Η μακράν ιστορία της Κυπριακής σκοποβολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ένα κεφάλαιο γεμάτο διακρίσεις και έπαινος, φαίνεται να επισκιάζεται από μια σύγχρονη πραγματικότητα όπου η έλλειψη ανάπτυξης και οράματος καταστρατηγεί την προοπτική του αθλήματος. Ο απολογισμός της παρουσίας με την πρόσφατη αποτυχία στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Λονάτο, όπου οι Κύπριοι αθλητές δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν Ολυμπιακή πρόκριση, αναδεικνύει αυτή την πικρή αλήθεια.
Παρά την επίδειξη ταλέντου και την κατάκτηση ενός χρυσού και τριών χάλκινων μεταλλίων στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Σκοποβολής στο Λονάτο της Ιταλίας, ο απολογισμός της Κυπριακής ομάδας εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ανάπτυξη και την προετοιμασία της στο άθλημα. Οι αθλητές Μάρκος Κοντόπουλος, Ανδρέας Ποντίκης και Κυριάκος Μιχαήλ κατάφεραν να εκθρονίσουν την Ουκρανία με 6-2, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο “Τρίο Εφήβων”, σε μία από τις λίγες στιγμές που η Κύπρος φάνηκε να ξεπερνά τις δυσκολίες και τις ελλείψεις της.
Ακολούθησαν τα τρία χάλκινα μετάλλια, με τις Παναγιώτα Ανδρέου, Άντρη Ελευθερίου και Αναστασία Ελευθερίου να αντιμετωπίζουν τη Μεγάλη Βρετανία και να επικρατούν με 6-2 στο “Τρίο Γυναικών”. Επίσης, οι Γιώργος Αχιλλέως, Κλεάνθης Βαρναβίδης και Πέτρος Εγγλεζούδης δεν άφησαν περιθώρια στην Γεωργία, κατακτώντας επίσης χάλκινο μετάλλιο με ένα καθαρό 6-0 στο “Τρίο Ανδρών”. Το τέταρτο χάλκινο μετάλλιο και τελευταίο της συγκομιδής ήρθε στο “Ομαδικό Γυναικών”, με τις τρεις γυναίκες να πετυχαίνουν την τρίτη καλύτερη επίδοση σε 375 δίσκους.
Ωστόσο, οι ατομικές αυτές επιτυχίες δεν πρέπει να αποσπούν την προσοχή από τις ουσιαστικές αδυναμίες. Η αναλυτική ματιά στα αποτελέσματα δείχνει μια ομάδα που βασίζεται υπερβολικά στο ατομικό ταλέντο, χωρίς να είναι σε θέση να ενσωματώσει αυτά τα ταλέντα σε μια συνεκτική και καλά οργανωμένη ομαδική στρατηγική.
Η ανάγκη για επαναπροσδιορισμό των μεθόδων προπόνησης και ανάπτυξης της Κυπριακής Σκοποβολής είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η Κυπριακή ομοσπονδία οφείλει να επικεντρωθεί στην αριστεία σε κάθε επίπεδο, από την προετοιμασία μέχρι την εφαρμογή των τακτικών στον αγωνιστικό χώρο, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στο οποίο τα ατομικά επιτεύγματα θα μετουσιωθούν σε συνεχείς ομαδικές επιτυχίες.
Ανεκπλήρωτες Ελπίδες και Αποτυχία Πρόκρισης: Η Σκληρή Πραγματικότητα της Κυπριακής Σκοποβολής
Η αποτυχία των Κυπρίων σκοπευτών και σκοπευτριών να εξασφαλίσουν Ολυμπιακή πρόκριση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Λονάτο είναι ένα πλήγμα στις ελπίδες και τις προσδοκίες της Κυπριακής αθλητικής κοινότητας. Παρά την έντονη επιθυμία και τη φανερή προσπάθεια, οι αθλητές μας δεν κατάφεραν να διακριθούν στις κρισιμότερες στιγμές, αφήνοντας έτσι ανοικτή την πληγή της ανεκπλήρωτης υπόσχεσης.
Άντρη Ελευθερίου, ένα όνομα που φέρει τις ελπίδες μιας ολόκληρης χώρας, βρέθηκε να αποχωρεί πρώτη από τον τελικό με 15 επιτυχίες στους 20 δίσκους, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση. Το γεγονός αυτό συνιστά μια αποτυχία στο να εκπροσωπήσει αποτελεσματικά την Κύπρο σε ένα φόρουμ όπου οι επιδόσεις μετρούν όσο πουθενά αλλού. Η νεαρές και πολύ υποσχόμενες αθλήτριες όπως η Παναγιώτα Ανδρέου, παρόλο που είχε την ίδια επίδοση με την Ελευθερίου, έμεινε επίσης εκτός τελικού, καταλαμβάνοντας την ένατη θέση σε μια διαδικασία που προϋποθέτει όχι μόνο δεξιότητα αλλά και ψυχραιμία.
Η Αναστασία Ελευθερίου και η Κωνσταντία Νικολάου ακολούθησαν με επιδόσεις που δεν άγγιξαν καν την πρόκριση, καταλαμβάνοντας την 26η και 19η θέση αντίστοιχα. Ακόμα και οι ανδρικές επιδόσεις ήταν απογοητευτικές, με τον Κλεάνθη Βαρναβίδη να αποτυγχάνει στην εξασφάλιση μιας θέσης στον τελικό για μόλις δύο δίσκους, ενώ ο Γιώργος Αχιλλέως και ο Πέτρος Εγγλεζούδης βρέθηκαν σε ακόμα χαμηλότερες θέσεις.
Η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί μόνο μια ατυχή συγκυρία αλλά αποκαλύπτει μια συστηματική αποτυχία στην προετοιμασία και στην εκπροσώπηση σε επίπεδο Ολυμπιακών προκρίσεων.
Οι Κύπριοι αθλητές και αθλήτριες, που κάποτε θεωρούνταν ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου σε αυτό το άθλημα, τώρα δυσκολεύονται να βρουν τη θέση τους ακόμα και στα Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Αυτή η πρόκληση δεν προέρχεται από την έλλειψη ταλέντου—οι επιτυχίες σε νεαρή ηλικία το αποδεικνύουν—αλλά από την ανεπαρκή υποστήριξη για την ανάπτυξη του ταλέντου σε ανώτερα επίπεδα.
Το όραμα για μια Κυπριακή σκοποβολή που θα επαναφέρει τις δόξες του παρελθόντος απαιτεί άμεσες και ριζικές αλλαγές. Αναμένεται από την ομοσπονδία, τους προπονητές και τα στελέχη να δράσουν αποφασιστικά, επενδύοντας σε καινοτόμες μεθόδους προπόνησης, στην ψυχολογική υποστήριξη των αθλητών και στην εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την επίτευξη των Ολυμπιακών προτύπων. Μόνο έτσι, η ιστορική διαδρομή της Κυπριακής σκοποβολής θα μπορέσει πάλι να λάμψει στο διεθνές προσκήνιο, αντικατοπτρίζοντας την παλιά της αίγλη και το ανανεωμένο της όραμα.
Η Απούσα Υποστήριξη της ΚΟΕ και ο Ρόλος της Προεδρίας του Γεωργίου Χρυσοστόμου
Η ιστορική απογοήτευση της Κυπριακής σκοποβολής και η αδυναμία εξασφάλισης Ολυμπιακής πρόκρισης φανερώνουν ένα βαθύτερο πρόβλημα που υφίσταται στην υποστήριξη και ανάπτυξη των Ολυμπιακών αθλημάτων στην Κύπρο. Ειδικότερα, η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ), υπό την προεδρία του Γεωργίου Χρυσοστόμου, φαίνεται να μην παρέχει την απαραίτητη ουσιαστική στήριξη για την άνθιση των αθλητών στην αρένα των Ολυμπιακών αγώνων.
Η απουσία συντονισμένης δράσης και στρατηγικής επένδυσης από την ΚΟΕ έχει συμβάλει στην επιδείνωση της κατάστασης. Παρά το γεγονός ότι η Κύπρος διαθέτει ταλαντούχους αθλητές, η έλλειψη ουσιαστικής υποδομής, προπονητικών προγραμμάτων και ψυχολογικής υποστήριξης έχει ως αποτέλεσμα αυτοί οι αθλητές να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πιέσεις των διεθνών ανταγωνισμών.
Η προεδρία του Γεωργίου Χρυσοστόμου καλείται να αναγνωρίσει αυτά τα κενά και να λάβει αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Είναι κρίσιμη η ανάγκη για ένα στρατηγικό σχέδιο που θα προβλέπει την ανάπτυξη και ενίσχυση των αθλητών μέσω της ενίσχυσης των προπονητικών υποδομών και της χρηματοδότησης. Επιπλέον, η ΚΟΕ πρέπει να δρομολογήσει προγράμματα που θα εστιάζουν στη μακροχρόνια εξέλιξη των αθλημάτων και όχι μόνο στην άμεση επιτυχία.
Η Κυπριακή σκοποβολή αξίζει μια δυναμική ανανέωση, και η ΚΟΕ υπό τον Γεωργίου Χρυσοστόμου έχει την ευκαιρία και την ευθύνη να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτή την αναγέννηση. Είναι ώρα η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή να αποδείξει ότι είναι ικανή να στηρίξει επαρκώς τους αθλητές της, εξασφαλίζοντας την Ολυμπιακή τους διάκριση και διασφαλίζοντας ότι η ιστορική παρουσία της Κύπρου στο αθλητικό στερέωμα δεν θα συνεχίσει να επισκιάζεται από τις τρέχουσες αποτυχίες.