Στο Εθνικό στάδιο στίβου στις εγκαταστάσεις του ΓΣΠ μαζεύτηκαν από το πρωί της Πέμπτης 20 Απριλίου οι νεαροί αθλητές της κατηγορίας εφήβων/νεανίδων για την Α’ αγωνιστική μέρα του Παγκυπρίου πρωταθλήματος στίβου κάτω των 20 ετών.
Αθλητές και αθλήτριες από όλους τους Γυμναστικούς Συλλόγους έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό ώστε να διακριθούν, να διεκδικήσουν μετάλλια, αλλα συνάμα να μαζέψουν και εμπειρίες που θα τους φανούν χρήσιμες για την εξέλιξή τους στο μέλλον.
Από πλευράς επιδόσεων ξεχώρισε η μεγάλη βολή του Μιχάλη Μακρή στη δισκοβολία που του εξασφαλίζει το εισιτήριο για το Ευρωπαϊκό Κ20 που θα γίνει τον Αύγουστο στα Ιεροσόλυμα με τον 18χονο αθλητη να στέλνει τον δίσκο στα 55.68 (όριο 54.00) και να σημειώνει μεγάλο ατομικό ρεκόρ. Κοντά στο κυνήγι για το όριο και ο αθλητής που κέρδισε την 2η θέση με τον Κυριάκο Γενεθλή να έχει καλύτερη προσπάθεια στα 52.58 κάνοντας την μεγαλύτερη –έως τώρα- βολή της σύντομης καριέρας του.
Σταθερά καλός και πάλι ο Ιωσήφ Κεσίδης κέρδισε άνετα το αγώνισμα της Σφυροβολίας εφήβων με την καλύτερη βολή του να μετρήθηκε 73.62 κάνοντας δικό του και το ρεκόρ αγώνων που είχε ο Αλέξανδρος Πουρσανίδης. Βέβαια αν θέλει να κυνηγήσει και το Παγκύπριο ρεκόρ της κατηγορίας θα χρειαστεί να στείλει την 6κιλη σφύρα πάνω από τα 77.86 που σημείωσε ο Πουρσανίδης στις 22 Ιουνίου του 2012.
Πολύ ανταγωνιστική και γρήγορη κούρσα είδαμε στο 100αρι εφήβων με τρεις αθλητές να σημειώνουν ατομικά ρεκόρ και επίδοση κάτω από τα 11 δευτερόλεπτα. Μεγάλος νικητής ο Ιωάννης Αντρέου με ενα φοβερό 10’73 το οποίο φυσικά είναι και νέο ατομικό ρεκόρ για τον αθλητή του ΓΣΕ που κατέβηκε πρώτη φορά σε αγώνα τα 11 δευτερόλεπτα. Σπουδαία επίδοση και για τον Βασίλη Βαρνάβα που τερμάτισε στη 2η θέση με ατομικό ρεκόρ 10’78. Ο νεαρός αθλητής που γυμνάζεται με τον Κυριάκο Αντωνίου δείχνει σε πολύ καλή κατάσταση και η εξέλιξή του είναι ραγδαία από την περσινή χρονιά. Εξαιρετικός και ο ούτε 16 ετών Κωνσταντίνος Μιχαήλ με τον νεαρό σπρίντερ του ΓΣΕ να τερματίζει 3ος με χρόνο 10’92 και νέο ατομικό ρεκόρ, αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.
Η Μαριλίζα Πιττάκα ήταν η αθλήτρια που τερμάτισε στην 1η θέση στο 100αρι νεανίδων, ενώ παρουσιάζεται βελτιωμένη από αγώνα σε αγώνα. Η νεαρή σπρίντερ πριν κλείσει τα 16 της χρόνια είναι Παγκυπριονίκης στην κατηγορία κάτω των 20 ετών και δείχνει έτοιμη να ρίξει κι άλλο τους χρόνους της. Σημείωσε στον τελικό μεγάλο ατομικό ρεκόρ με 12’33 (είχε 12’70) αφήνοντας στην 2η θέση την πολύ καλή επίσης – ίσως ανέτοιμη ακόμα για φέτος – 15χρονη Ισαμπέλα Μοσέττι με 12’40 (ατομικό 12’18 από το 2022). Η Πιττάκα υπό την καθοδήγηση του Άγγελου Αγγελίδη θέλει να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια και να διεκδικήσει όρια για Ευρωπαϊκες διοργανώσεις.
Άρεσαν και κέρδισαν για άλλη μια χρονιά η Σταυριάνα Αδάμου και ο Χρίστος Οικονομίδης στα ψηλά εμπόδια. Για επιδόσεις δεν θα γίνει αναφορά μιας και τις…πήρε ο άνεμος* που ήταν πάνω από 5 μέτρα ευνοϊκος ωστόσο τόσο η Αδάμου όσο και ο Οικονομίδης δείχνουν ικανοί να βρεθούν και το 2023 στο Ισραήλ για το Ευρωπαϊκο Κ20 ένα χρόνο μετά τη συμμετοχή τους στο Ευρωπαϊκο Κ18.
*Συνεχίζει να υπάρχει σοβαρά πρόβλημα με τον άνεμο στο ΓΣΠ κάτι που ίσως θα έπρεπε να προβληματίσει, αφού δαπανήθηκε πολύ μεγάλο ποσό για την ανακατασκευή του ταρτάν στο στάδιο χωρις για την ώρα να έχει βρεθεί λύση ή και αν έχει βρεθεί να εφαρμοστεί.
**Δύο ήταν μόνο οι αθλήτριες που συμμετείχαν στα 3.000 μέτρα με φυσικά εμπόδια νεανίδων με άλλες δύο που ήταν δηλωμένες να μην ξεκινούν, γεγονός που πρέπει η ομοσπονδία να αναζητήσει λύσεις καθώς παρουσιάζεται ένα κενό στο συγκεκριμένο αγώνισμα, ενώ επίσης δύο ήταν οι αθλήτριες που πήραν μετάλλιο στο τριπλούν νεανίδων καθώς οι άλλες δύο αθλήτριες που συμμετειχαν- στο φτωχό από συμμετοχές αγώνισμα- δεν κατάφεραν να καταγράψουν επίδοση.
***Μόλις 5 οι συμμετοχές και στο επι κοντώ νεανίδων που και πάλι έγινε εκτός σταδίου και ήταν η «φάλτσα νότα» στην όλη διοργάνωση με αθλητές και προπονητές να «φωνάζουν» για άμεση λύση στο ζήτημα που προέκυψε με την τοποθέτηση εντός σταδίου.