Μια από τις πιο χαρακτηριστικές διοργανώσεις του ανοιχτού στίβου στην Κύπρο επανέρχεται την Παρασκευή 11 Απριλίου 2025, στο Λανίτειο Αθλητικό Κέντρο Λεμεσού. Ο λόγος για τα «Λανίτεια 2025», τα οποία τα τελευταία χρόνια φιλοξενούν και το Φοιτητικό Πρωτάθλημα Στίβου, προσφέροντας ένα πολύπλευρο αγωνιστικό περιβάλλον που ενώνει ταλαντούχους φοιτητές και επίλεκτους αθλητές σε ένα κοινό στάδιο δράσης.
Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμα στις αρχές της σεζόν, αρκετοί Κύπριοι αθλητές και αθλήτριες επιλέγουν τη διοργάνωση αυτή ως πρώτο τεστ εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου, με σημαντικότερο σταθμό τα «63α Μάτσεια» που θα διεξαχθούν τον Μάιο.
Μια αγωνιστική «ανάσα» σε δύσκολους καιρούς
Η σημασία των «Λανιτείων» δεν περιορίζεται μόνο στον αγωνιστικό χαρακτήρα τους. Για τους αθλητές που βρίσκονται σε περίοδο προετοιμασίας, πρόκειται για μια αγωνιστική ανάσα, μια ευκαιρία να μπουν σε ρυθμό και να καταγράψουν επιδόσεις που θα μετρήσουν στην παγκόσμια κατάταξη. Ιδίως σε ένα πλαίσιο όπου η αυξανόμενη οικονομική πίεση και το κόστος συμμετοχής σε διεθνείς συναντήσεις λειτουργούν αποτρεπτικά, κάθε εγχώρια διοργάνωση αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τη διατήρηση της αγωνιστικής συνέπειας των Κυπρίων πρωταθλητών.
Η ανακαίνιση του Λανιτείου το 2018, υπό την αιγίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετέτρεψε το στάδιο σε σημείο αναφοράς για την αθλητική ανάπτυξη στη Λεμεσό. Η ΚΟΕΑΣ, υπό την καθοδήγηση του προέδρου της Περικλή Μάρκαρη, αξιοποίησε στο έπακρο την υποδομή, αναβαθμίζοντας την τοπική παρουσία του κλασικού αθλητισμού.
Το φορμάτ και η διεθνής αναγνώριση
Η φετινή διοργάνωση θα διεξαχθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς της World Athletics, με όλα τα αποτελέσματα να καταγράφονται στο διεθνές καλεντάρι. Παρά το γεγονός ότι το στάδιο διαθέτει μόνο έξι διαδρόμους, η διοργάνωση προσαρμόζεται με τη διεξαγωγή σειρών, όπου η τελική κατάταξη καθορίζεται από τα συνολικά αποτελέσματα, διασφαλίζοντας έτσι αξιοκρατία και αγωνιστική ισότητα.
Η παρουσία του Φοιτητικού Πρωταθλήματος στο ίδιο πλαίσιο προσθέτει στην ποικιλομορφία και διευρύνει την απήχηση της διοργάνωσης, ενισχύοντας τις διασυνδέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και αθλητικού κινήματος.
Πέρα από το αγωνιστικό: Αναζητώντας την ταυτότητα της διοργάνωσης
Η χρήση του τίτλου «Λανίτεια» προκάλεσε στο παρελθόν σύγχυση, καθώς τα ιστορικά «Λανίτεια» υπήρξαν ενδοσχολική διοργάνωση προς τιμήν του Νικόλα Παναγή Λανίτη, και δεν συνδέονται ουσιαστικά με τη σύγχρονη μορφή του αγώνα. Η αρχική εκδήλωση διεξήχθη το 1949 στο στάδιο ΓΣΟ, και διακόπηκε το 1974. Παρόλα αυτά, η επιλογή της ΚΟΕΑΣ να «αναβιώσει» τον τίτλο το 2019, αν και αμφιλεγόμενη ιστορικά, στοχεύει στην τιμητική σύνδεση με έναν εκ των σημαντικότερων ευεργετών της Λεμεσού και την ταύτιση της σύγχρονης διοργάνωσης με τον τόπο και την ιστορική του κληρονομιά.
Κοιτώντας μπροστά: Διοργανώσεις με ουσία και στόχο
Τα «Λανίτεια 2025» δεν είναι απλώς ένας ακόμα σταθμός στην αγωνιστική ροή της χρονιάς. Αντίθετα, αποτελούν μια ένδειξη ότι με σωστή στρατηγική, θέληση και εστίαση, ο κυπριακός στίβος μπορεί να χτίσει βιώσιμες εγχώριες διοργανώσεις που εξυπηρετούν πολλαπλούς στόχους: αγωνιστικούς, εκπαιδευτικούς, αναπτυξιακούς και κοινωνικούς.
Αρκεί οι αρμόδιοι φορείς να δουν αυτές τις ευκαιρίες όχι απλώς ως υποχρεώσεις στο καλεντάρι, αλλά ως εργαλεία για να διαμορφώσουν μια νέα, δυναμική και εξωστρεφή ταυτότητα του κυπριακού στίβου.
ΤΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
15:00 Επί Κοντώ Ανδρών
15:00 Ύψος Ανδρών
15:45 400μ. εμπόδια Γυναικών
15:45 Μήκος Γυναικών
15:45 Ακοντισμός Ανδρών
16:00 1.500μ. Ανδρών
16:35 1.000μ. Γυναικών
16:50 100μ. Ανδρών
17:00 100μ. Γυναικών
17:00 Δισκοβολία Ανδρών
17:15 110μ. εμπόδια Ανδρών
17:15 Ύψος Γυναικών
17:20 400μ. Γυναικών
17:25 Μήκος Ανδρών
17:30 Σφαιροβολία Ανδρών
17:35 400μ. Ανδρών
18:00 Δισκοβολία Γυναικών
18:00 200μ. Ανδρών
18:15 200μ. Γυναικών
Ο Νικόλας Παναγή Λανίτης
Ο μεγάλος ευεργέτης του Ελληνικού Γυμνασίου Λεμεσού, προς τιμήν του οποίου διεξήχθησαν οι ενδοσχολικοί αγώνες «τα Α΄ Λανίτεια» το 1949, τους οποίους παρακολούθησε από κοντά, ήταν ο Νικόλας Παναγή Λανίτης, γιος του Παναγή Σύκα, ο οποίος καταγόταν από τη Λάνια και από τη στιγμή που μετακόμισε στη Λεμεσό, του δόθηκε το παρατσούκλι Λανίτης. Ο Ν.Π. Λανίτης γεννήθηκε στις 30/11/1872 και απεβίωσε στις 10/04/1952, άρα συμπληρώνονται ακριβώς 73 χρόνια από την απώλειά του. Η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια «Πολυγνώση» αναφέρει σχετικά για τον Νικόλα Παναγή Λανίτη, τα ακόλουθα:
«Μεγαλέμπορος, μέλος της γνωστής οικογένειας Λανίτη της Λεμεσού. Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1872 και πέθανε το 1952. Εκτός από το εμπόριο, ασχολήθηκε και με τη βιομηχανία ενώ ήταν κάτοχος και μεγάλων εκτάσεων γης. Υπήρξε ο ιδρυτής της γνωστής εταιρείας Ν.Π. Λανίτης, την οποία και ίδρυσε στη Λεμεσό το 1896 (σ.σ. μαζί με τον αδελφό του Κώστα). Υπήρξε επίσης ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Οίνων (ΚΕΟ), που ιδρύθηκε το 1927. Από το 1927 διετέλεσε και πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας Λεμεσού. Υπήρξε επίσης μέλος του συμβουλίου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κύπρου από το 1928. Υπηρέτησε επίσης ως μέλος της σχολικής εφορείας Λεμεσού και του δημοτικού συμβουλίου Λεμεσού (1913-1915). Μεταξύ άλλων, έφερε τον τίτλο του επιτίμου πρόξενου της Ολλανδίας στην Κύπρο, από το 1931. Τιμήθηκε με το παράσημο του τάγματος του Φοίνικος από την ελληνική κυβέρνηση.
»Ο Ν.Π. Λανίτης είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη μεγαλύτερη από τις δωρεές του προς την πόλη του, που συνίστατο από σημαντική οικονομική χορηγία για την οικοδόμηση κτιρίων και εγκαταστάσεων, για τη στέγαση του Γυμνασίου Λεμεσού. Το κτίριο αυτό, που απετέλεσε κόσμημα για τη Λεμεσό και κτίστηκε κατά το β΄ μισό της δεκαετίας του ’40 και στη δεκαετία του ’50 ονομάστηκε προς τιμήν του Λανίτειον Γυμνάσιον. Τα πρώτα τμήματα του Γυμνασίου Λεμεσού (που υφίστατο από το 1906), άρχισαν να λειτουργούν στο Λανίτειον από το 1952. Αποτέλεσε δε, έκτοτε το σημαντικότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Λεμεσού, στο οποίο ανήκει και τεράστια έκταση γης που εξυπηρετεί τις σχολικές ανάγκες (γήπεδα κ.ά.). Τη γη αγόρασε ο Λανίτης, που ωστόσο δεν έζησε για να το δει τελειωμένο».