Πολύ σημαντική ημέρα είναι η Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022, καθώς η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αναβάθμισε το διεθνές μίτινγκ μας, στα «χάλκινα» της νέας σεζόν!
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου, στο Τάλιν της Εσθονίας, το βράδυ της Πέμπτης (20/10), αναμένεται η επισημοποίηση του «χάλκινου» διεθνούς μίτινγκ στην Κύπρο το 2023 και ο τελικός καθορισμός της ημερομηνίας διεξαγωγής του. Την ΚΟΕΑΣ εκπροσωπούν στο τριήμερο Συνέδριο ο πρόεδρος Περικλής Μάρκαρης και ο γενικός διευθυντής Αντώνης Γεωργαλλίδης. Η εξέλιξη αυτή κατέστη δυνατή μετά τις ενέργειες της ΚΟΕΑΣ, η οποία το τελευταίο διάστημα δούλεψε συνετά ούτως ώστε να γίνει κατορθωτή η αναβάθμιση του «Cyprus International Athletics Meeting» από τα Τσάλεντζερ στα «χάλκινα». Απόφαση που δίνει περισσότερο κύρος στη δικιά μας διοργάνωση στο 2023, την κάνει περισσότερο ελκυστική για τους ξένους αθλητές και αθλήτριες, αλλά ταυτόχρονα αυξάνει και τις υποχρεώσεις της ΚΟΕΑΣ έναντι της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.
Θυμίζουμε ότι το πρώτο διεθνές μίτινγκ μας, στις 10 Μαΐου 2022, αγκαλιάστηκε από τους φίλους του στίβου και στη Λεμεσό και σε όλη την Κύπρο, αφού γύρω στους 4.000 φίλαθλοι κατέκλεισαν το «Τσίρειο». Στο 2023, με το αναβαθμισμένο μίτινγκ, στο οποίο αναμένεται και επιβάλλεται να λάβουν μέρος μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου στίβου, αλλά και οι πρωταθλητές και πρωταθλήτριές μας, υπάρχει η αισιοδοξία ότι οι φίλοι του στίβου θα μαζευτούν σε μεγαλύτερο αριθμό στο «Τσίρειο», για να παρακολουθήσουν υψηλού επιπέδου διοργάνωση.
Αυξάνονται οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις…
Το να διεξάγεις ένα διεθνές μίτινγκ, το οποίο ανήκει στα Continental Tour της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, σε οποιαδήποτε ηπειρωτική περιφέρεια, προϋποθέτει πολύ σημαντικές παραμέτρους τις οποίες πρέπει να υλοποιεί η διοργανώτρια Ομοσπονδία. Δεν θα είναι τόσο απλό, όσο ένα μίτινγκ στα Τσάλεντζερ που κάναμε στο 2022. Οι υποχρεώσεις και απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Κάθε μίτινγκ, είτε «χρυσό» είτε «ασημένιο» είτε «χάλκινο» της παγκόσμιας περιοδείας θα πρέπει αρχικά να διαθέτει τη δικιά του ιστοσελίδα, η οποία θα βρίσκεται σε λειτουργία τουλάχιστον 60 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του και στην οποία θα αναγράφονται όλες οι πληροφορίες για το μίτινγκ, οι οποίες θα βοηθήσουν τον κάθε ενδιαφερόμενο αθλητή και ενδιαφερόμενη αθλήτρια για δήλωση συμμετοχής. Οι λίστες συμμετοχής θα πρέπει να σταλούν στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Ομοσπονδίες δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του μίτινγκ, με τις τελικές λίστες εκκίνησης να είναι έτοιμες την παραμονή της διοργάνωσης.
Στα «χάλκινα» μίτινγκ και άνω, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου ντόπινγκ και ενός φυσικοθεραπευτηρίου στο στάδιο και στο ξενοδοχείο διαμονής των αθλητών και αθλητριών. Θα πρέπει να γίνει έλεγχος ντόπινγκ σε τουλάχιστον πέντε από τους συμμετέχοντες, ενώ επιβάλλεται ο έλεγχος σε αθλητές που πετύχουν ή ισοφαρίσουν παγκόσμιο ρεκόρ, ρεκόρ ηπείρου ή εθνικό ρεκόρ ή ακόμη αν ζητηθεί ειδικά από την παγκόσμια επιτροπή αντιντόπινγκ για συγκεκριμένους αθλητές ή αθλήτριες. Το στάδιο θα πρέπει να είναι χωρητικότητας τουλάχιστον 5.000 θέσεων, να διαθέτει τουλάχιστον έξι διαδρόμους, να έχει εγκεκριμένο τάπητα (ταρτάν), να διαθέτει σύγχρονα ηλεκτρονικά χρονόμετρα και φώτο – φίνις, να είναι δυνατή η παρατήρηση του σφάλματος σε περίπτωση λανθασμένης εκκίνησης ή ακύρωσης ρίψης ή άλματος, να διαθέτει οθόνη στο στάδιο και γενικά το στάδιο να διαθέτει όλες τις σύγχρονες εγκαταστάσεις για απευθείας κάλυψη του μίτινγκ και τηλεοπτικά (και διαδικτυακά), αλλά και άμεση καταγραφή των αποτελεσμάτων (live results).
Το αγωνιστικό πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 12 αγωνίσματα, από τα οποία θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον πέντε για κάθε φύλο. Θα πρέπει να περιλαμβάνεται τουλάχιστον ένα αγώνισμα αλμάτων και ένα ρίψεων και η χρονική διάρκειά του να μην ξεπερνά τις δυόμιση ώρες. Σε κάθε αγώνισμα θα πρέπει να λαμβάνουν μέρος τουλάχιστον έξι (6) αθλητές ή αθλήτριες, από τρεις (3) τουλάχιστον διαφορετικές χώρες. Δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα αγώνισμα περισσότεροι από τέσσερις (4) αθλητές ή αθλήτριες ίδιας χώρας, εκτός από της διοργανώτριας. Ταυτόχρονα αυξάνονται και τα κόστη της διοργανώτριας ομοσπονδίας, αφού στα «χάλκινα» μίτινγκ προβλέπονται αμοιβές 25.000 δολαρίων, από την 6η θέση και πάνω, αλλά και για οποιοδήποτε παγκόσμιο ρεκόρ. Κι αυτά είναι περιληπτικά, από τα όσα απαιτεί η διοργάνωση ενός μίτινγκ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, το οποίο περιλαμβάνεται στα «χάλκινα». Απαιτείται μάλιστα και η επιτήρηση της διοργάνωσης από ειδικό απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου, γι’ αυτό θα πρέπει να κυλήσουν όλα όπως πρέπει και η ΚΟΕΑΣ να κάνει τα πάντα που απαιτούν οι κανονισμοί της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου. Γι’ αυτό αναμένει πολλή δουλειά την Ομοσπονδία, η οποία, βέβαια, είναι πανέτοιμη να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.