Mouxthis metallio Belgium
Mouxthis metallio Belgium

Μία ακόμα διάκριση σε διεθνές τουρνουά αθλητών με αναπηρίες χαίρεται η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση.

Ήρθε σήμερα στο Βέλγιο κι από έναν αθλητή, που τις συνηθίζει, τον Γιώργο Μουχθή. Ο πρωταθλητής του Π.Α.Σ.Κ.Α. κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο ομαδικό ανδρών της κλάσης 6 (των ορθίων) στο όπεν, που τελείωσε σήμερα στο Σεντ Νίκλας κι έγινε υπό την αιγίδα της παγκόσμιας ομοσπονδίας του αθλήματος, τηςI.T.T.F. (Para Table Tennis Division). Ο Μουχθής συγκρότησε δίδυμο με τον Ρουμάνο Μπόμπι Σίμιον, νούμερο 7 στην παγκόσμια κατάταξη της ίδιας κλάσης. Έφτασαν στον τελικό με 3 νίκες κι εκεί κάμφθηκαν με 2-0 από τη Μεγάλη Βρετανία. Ο νεαρός αθλητής μας έκανε πολύ καλές εμφανίσεις, μάλιστα πλασαρίστηκε και στις θέσεις 5-8 του απλού. Με βάση τα αποτελέσματα αυτά αναμένεται να έχει κι ένα μικρό βαθμολογικό όφελος για την παγκόσμια κατάταξη, όπου τώρα βρίσκεται στο νούμερο 26. Να σημειωθεί ότι αυτό ήταν το τρίτο του μετάλλιο μέσα στο 2017 σε καθιερωμένα διεθνή τουρνουά. Αρχικά στο όπεν της Ιταλίας είχε πάρει το χάλκινο στο απλό των αγώνων για αθλητές έως 23 ετών, ενώ στη Σλοβενία κατέκτησε το ασημένιο, ξανά στο ομαδικό ανδρών και ξανά με συμπαίκτη τον Σίμιον.
Στο ομαδικό ΤΤ6 έγιναν αρχικά δύο γκρουπ. Η μικτή Ελλάδα/Ρουμανία ήταν επικεφαλής στο 1ο γκρουπ και αναδείχτηκε νικήτρια επικρατώντας με 2-0 του Βελγίου (με τους Γιόζεφ Βερκαούτερεν, Κέβιν Ντε Μέιρις) και της Γερμανίας (με τους Τιμ Λάουε, Μπένεντικτ Μίλερ, Στέφεν Σάφερ). Στα συγκεκριμένα παιχνίδια ο Μουχθής πήρε μέρος μόνο στο διπλό, το οποίο πάντα είναι στην αρχή των αγώνων του ομαδικού. Στο διπλό οι νίκες ήρθαν σχετικά εύκολα με 3-0 σετ.
Οι δύο πρώτες ομάδες έπαιξαν σήμερα χιαστί στα ημιτελικά. Το ελληνορουμανικό δίδυμο αντιμετώπισε τη μικτή Κόστα Ρίκα/Νότια Αφρική, η οποία είχε προκριθεί με τη 2η θέση από το 2ο γκρουπ. Μουχθής και Σίμιον άρχισαν με νέα νίκη 3-0 σετ στο διπλό και στη συνέχεια ο Ρουμάνος επικράτησε και στο απλό και διαμόρφωσε το τελικό 2-0. Το απόγευμα έγινε ο τελικός με τη Μεγάλη Βρετανία, που προχώρησε επίσης χωρίς ήττα από το 2ο γκρουπ. Έγινε αμφίρροπο ματς και οι Βρετανοί κατέκτησαν τη νίκη με 2-0. Στο διπλό οι Μουχθής/Σίμιον λύγισαν με 3-2 από τους Μάρτιν Πέρι/Κόνορ Μακ Άνταμ και το 5ο σετ έληξε 11-8. Στις λεπτομέρειες κρίθηκε και το ατομικό ματς στο οποίο μετείχε αυτή τη φορά ο Έλληνας αθλητής. Συνάντησε τον Πέρι, τον 1ο αθλητή της βρετανικής ομάδας και κάμφθηκε με 3-1 σετ. Πήρε το 1ο με 11-9 κι έχασε τα υπόλοιπα με 11-7, 12-10 και 15-13! Στο τελευταίο σετ έχανε 5-9 και 7-10 και σώζοντας συνολικά 5 ματς μπολ λίγο έλειψε να κάνει την ανατροπή.
Ο ημιτελικός και ο τελικός έγιναν στο τραπέζι 6 και μεταδόθηκαν ζωντανά στο διαδίκτυο. Η Γερμανία (που είχα χάσει 2-1 στην 4άδα από τη Μεγάλη Βρετανία) και η μικτή Κόστα Ρίκα/Νότια Αφρική αρκέστηκαν στο χάλκινο μετάλλιο.
Στο απλό της κλάσης 6 έγιναν 4 γκρουπ. Ο Μουχθής κληρώθηκε στο 3ο και κατέκτησε τη 2η θέση με απολογισμό 2 νίκες και 1 ήττα. Κατέβαλλε τον Βέλγο Κέβιν ντε Μέιρις με 3-0 σετ (11-4, 11-6, 11-8) και τον Γερμανό Στέφεν Σάφερ με 3-1 (13-11, 5-11, 11-4, 11-3). Έχασε από τον Βρετανό Μάρτιν Πέρι με 3-0 σετ (9-11, 3-11, 6-11). Στα προημιτελικά αντιμετώπισε τον Βρετανό Πολ Καραμπαρντάκ, 2ο φαβορί της κατηγορίας. Πήρε το 1ο σετ, αλλά δεν μπόρεσε να κρατήσει τον ίδιο ρυθμό και αποκλείστηκε με 3-1 σετ (11-6, 3-11, 5-11, 5-11). Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ήττες του Μουχθή ήρθαν από τους κορυφαίους της κατηγορίας στο Βέλγιο, καθώς ο Καραμπαρντάκ αναδείχτηκε νικητής, ενώ ο Πέρι ήταν φιναλίστ στον τελικό (που έληξε με 3-1 σετ). Επιδιαιτήτρια των αγώνων στο Βέλγιο ήταν η Τίνα Κρόττα από τη Θεσσαλονίκη.   
 
                                      ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