Από την μια σε αγνοούν από την άλλη προασπίζονται τα δικαιώματα σου στην Βουλή, είναι η δεν είναι υποκρισία.

Ξαφνικά μια τρομερή λαγνεία έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία για τα δικαιώματα των αθλητών και μπαίνουν μπροστά για να τα προασπιστούν.

Ποιοι είναι αυτοί που τόσο καιρό, αρκετούς τους αγνοούσαν, τους αμελούσαν, τους καταπατούσαν οι ίδιοι τα δικαιώματα τους, στερώντας τους ακόμη και την προοπτική της ανέλιξης.

Κάποιος θα πει, καλά είναι σωστά όλα αυτά που συμβαίνουν? Και φυσικά όχι, αλλά το ερώτημα που γεννιέται είναι τι κάνουν για να τα φτιάξουν, και το κυριότερο, πως ?

Ως πριν και από λίγο καιρό ο προπονητής των αστέρων μας του στίβου Αντώνη Γιαννουλάκη φώναζε ασταμάτητα ότι «Δεν έχουμε γήπεδα για να προπονηθούμε» και από την μια είχαμε σιγή ιχθύος , και από την άλλη ο Κυπριακός οργανισμός Αθλητισμού πανηγύριζε για το κτίσιμο του καινούριου σταδίου του ποδοσφαίρου στην Λεμεσό, αξίας 60 εκατομμύριων ευρώ. Και διερωτάται κάποιος , πόσα στάδια ποδοσφαίρου διαθέτει η Κύπρος και πόσα του στίβου η αν το πάμε ακόμη και παρα περα , πόσα για το Τζούντο, πόσα για το Ταεκβοντο , πόσα της ποδηλασίας , πόσα για την Γυμναστική , και πόσα για τα υπόλοιπα αλλά υπέροχα και ξεχωριστά αθλήματα. Σε αυτό το σημείο ας το κάνουμε ακόμη ποιο όμορφο και ενδιαφέρων, ρωτώντας το ακόλουθο, πόσες διεθνείς διακρίσεις έφερε το ποδόσφαιρο για την Κύπρο και πόσες διακρίσεις έφεραν οι αθλητές μας ειδικά από τα ατομικά αθλήματα. Από την άλλη είχαμε το ΓΣΠ, που δεν τα έβρισκε με τις προσφορές που του έγιναν για την ανακαίνιση του ΓΣΠ, αφού η προσφορά δινόταν με πλήρως διαφάνεια στον κουμπάρο του κουμπάρου, μέχρι που ο ελεγκτής σταμάτησε την όλη διαδικασία. Φυσικά, όπως πληροφορηθήκαμε από την ΚΟΕΑΣ η δουλειά πάει πολύ καλά και σύντομα θα προκηρυχθούν νέες προσφορές. Τώρα τι γίνετε με τα υπόλοιπα στάδια του στίβου, και ποτε θα αρχίσουν η εργασίες και για αυτά , ένας θεός ξέρει το ποτε.

Σε άλλη περίπτωση είχαμε όπου πριν από μια βδομάδα έγνε ο μαραθώνιος στην Λάρνακα, οπού ένας πρώην αθλητής του ΓΣΠ Ρώσος στην καταγωγή, που μετακόμισε πίσω στην Ρωσία, αφού είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του τότε, όμως επέστρεψε στην Κύπρο για να λάβει μέρος ειδικά για αυτή την διοργάνωση εκπροσωπώντας το σωματείο του ΓΣΠ. Δεν θα μπούμε στον διάλογο φυσικά και ποιος του κάλυψε η όχι τα αεροπορικά εισιτήρια και την διαμονή , θα τονίσουμε ότι κέρδισε όμως τον αγώνα. Κέρδισε τον αγώνα ο οποίος δεν μπορεί λόγο της καταγωγής του, αφού είναι ξένος και δεν έχει Κυπριακό διαβατήριο, να εκπροσωπήσει  την χώρα μας σε διεθνείς διοργανώσεις. Η ΚΟΕΑΣ ανταποκρίνεται σε αυτό ότι δεν υπάρχει απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο πρόνοια να το αποτρέπει. Δηλαδή  για σωρεία χρόνων κανείς δεν σκέφτηκε ότι , ο δεύτερος που στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο Χαράλαμπος Κανιός αν και κύπριος στερείται το δικαίωμα να αναδειχθεί πρώτος αλλά και επίσης να διεκδικήσει και τα προνόμια του νικητή που αναλογούν σε 2000 ευρώ. Φυσικά και πάλι η ομοσπονδία ΚΟΕΑΣ περιορίστηκε στην δήλωση της ότι θα το σκεφτεί αν θα του τα δώσουν , αλλά όχι αν τελικά το διορθώσουν. Κάποια στιγμή φυσικά θα πρέπει να το φτιάξουν επιτέλους για την καλή συνέχεια του αθλήματος . Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην συγκεκριμένη διοργάνωση έλαβαν μόνο τρεις Γυναίκες στην κατηγορία γυναικών , ενώ στην κατηγορία αντρών μόνο 10 αθλητές. Μόνο που ακούς τους αριθμούς τρελαίνεσαι και διερωτάσαι προς τα που πάμε. Αυτό φανερώνει την υπολειτουργικότητα του αθλήματος , και όχι μόνο , ίσως και το ανύπαρκτο  ενδιαφέρων από τα απαρχαιωμένα συμβούλια των σωματείων.

Ας πάμε και στο ποιο σοβαρό θέμα που είναι ποιος είναι ο ουσιαστικός σχεδιασμός για την χρησιμότητα των αθλητών μετά από την ολοκλήρωση της αθλητικής τους καριέρας. Ας δούμε ένα πρόσφατο παράδειγμα την ανακοίνωση που όλοι μάθαμε για την ολοκλήρωση της αθλητικής καριέρας του τεράστιου Κυριάκου Ιωάννου, η και ακόμη της μοναδικής Λεόντειας Καλλένου. Πώς η πολιτεία εκμεταλλεύτηκε την τεχνογνωσία αλλά και τις εμπειρίες και το κύρος που διαθέτουν και σε ποιο συγκεκριμένο προγραμματισμό, ώστε να μεταδοθεί το μήνυμα του ολυμπισμού αλλά και των αξιών που πρεσβεύει στις γενιές που ακολουθούν. Ισχυρίζονται ότι όταν έρθει εκείνη η στιγμή θα δουν τι θα κάνουν !!! , και δηλώνουν αμέσως μετά , «ξέρεις ο αθλητισμός δεν μπορεί να τους απορροφήσει όλους» μια πικρόχολη δήλωση που φανερώνει και την προχειρότητα των σχεδιασμών αλλά και την δημιουργική δύναμη των διοικούντων.  Φυσικά σε αυτό το σημείο  θα πρέπει να τολμήσουμε να αναφέρουμε δυο σημαντικούς πρώην αθλητές, την Μαρία Παπαδοπούλου  και του Γιάννη Ζησιμιδη, για το εξαιρετικό έργο που παράγουν στο Αθλητικό γραφείο του δήμου Λεμεσού , όμως , θα πρέπει να τονίσουμε ότι κάνουν το κάνουν με δικές τους πρωτοβουλίες και όχι κάποιου συγκεκριμένου σχεδιασμού.

Πρόσφατα είχαμε τις φωνές από διεθνής αθλητές μας να λένε ότι αυτά που παίρνουν δεν αρκούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες τους , Ανάγκες που θα τους προσφέρουν την απόλυτή ελευθερία για να μπορούν να αφοσιώνονται πλήρως στον σκοπό και τους στόχους τους.  

Εάν οι προϋπολογισμοί της ΚΟΕ που όπως φαίνεται δεν αρκούν να καλύψουν την πληρότητα των αθλητών για όλα τα αθλήματα, που θα πρέπει να διευκρινίσουμε οτι ίσως να ξεπερνούν τον αριθμό των 120 αθλητών,  θα πρέπει να ομολογήσουμε, ότι δεν είναι και απόλυτα αξιοπρεπείς και αντιπροσωπευτική στις ολοκληρωτικές ανάγκες όλων των αθλητών. Από την άλλη άξια θαυμασμού αποτελεί η συνδρομή ενός διεθνούς οργανισμού όπως την ΔΟΕ αλλά και εμμέσως του εκπροσώπου της στην χώρα μας την ΚΟΕ να στηρίζει έστω και ενα μικρό αριθμό από αθλητές μας , που πραγματικά έχουν την οικονομική ανάγκη με το πρόγραμμα του Olympic Solidarity, όμως από την άλλη θα πρέπει να διερωτηθούμε ως κοινωνια αλλά και η ίδια η πολιτεία πως πραγματικά στηρίζει τον αθλητισμό. Ο ΚΟΑ τι πραγματικά κάνει? Θα πρέπει να διερωτηθεί επίσης η πολιτεία εάν πραγματικά το μήνυμα του αθλητισμού διαδραματίζει  σημαντικό ρόλο μέσα στην κοινωνια, και εάν η αξία του έργου που παράγεται αλλά και συμβολίζει και λαμβάνει, είναι ισάξια της μισθοδοσίας των βουλευτών.    

Στην Βουλή, των αστέρων, αλλά και του «This is Cyprus» και φεύγεις με αποζημίωση 100,000 ευρώ, ναι σε αυτή την βουλή που δηλώνει ανίκανή να ελέγξει την πανδημία με αποτέλεσμα κάποιες εταιριες και πρώην υπουργός και βουλευτές, φέρεται ότι έχουν τσεπώσει όπως ανακοινώθηκε 58 εκατομμύρια ευρώ πάνω κάτω από την πανδημία του Τεστ μέχρι στιγμής , και το καλύτερο παρέδωσε τα κλειδιά του παραδείσου στον υπουργό υγείας και χωρίς εποπτικό έλεγχο , σημειώστε το αυτό διότι για αυτό ακριβός το λόγο εκλέγηκαν από το λαό, για να ελέγχουν την κυβέρνηση.    

Από την μια το απαρχαιωμένο ΔΣ της ΚΟΕΑΣ δηλώνει ανίκανο για ακόμη μια φορά να διαχειριστή και βρει λύση , αφού δεν υπάρχει χρηματικό ποσό για να το διαχειριστή και να το διαμοίραση όπως ακριβός έκανε για σωρεία δεκαετιών, ρίχνοντας από την άλλη το μπαλάκι σε αυτούς που με το έργο τους δείχνουν ότι τα δικαιώματα των στρουφών είναι περισσότερα των αθλητών, και περήφανα τους καλούν να επέμβουν για μια καλύτερη δικαιοσύνη.

Δείτε την ανακοίνωση της ΚΟΕΑΣ.

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού θα τεθεί την Τετάρτη, 1η Δεκεμβρίου 2021, στις 09:00 το πρωί, η απόφαση της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής για τη χορήγηση των Ολυμπιακών Υποτροφιών για το «Παρίσι 2024», η οποία επηρεάζει και την ΚΟΕΑΣ. Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού κλήθηκαν να παραστούν και να εκφράσουν τις απόψεις τους, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Νεόφυτος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Ανδρέας Μιχαηλίδης και η γενική διευθύντρια Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Χρυσοστόμου και εκπρόσωποι της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου (ΚΟΕΑΣ), της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Στίβου (ΣΚΟΚ), της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυμναστικής (ΚΟΓ) και της Κυπριακής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΚΙΟ). Κλήθηκαν, επίσης, να παραστούν και επηρεαζόμενοι αθλητές, όπως οι Ελένη Αρτυματά, Απόστολος Παρέλλης, Μίλαν Τράικοβιτς, Γιώργος Αχιλλέως, Άντρη Ελευθερίου, Δημήτρης Κωνσταντίνου, Αντρέας Μακρής, Μάριος Γεωργίου και Παύλος Κοντίδης. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού αποφάσισε την αυτεπάγγελτη εξέταση, για την αποκοπή της χορηγίας σε αθλητές κορυφής, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν.

Το συγκεκριμένο θέμα, με την απόφαση της ΚΟΕ για το πού θα δοθούν οι Ολυμπιακές Υποτροφίες, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, απασχόλησε σε έκταση το τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΕΑΣ, το οποίο εξουσιοδότησε τον πρόεδρο Περικλή Μάρκαρη και τον γενικό διευθυντή Αντώνη Γεωργαλλίδη να χειριστούν το όλο θέμα που προέκυψε.

Στο μεταξύ, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΕΑΣ, ενέκρινε τον προγραμματισμό και τον προϋπολογισμό για το 2022, το οποίο θα παραπεμφθεί για οριστική έγκριση από τη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας, η οποία ορίστηκε για το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021. Η φετινή Γενική Συνέλευση θα είναι και εκλογική, καθώς λήγει η θητεία του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου. Επίσης, εγκρίθηκαν οι Οικονομικές Καταστάσεις του 2020, οι οποίες θα μελετηθούν από τους παρόντες στη Γενική Συνέλευση. Επιπρόσθετα, ορίστηκε και η Οργανωτική Επιτροπή για το πρώτο διεθνές μίτινγκ στίβου, που θα φιλοξενήσει η Κύπρος, στις 10 Μαΐου 2021.

Ακόμα ένα από τα σημαντικά θέματα που απασχόλησαν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΕΑΣ είναι και η αντικατάσταση του ταρτάν σε τρία στάδιά μας, το Εθνικό Στάδιο Στίβου ΓΣΠ στη Λευκωσία, το ΓΣΖ στη Λάρνακα και το «Στέλιος Κυριακίδης» στην Πάφο. Το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε αποφάσεις για τις άμεσες περαιτέρω ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της ΚΟΕΑ Περικλής Μακάρης στην ιστοσελίδας μας μας ανάφερε τα ακόλουθα, σχετικά για τους διεθνής αθλητές μας αλλά και για τις αποφάσεις που πηρέ η ΚΟΕ. Τόνισε ότι η αποφάσεις της ΚΟΕ είναι απόλυτα σεβαστές, όμως δεν είναι ικανοποιημένη η ΚΟΕΑΣ στο θέμα του αριθμού των αθλητών που καθορίστηκαν για να στηριχθούν. Τόνισε τον θαυμασμό που τρέφει η ομοσπονδία προς τους κορυφαίους αθλητές, να είναι δεδομένη με τεράστιος το σεβασμό. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει μια νέα σειρά από αθλητές , οι οποίοι είναι έτοιμοι να σηκώσουν ψηλά την κυπριακή σημαία, και αυτό φάνηκε από τα αποτελέσματα που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι, εν μέσο κορονοϊού. Θα πρέπει να αναφερθεί «τόνισε ο κ Μάρκάρης» ότι αθλητές μας πήραν χρυσά παγκόσμια μετάλλια , και ειδικά στις αναπτυξιακές ομάδες. Δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε αυτά τα αποτελέσματα. Ο κυπριακός στίβος είναι εκεί και είναι πολύ δυνατός όμως να μην ξεχνούμε το μέγεθος της Κυπρου ποσό είμαστε. Τόνισε την άνοδο της Κυπρου στην δεύτερη κατηγορία , αλλά και ότι ο στίβος αποτελείτε από 40 αγωνίσματα με τους ολύμπιαν να αποτελούν το 58%  αθλητές του στίβου.

Από μια άλλη σκοπιά αθλητές του τζούντο που τον τελευταίο καιρό φανερώνουν με τις συνεχόμενες τους διεθνής επιτυχίες να έχουν πολύ περιορισμένη στηρίξει μέχρι ανύπαρκτη από τους οργανωμένους φορείς.

Σε αλλά αθλήματα όπως η πυγμαχία να επιμένει να θεωρεί ότι οι αθλητές ταλέντα, που έχουν μια περισσότερη οικονομική άνεση από άλλους δεν θα βαθμολογούνται η διεθνής παρουσίες τους, που πρέπει να σημειώσουμε παρότι η διοργανώσεις που λαμβάνουν μέρος είναι αναγνωρισμένες από την διεθνή ομοσπονδία AIBA, με τη πρόφαση ότι προσβάλουν τους οικονομικά αδυνάτους να λάβουν μέρος, και αδικούνται στα μαγαζάκια που διαθέτουν.

Θεσμικά συμπεραίνεται ότι το μοντέλο στήριξη αλλά και διαχείρισης από τα ιδιά τα οργανωμένα σύνολα και μαγαζάκια, απαιτείτε η άμεση αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός. Αν πραγματικά θέλουν να πάνε μπροστά να οδηγήσουν τον κυπριακό αθλητισμό στο επόμενο βήμα και να εργάζονται για μια ποιο ενάρετη κοινωνια θα χρειαστεί να αλλάξουν μυαλά, ίσως και να αντικατασταθούν οι ίδιοι αφού το δείγμα γραφής τους δεν διαθέτει την απαιτούμενή προοπτική.    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube