12642626 790901344347131 6366155750945782204 n
12642626 790901344347131 6366155750945782204 n

Τι είναι το Drone Racing

Όπως υποδηλώνει και το όνομα, είναι αγώνες ταχύτητας με ειδικά σχεδιασμένα τετρακόπτερα. Οι πιλότοι πρέπει να κατευθύνουν τα τετρακόπτερα τους μέσα σε μια ελεγχόμενη πίστα με υψηλές ταχύτητες που κάποτε φτάνουν μέχρι και 150 km/h και να καταφέρουν να περάσουν τη γραμμή τερματισμού πρώτοι χωρίς να τρακάρουν στα εμπόδια ή το έδαφος. Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της πίστας, κάποιες μπορούν να είναι πολύ πιο περίπλοκες από άλλες και να διαθέτουν μια σειρά από εμπόδια ανάλογα με τους κανόνες της  Ομοσπονδίας αγώνων  τετρακόπτερων της χώρας που λαμβάνει μέρος. Ο πιλότος πρέπει να κρατήσει στο αέρα το εξοπλισμό του ασφαλή κατά τη διάρκεια του αγώνα και θα πρέπει να είναι 100 τοις εκατό σίγουρος και βέβαιος για τις ικανότητές του στη οδήγηση. Είναι εύκολο να συνειδητοποιήσουμε πώς ο έλεγχος σε τέτοιο επίπεδο είναι πολύ δύσκολος από ότι το βλέπουμε εμείς από το έδαφος μέσω βίντεο.

Οι αγώνες σε αυτόν τον τομέα είναι γνωστές ως FPV races. Τα αρχικά FPV σημαίνουν First Person View και στα Ελληνικά σημαίνουν Προβολή Πρώτου Προσώπου. Σε αυτήν την περίπτωση, οι πιλότοι έχουν μια μικρή κάμερα στο εμπρόσθιο μέρους του τετρακόπτερων και οι πιλότοι φοράνε στο κεφάλι του ειδικά γυαλιά (περίπου σαν αυτά της εικονικής πραγματικότητας) που τους δίνουν μια ζωντανή ροή εικόνας που έρχεται από τη κάμερα των τετρακόπτερων.

Σύλλογος Αγωνιστικών Τετρακόπτερων Κύπρου (Σ.Α.ΤΕ.Κ) Cyprus Drone Racing Association (CYDRA)

Όπως και στο εξωτερικό έτσι και στη Κύπρο ξεκίνησε ένας Παγκύπριος σύλλογος για να στεγάσει όλους τους λάτρεις αυτού του αθλήματος. Ο σύλλογος ξεκίνησε από τους ιδίους τους πιλότους που αγαπάνε αυτό το άθλημα το 2016 με σκοπό να βοηθήσει νέους και παλιούς πιλότους που θέλουν να ασχοληθούν με αυτό το άθλημα επαγγελματικά ή και ερασιτεχνικά Σαν ο μονός αναγνωρισμένος σύλλογος στη Κύπρο από διεθνείς ομοσπονδίες του αθλήματος ένας πιλότος μπορεί να ξεκινήσει τη καριέρα του σαν πιλότος αγωνιστικών τετρακόπτερων και να εξελιχτεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Νέοι μπορούν να ξεκινήσουν να μαθαίνουν από μικρή ηλικία και να ασχολούνται με το στήσιμο ενός τετρακόπτερου κάτω από τη σωστή καθοδήγηση του Συλλόγου και να αναπτύξουν ανταγωνιστικό πνεύμα και χαρακτήρα.

Κατά τακτά χρονικά διαστήματα ο Σύλλογος διοργανώνει Παγκύπριους αγώνες και πρωταθλήματα. Στο προσεχές μέλλον θα μπορούν θεατές να παρακολουθούν από κοντά τους αγώνες σε διάφορες πίστες στη Λεμεσό και Λευκωσία.

Η ιστορία του Drone Racing

Οι πρώτοι ερασιτεχνικοί αγώνες ξεκίνησαν στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία τέλη του 2014. Οι διαγωνισμοί αυτοί ονομάστηκαν Rotor Cross. Βλέποντας αυτά τα βίντεο στα τέλη του 2014, λάτρεις του αερομοντελισμού και όχι μόνο, άρχισαν να κατασκευάζουν το δικό τους εξοπλισμό και να πειραματίζονται με διάφορα ηλεκτρονικά εξαρτήματα όπως πιο μικρές κάμερες και βίντεο αναμεταδότες. Η προβολή αυτή μέσω των κοινωνικών δικτύων βοήθησε να μεγαλώσει όλο αυτό γρήγορα σε παγκόσμια εμβέλεια. Σήμερα, το άθλημα των αγωνιστικών τετρακόπτερων κερδίζει τόσο γρηγορά την προσοχή νέων και λάτρεις αθλημάτων ταχύτητας όπως NASCAR, RED BULL Air Racing, MotoGP, και όπως είναι αναμενόμενο έχει γίνει ένα αναγνωρισμένο άθλημα προβολής εικονικής πραγματικότητας. Κάθε μήνα νέα και πρωτοποριακά εξαρτήματα κυκλοφοράνε που κάνουν το άθλημα να εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και κάνει τα τετρακόπτερα να πετάνε πιο ασφαλείς πιο γρήγορα, με καλύτερη ευκρίνεια εικόνας και με περισσότερους πιλότους στο αέρα ταυτόχρονα.

Εξέλιξη από ένα χόμπι σε άθλημα.

Ένα τετρακόπτερο κουβαλάει ένα βίντεο αναμεταδότη ραδιοκυμάτων και με αυτό ένας πιλότος μπορεί να πετάει το τετρακόπτερο του σε πραγματικό χρόνο. Χάρη σε αυτό κανένας δεν υπολόγιζε ότι αυτό το χόμπι θα έπαιρνε όλη αυτή τη δημοτικότητα που έχει σήμερα. Του χάρισε ένα πράγμα που έλειπε από το τρόπο που ένα θεατής μπορούσε να παρακολουθεί ένα πιλότο αγώνων που πετάει σε πραγματικό χρόνο σε πίστες. Βάζοντας ο ίδιος ο θεατής τα δικά του ειδικά γυαλιά μπορεί να παρακολουθεί όποιο πιλότο θελήσει εκείνη τη χρονική στιγμή απλός αλλάζοντας τη συχνότητα που εκπέμπει ο αναμεταδότης του πιλότου.

Λόγω της δημοτικότητας του χόμπι, αγωνιστικά πρωταθλήματα έχουν ήδη σχηματιστεί εδώ και λίγα χρόνια. Ένα από τα πιο γνωστά είναι το Drone Racing League ή σε συντομία DRL. Το DRL έχει ήδη προσάψει συμβόλαια εκπομπής με διάφορα συνδρομητικά αθλητικά κανάλια όπως το ESPN, Sky Sports, και Prosieben. Βασικά το DRL είναι μια εταιρεία με αθλητικό πνεύμα και ταυτόχρονα συνδυάζει πιλότους παγκόσμιας κλάσης, διάσημες τοποθεσίες, και ιδιόκτητη τεχνολογία για να δημιουργήσει ένα περιεχόμενο με αγώνες για μαζική θέαση. Αυτό τον χρόνο η DRL θα φιλοξενήσει μια παγκόσμια σειρά αγώνων με αποκορύφωμα ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Ταυτόχρονα έχουν πραγματοποιηθεί ήδη παγκόσμια πρωταθλήματα με το πρώτο το 2015 στο Ντουμπάι με συνολικό ποσό βραβείων στους νικητές του ενός εκατομμυρίου ευρώ! Ειδικοί στα αθλήματα ταχύτητας βλέπουν στο μέλλον να κατακτά περισσοτέρους φιλάθλους από τη Formula 1.