Ακόμα ένα μετάλλιο πανηγυρίζει η Κύπρος στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα (ISF K15) που διεξάγεται στο Ζλάτιμπορ. Ο Χασάν Αμπντουλατίφ στην κατηγορία -54 Kg στην Πυγμαχία, πήρε το χάλκινο μετάλλιο και έγραψε και αυτός το όνομα του στη λίστα με τις μεγάλες επιτυχίες στη διοργάνωση.
Στην κατηγορία του υπήρχαν μόνο επτά αθλητές και από τη στιγμή που είχε τα λιγότερα κιλά, πέρασε στη ζώνη των μεταλλίων χωρίς αγώνα. Εκεί, η διασταύρωση, τον έφερε κόντρα στον καλύτερο αθλητή της κατηγορίας (λόγω του ότι πέρασε τον πρώτο γύρο χωρίς αγώνα). Αντίπαλος του ήταν Ιρανός αθλητής, ο οποίος νίκησε στα σημεία και έτσι ο Χασάν Αμπντουλατίφ αρκέστηκε στο χάλκινο μετάλλιο. Η απονομή θα γίνει το Σάββατο (12/4) και από τη στιγμή που δεν υπάρχει δράση από άλλα αθλήματα, τα μέλη της κυπριακής αποστολής θα έχουν την ευκαιρία να τη δουν από κοντά.
Διαφοροποίηση με… ταυτότητα: Ο Χασάν Αμπντουλατίφ αγωνίστηκε με τη στολή της σχολής Αραβή
Η επιλογή του Χασάν Αμπντουλατίφ να φορέσει τη στολή της σχολής Αραβή αντί για την επίσημη εμφάνιση της εθνικής αποστολής της Κύπρου, αν και αποτελεί ένδειξη αφοσίωσης και σεβασμού προς τον προπονητή και την ομάδα του, προκάλεσε ανάμεικτες εντυπώσεις στους αθλητικούς κύκλους.
Από τη μία πλευρά, είναι σαφές πως ο Αμπντουλατίφ ήθελε να αναδείξει την προπονητική του βάση και να τιμήσει τον καθηγητή και συνοδό του Χρίστο Αραβή. Το γεγονός ότι η στολή διαφοροποιείται αισθητά από την υπόλοιπη κυπριακή αποστολή προσδίδει έναν προσωπικό τόνο και συμβολισμό στην εμφάνισή του, δείχνοντας τις ρίζες και τη διαδρομή του.
Από την άλλη πλευρά, η εμφάνιση ενός αθλητή υπό την επίσημη ιδιότητα εκπροσώπησης της Κύπρου οφείλει – σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας αλλά και με την επιταγή του συλλογικού πνεύματος – να συνοδεύεται από την εθνική στολή, άσχετος προτιμήσεων και ανοχή καθηγητή η συνοδού. Η ομοιομορφία της παρουσίας ενισχύει τη συνοχή και την εικόνα της αποστολής στο διεθνές στερέωμα, κάτι που σε αυτήν την περίπτωση έλειψε.
Είναι θεμιτό και κατανοητό να επιζητεί ένας αθλητής να αναδείξει τους ανθρώπους που τον ανέδειξαν, αλλά η στιγμή της εκπροσώπησης της πατρίδας του σε επίσημο επίπεδο ίσως απαιτεί άλλες προτεραιότητες – ειδικά όταν πρόκειται για εμφανίσεις σε διεθνείς διοργανώσεις, όπου η σημαία και τα εθνικά χρώματα έχουν ιδιαίτερο βάρος και σημειολογία.
Η συζήτηση γύρω από τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να ανοίξει τον διάλογο για το πώς οι αθλητές μπορούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην προσωπική τους ταυτότητα και την επίσημη εθνική εκπροσώπηση. Και σε αυτή τη ζυγαριά, η στολή παίζει συχνά ρόλο καθοριστικό.
Κολύμβηση
Δράση είχαμε και στην Κολύμβηση. Η Ελένη Καψάλη Καλογήρου στα 50 μέτρα ελεύθερο κοριτσιών προκρίθηκε στον μικρό τελικό στην 15η θέση ανάμεσα σε 64 αθλήτριες. Στον μικρό τελικό τερμάτισε στην 4η θέση και έτσι πήρε τη 12η θέση στο αγώνισμα.
Ο Νικόλας Πακκουτής στα 100 μέτρα πεταλούδα αγοριών προκρίθηκε στην 8η θέση για τον τελικό ανάμεσα σε 35 αθλητές, με επίδοση 58,95. Στον τελικό, πήρε την 8η θέση.
Στην σκυταλοδρομία 4Χ50 Μικτή Ομαδική Mix (δύο αγόρια, δύο κορίτσια), η ομάδα μας πήρε την 14η θέση σε 22 συμμετοχές. Η επίδοση ήταν 2.03,38 και αποτελεί καταγραφή πρώτου παγκύπριου ρεκόρ. (Χρίστος Παπανικόλας ύπτιο 32.28, Μαρία Κέρμανου πρόσθιο 36,50, Νικόλας Πακκουτής πεταλούδα 27,03, Ελένη Καψάλη Καλογήρου ελεύθερο 27.59).
Μπάντμιντον
Πολύ καλή ήταν και η παρουσία της Αϊλάν Ζιάν στο Μπάντμιντον. Η αθλήτρια μας άρχισε από την Πέμπτη (10/4) την προσπάθεια της. Έφθασε μέχρι τα προημιτελικά, αποκλείοντας τρεις αθλήτριες.
Ολοκληρώθηκε και η δράση στην Τοξοβολία με τον Ερωτόκριτο Χατζηερωτοκρίτου να χάνει από το Βραζιλιάνο αθλητή και να καταλαμβάνει την 17η θέση.
Δεν ήταν επιτυχημένη η παρουσία της ομάδας τζούντο στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα. Οι τρεις αθλητές μας δεν κατέγραψαν καμία νίκη στους αγώνες που έδωσαν. Η Δέσποινα Ρίκου στην κατηγορία -48Kg κοριτσιών έδωσε ένα αγώνα και έχασε από αθλήτρια από την Ταϊπέι. Πήρε τη 12η θέση στο αγώνισμα της. Ο Δημήτρης Χριστοδουλίδης στην κατηγορία -55Kg αγοριών έχασε από Ουκρανό και Αζέρο αθλητή και έμεινε στην 7η θέση, ενώ ο Παναγιώτης Αγαθοκλέους έχασε από Τούρκο και Βραζιλιάνο αθλητή, μένοντας επίσης στην 7η θέση.
Το Σάββατο (12/4) δεν υπάρχει δράση για τους αθλητές μας και έτσι οι συμμετοχές για την Κύπρο στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα (ISF Κ18) έχουν ολοκληρωθεί.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ
(Απεσταλμένος ΕΑΚ)