Με αφορμή τη νέα αποστολή του στην Αθήνα ως νέος αρχηγός της Κυπριακής Εθνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, ο Ανδρέας Θεοφυλάκτου βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο του αθλητισμού. Είναι ένας άνθρωπος με εξαιρετικό χαρακτήρα, ο οποίος δεν διστάζει ποτέ να εκφράσει τις απόψεις του, κάτι που τον κάνει ξεχωριστό στον χώρο του αθλητισμού της Κύπρου.
Ο Ανδρέας Θεοφυλάκτου διατηρεί πληθώρα θέσεων και ρόλων στον αθλητισμό. Είναι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τοξοβολίας, μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής και της Παραολυμπιακής Επιτροπής. Από τον ρόλο του Αρχηγού των Ολυμπιακών, βρέθηκε πλέον στο τιμόνι των Παραολυμπιακών Αγώνων. Επιπλέον, είναι μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας. Όλα αυτά, όπως αναφέρει, προέκυψαν μέσα από διαδικασίες εκλογών και με έναν εθελοντικό προσανατολισμό.
Είναι ίσως ο μοναδικός πρόεδρος Ομοσπονδίας που επενδύει στην δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, με ένα από αυτά να κερδίζει ιδιαίτερη αναγνώριση στον αθλητικό χώρο. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, θα μάθουμε περισσότερα για το πορτρέτο αυτού του ενδιαφέροντος ανθρώπου, με τον χαρακτηριστικό του, επικοινωνιακό τρόπο.”
Κύριε Θεοφυλάκτου, έχουμε υπολογίσει 13 εκλογές στον αθλητισμό, και δεν έχετε χάσει ούτε μία. Υπάρχει κάποιο μυστικό;
Όχι, δεν υπάρχει κάποιο μυστικό, υπάρχει απλώς θέληση. Όλα ξεκίνησαν όταν ίδρυσα την Αχαιών Ακτή το 2007, και παρά το γεγονός ότι, όπως συνήθως κάνω, δεν ανέλαβα αμέσως τη θέση του προέδρου, τελικά εκλέγηκα δύο φορές στους Ειδικούς Ολυμπιακούς (2007-2009 και 2009-2011), δύο φορές ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τοξοβολίας (2017-2021 και 2021-2025), δύο φορές ως μέλος της ΚΕΠΕ (2018-2020 και 2020-2024), μια φορά ως μέλος της ΚΟΕ (2020-2024) και μια φορά ως μέλος της Dtak Committee της World Archery Europe (2020-2024). Και όλα αυτά με εκλογές. Ένας πολύ τυχερός 13αρης! (γέλιο)
Και στους Ειδικούς Ολυμπιακούς; Δεν νομίζω να υπάρχει άλλος που έχει διατελέσει μέλος στους Special Olympics, την ΚΟΕ και την ΚΕΠΕ. Έχετε;
Κατά την γνώση μου, ίσως να είμαι ο μόνος που έχει διατελέσει μέλος σε όλους αυτούς τους σημαντικούς αθλητικούς οργανισμούς, και μάλιστα με εκλογές, και έχω επίσης συμμετάσχει ως αρχηγός σε αποστολές. Έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στους Ειδικούς Ολυμπιακούς.
Σας βλέπουμε πολλές φορές να παίρνετε πρωτοβουλίες. Δεν φοβάστε;
Δεν θεωρώ ότι είναι θέμα φόβου ή αλήθειας. Είναι θέμα χαρακτήρα. Έχω μάθει να μην κρύβομαι, και κυρίως, όταν έχω την αντίληψη ότι κάτι πάει στραβά και η πραγματικότητα δείχνει ότι όλα δεν πηγαίνουν καλά, κινούμαι εμπρός. Δεν πρόκειται για φόβο, αλλά για αυτοπεποίθηση. Με απογοητεύει το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι στον αθλητισμό μας έχουν απογοητεύσει, καθώς μιλώ για αυτούς που πίστευα ότι μπορούν να συνεισφέρουν και να αλλάξουν τα πράγματα. Δεν αναφέρομαι σε εκείνους που νομίζουν ότι γνωρίζουν όλα και έχουν άποψη για όλα. Τους αγνοώ. Ομιλώ για εκείνους που προσπάθησα να ενώσω τις δυνάμεις μας για αλλαγές, αλλά αποδείχθηκαν ανίκανοι να ανταπεξέλθουν στην πρόκληση. Εκείνοι που, όταν κατέλαβαν τη θέση, αυτοανακηρύχθηκαν αυτοκράτορες και επιβάλλουν την εξουσία τους, δημιουργώντας ένα δίκτυο εξυπηρετών. Κρίμα.
Τι ακριβώς συμβαίνει στον αθλητισμό τον τελευταίο καιρό; Πολλά σωματεία κλείνουν, και ξαφνικά βλέπουμε μαζικούς ελέγχους. Ποια είναι η άποψή σας;
Ο αθλητισμός πάντα υπόκειται σε ελέγχους. Αυτός που ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στον αθλητισμό λέει ψέματα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι πώς ελέγχονται οι επιτροπές που αμοίβονται για να ελέγχουν. Ας ξεκινήσουμε από εκεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι ότι υπάρχει μια προσπάθεια να καταργηθεί η αυτοδιοίκηση του αθλητισμού, επιτρέποντας στις μεγάλες οικογένειες και τα κόμματα που ελέγχουν την Κύπρο να ασκούν επίσης έλεγχο στον αθλητισμό.
Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ανάμιξη των κομμάτων στον αθλητισμό;
Φυσικά και υπήρχε ανάμιξη, αλλά τα τελευταία χρόνια, με την είσοδο πολλών νέων ανθρώπων, αυτό φαίνεται να έχει σταματήσει. Και αυτό είναι το πρόβλημα. Έχουν τοποθετήσει τον αθλητισμό σε δύσκολη θέση. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να ακυρώσουν τις προσπάθειες των εθελοντών του αθλητισμού. Έχουν αφήσει το κοινό να πιστεύει ότι εκμεταλλεύονται τον αθλητισμό για προσωπικό κέρδος και ταξίδια. Κάποιος το δήλωσε δημόσια και η κυβέρνηση δεν αντέδρασε. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Προτρέπω δημόσια τους υπαλλήλους των υπουργείων και των επιτροπών που λαμβάνουν υψηλούς μισθούς να αναλάβουν αθλητικές αποστολές για να δούμε αν θα τα καταφέρουν και αν θα διατηρήσουν την ίδια αντίληψη. Αναφέρομαι σε αθλητικές αποστολές, όχι σε ταξίδια, γιατί αυτά δυστυχώς καταστρέφουν τον αθλητισμό. Όλοι διαφέρουμε, και δεν επιτρέπω σε κανέναν να με θέτει στο ίδιο καλάθι.
Καλά, όλα αυτά που λέτε δεν τα βλέπουν οι κυβερνώντες;
Φυσικά και όχι. Δεν καταλαβαίνουν ότι ο αθλητισμός διοργανώνεται από τις Ομοσπονδίες και όχι από το κράτος ή το ΚΟΑ. Εν τω μεταξύ, ας σημειώσουμε ότι είναι πολλοί οι εθελοντές στον ΚΟΑ, οι οποίοι δένονται για διάφορους λόγους. Εδώ στην Κύπρο, υπάρχουν ανθρωποι στον αθλητισμό που φαίνεται ότι επιδιώκουν περισσότερο την προβολή τους, παρά την πραγματική στήριξη του αθλητισμού. Διοργανώνουν συνεντεύξεις τύπου, εκδηλώσεις, ταξίδια και παρασκήνια για να επανεκλεγούν. Αυτό που με εξοργίζει είναι η έλλειψη συνειδητοποίησης της διαφοράς μεταξύ των αθλημάτων, παίρνοντας πολιτική στάση για προσωπικό όφελος.
