lada 1a1
lada 1a1

Όνομα επίθετο: Ανδρονίκη Λαδά

Ηλικία: 23 ετών.

Άθλημα: Δισκοβολία

Πόλη : Λεμεσός

Σε ποιο σχολειό πήγες , Δημοτικό ,Γυμνάσιο, Λύκειο, Σπουδές:

Ζ’ Δημοτικό, Γυμνάσιο Αγίου Νεοφύτου, Λανίτειο Λύκειο Β’. Σπούδασα Business Administration σε Ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου που συνεργαζόταν με το Middlesex της Αγγλίας και ακολούθησα Διοίκηση Επιχειρήσεων
Πότε πηγές σχολειό ,Δημοτικό ,Γυμνάσιο, Λύκειο, Σπουδές:

Δημοτικό το 1997, Γυμνάσιο 2003 Λύκειο το 2006 και ξεκίνησα τις σπουδές μου το 2009 και τώρα που τελείωσα το 1ο μου πτυχίο.

Στο δημοτικό δεν είχα ξεκινήσει ακόμα τον αθλητισμό, όταν ήμουν γυμνάσιο ήμουν ακόμα στις αρχές της σταδιοδρομίας μου, και όταν ήμουν Λύκειο επειδή φοιτούσα σε αθλητικό λύκειο υπήρχαν καλύτεροι από εμένα.

Όταν ήμουν στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο με βραβεύσαν 2 φορές σαν αθλήτρια δισκοβόλο που πηρέ την 1η θέση.
• Πότε και που ήταν η πρώτη φόρα που ασχολήθηκες με τον αθλητισμό:

Όταν ήμουν 1η Γυμνασίου η αδερφή μου που είναι 3 χρόνια πιο μεγάλη από εμένα με ρώτησε αν ήθελα να πάω μαζί της γήπεδο εκεί που κάνει προπονήσεις και της είπα ναι, με γνώρισε με τον προπονητή Μιχάλη Ποχάνη που μέχρι και σήμερα είναι ο προπονητής μου.

 

Η Συνέχεια της σχέσης σου με των αθλητισμό:

 

  •  Πρώτη επίσημη συμμετοχή σε άθλημα:

θυμάμαι ήμουν 13 χρονών και ο 1ος μου επίσημος αγώνας ήταν οι Παγκύπριοι U18 που τότε είχαν γίνει στο Τσίρειο στάδιο, με 4 μήνες προπόνηση είχα πάρει την 8η θέση.
• Η πρώτη βράβευση σου:

Η 1η μου βράβευση ήταν από την Ομοσπονδία για τον μαθητικό αθλητισμό για την 1η θέση που είχα κατακτήσει στο Παγκύπριο μαθητικό πρωτάθλημα.

  • Μια χρονολογικά ιστορική διαδρομή της αθλητικής σου δραστηριότητας μέχρι σήμερα σε διεθνές και εθνικό επίπεδο:

Επισύναψη εγκεκριμένων αρχείων από την Ομοσπονδία ΚΟΕΑΣ.

11006089_10205016495283790_400057667_n (1)11004811_10205016495323791_1855540111_n
• Σταθμός για αναφορά των σημαντικότερων επιτευγμάτων σε διεθνές και εθνικό επίπεδο στην μέχρι στιγμής δραστηριότητα σου:

Στα 17 μου χρόνια είχα αγωνιστεί στους παγκοσμίους αγώνες Νήσων πήρα την 1η θέση και έκανα νέο ρεκόρ αγώνων, τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς αγωνίστικά στους Κοινοπολιτειακούς U18 και έλαβα την 5η θέση.

Στα 20 μου χρόνια συμμετείχα για 1η φορά στους πανευρωπαϊκούς αγώνες U23,όταν ήμουν 21 πήρα την 4η θέση στο χειμερινό κύπελλο ρίψεων και έσπασα το Παγκύπριο ρεκόρ U23 5 φορές και 2 φορές το Παγκύπριο.

Στα 22 μου χρόνια πήρα την 8η θέση στους πανευρωπαϊκούς αγώνες U23, συμμετείχα στους μεσογειακούς αγώνες όπου πήρα την 6η θέση, και την τελευταία αγωνιστική χρονιά που πέρασε έσπασα 3 φορές το Παγκύπριο ρεκόρ γυναικών συμμετείχα για 1η φορά στους πανευρωπαϊκούς αγώνες γυναικών και πήρα την 17η θέση και συμμετείχα και στους κοινοπολιτειακούς αγώνες της Γλασκώβης όπου πήρα την 13η θέση.
• Τώρα που συμμέτεχης ? η’ για πιο πράγμα προετοίμαζες.?

Τώρα είναι περίοδος προετοιμασίας, ελπίζοντας να πετύχω το όριο για τους παγκόσμιους αγώνες που θα γίνουν φέτος στα τέλη του Αύγουστου.
• Κάνε μια σύντομη περιγραφή του ημερήσιου προγράμματος εκγύμνασης και σύγκρινε το σε σχέση της αγωνιστική περιόδου και προετοιμασίας:

Οταν είναι περίοδος προετοιμασίας δηλαδή τώρα τον χειμώνα ξυπνάω από τις 6:40 είμαι 7:30 στο Τσίρειο, κάνω το ζέσταμα μου, ξεκινώ να κάνω ασκήσεις με τον δίσκο 1,25kg κάπου στα 20 τελειώματα και όταν τελειώσω είμαι έτοιμη να κάνω βολές με τον δίσκο 1,25kg δείνοντας έμφαση περισσότερο στο να διορθώσω τεχνικά λάθοι παρα να επιδιώξω να ρίξω πολλά μετρα, αυτό ήταν το πρωινό μέρος, κατά τις 15:40 πηγαίνω πάλι στο γήπεδο, κάνω ζέσταμα και διατάσεις γιατί είναι σημαντικό για να αποφευχθούν τραυματισμοί, και παίρνω μια μπάλα μικρή που δεν έχει ελαστικότητα και κάνω 50 κλεισίματα στον τοίχο, αυτό θα με βοηθήσει να έχω καλό τέλειωμα στον δίσκο, όταν τελειώσω θα ξεκινήσω βάρη, αρασε (50kg) και πάγκο (80kg) 5 σετ απο 3 επαναλήψεις σε συνδυασμό με medicine ball αυτές είναι 2 απο τις κύριες ασκήσεις που έχω για τα βάρη, ο προπονητής μου Μιχάλης Ποχάνης προσθέτει στο πρόγραμμα και 3 βοηθητικές ασκήσεις, ώμους, πλάτη και ανοίγματα με 10kg στο κάθε χέρι. Σε αγωνιστική περίοδο το πρόγραμμα είναι πολύ πιο ελαφρύ, κάνω βολές με τον αγωνιστικό δίσκο δηλαδή 1kg για περίπου μια ώρα μετά ταχύτητες 3*10μετρα και 3*20μετρα, και 5 εμπόδια να κάνω 5 επαναλήψεις με ενδιάμεσο αλματάκι και χωρίς.
• Ο ρόλος που υπήρξε για σένα η οικογένεια και φίλοι στην όλη σου πορεία και προσπάθεια:

Χαίρομαι γιατί μεγάλωσα σε μια οικογένεια που με στήριζε στα βήματα μου στον αθλητισμό ακόμα και τότε που εγώ δεν πίστευα στις δυνατότητες μου, οι φίλοι μου υπάρχουν στιγμές που νοιώθω πως δεν με καταλαβαίνουν ίσως επειδή δεν ασχολούνται με τον αθλητισμό.
• Μελλοντική στόχοι:

θα ήθελα πολύ να διακριθώ στο εξωτερικό να συναγωνίζομαι σε μέτρα τις elite αθλήτριες της δισκοβολίας, σίγουρα χρειάζεται πολύ δουλειά και προσπάθεια αλλά πραγματικά θέλω να φτάσω όσο πιο ψηλά μπορώ φορώντας την φανέλα της εθνικής Κύπρου, θα με έκανε πολύ ευτυχισμένη. Προσωπικός στόχος που ελπίζω να πετύχω κάποτε είναι να κάνω τον προπονητή μου Μιχάλη Ποχάνη περήφανο για μένα, είναι το πιο δύσκολο, και το θέλω πολύ επειδή μαζί ξεκινήσαμε εκείνος σαν προπονητής και εγώ σαν αθλήτρια.

Συμβουλευτικά για τους νέους

• Πια είναι τα ωφέλει από το άθλημα της Δισκοβολίας?

Η δισκοβολία είναι ένα ριπτικό άθλημα με αρκετές ψιλές ταχύτητες λόγο της περιστροφικής κίνησης της αλλά και λόγο του μη βαρετού αντικειμένου (1kg δίσκος). Στην δισκοβολία ο αθλητής εκτονώνετε ρίχνοντας ένα αντικείμενο μακριά με όλη του τη δύναμη. Ο συνδυασμός φυγόκεντρης ταχύτητας μαζί με την εκτόξευση του αντικειμένου, δημιουργεί στον αθλητή το συναίσθημα ότι πρέπει να έχει τον έλεγχο της δύναμης του ακόμα και ενώ βρίσκετε σε κίνηση.
• Πώς διαμορφώνεται η προσωπικότητας σου μέσα από το αθλητισμό και πιο το έργο προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο?

Καταρχάς οποιοσδήποτε ασχολείται με τον αθλητισμό μαθαίνει να είναι υπομονετικός, να είναι πειθαρχημένος στο ασκησιολόγιο που του βάζει ο προπονητής και να έχει την τρέλα που να μην τον ενοχλά ο κίνδυνος. Όταν ξεκινήσουν τα ταξίδια και οι συμμετοχές στο εξωτερικό, ο αθλητής νοιώθει την ανάγκη να είναι πιο υπεύθυνος και να είναι ανεξάρτητος, θέλει να αναλάβει μόνος του τις ευθύνες. Ως προς το κοινωνικό σύνολο, σαν αθλητές νοιώθουμε την ανάγκη να μιλάμε στους νέους ηλικίας 12-13 ετών έτσι ώστε να τραβήξουμε κόσμο στα γήπεδα, γιατί παρόλη την ανέλιξη που υπάρχει στον στίβο δεν υπάρχουν πολλοί αθλητές όπως στο παρελθόν.

Ο Σύγχρονος αθλητής.

• Τι λοιπή σε σχέση με το εξωτερικό από τον αθλητισμό τις Κύπρου?

Στο εξωτερικό υπάρχει η αθλητική νοοτροπία, στην Κύπρο επειδή δεν καλλιεργείτε από τη νεαρή ηλικία με το να παίρνουν τα παιδιά τους στα γήπεδα να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Δημιουργεί σωστά ερεθίσματα το να μάθουν το σώμα τους τα παιδιά που θα τους βοηθήσει στο μέλλον αν ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Στην Κύπρο ένα παιδί στην ηλικία των 12 ετών δεν ξέρει να τρέχει ή ακόμα να πηδά. Οι γονείς πλέον έχουν σαν προτεραιότητα να παίρνουν τα παιδιά στα φροντιστήρια και να ταΐζουν τα παιδιά «γρήγορα» φαγητά, αφήνοντας έξω την φυσική κατάσταση και την εκ γύμναση των παιδιών.

Θα ήθελα να προσθέσω ότι ο ανταγωνισμός είναι πολύ πιο χαμηλός, κάτι που δημιουργεί επίπεδα ασφάλειας μεταξύ των αθλητών της Κύπρου που θεωρούνται σε ψηλό επίπεδο που έχει ως αποτέλεσμα τον εφησυχασμό χωρίς να βάζουμε ιδιαίτερη προσπάθεια και να μένουμε στάσιμοι.  Το να φτάσουμε σε ένα ψηλό επίπεδο έχει ακόμα ένα αρνητικό αποτέλεσμα, πολλές φορές νοιώθουμε πως ξέρουμε περισσότερα από τον προπονητή που έχει ως αποτέλεσμα διαφωνίες, αθλητές του εξωτερικού είναι πολύ σπάνιο να το συναντήσεις αυτό το φαινόμενο καθώς υπάρχουν τόσοι πολλοί αθλητές σε ψηλό επίπεδο που δεν υπάρχουν περιθώρια, θα κερδίσει στο τέλος αυτός που προσπαθεί περισσότερο.

  • Τι πράγματα θα έπρεπε να γίνου, ώστε να εκσυγχρονιστούν να για να βελτιωθούν η συνθήκες και η χώροι άθλησης?

Πρώτα απ’ολα απουσιάζει το αθλητικό υλικό και οι σωστές εγκαταστάσεις στα γήπεδα της Κύπρου. Απουσιάζουν χρήματα που δημιουργούν σωστές συγκυρίες αθλήσεις. Οι ίδιες οι Ομοσπονδίες και τα σωματεία δεν έχουν χρήματα για να στηρίξουν τους αθλητές και τους προπονητές στα απλά βασικά δεδομένα που χρειάζεται μια σωστή ολοκληρωμένη προπόνηση. Αρα χρειάζεται να βρουν πόρους που θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των ομοσπονδιών και των συλλόγων για να δημιουργηθούν πιο σωστές και ομαλές συνθήκες άσκησης.
• Τι απαιτητέ να γίνει ώστε να αναβαθμιστεί ο ρόλος των αθλητών και των διαφορών αθλημάτων μέσα σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή Κύπρο?

Μια ιδέα θα ήταν να αποκαταστήσουν εμάς τους αθλητές επαγγελματικά, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο για εμάς να συνεχίζουμε τον αθλητισμό γιατί κακά τα ψέματα όσο μεγαλώνουμε σε ηλικία τόσες περισσότερες ανάγκες έχουμε σε οικονομικό επίπεδο, οι περισσότεροι αθλητές σταματάνε πριν ακόμα δώσουν το 100% προσφοράς που θα τους αντιπροσώπευε για αυτό τον λόγο. Μέσος όρος για τα ριπτικά αθλήματα είναι μέχρι και τα 30-35 χρόνια. Αν καταφέρουν να μας αποκαταστήσουν επαγγελματικά τότε σίγουρα θα ανεβεί η ζήτηση για το αθλητικό επίπεδο και εμείς θα νοιώθουμε περισσότερη ασφάλεια και θα είμαστε περισσότερο αποφασισμένοι να δώσουμε όσο το περισσότερο πιο πολλά μπορούμε.
• Τι χρειάζεται να βελτιωθεί ώστε το επίπεδο αναγνώρισης προσφοράς και η προώθηση των Αθλητών στην Κύπρο?

Σίγουρα ένας τρόπος θα ήταν να προβληθεί περισσότερο ο στίβος από τα ΜΜΕ. Επίσης θεωρώ πως αν καλλιεργήσεις κάτι από τις βάσεις τότε μακροπρόθεσμα θα έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα για παράδειγμα οι γονείς να υιοθετήσουν ένα τρόπο ζωής για τα παιδιά τους που να περιλαμβάνει τον αθλητισμό και την φυσική κατάσταση, ο στίβος είναι δωρεάν αθλητισμός, να έρχονται να παρακολουθούν τους αγώνες μας καθώς είναι πολύ σημαντική μέρα για εμάς, δεν υπάρχει χρέωση για την είσοδο.


Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο actioninsports.com

  • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
  • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube