Αυλαία στους Ολυμπιακούς με την τελετή λήξης

157
Ceremony1
Ceremony1

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΡΙΟ 2016OLYMPIC GAMES RIO 2016

Στις 02:00 τα ξημερώματα Δευτέρας (ώρα Κύπρου) θα ξεκινήσει η τελετή λήξης στο Μαρακανά, με το Τόκιο να παραλαμβάνει την Ολυμπιακή σημαία

 

Στο τέλος τους έφτασαν οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο, με την Κυριακή 21 Αυγούστου να περιλαμβάνει τους τελευταίους τελικούς σε οκτώ αθλήματα. Η αγωνιστική δράση θα ολοκληρωθεί με τον μαραθώνιο, τους τελικούς ανδρών στα ομαδικά σπορ μπάσκετ, χάντμπολ και βόλεϊ, στην πυγμαχία, την πάλη, την ορεινή ποδηλασία και τη ρυθμική γυμναστική. Με το τέλος της αγωνιστικής δράσης, η τελευταία «παράσταση» στους Αγώνες του Ρίο θα δοθεί στο στάδιο Μαρακανά, όπου στις 02:00 το πρωί (ώρα Κύπρου) τα ξημερώματα Δευτέρας 22 Αυγούστου θα ξεκινήσει η τελετή λήξης (ζωντανά από το ΡΙΚ), η οποία αναμένεται να διαρκέσει σχεδόν δυόμιση ώρες.

 

Το πρωτόκολο

Ως είθισται σε τελετές λήξης Ολυμπιακών Αγώνων, το παρών τους δίνουν οι αθλητές, σε μια πιο χαλαρή εμφάνιση και χωρίς τις επισημότητες της παρέλασης. Η διοργανώτρια χώρα παρουσιάζει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ακολούθως κάνουν ομιλίες ο πρόεδρος της ΔΟΕ και της οργανωτικής επιτροπής, ενώ στη συνέχεια το τελετουργικό περιλαμβάνει την παράδοση της Ολυμπιακής σημαίας στην επόμενη διοργανώτρια πόλη, η οποία κάνει τη δική της μικρή καλλιτεχνική παράσταση. Στο τέλος, σβήνει η Ολυμπιακή Φλόγα.

Για την τελετή λήξης του Ρίο, παρών θα είναι ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε και παρούσα η δήμαρχος του Τόκιο, Γιουρίκο Κοΐκε, η οποία θα παραλάβει τη σημαία. Ο προσωρινός πρόεδρος της Βραζιλίας, Μισέλ Τέμερ, ανακοίνωσε πως δεν θα είναι στην τελετή, με τα τοπικά ΜΜΕ να εξηγούν την απόφαση του αυτή στο γεγονός ότι γιουχαΐστηκε στην τελετή έναρξης. Αντιθέτως, την κυβέρνηση της Βραζιλίας θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ροντρίγκο Μάια.

 

Χρώμα από καρναβάλι

Υπεύθυνη του καλλιτεχνικού προγράμματος της τελετής λήξης θα είναι η Ρόσα Μαγκαλιάες. Η 69χρονη είναι καθηγήτρια και καλλιτέχνης, με πολλά βραβεία από διοργανώσεις σάμπα. Από το 1984 έχει κερδίσει πέντε πρωταθλήματα στο καρναβάλι του Ρίο, με αποτέλεσμα να θεωρείται η πιο πετυχημένη σχεδιάστρια καρναβαλιού της πόλης. Λόγω της παρουσίας της Μαγκαλιάες, αναμένεται πως η τελετή λήξης -σε αντίθεση με την τελετή έναρξης- θα έχει μπόλικες αναφορές σε σάμπα και χορό. Τη μουσική της τελετής λήξης αναλαμβάνει ο Νορβηγός DJ Kygo, μαζί με μια σειρά από Βραζιλιάνους καλλιτέχνες. Παρών αναμένεται να είναι και ο Πελέ, σύμφωνα τουλάχιστον με αυτά που γράφει στο Twitter. Ο Βραζιλιάνος σπουδαίος πρώην ποδοσφαιριστής δεν παρευρέθηκε στην τελετή έναρξης, επικαλούμενος θέματα υγείας.