Αθλητισμός και παιδιά: Σπορ που ενδείκνυνται για μικρά παιδιά
Αθλητισμός για παιδιά

Αθλητισμός και παιδιά: Πριν από την ηλικία των 6 ετών, τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν τις βασικές κινητικές δεξιότητες για οργανωμένα αθλήματα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.

Η σωματική δραστηριότητα ενθαρρύνει την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη. Τα αθλήματα είναι επίσης ιδανικά για κοινωνικοποίηση και εξάσκηση λεπτών κινητικών δεξιοτήτων. Αλλά είναι τα νήπια πραγματικά έτοιμα για σπορ; Η απάντηση, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι όχι. «Πριν από την ηλικία των 6 ετών, τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν τις βασικές κινητικές δεξιότητες για οργανωμένα αθλήματα», σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP).

Ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να θυμάστε όταν επιλέγετε αθλήματα ή ομαδική δραστηριότητα, το κύριο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι εάν το παιδί σας θέλει να συμμετάσχει στην εν λόγω δραστηριότητα. Εάν η απάντηση είναι όχι, ίσως θέλετε να επανεκτιμήσετε την κατάσταση. Αναγκάζοντας ένα παιδί να συμμετάσχει σε ένα άθλημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε προκλήσεις μεταξύ εσάς και του παιδιού σας.

Εάν το παιδί σας θέλει να παίξει αθλήματα, θα πρέπει να το ενθαρρύνετε να το κάνει με ασφαλή και υγιή τρόπο. Αυτό μπορεί να γίνει λαμβάνοντας υπόψη τα ακόλουθα πράγματα. Κρατήστε τα πράγματα απλά. Όταν εισάγετε μικρά παιδιά στον αθλητισμό, είναι καλύτερο να διατηρείτε τα πράγματα απλά. Τα παιδιά ηλικίας του δημοτικού σχολείου μπορούν και πρέπει να μάθουν τα βασικά – και μόνο τα βασικά.

Οι προπονητές πρέπει επίσης να δώσουν προτεραιότητα στο να δώσουν στα παιδιά την ευκαιρία να δοκιμάσουν διαφορετικές θέσεις και ρόλους στην ομάδα. Αυτό σημαίνει επίσης δειγματοληψία ποικίλων αθλημάτων αντί να ενθαρρύνει ένα μικρό παιδί να ειδικευτεί. Τα παιδιά που εστιάζουν σε ένα άθλημα πολύ νωρίς διατρέχουν τον κίνδυνο πρόωρης εξουθένωσης. Ο κίνδυνος μακροχρόνιων τραυματισμών αυξάνεται επίσης εκθετικά λόγω υπερβολικής άσκησης και υπερβολικής χρήσης σε συγκεκριμένες περιοχές. Έτσι, αντί να ακολουθείτε μια σεζόν του μπέιζμπολ με περισσότερο μπέιζμπολ, αλλάξτε το. Αφήστε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν ποδόσφαιρο, τένις, μπάσκετ, κολύμπι ή χορό. 

Το να παίζετε ομαδικά αθλήματα συνεπάγεται έναν κανόνα που ακολουθεί η ομάδα, και αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά. Ο καλύτερος τρόπος για να τους βοηθήσετε σε αυτές τις στιγμές είναι να είστε ήρεμοι και θετικοί. Οι προπονητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να δημιουργήσουν ένα θετικό και αναζωογονητικό περιβάλλον που να έχει προσδοκίες κατάλληλες για την κάθε ηλικία. Ο λόγος? Περιβάλλοντα με έντονη ανταγωνιστικότητα και εκφοβισμό μπορεί να έχουν αρνητικά αποτελέσματα και να δημιουργήσουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και άγχος.


Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube