Papadimitriou France team
Papadimitriou France team

Ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο και η καθοριστική 2η φάση στις National κατηγορίες επιτραπέζιας αντισφαίρισης της Γαλλίας. Είναι τα διασυλλογικά πρωταθλήματα, που αφορούν από την 3η εθνική κατηγορία της χώρας και κάτω και στα οποία έχουν πρωταγωνιστική παρουσία πολλοί Έλληνες πρωταθλητές. Από τον Ιανουάριο έγιναν τα νέα γκρουπ και μέχρι τον Μάιο ξεκαθάρισαν τις ομάδες για άνοδο ή υποβιβασμό. Την καλύτερη πορεία είχαν η Νις Καβιγκάλ του Τάσου Ρηνιώτη στην 3ηκατηγορία (National 1) και η Ερμόν Πλεσί του Δημήτρη Παπαδημητρίου στην 4η(National 2). Πρώτευσαν στους ομίλους τους, η Νις πάει στα πλέι οφ να διεκδικήσει ένα εισιτήριο για τη 2η κατηγορία, ενώ η Ερμόν Πλεσί έχει ήδη εξασφαλίσει την προαγωγή στη National 1 και θα παίξει απλά σε ματς κατάταξης με άλλες νικήτριες ομίλων. Επίσης, πρωτιά είχε και η Εσιρόλ της Κωνσταντίνας Παρίδη και της Δήμητρας Τσεκούρα σε γκρουπ της 3ης κατηγορίας γυναικών, αλλά λογικά δεν θα την αξιοποιήσει γιατί ένα λάθος θα επιφέρει την τιμωρία της. Σε κλαμπ αυτών των κατηγοριών αγωνίστηκαν ακόμα οι αθλητές Γιάννης Βλοτινός, Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, Κώστας Λαγογιάννης, Αντώνης Μαλινάκης, Γιώργος Σταματούρος, Νίκος Αντωνιάδης, Δημήτρης Κορδούτης, Γιάννης Παπαδάκης, Γιώργος Παντερής και οι αθλήτριες Αλίκη Κιούφη, Όλγα Γεωργοπούλου και Γεωργία Ζαβιτσάνου. Να δούμε επιγραμματικά πώς τελείωσαν και το δεύτερο κομμάτι αυτών των πρωταθλημάτων οι Έλληνες «ξενιτεμένοι», όπως και τις επιδόσεις τους με βάση τα στοιχεία από τη  γαλλική ομοσπονδία:

Στην 3η κατηγορία των ανδρών (National 1) η Νις Καβιγκάλ του Τάσου Ρηνιώτη κυριάρχησε στο 2ο γκρουπ με το απόλυτο των νικών! Συγκέντρωσε 21 πόντους σε 7 αγώνες. Η Νις «μονομάχησε» για την πρωτιά με την Κρεζό Βαρέν του Γιάννη Βλοτινού. Μάλιστα, η μεταξύ τους αναμέτρηση το Σάββατο στην έδρα της Κρεζό Βαρέν καθόριζε την 1η θέση στο γκρουπ. Η Νις επιβλήθηκε με 8-1 και ολοκλήρωσε τη 2η φάση μόνο με τρίποντα.

Στο τριήμερο 24-26 Μαΐου θ’ αγωνιστεί στο Σεντ Εγκρέβ με τις νικήτριες των υπόλοιπων τριών ομίλων και όποια επικρατήσει θα πάρει το μοναδικό εισιτήριο για τη 2η εθνική κατηγορία (Pro B). Η ομάδα του Βλοτινού, που είχε επίσης μόνο νίκες μέχρι και την 6η αγωνιστική κατέκτησε τη 2η θέση με 19 βαθμούς. Οι δύο πρωταθλητές, που έκαναν και φέτος πολύ καλές εμφανίσεις, δεν συναντήθηκαν στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής. Ο Ρηνιώτης τελείωσε την κανονική διάρκεια με 28 νίκες και 3 ήττες και ο Βλοτινός με 29 νίκες και 6 ήττες.  

Στην ίδια κατηγορία και το 1ο γκρουπ η Ρομάν του Κωνσταντίνου Κωνσταντινόπουλου και του Γιώργου Κωνσταντινόπουλου πήρε τη 2η θέση με 18 βαθμούς, τρεις λιγότερους από τη νικήτρια Αμιέν. Στο φινάλε έκαμψε τη Σεν Κουεντέν εκτός έδρας με 8-1. Τα αδέρφια ενίσχυσαν σημαντικά την ομάδα τους και αυτή τη χρονιά. Ο Κωνσταντίνος είχε συνολικό ατομικό απολογισμό 28 νίκες και 6 ήττες και ο Γιώργος 27 και 7 αντίστοιχα.

Πρωτιά κατέκτησε στο 6ο γκρουπ της 4ης κατηγορίας (National 2) η Ερμόν Πλεσί 1 του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ο στόχος της ήταν η παραμονή, αλλά στην πορεία απέδωσε τόσο καλά, που άλλαξαν τα πλάνα της. Είχε μόνο νίκες και μία ισοπαλία στο τέλος, ως φιλοξενούμενη, στην αναμέτρηση με την Προβίλ (7-7). Εξασφάλισε την άνοδο από την προτελευταία αγωνιστική και συγκέντρωσε 20 βαθμούς. Τώρα απομένουν τα έξτρα ματς με τους νικητές των γκρουπ, αλλά δεν κρίνουν ανόδους παρά μόνο τον πρωταθλητή της 4ης κατηγορίας. Γι’ αυτό ο Παπαδημητρίου, που ανανέωσε τη συνεργασία του με το κλαμπ για τη νέα χρονιά, συμφώνησε να μη δώσει το «παρών». Ο αριστερόχειρας πρωταθλητής συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχία της Ερμόν καθώς είχε 35 νίκες και μόλις 5 ήττες.

Επίσης στην 4η κατηγορία της χώρας η Αντίμπ του Κώστα Λαγογιάννη και του Δημήτρη Κορδούτη μετείχε στο 5ο γκρουπ κι έχασε την πρωτιά στην ισοβαθμία. Μαζί με τη Λα Γκάρντε είχαν από 19 βαθμούς, όμως η Αντίμπ είχε χάσει στο μεταξύ τους ματς και αρκέστηκε τελικά στη 2η θέση. Στην 7η αγωνιστική έκαμψε εντός έδρας τη Σελ με 8-2. Ο Λαγογιάννης ήταν πολύ αποδοτικός άλλη μια χρονιά και είχε 33 νίκες και 3 ήττες. Με λιγότερες συμμετοχές ο νεαρός Κορδούτης εμφάνισε 19 νίκες και 11 ήττες.

Στην ίδια κατηγορία η Σάρεντον του Αντώνη Μαλινάκη πήρε μέρος στο 7ο γκρουπ της 2ης φάσης. Κατετάγη 5η με 12 βαθμούς και στην τελευταία αγωνιστική έκαμψε εκτός έδρας με 8-6 την Μπρετέιλ. Ο πρώην πρωταθλητής Ελλάδας του απλού Νέων ανδρών είχε προσωπική στατιστική 28 νίκες και 10 ήττες.

Στην ίδια κατηγορία η Γκρεσιβοντάν λε Τουβέ του Γιάννη Παπαδάκη μετείχε στο 5ο γκρουπ της 2ης φάσης και κατέλαβε την 3η θέση με 15 βαθμούς. Στην 7ηαγωνιστική νίκησε εντός έδρας τη Βινσενουά με 8-6. Ο Παπαδάκης παρουσίασε συνολικά 21 νίκες και 7 ήττες.

 

Επίσης στη National 2 αγωνίστηκε η Τουλόν Λα Σεν του Νίκου Αντωνιάδη και πήρε την 6η θέση στο 2ο γκρουπ. Εμφάνισε 12 βαθμούς και στην τελευταία αγωνιστική κάμφθηκε εκτός έδρας από τη Φοντενέι με 8-5. Ο σημερινός δευτεραθλητής Ελλάδας του απλού Νέων ανδρών σημείωσε 18 νίκες και 8 ήττες.

Στην 6η θέση του δικού της ομίλου αρκέστηκε και η Ενεμπόν 2 του Γιώργου Σταματούρου. Πήρε μέρος στο 8ο γκρουπ και μάζεψε 12 βαθμούς. Στο φινάλε έχασε στην έδρα της με 8-1 από την Κιουνό Βιλνέβ. Ο πρωταθλητής Ελλάδας του απλού Νέων ανδρών δεν ήταν διαθέσιμος διότι στις αρχές της εβδομάδας παρουσιάστηκε στον Πόρο για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα με 27 νίκες και 5 ήττες.

Τέλος, στη National 2 τέσταρε τις δυνάμεις του με τη Χάβρη 1 και ο Γιώργος Παντερής, ο οποίος στο πρώτο μισό της περιόδου είχε ενισχύσει τη 2η ομάδα του κλαμπ στην Pre National. Η Χάβρη τα πήγε καλά στο 4ο γκρουπ της 4ης κατηγορίας και κατέκτησε τη 2η θέση με 17 βαθμούς. Το Σάββατο στην τελευταία αγωνιστική  ξεπέρασε εκτός έδρας τη Ναντ Σεν Μεντάρ με 8-6. Από τον Ιανουάριο έως τώρα ο Παντερής είχε στην κατηγορία 10 νίκες και 6 ήττες.

Στις γυναίκες και το 2ο γκρουπ της 3ης κατηγορίας (National 1) η Εσιρόλ της Κωνσταντίνας Παρίδη και της Δήμητρας-Θωμαΐδας Τσεκούρα έκανε πολύ καλή πορεία, με τα αποτελέσματά της στο τραπέζι κατέκτησε την 1η θέση με 18 βαθμούς, αλλά από δικό της λάθος δεν παίρνει ό,τι αξίζει. Απρόσεκτα σε ένα παιχνίδι χρησιμοποίησε αθλήτρια, που ήταν αβαθμολόγητη κι αυτό δεν επιτρέπεται. Προβλέπεται να τιμωρηθεί χάνοντας πόντο ή πόντους (η απόφαση θα βγει σύντομα) και θα πέσει από την κορυφή… Η Παρίδη είχε συνολικό απολογισμό  20 νίκες και 12 ήττες και η Τσεκούρα 6 νίκες και 3 ήττες.

Στην ίδια κατηγορία και το 1ο γκρουπ η Σεν Πιερέζ 2 της Γεωργίας Ζαβιτσάνου πήρε την 3η θέση με 16 βαθμούς. Στην 7η αγωνιστική επικράτησε εντός έδρας 8-4 της Ισί λε Μουλινό κι έχει το προβάδισμα με 6 βαθμούς. Η διεθνής αθλήτρια, που είχε πολλά διαβάσματα φέτος κι έκανε λίγες μετακινήσεις στη Γαλλία είχε στα ατομικά της παιχνίδια 16 νίκες και 5 ήττες.

Επίσης, η Μπαγιάρ Αρζεντάν της Αλίκης Κιούφη είχε ανέβει τον χειμώνα από την 4ηκατηγορία, αλλά ξαναπέφτει σε αυτή διότι στη 2η φάση της National 1 έμεινε τελευταία στο 2ο γκρουπ με 11 βαθμούς. Στον επίλογο έχασε εκτός έδρας με 8-4 από τη Σεν Μορ. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια πήγε μόνο μία φορά στη Γαλλία σε αυτή τη φάση και είχε 2 νίκες και 1 ήττα.

Στην 4η κατηγορία (National 2) και το 2ο γκρουπ τέλος, πήρε μέρος η Ζορν της Όλγας Γεωργοπούλου. Περιορίστηκε κι αυτή στην τελευταία θέση με 8 βαθμούς και υποβιβάζεται. Φέτος όμως, δεν ενισχύθηκε σημαντικά από την Ελληνίδα πρώην διεθνή διότι η συμφωνία μαζί της προέβλεπε συμμετοχή μόνο σε τέσσερις αγώνες, από δύο σε κάθε φάση της διοργάνωσης. Στο φινάλε η Ζορν έχασε 8-3 στην έδρα της από την Τουρ 4S. Η Γεωργοπούλου είχε συνολικά 9 νίκες και 2 ήττες. 

ΠΡΩΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΜΠΟΝ

Η πρώτη ομάδα της Ενεμπόν στο μεταξύ, αναδείχτηκε το βράδυ του Σαββάτου νικήτρια του Κυπέλλου Ευρωπαϊκής Ένωσης ανδρών (E.T.T.UCup). Στον καθοριστικό δεύτερο τελικό με τη Σααρμπρίκεν στη Γερμανία έχασε 31, δηλαδή με το ίδιο σκορ που είχε επικρατήσει στη Γαλλία και πανηγύρισε τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο χάρη στην καλύτερη διαφορά των συνολικών σετ από τα δύο ματς! Είχε 19 σετ υπέρ και 16 κατά. Άρχισε ιδανικά μάλιστα, τον χτεσινό αγώνα, καθώς ο Φαν Σενγκπένγκ κατέβαλλε με 3-0 σετ τον Σλοβένο Ντάρκο Γιόργκιτς. Τα υπόλοιπα ματς τα κατέκτησε η Σααρμπρίκεν, αλλά η πρώην πρωταθλήτρια Γαλλίας είχε γείρει οριστικά την πλάστιγγα υπέρ της πριν το τελευταίο επί μέρους παιχνίδι. Θυμίζουμε ότι με την Ενεμπόν 1 αγωνίστηκε σε τρία ματς του Τσάμπιονς Λιγκ ο Γιώργος Σταματούρος, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο και στο E.T.T.UCup παρότι είχε κληθεί σε δύο ματς.

Η εξέλιξη του αγώνα Σααρμπρίκεν-Ενεμπόν 3-1:

Ντάρκο Γιόργκιτς-Φαν Σενγκπένγκ 0-3 (13-15, 6-11, 9-11)

Πάτρικ Φρανζίσκα-Λίαμ Πίτσφορντ 3-2 (11-7, 5-11, 10-12, 13-11, 11-9)

Τόμας Πολάνσκι-Σεντρίκ Νούτινκ 3-1 (9-11, 11-9, 11-7, 11-7)

Γιόργκιτς-Πίτσφορντ 3-2 (9-11, 6-11, 11-9, 11-6, 11-4)  

* Πρωταθλήτρια Ευρώπης στις γυναίκες αναδείχτηκε για πρώτη φορά στην ιστορία τη δική της και του πολωνικού πινγκ πονγκ η Τάρνομπρζεγκ. Στον δεύτερο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ νίκησε την περσινή τροπαιούχο, την κροατική Κασλ στο Ζάγκρεμπ με 3-2 και με το ίδιο σκορ είχε επικρατήσει και στον εντός έδρας τελικό. Ήταν για την Τάρνομπρζεγκ ο τρίτος τελικός στη διοργάνωση τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Στην κροατική πρωτεύουσα αγωνίστηκαν η Χαν Γινγκ από τη Γερμανία, η Λι Κιαν από την Πολωνία και τη Ρουμάνα Ελιζαμπέτα Σαμάρα. Στον πρώτο τελικό είχε αγωνιστεί και η Γκου Ρούτσεν.