Η Κύπρος μετέχει για 12η φορά στη σύγχρονη ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, και με την παρέλαση κατά μήκος του Σηκουάνα και με την είσοδο της στο Στάδιο, η Team Cyprus μας έδωσε στιγμές εθνικής υπερηφάνειας, δέους, και συγκίνησης.
Η τελετή έναρξης των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, ήταν όντως μια φαντασμαγορική εμπειρία, με την ιστορική παρέλαση που έλαβε χώρα κατά μήκος του Σηκουάνα και όχι μέσα στα συνήθη όρια ενός σταδίου. Παρ’ όλα αυτά, η βροχή που έπεφτε ασταμάτητα δεν ήταν το μόνο που σκίαζε τη λάμψη αυτού του γεγονότος. Υπήρχε μια πιο βαθιά, πιο ανησυχητική δυσφορία που τριγύριζε την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή.
Μια φωνή μέσα από την ομίχλη της βροχής ίσως να φώναζε για μια κάθαρση, κάτι που το κυπριακό αθλητικό κατεστημένο φαίνεται να χρειάζεται επειγόντως. Με την επικείμενη Ολυμπιάδα, οι δράσεις και η διαφάνεια της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής βρίσκονται υπό το μικροσκόπιο, και οι ελλείψεις τους έρχονται στην επιφάνεια. Είναι επιτακτικό να αναλυθούν οι τρόποι με τους οποίους η ΚΟΕ έχει στηρίξει την ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών, ενώ παράλληλα υπάρχουν αναφορές για υπέρογκες δαπάνες (αναφορές λένε για 132,000 ευρώ για 7 εκδηλώσεις) σε λαμπερές εκδηλώσεις που φαίνεται να μην εξυπηρετούν τον αθλητικό σκοπό.
Η διαχείριση των πόρων της ΚΟΕ έχει συχνά δεχθεί κριτική για την προτίμηση σε ακριβά, κοινωνικά γεγονότα που μπορεί να είχαν αξιοποιηθεί για την περαιτέρω ενίσχυση και προετοιμασία των αθλητών. Μία τέτοια περίπτωση είναι η πρόσκληση από τον Πρέσβη της Κύπρου στη Γαλλία και τη σύζυγό του για δεξίωση προς τιμήν των Κυπρίων αθλητών (27 Ιουλίου), που παρότι ενισχύει την εθνική υπερηφάνεια, τίθεται υπό αμφισβήτηση για την πραγματική της συνεισφορά στους αθλητικούς στόχους.
Επιπλέον, τα τελευταία γεγονότα που αφορούν την προσωπική ζωή μιας αθλήτριας έχουν φέρει στο φως υποψίες για ιδιαίτερη μεταχείριση από το εκτελεστικό συμβούλιο της ΚΟΕ. Τέτοιου είδους αντιμετώπιση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ισονομία και την διαφάνεια στην επιλογή και την υποστήριξη των αθλητών.
Η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι οι στυλοβάτες κάθε δημοκρατικά οργανωμένης κοινωνίας και αποτελούν βασικές αρχές στον αθλητισμό και τις διοικήσεις του. Η απαίτηση για σαφήνεια και ανταπόκριση στα δημόσια ερωτήματα είναι επιτακτική και δεν πρέπει να παραβλέπεται ή να απορρίπτεται εύκολα.
Ο θεσμός της ΚΟΕ οφείλει να επανεξετάσει τις πρακτικές της και να εστιάσει περισσότερο στην ανάπτυξη των αθλητών και λιγότερο σε κοσμικά γεγονότα που δεν συνεισφέρουν άμεσα στις αθλητικές τους επιδόσεις. Το μέλλον του κυπριακού αθλητισμού απαιτεί μια ισχυρή, ανεξάρτητη, και διαφανή διοίκηση που θα υποστηρίζει αδιάκριτα κάθε αθλητή και αθλήτρια, εξασφαλίζοντας την ισότιμη μεταχείριση και τις καλύτερες δυνατές ευκαιρίες για επιτυχία.
Αν και η Κύπρος έλαμψε στην τελετή έναρξης, το σκοτεινό παρασκήνιο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής υπονομεύει τις επιδόσεις και την εικόνα της χώρας στη διεθνή κοινότητα. Η ώρα για ουσιαστική και θεμελιώδη αλλαγή είναι τώρα, πριν οι ελλείψεις αυτές μετατραπούν σε μόνιμες αμαυρώσεις του ολυμπιακού ιδεώδους.