Το χωριό Αρναδί της επαρχίας Αμμοχώστου μπορεί να είναι μικρό σε έκταση, όμως έμελλε να γεννήσει (στις 15 Αυγούστου 1945) έναν από τους σπουδαιότερους σφαιροβόλους στην ιστορία του κυπριακού – και ευρύτερα ελληνικού – αθλητισμού, τον Λουκά Λουκά. Η εντυπωσιακή αθλητική του πορεία, που διήρκεσε περίπου 15 χρόνια, όχι μόνο τον καθιέρωσε ως έναν κορυφαίο πρωταθλητή, αλλά και ως μια εμβληματική μορφή του κυπριακού στίβου.
Πρώτα βήματα και καθιέρωση
Ο Λουκάς Λουκά φοίτησε στο Γυμνάσιο Λευκονοίκου και από νεαρή ηλικία ξεχώρισε για τη δύναμή του, δείχνοντας ιδιαίτερη κλίση στη σφαιροβολία. Η ένταξή του στον Γυμναστικό Σύλλογο «Ευαγόρας» (ΓΣΕ) σηματοδότησε την έναρξη μιας λαμπρής καριέρας, στην οποία διέπρεψε κερδίζοντας τίτλους εντός και εκτός συνόρων.
Ήδη από τα σχολικά του χρόνια, συμμετείχε σε τοπικούς αγώνες, επιδεικνύοντας συνεχώς βελτιούμενες επιδόσεις, προμηνύοντας μια σημαντική αγωνιστική εξέλιξη. Η εντατική προπόνηση, η αφοσίωση και το φυσικό του ταλέντο γρήγορα τον ανέδειξαν σε κορυφαία φυσιογνωμία, ανοίγοντας τον δρόμο για τις πρώτες διεθνείς συμμετοχές.
Διεθνείς συμμετοχές και σπουδαία επιτεύγματα
Ο Λουκάς Λουκά έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, το 1972, τερματίζοντας στην 25η θέση, επίδοση άκρως τιμητική για έναν Κύπριο αθλητή εκείνης της εποχής. Ακόμα μεγαλύτερη όμως ήταν η απήχηση των επιδόσεών του στους Βαλκανικούς Αγώνες, όπου μεταξύ 1973 και 1982 κατέκτησε 3 αργυρά και 4 χάλκινα μετάλλια, προβάλλοντας διεθνώς την Κύπρο και εδραιώνοντας τη φήμη του ως ενός από τους καλύτερους σφαιροβόλους στη Βαλκανική ζώνη.
Το 1971, στους Μεσογειακούς Αγώνες της Σμύρνης, κατέλαβε την 5η θέση, ενώ συνολικά υπήρξε 11 φορές χρυσός Πανελληνιονίκης, μέσα από τις συμμετοχές του στα ελληνικά πρωταθλήματα. Οι διακρίσεις αυτές ανέβασαν ψηλά τον πήχη για την κυπριακή σφαιροβολία και ενίσχυσαν τον ρόλο του ως πρότυπο για τους νεότερους αθλητές.
Τα θρυλικά ρεκόρ
Ο Λουκάς Λουκά έσπασε το πανελλήνιο ρεκόρ σφαιροβολίας για πρώτη φορά στις 21 Απριλίου 1972, πετυχαίνοντας βολή στα 18,33μ., βελτιώνοντας το προηγούμενο ρεκόρ του Γιώργου Τσακανίκα (18,21μ.) που κρατούσε από το 1964. Στις 17 Αυγούστου 1972 έγινε ο πρώτος αθλητής στα ελληνικά χρονικά που έσπασε το φράγμα των 19 μέτρων, με επίδοση 19,01μ. Την κορυφαία, ωστόσο, στιγμή της καριέρας του στη σφαιροβολία, την πέτυχε στις 9 Απριλίου 1975, με μια βολή στα 19,84μ., η οποία έμελλε να γράψει ιστορία:
- Παγκύπριο ρεκόρ που παραμένει ακατάρριπτο μέχρι και σήμερα.
- Θεωρήθηκε για χρόνια ένα «στοιχειωμένο» πανελλήνιο ρεκόρ, μέχρι να καταρριφθεί από τον Δημήτρη Κουτσούκη αργότερα.
- Εδραίωσε τη φήμη του Λουκά ως ενός από τους κορυφαίους Έλληνες σφαιροβόλους όλων των εποχών.
Αξιοσημείωτο είναι και το ρεκόρ του στη Λιθοβολία, με 22,48μ., επίδοση που επιβεβαίωσε περαιτέρω την ισχύ του στις ρίψεις.
Η οικογένεια Λουκά και το «πιο δυνατό ζευγάρι» του ελληνικού αθλητισμού
Ο Λουκάς Λουκά παντρεύτηκε τη σπουδαία πρωταθλήτρια Ελλάδας στη δισκοβολία, Σωτηρούλα Ζαχαριάδου, σχηματίζοντας ένα από τα πιο εμβληματικά αθλητικά ζευγάρια. Απέκτησαν δύο γιους, τον Μιχάλη και τον Ηλία, οι οποίοι ακολούθησαν τα χνάρια του πατέρα τους στη σφαιροβολία. Μάλιστα, σημείωσαν βολές στα 19,70μ. και 19,54μ. αντίστοιχα, προσθέτοντας ένα μοναδικό κεφάλαιο στην αθλητική ιστορία της οικογένειας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΟΕΑΣ, Αντώνη Δράκο, οι τρεις τους (πατέρας και γιοι) έχουν ρίξει συνολικά 59,08μ., γεγονός που τους κατατάσσει ως «την πρώτη αθλητική οικογένεια της Κύπρου». Ο Μιχάλης αναδείχθηκε δεύτερος στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες (Κουάλα Λουμπούρ 1998), ενώ ο Ηλίας έγινε δευτεραθλητής Ευρώπης στην κατηγορία Νέων, κρατώντας την παράδοση του ονόματος «Λουκά» ζωντανή στους ριπτικούς αγώνες.
Το ανθρώπινο και επαγγελματικό προφίλ
Πέρα από την αθλητική του καριέρα, ο Λουκάς Λουκά διακρίθηκε ως εκπαιδευτικός, διδάσκοντας σε σχολεία όπως το Γυμνάσιο Λευκονοίκου, ενώ είχε αγωνιστεί και με τη φανέλα της Ανόρθωσης και της Νέας Σαλαμίνας. Μετά την ολοκλήρωση της αθλητικής του σταδιοδρομίας, ανέλαβε προπονητικές και διοικητικές θέσεις, φτάνοντας στο αξίωμα του Ανώτερου Λειτουργού του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ). Επιπλέον, πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, αποδεικνύοντας την αγάπη και το ενδιαφέρον του για τη στήριξη κάθε μορφής αθλητικού εγχειρήματος στο νησί.
Το αντίο σε έναν μεγάλο αθλητή
Στις 20 Δεκεμβρίου 2009, ο Λουκάς Λουκά «έφυγε» σε ηλικία 64 ετών, ύστερα από γενναία μάχη με τον καρκίνο. Η εφημερίδα «Σημερινή» (21/12/2009) τον αποχαιρέτησε με τον τίτλο «Καλό ταξίδι, πρωταθλητή Λουκά», χαρακτηρίζοντάς τον «καθολικά αποδεκτή προσωπικότητα του κυπριακού αθλητισμού». Μέχρι σήμερα, η βολή των 19,84μ. παραμένει ακατάρριπτη επίδοση στην Κύπρο, συμβολίζοντας την κληρονομιά ενός αθλητή που κατόρθωσε να ξεπεράσει τα δεδομένα της εποχής του και να γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στο πάνθεον του κυπριακού στίβου.
Επίλογος
Ο Λουκάς Λουκά συνδύασε αθλητικό ήθος, εντυπωσιακές επιδόσεις και έμπρακτη προσφορά στην αθλητική ανάπτυξη της Κύπρου. Από το Αρναδί της Αμμοχώστου μέχρι τα μεγαλύτερα στάδια του κόσμου, ο Κύπριος σφαιροβόλος απέδειξε ότι η αφοσίωση, η επίμονη προπόνηση και η αγάπη για τον αθλητισμό μπορούν να υπερβούν κάθε εμπόδιο. Η παρακαταθήκη που άφησε πίσω του —ως αθλητής, εκπαιδευτικός και διοικητικός παράγοντας— παραμένει ζωντανή, εμπνέοντας τις επόμενες γενιές να ακολουθήσουν τα βήματά του και να κυνηγήσουν με το ίδιο πάθος την κορυφή του κυπριακού στίβου.