Έχετε δημιουργήσει γήπεδα. Είστε ίσως ο μόνος πρόεδρος που έφτιαξε γήπεδα. Τα έχουμε επισκεφθεί και πραγματικά είναι εντυπωσιακά αυτά που έχετε κάνει. Επίσης, πήρατε μια ομοσπονδία και την εκτόξευσατε. Είστε ίσως η μεγαλύτερη ομοσπονδία σε θέματα ΑΜΕΑ και όπως αναφέρετε στα ΜΚΔ σας, είστε η μόνη ομοσπονδία που έχει ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών στο ΔΣ της. Πώς αισθάνεστε για όλα αυτά;
Είχα δηλώσει πρόσφατα και σε ραδιοφωνική συνέντευξή μου στο ΡΙΚ, με τον Αδάμο Κατσαντώνη, τα ακριβή λόγια. Νιώθω κουρασμένος και απογοητευμένος. Δεν αναζητούσα αναγνώριση ή δημόσια ευχαριστία, αλλά είναι απογοητευτικό να μην λαμβάνεις ούτε ένα ευχαριστώ για τις προσπάθειές σου. Και ναι, έχουμε τεράστιες ευθύνες. Κοιμόμαστε λίγο, εάν και είμαστε αντιπρόσωποι της πατρίδας μας.
Βλέπω μια απογοήτευση. Τελικά, κύριε Θεοφυλάκτου, δεν αξίζει;
Μα Πάρη μου, το ίδιο ισχύει και για σένα. Πόσο έχεις δώσει στον αθλητισμό; Πόσες ομοσπονδίες έχεις στηρίξει δωρεάν; Και πες μου, πόσοι σε έχουν στηρίξει ή έχουν προβάλει το έργο σου; Όταν είναι δωρεάν, είμαι εκεί για όλους, αλλά όταν πρέπει να πληρώνουν, πηγαίνουν στα μεγάλα ΜΜΕ. Εγώ σε κάθε περίπτωση, σε ευχαριστώ δημόσια.
Σας ευχαριστώ. Τι συμβουλές θα δίνατε στους νέους ανθρώπους;
Τι συμβουλές να δώσω σε αυτούς, όπως κάναμε στην Κύπρο; Να επιλέξουν να γίνουν εθελοντές στον αθλητισμό; Και να αντιμετωπίσουν την κριτική και τις δυσκολίες που προκύπτουν; Ίσως, τελικά, να μην αξίζει να αφιερώνει κανείς τον εαυτό του στον εθελοντισμό. Η δημόσια άποψη περί αθλητισμού συχνά παραπλανάται, και πολλοί πιστεύουν ότι επιδιώκουμε προσωπικό κέρδος ή απλώς ταξίδια. Όμως, πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν λαμβάνουμε αποζημιώσεις για τον χρόνο που διαθέτουμε. Τα καθήκοντα μας είναι πολλά και υποχρεώσεις μας σημαντικές. Εμείς εκπροσωπούμε την πατρίδα μας.
Στους πολιτικούς, τι θα έλεγες;
Ο Ανδρέας Καμαρλίγκος, πρόεδρος της ΚΕΠΕ, είπε μια ενδιαφέρουσα ατάκα για το πώς λειτουργεί η Τουρκία στον αθλητισμό. Εμείς που ταξιδεύουμε βλέπουμε τους Τούρκους να έχουν καλές υποδομές και στηρίζουν τους αθλητές τους. Στην Κύπρο, αντί να μας στηρίζουν, μας κυνηγούν. Πρέπει να επενδύσουν σε γήπεδα και πάρκα.
Κλείνοντας, με αυτά που μας λέτε και γενικότερα με όσα ακούμε από εσάς, φαίνεται ότι δεν θέλετε να συνεχίσετε. Θεωρούμε, όπως και πολύς κόσμος, ότι έχετε πολλά να προσφέρετε. Τι σκέφτεστε να κάνετε;
Βρίσκομαι σχεδόν εκτός αθλητισμού, και κάθε μέρα νιώθω ότι είμαι υπάλληλος του αθλητισμού χωρίς αμοιβή. Είναι δύσκολο να συνεχίσει κάποιος όταν δεν αντιμετωπίζει αναγνώριση ή υποστήριξη. Μετά την λήξη των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, όπου θα είμαι αρχηγός, σκέφτομαι να μην διεκδικήσω την προεδρία της Τοξοβολίας ή επανεκλογή μου σε οποιοδήποτε πόστο στην Ολυμπιακή Παραολυμπιακή Επιτροπή. Αυτό μπορεί να βοηθήσει κάποιους να ηρεμήσουν, αυτοί που έχουν ανησυχήσει από την ημέρα που εξελέγηκα στην ΚΟΕ, πρώτος σε ψήφους.