΣ συνεχίζουμε με προϋπολογισμό 45,500 ευρώ το χρόνο για όλα με Μετάλλια σε Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα….
Πάντα με αγάπη…»

 

Αγαπητοί φίλοι του πραγματικού ολυμπιακού αθλητισμού η ακραίες αντιθέσεις άλλα και οικονομικές ανισότητες που στερούν την ανάπτυξή στα ατομικά αθλήματα, άσχετος αν στα αποτελέσματά ξεχωρίζουν και να κυριαρχούν έναντι άλλων, όπως γίνεται με το ποδόσφαιρο, με τις συνεχιζόμενες διαχρονικές επιτυχίες που οι αθλητές της Κύπρου δεν υπόσχονται άπλα, αλλά υλοποιούν, ανεβάζοντας το επίπεδο της κοινωνίας  μας , και σε επέκτασή, της πατρίδας μας. Όταν λέμε κοινωνική ανισότητα δεν αναφέρουμε άπλα ένα όρο, για να εντυπωσιάσουμε , άλλα αναλογιστείτε ποσά γήπεδα ποδοσφαίρου και φούτσαλ υπάρχουν στην πατρίδα μας και ποσά του στίβου, Σε τι κατάστασή βρίσκονται αυτά του ποδοσφαίρου και σε ποια αυτά του στίβου . πόσα στάδιά τζούντο υπάρχουν στην Κύπρο πόσα τάεκβοντο πόσα πυγμαχίας, πόσα ενόργανης γυμναστικής , πόσα ποδηλασίας, και τόσα άλλα θέματά που δεν έχουν τελειωμό.

Είναι όμως αρκετά !!!

Θέλω να κοιτάξουμε λίγο το παράδειγμα ποιο κάτω, από τα συνολικά ποσά που πήραν κάποιοι αθλητές για το 2021, και να αναλογιστούμε.

«Επαγγελματική αποκατάσταση 2,700 από τον ΚΟΑ τον μήνα και σε κάποιες περιπτώσεις κάποιοι έπαιρναν 1,700 ευρώ.
12,000 ευρώ από τον ΚΟΑ για προετοιμασία τον χρόνο.
16,000 ευρώ για προετοιμασία από το Τόκυο.
20,000 ευρώ από την ΚΟΕΑΣ που ανάλογή από το Point system.
+ Χαριστικές βολές .
Olympic Solidarity 500 ευρώ.
Επιπρόσθετα η διάφορες χορηγίες από εταιρίες χορηγούς αλλά,  και χρήματα που πήραν και μοιραστήκαν αναλογικά ως μέρισμα από τις 200,000 ευρώ που έδωσε ο ΠΤΔ.»

Ελπίζω να μην ξέχασα κάτι πίσω.

Θα πρέπει να αναφερθούμε στους αθλητές που δεν έχουν καμία οικονομική στήριξη πέραν από την οικογένεια τους, αφού ούτε τα ίδια τα σωματεία που ανήκουν τους στηρίζουν. Τονίζουμε ότι ένας αθλητής δεν μπορεί να αγγίξει τα ποιο πάνω ποσά που αναφέραμε εάν δεν φέρει και τα ανάλογα αποτελέσματα που βασίζονται σε συγκεκριμένα κριτήρια. Πρόσφατα ιστορικό σωματείο περήφανα ανάφερε χαρακτηριστικά ότι μετά από έξι χρόνια κατάφεραν να αγοράσουν είδη ρουχισμού και στολές για τους αθλητές τους. Απαρχαιωμένες συμπεριφορές διακρίνονται μέχρι σήμερα, και να βρίσκονται στο τιμόνι της διακυβέρνησης των αθλητικών οργανισμών, είτε στις ομοσπονδίες, είτε στα σωματεία, και να επιδεικνύουν μια αδιάλλακτη στάση να οδηγήσουν τους οργανισμούς τους στο επόμενο βήμα, πόσο μάλλον να κοιτάξουν στα μάτια τους αθλητές τους και να τους συμπαρασταθούν σε αυτό που κάνουν η να τους προσφέρουν όλα όσα πραγματικά έχουν ανάγκη.

 Όμως όσο και αν είναι το ποσό, δεν θεωρώ ότι είναι αρκετό η ικανοποιητικό, και θα έπρεπε να έπαιρναν πολύ περισσότερα, και ακόμη επιπλέον αθλητές. θέλω να τονίσω κάτι σε αυτό το σημείο, κάτι διαφορετικό, και όχι να κρίνω το πόσα έπαιρναν η παίρνουν, αλλά το αν αυτά τα ποσά είναι αρκετά με βάση τις προσωπικές θυσίες που έκαναν όλοι αυτοί οι κορυφαίοι πρωτοκλασάτοι αθλητές μας και δεύτερο υπέροχοι σαν άνθρωποι και χαρακτήρες. Αυτοί οι εξαιρετικοί άνθρωποι σε μια στιγμή της ζωής τους πήραν την απόφαση να δεσμευτούν σε ένα σκοπό,  ένα σκοπό που τους οδήγησε στο σήμερα να  αποτελούν τους στυλοβάτες, καθοδηγητές μιας κοινωνίας, να γίνουν οι δάδες η’ ακόμη και φάροι η’ και τα ινδάλματα που θα φωτίζουν και να καθοδηγούν προς το ενάρετο, μπαίνοντας μπροστά κρατώντας το βάρος στους ώμους τους, για όλους εμάς. Δεν είναι τα 500 ευρώ από το πρόγραμμα του  Olympic Solidarity που έχουν σημασία, αλλά η ανεπάρκεια του συστήματος, να τους βλέπει ίσα στα μάτια, επάξια και αντάξια, γενικότερα όπως αυτοί αντικρίζουν υπεύθυνα και έντιμα, με τα δικά τους μάτια, κάθε φορά που στέκονται απέναντι σε μια καινούρια πρόκληση , ένα καινούριο Πανευρωπαϊκό , ένα καινούριο Παγκόσμιο η ακόμη και Ολυμπιακούς, και ταπεινά και απλόχερα να μοιράζονται μαζί με όλους εμάς τις αποτυχίες, τις πίκρες, τα δάκρυα η και τα χαμόγελα,  η ακόμη και τους Θρίαμβους , τα μετάλλια, την αναγνώριση,  και καταληκτικά ώστε να αφυπνίζουν σε εμάς τους υπόλοιπους το αίσθημα της περηφάνιας και το κυριότερο ότι ανήκουμε κάπου, σε μια πατρίδα , σε ένα έθνος, σε μια φυλή και γενικότερα ότι είμαστε Έλληνες της Κύπρου .

Τα φαινόμενα της ανισότητας

Η κοινωνική ανισότητα και η ανεπάρκεια, που χαρακτηριστικά αντικρίσαμε στις περιπτώσεις της  κοινωνικής ατιμωρησίας μετατρέποντας μας όλους χωρίς να το θέλουμε μάρτυρες, με ένα πρόεδρο της βουλής, που όπως είδαμε τα έπαιρνε, και ακολούθως παραιτήθηκε, αντί να μπει στην φυλακή , τον επιβράβευσαν δίνοντας του και επιπλέων μπόνους. Ένα πρόεδρο που διάσυρε το όνομα της Κύπρου στο παγκόσμιο,  εμπλέκοντας το όνομα του σε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τα Pandora Papers , για ξέπλυμα  βρώμικου χρήματος, με φοροδιαφυγή και της φοροαποφυγή , Διαβατήρια , Μαρίνες , γαμπρούδες, και τόσα πολλά που ακούσαμε και τόσα αλλά που ακόμη δεν μάθαμε. Ένα γήπεδο στην Λεμεσό που θα κοστίσει πέραν το ποσού τον 58,000,000 ευρώ. Τα κέρδη εταιριών ( που ακούγετε ότι κρύβεται από πίσω, πρώην υπουργός, αλλά και βουλευτές ) να φτάνουν τα 60,000,000 ευρώ για την πανδημία του τεστ. Εκατομμύρια που επιδοτήθηκα σε μέσα ενημέρωσής για να προωθήσουν τα εμβόλια που αν τα βάλεις και πάλι κολλάς και πάλι μεταδίδεις και πάλι κινδυνεύεις να πεθάνεις.

Πετάνε άσκοπα τόσα εκατομμύρια, και δεν έχουν να επενδύσουν στον αγνό αθλητισμό, αλλά το κυριότερο αδυνατούν να συλλάβουν την ιδέα του πως να διαχειριστούν τους πραγματικούς ήρωες τα πραγματικά ινδάλματα της κοινωνίας, τους ίδιους τους αθλητές που αυτοί αποτελούν το παρελθόν , το παρών  και το μέλλον της κοινωνίας.  


Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube