Cyprus Fencing Federation
Cyprus Fencing Federation

Σε επικοινωνία που είχε το Actioninsports.com με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδία Ξιφασκίας Γιάννης Χατζηαράπη ανάφερε ότι τα γεγονότα δεν είναι ακριβός όπως τοποθετήθηκε το Σωματείο Ξιφασκίας Λευκωσίας σε επιστολή που μας απέστειλε στις 15 Φεβρουαρίου και το δημοσιεύσαμε με τον τίτλο «Σοβαρές κατηγορίες κατά της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας » και αντ αυτού απέστειλε επιστολή ως απάντηση.

Ακόλουθη η επιστολή από Κυπριακή Ομοσπονδία Ξιφασκίας:

Προς:     Αθλητές/τριες ΚΟΞ

             

Σχετ.      Καταστατικό και Κανονισμοί ΚΟΞ

 Αγαπητοί αθλητές και αθλήτριες,

Θέμα: Ενέργειες ομάδας ατόμων που αυτοαποκαλούνται Δ.Σ. της ΚΟΞ                                     

Όπως σας έχουμε ενημερώσει με την επιστολή μας ημερομηνίας 10/02/17, το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργηθεί διαφωνίες μεταξύ κάποιων εκ των διοικήσεων ορισμένων σωματείων και της ομοσπονδίας, που έχουν σχέση με το Καταστατικό και τους Κανονισμούς, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η ομαλή διεξαγωγή του αγωνιστικού προγράμματος και η εύρυθμη λειτουργία της ομοσπονδίας.

 

Σύμφωνα με σχετική επιστολογραφία, διαφαίνεται ότι τα άτομα Καμαρλίγγος Ανδρέας, Τσάε Βειζό, Αθανασίου Λεωνίδας και Παύλου Μάριος ισχυρίζονται ότι έχουν εκλεγεί ή/και έχουν αυτοανακηρυχθεί ως μέλη του ΔΣ της ΚΟΞ, κατά παράβαση των προνοιών του Καταστατικού και της νομότυπης διαδικασίας εκλογών.

 

Σημειώνεται ότι, ορισμένα εκ των προσώπων αυτών εκπροσωπούν ή/και είναι πρόεδροι αθλητικών σωματείων μελών της ΚΟΞ και οι οποίοι με έγγραφες επιστολές τους δηλώνουν ότι δεν αναγνωρίζουν το νόμιμα εκλεγέν ΔΣ της ΚΟΞ που εκλέχθηκε την  4η Φεβ 17 θεωρώντας το ΔΣ παράνομο και παράτυπο.

             

Μέλη του νόμιμα νεοεκλεγέντος ΔΣ της ΚΟΞ, είχαν συνάντηση με τον αντιπρόεδρο και λειτουργούς του ΚΟΑ, όπως επίσης και με τον πρόεδρο και τον Γραμματέα της ΚΟΕ, όπου συζητήθηκε το θέμα των ενεργειών και των δηλώσεων που έχουν προβεί τα συγκεκριμένα άτομα.

 

Η ΚΟΞ, κατόπιν και νομικής συμβουλής και οδηγίας του ΚΟΑ και της ΚΟΕ, έχει προειδοποιήσει εγγράφως τα πρόσωπα αυτά και τα Σωματεία τους και έχει προβεί στις νόμιμες διαδικασίες που καθορίζει το Καταστατικό και ο νόμος του ΚΟΑ περί επίλυσης αθλητικών διαφορών, ήτοι προσφυγή στην Δικαστική Επιτροπή, ενημερώνοντας παράλληλα όλους τους αρμοδίους φορείς του αθλήματος.

 

Ενώ σύμφωνα με το αγωνιστικό πρόγραμμα εσωτερικού, στις 18 Φεβ 17, ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό, το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων, στις 14 Φεβ 17 στάλθηκε από άγνωστη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μήνυμα προς τα Σωματεία, με το οποίο τα ενημέρωνε ότι το Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί στο «Ευάγγελος Φλωράκης» στη Λευκωσία και το οποίο υπογραφόταν ως «Εκ του ΔΣ της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας».

 

Η ΚΟΞ πέραν της νομικής διαδικασίας που έχει ξεκινήσει εναντίων του αποστολέα, για ψευδή δήλωση, παραπληροφόρηση κλπ, όφειλε να διασφαλίσει την εύρυθμη διεξαγωγή των επίσημων αγώνων της και τα δικαιώματα των αθλητών και να μην επιτρέψει τη διεξαγωγή οποιουδήποτε αγώνα χωρίς την έγκρισή της και ειδικά σε αθλητικό χώρο που έχει παραχωρηθεί από τον ΚΟΑ στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ξιφασκίας.

Κατόπιν των παραπάνω, αφού ενημερώθηκε ο ΚΟΑ και αφού είχε προειδοποιήσει γραπτώς από τις 02/02/17 τα συγκεκριμένα άτομα και τα σωματεία τους, για τους κινδύνους αυτού του είδος της συμπεριφοράς, η ΚΟΞ έθεσε σε ισχύ αποφάσεις του ΔΣ που αφορούσαν την δέσμευση οποιασδήποτε βοήθειας προς τα Σωματεία που έχουν ενεργήσει κατ’αυτόν τον τρόπο. Παράλληλα, προχώρησε σε εφαρμογή των διαδικασιών που ορίζει το Καταστατικό σε τέτοιου είδους συμπεριφορές και πράξεις, ενημερώνοντας γραπτώς από τις 06/02/17 τα συγκεκριμένα άτομα και τα σωματεία τους.

 

Ο χώρος στο «Ευάγγελος Φλωράκης» τελεί υπό καθεστώς παραχώρησης του ΚΟΑ προς την ΚΟΞ, ενώ 4 μεταλλικές πίστες αγώνων, έχουν τοποθετηθεί εκεί για τις ανάγκες διοργάνωσης αγώνων της ΚΟΞ, εξυπηρετώντας παράλληλα στην προπόνηση των αθλητών, αφού παραχωρήθηκαν ως δανικά από το 2008. Σημειώνεται ότι όλα τα υπόλοιπα σωματεία τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Λεμεσό δεν διαθέτουν μεταλλικές πίστες για την προπόνηση των αθλητών τους. Μετά και από την ενέργεια παραπληροφόρησης των αθλητών, περί μεταφοράς των αγώνων στη Λευκωσία, με την οποία καλούνταν τα Σωματεία να δηλώσουν τους αθλητές τους αντί στην επίσημη ηλεκτρονική διεύθυνση της ομοσπονδίας όπως καθορίζουν οι κανονισμοί, σε άγνωστη ηλεκτρονική διεύθυνση, ενημερώθηκε άμεσα ο ΚΟΑ και δόθηκαν οδηγίες όπως οι μεταλλικές πίστες ξιφασκίας που βρίσκονταν στο «Ευάγγελος Φλωράκης», να επιστραφούν στην κατοχή της ομοσπονδίας, μέχρι να επιλυθεί η αθλητική διαφορά.

 

Η χωρίς την έγκριση της αναγνωρισμένης ομοσπονδίας, χρησιμοποίηση του ονόματος και εκτέλεση πράξεων κατ’ονόματός της, όπως έπραξαν τα συγκεκριμένα άτομα, έχει καταγγελθεί και αναμένεται να λάβει θέση το αρμόδιο νομικό όργανο.

 

Η θέση της ΚΟΞ είναι ότι, οποιαδήποτε αθλητική διαφορά προκύψει, η επίλυσή της θα πρέπει να ακολουθεί την νόμιμη οδό, αυτή της υποβολής καταγγελίας/προσφυγής στα αρμόδια όργανα επίλυσης αθλητικών διαφορών και όχι να αντιμετωπίζεται με ενέργειες που βλάπτουν τους αθλητές και το άθλημα.

 

Λόγω του ότι από τις δηλώσεις συμμετοχής των σωματείων δεν συμπληρώθηκε ο ελάχιστος αριθμός συμμετοχών και εκπροσώπησης σωματείων στους επίσημους αγώνες του Σαββάτου 18/02/17, αποφασίστηκε η αναβολή τους σε μεταγενέστερο χρόνο και τα Σωματεία θα ενημερωθούν εγκαίρως για τον χρόνο και τόπο τέλεσής τους.

 

Κατόπιν όλων των παραπάνω, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ξιφασκίας, ως η νόμιμα αναγνωρισμένη ανώτατη αθλητική αρχή του αθλήματος στην Κύπρο, θα ήθελε να απολογηθεί για την συμπεριφορά των προσώπων αυτών οι οποίοι εκπροσωπούν και αθλητικά σωματεία και να ζητήσει από όλο το φίλαθλο κοινό την κατανόησή του, μέχρι να εξεταστούν οι διαφορές που προέκυψαν στα αρμόδια δικαστικά όργανα και να εξαγγελθούν οι σχετικές αποφάσεις. Μέχρι τότε, η ΚΟΞ παραμένει στο πλευρό των αθλητών και είναι στη διάθεσή τους για την εξεύρεση τρόπων προς διασφάλιση των δικαιωμάτων τους στην άθληση.

 

 

Εκ του ΔΣ της ΚΟΞ,

 

Γιάννης Χατζηαράπης                      Παναγιώτης Εμμανουηλίδης

Πρόεδρος                                          Γραμματέας

               

 

Κοινοποίηση:       Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή

                            Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού

                            Σωμ.Ξιφ.Λεμεσού                          

                            Α.Α.Ξιφασκίας Λευκωσίας

                            Σωμ.Ξιφ.Λευκωσίας

                            «ΚΟΣΜΟΠΟΛΗ» Τραχωνίου

                            Δικηγορικό γραφείο ‘Ευάγγελος Χρ. Πουργουρίδης Δ.Ε.Π.Ε.’


Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube