2018 04 24 GC2018 Press 2
2018 04 24 GC2018 Press 2

Η Κυπριακή Επιτροπή Κοινοπολιτειακών Αγώνων, παρουσίασε τον απολογισμό της κυπριακής αποστολής η οποία συμμετείχε στους 21ους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στο Γκολντ Κόουστ της Αυστραλίας από 4-15 Απριλίου. Η αποστολή περιλάμβανε 46 αθλητές (25 Άνδρες και 21 Γυναίκες) που έλαβαν μέρος σε οκτώ αθλήματα, και κοινή πεποίθηση όσων τους έζησαν από κοντά, και όσων παρακολούθησαν τις προσπάθειες των αθλητών στην μακρινή Αυστραλία, είναι ότι υπήρξε η καλύτερη παρουσία της Κύπρου στους αγώνες, από όλες τις εννέα προηγούμενες.

 

Στην διάσκεψη διάχυτος ήταν ο ενθουσιασμός και τα χαμόγελα από τους αθλητές της ομάδας. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν η αθλήτρια της Ρυθμικής Διαμάντω Ευριπίδου που στο Gold Coast κατέκτησε έξι μετάλλια από τα οποία τέσσερα ήταν χρυσά, ο αθλητής της Ενόργανης Μάριος Γεωργίου με τα δύο χρυσά και το ένα χάλκινο, η «χρυσή» σκοπεύτρια Άντρη Ελευθερίου, ο «χάλκινος» δισκοβόλος Απόστολος Παρέλλης. η «χάλκινη» σκοπεύτρια Παναγιώτα Ανδρέου, τα άλλα δύο κορίτσια της Ρυθμικής Ελένη Έλληνα και Βικτώρια Σκιττίδη και πολλοί άλλοι αθλητές της ομάδας. Όλοι τους εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την συνολική εμφάνιση, την επάξια εκροσώπηση της Κύπρου και υποσχέθηκαν να συνεχίσουν την σκληρή δουλειά για να παραμείνουν στο υψηλό επίπεδο που βρίσκονται σήμερα.

Το παρόν έδωσαν ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Αθλητισμού Φοίβος Ζαχαριάδης, Αξιωματούχοι και Μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ, ο Αντιπρόεδρος του ΚΟΑ Δημήτρης Λεοντής, Μέλη του Δ.Σ. του ΚΟΑ, Πρόεδροι Αθλητικών Ομοσπονδιών, όπως επίσης προπονητές και συνοδοί της ομάδας. 

 

Η Κύπρος κατέλαβε τη 10η θέση στον πίνακα των μεταλλίων επί συνόλου 71 χωρών κατακτώντας οκτώ χρυσά, ένα αργυρό και τρία χάλκινα μετάλλια, ενώ οι αθλητές της πλασαρίστηκαν στην πρώτη οκτάδα των διαφόρων αγωνισμάτων 33 φορές. Ο συνολικός αριθμός μεταλλίων (14), των χρυσών μεταλλίων (8), των αθλητών που κατέκτησαν χρυσό μετάλλιο (6), και τον αθλητών που κατέκτησαν οποιοδήποτε μετάλλιο (9), αποτελούν ρεκόρ όλων των εποχών για τις κυπριακές συμμετοχές στους αγώνες.

 

Ντίνος Μιχαηλίδης : «Υλοποιήθηκαν όλοι οι στόχοι που τέθηκαν»

Στην αποτίμηση του για τους αγώνες, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Ντίνος Μιχαηλίδης σημείωσε ότι υλοποιήθηκαν στο μέγιστο βαθμό οι τρεις στόχοι που τέθηκαν πριν τους αγώνες:

«Ο πρώτος αφορούσε στην όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση της αποστολής, ο δεύτερος στην ανάγκη για άψογη συμπεριφορά στις κοινωνικές εκδηλώσεις και την επαφή με την ομογένεια και ο τρίτος και πιο ουσιαστικός η αγωνιστική παρουσία».

Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι η επιτυχημένη συμμετοχή αποτελεί πρωτίστως επιτυχία των αθλητών και σε αυτούς αξίζει ο έπαινος και ο θαυμασμός, σημαντικό μερίδιο έχουν οι προπονητές τους, και τέλος εξήρε τη συμβολή των Ομοσπονδιών που ανήκουν οι αθλητές. Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ κάλεσε επίσης τους θεσμικούς φορείς να μην προσπαθούν να οικειοποιηθούν των αθλητικών επιτυχιών καθώς είναι καθήκον τους και συμβατική υποχρέωση να λειτουργούν κατά τρόπον που να δημιουργούν τις προϋποθέσεις διάδοσης και ανάπτυξης του αθλητισμού. «Στο πνεύμα αυτό λειτουργεί και η ΚΟΕ παράλληλα με απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς, τους θεσμικούς φορείς, τους νόμους του κράτους και με κάθε διαφάνεια, διατηρώντας και το ρόλο μας ως θεματοφύλακας των αξιών του Ολυμπισμού. Θέλουμε την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή να λειτουργεί όπως σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα».

Ο κ. Ντίνος Μιχαηλίδης αναφέρθηκε και στην απουσία τηλεοπτικής κάλυψης των αγώνων στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι έγινε προσπάθεια από πλευράς ΚΟΕ με στόχο να υπάρξει κάλυψη από το ΡΙΚ, ωστόσο δεν έλαβε καμμία ανταπόκριση από το Δ.Σ. του Οργανισμού. Όπως είπε, οι αγώνες είχαν πολιτικό, αθλητικό, κοινωνικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον ιδιαίτερα αυξημένο για τους ομογενείς της Αυστραλίας.

Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην θερμή υποδοχή φιλοξενίας και φιλίας που έτυχε η αποστολή από την εκεί Κυπριακή Παροικία. «Με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κυπριακής Παροικίας της επαρχίας Κουϊνσλαντ, κ. Στάθη Ζαμπά, οι ομογενείς συμπατριώτες μας, ήταν καθόλη τη διάρκεια της παραμονής της αποστολής στην Αυστραλία συνεχώς μαζί μας, στους αγωνιστικούς χώρους, ένθερμοι υποστηρικτές και στις εκδηλώσεις, ευγενικοί και φιλόξενοι οικοδεσπότες. Ιδιαίτερες ευχαριστίες, οφείλουμε και στην Ύπατη Αρμοστή της Κύπρου στην Αυστραλία, κα Μάρθα Μαυρομμάτη. Από την πρώτη στιγμή έγινε ένα μαζί μας, αναπόσπαστο μέλος της αποστολής, αλλά και φανατική υποστηρικτής της προσπάθειας των αθλητών μας. Είναι η πρώτη φορά που είχαμε τέτοια συμπαράσταση και βοήθεια, από επίσημους φορείς του Κράτους (Πρεσβείες, Ύπατη Αρμοστεία κ.λ.π.), στο εξωτερικό».

Όλγα Πιπερίδου : «Με όραμα, στόχους και θέληση ο πήχης ανεβαίνει ψηλότερα»

Η Γενική Διευθύντρια της ΚΟΕ και Αρχηγός Αποστολής Όλγα Πιπερίδου παρουσίασε τον αναλυτικό απολογισμό των αποτελεσμάτων και τις ιδιαιτερότητες που χαραχτήρισαν την φετινή συμμετοχή με την σωρεία των ρεκόρ που καταρρίφθηκαν : «Ο πήχης δεν φτάνει ποτέ τόσο ψηλά ώστε να μην μπορεί να ξεπεραστεί!!! Φτάνει να υπάρχει όραμα, στόχος και θέληση για να φθάσεις ακόμη πιο ψηλά. Και το όραμα αυτό και τους στόχους τους έθεσαν πρώτοι από όλους οι αθλητές μας οι οποίοι με πολύ δουλειά κατάφεραν να φέρουν αυτά τα αποτελέσματα που έχουμε σήμερα και που μας κάνουν όλους ανεξαιρέτως να αισθανόμαστε περήφανοι γι’ αυτούς».

Αξιολογώντας τις διαστάσεις της φετινής αγωνιστικής παρουσίας και των επιτυχιών που τη συνόδευσαν η κ. Πιπερίδου σημείωσε : «Για πρώτη φορά η Κύπρος βρίσκεται στη 10η θέση στον πίνακα των μεταλλίων, με 8 χρυσά, 1 αργυρό και 5 χάλκινα μετάλλια, έχοντας μπροστά της χώρες που στη μεγαλύτερη τους πλειοψηφία είχαν συμμετοχή με πέραν των 200 αθλητών.  Χαρακτηριστικά αναφέρω Αυστραλία, Αγγλία, Ινδία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Ουαλλία, Σκωτία.  Με την αναφορά και μόνο στα ονόματα των χωρών αυτών είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τις διαφορές μας σε μεγέθη σε πολλούς τομείς με τις χώρες αυτές.  Ήμασταν η μοναδική χώρα με πληθυσμό κάτω του ενός εκατομμυρίου που κέρδισε πέραν του ενός χρυσού μεταλλίου».

Η κα Πιπερίδου ευχαρίστησε όλους όσους συγκροτούσαν την αποστολή και συνέβαλαν στα εκπληκτικά αγωνιστικά αποτελέσματα και την άψογη εξωαγωνιστική παρουσία της αποστολής στο Gold Coast και ιδιαίτερα τις Ομοσπονδίες και τον ΚΟΑ για την όλη συνεργασία όλους τους μήνες που προηγήθηκαν για την οργάνωση της αποστολής και την οικονομική στήριξη της προετοιμασίας των αθλητών αυτών.

Την Τετάρτη 25 Απριλίου στις 2.00μ.μ., ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης θα δεχτεί στο Υπουργείο τους αθλητές και μέλη της αποστολής των Κοινοπολιτειακών Αγώνων.

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΥΣ 21ΟΥΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ GOLD COAST, 4 – 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

 1. 10η συμμετοχή της Κύπρου σε Κοινοπολιτειακούς Αγώνες.
 2. Καλύτερη συγκομιδή μεταλλίων:  8 χρυσά, 1 αργυρό, 5 χάλκινα
 3. Καλύτερη θέση στο συνολικό πίνακα στην κατάταξη των χωρών που έλαβαν μέρος (71 Κράτη), 10η θέση
  * Η 7η και η 8η χώρα ξεπέρασαν την Κύπρο καταγράφοντας χρυσά μετάλλια και σε παρα-αθλήματα.
 4. Με το χρυσό στο ομαδικό της Ρυθμικής Γυμναστικής, για πρώτη φορά κατέκτησαν μετάλλιο σε μία διοργάνωση εννέα Κύπριοι αθλητές. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν στην Γλασκώβη το 2014 με οκτώ αθλητές. Έξι διαφορετικοί αθλητές κατέκτησαν τουλάχιστον ένα χρυσό, αριθμός που επίσης συνιστά ρεκόρ.
 5. Η μοναδική χώρα με πληθυσμό κάτω του ενός εκατομμυρίου που κέρδισε πέραν του ενός χρυσού μεταλλίου.
 6. Οι διαχρονικά κορυφαίοι αθλητές μας πέτυχαν τους στόχους τους (Αχιλλέως, Ελευθερίου, Παρέλλης, Ανδρέου, Τραΐκοβιτς)
 7. Παρουσιάσαμε αθλητές υψηλού επιπέδου και Παγκοσμίως ανταγωνιστικούς, που έφτασαν σ’ αυτό το επίπεδο τα τελευταία 3 χρόνια (Μάριος Γεωργίου, Νεκταρία Παναγή, Ναταλία Ευαγγελίδου, Αμίν Χατίρι, Αγγελοπούλου και Κωνσταντίνου στο Beach Volley, Άντρη Χριστοφόρου στην Ποδηλασία, Γεωργία Κωνσταντινίδου, Στίβεν Θεοδότου, στην Σκοποβολή, Κάλια Αντωνίου στην Κολύμβηση.
 8. Ιδιαίτερα ξεχώρισαν οι νέοι αθλητές Ευρυπίδου Διαμάντω, Βικτώρια Σκιττίδη, Ελένη Έλληνα, Ηλίας Γεωργίου στη Γυμναστική, ο  Καουσλίδης στην Πάλη, που πραγματικά εντυπωσίασαν.
 9. Η Διαμάντω Ευρυπίδου με τα έξι μετάλλια ήταν η αθλήτρια των αγώνων (τέσσερα χρυσά, ένα αργυρό και ένα χάλκινο). Τρεις αθλητές κατέκτησαν έξι μετάλλια. Ανάμεσα τους και η Διαμάντω Ευριπίδου. Οι άλλοι δύο ήταν ο Ολυμπιονίκης στο Ρίο, Βρετανός Γυμναστής Νάιλ Γουίλσον (τέσσερα χρυσά και δύο αργυρά) κάτι που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την επιτυχία του Μάριου Γεωργίου και η Αυσταλέζα Κολυμβήτρια Έμα Μακχέον που κέρδισε τέσσερα χρυσά, τα τρία εκ των οποίων σε σκυταλοδρομίες και δύο χάλκινα.
 10. Ο Γιώργος Αχιλλέως και η Παναγιώτα Ανδρέου σημείωσαν στους προκριματικούς του Σκητ ρεκόρ Αγώνων. Επίσης οι επιδόσεις των Γιώργου Αχιλλέως και Άντρης Ελευθερίου στους τελικούς καταγράφηκαν ως νέα ρεκόρ αγώνων αφού οι τελικοί του αγωνίσματος διεξήχθηκαν για πρώτη φορά με νέο σύστημα.
 11. Συμπεριλαμβανομένων όλων των αθλημάτων, η Κυπριακή ομάδα είχε συμμετοχή σε 102 διαφορετικά αγωνίσματα με 46 αθλητές. Αριθμιτικά σε σύνολο επιτεύχθηκαν οι πιο κάτω θέσεις:1η θέση : 8
  2η θέση : 1
  3η θέση : 5
  4η θέση : 3
  5η θέση : 3
  6η θέση : 4
  7η θέση : 6
  8η θέση : 3

  1-8η θέση : 33
  9-12η θέση : 20
  13-16η θέση : 18
  17+ θέση: 31

 12. Είχαμε μια από τις πιο νεαρές αθλήτριες σε ηλικία την Παναγιώτα Χαραλάμπους, 14 χρονών, που κατέλαβε την 15η θέση στο Αεροβόλο πιστόλι.
 13. Είχαμε στο Στίβο από την Ναταλία Ευαγγελίδου, 2 νέες παγκύπριες επιδόσεις στα 800 και 1500, διεθνούς επιπέδου, και από το Χρίστο Δημητρίου ατομικές επιδόσεις που τον καθιστούν ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο.
 14. Η οργανωτική δομή της αποστολής, ήταν άψογη γεγονός που συνετέλεσε στην επιτυχία.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

 • Περισσότεροι από600 αθλητές από 71 χώρες
 • Για πρώτη φορά στην ιστορία των αγώνων ίσος αριθμός αγωνισμάτων Ανδρών-Γυναικών
 • Ρεκόρ αριθμού αθλημάτων (18) και Para-Sports (7)
 • 29 χώρες κατέκτησαν τουλάχιστον ένα χρυσό μετάλλιο.
 • 43 χώρες κατέκτησαν τουλάχιστον ένα μετάλλιο (προηγούμενο ρεκόρ 39)
 • 5 χώρες κατέκτησαν για πρώτη φορά μετάλλιο

Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

 • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
 • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
 • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
 • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube