Ποια είναι η σημασία των ωκεανών και πώς συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής; Ποια η σημασία των ρηχών θαλασσών και των λιβαδιών της ποσειδωνίας; Γιατί η αύξηση της θερμοκρασίας έχει αρνητικό αντίκτυπο στο θαλάσσιο οικοσύστημα; Ποια η σημαντικότητα των κοραλλιογενών υφάλων και γιατί πλέον μετατρέπονται σε ένα άψυχο στοιχείο το οποίο δεν μπορεί να φιλοξενήσει ζωή; Οι καρχαρίες είναι τελικά τόσο αιμοβόρο αρπακτικό όπως παρουσιάζεται στον κινηματογράφο ή μήπως η ύπαρξή τους είναι απαραίτητη συμβάλλοντας στην υγεία του ωκεανού και στην ισορροπία της διατροφικής αλυσίδας; Πώς η δραστηριότητα της αλιείας επηρεάζει θαλάσσια ζώα τα οποία δεν αποτελούν στόχο (χελώνες, ελασμοβράγχια, θαλάσσια θηλαστικά); Ποια η συχνότητα σύλληψής τους και ποιες οι ζημιές στα εργαλεία του ψαρά; Πώς η επιστημονική κοινότητα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της ελαχιστοποίησης των συνεπειών; Πώς τα διαχειριστικά μέτρα συμβάλλουν στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη διατήρηση της άγριας ζωής;
Όλα αυτά τα ερωτήματα αποτέλεσαν το επίκεντρο της βιωματικής συζήτησης μεταξύ νέων και του ερευνητή, ωκεανογράφου και ιχθυολόγου, Ανδρέα Ιωσηφάκη που διοργάνωσε ο ΜΚΟ Active Zone Outdoor την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022. Η συζήτηση με θέμα “Η σημασία των ωκεανών” διοργανώθηκε στην παραλία ΚΟΤ Λάρνακας στο πλαίσιο του έργου “Youth Goes BLUE” το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Erasmus+. Η δραστηριότητα συνέβαλε στην εκλαΐκευση της επιστημονικής γνώσης ενισχύοντας τη σύνδεση επιστήμης και κοινωνίας και δίνοντας τη δυνατότητα στους νέους να κατανοήσουν επιστημονικά θέματα που σχετίζονται με τον ωκεανό σε απλή και προσιτή γλώσσα.
Σε μία προσπάθεια προώθησης της καινοτομίας και ανάδειξης εναλλακτικών μεθόδων και διαδικασιών διοργάνωσης βιωματικών εργαστηρίων, η δραστηριότητα απέκτησε μορφή πλωτής συζήτησης με τους συμμετέχοντες να συζητούν πάνω σε σανίδες SUP. Με τις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούσαν το πρωινό της Κυριακής, οι νέοι κωπηλάτησαν στις ακτές του ΚΟΤ, αγκυροβόλησαν και συμμετείχαν στη συζήτηση, παραμένοντας στη σανίδα τους, απορροφώντας την ενέργεια της θάλασσας. Το πλωτό εργαστήρι συνέβαλε στο να βιώσουν οι νέοι μία μοναδική εμπειρία και να αντιληφθούν τη σημασία και σημαντικότητα των ωκεανών για τη ζωή στον πλανήτη μας.
Υποστηρικτές του διαλόγου ήταν ο Δήμος Λάρνακας, το Κυπριακό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ναυτιλίας και ο ΜΚΟ Εναλία Φύσις Περιβαλλοντικό Κέντρο Ερευνών. Χορηγός Επικοινωνίας η διαδικτυακή πλατφόρμα Ενάλιος.