AMEA ergasia Ioannou Marios Xatzikiriakos
AMEA ergasia Ioannou Marios Xatzikiriakos

Αφιέρωμα στον πρωταθλητή επιτραπέζιας αντισφαίρισης των Α.Με.Α. Μ. Χατζηκυριάκο σε εργασία του φοιτητή Π. Ιωάννου

«Μία διαφορετική αθλητική ιστορία» θέλησε να παρουσιάσει ο σπουδαστής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διεθνής αθλητής επιτραπέζιας αντισφαίρισης στα άτομα με αναπηρίες Παναγιώτης Ιωάννου. Πραγματοποίησε αφιέρωμα στον συναθλητή του και σημερινό πρωταθλητή Ελλάδας στην κλάση 6 των Α.Με.Α. Μάριο Χατζηκυριάκο, παρουσίασε ενδιαφέρουσες στιγμές από τη ζωή και την καριέρα του και το γραφείο Τύπου της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. προβάλλει την αξιόλογη δουλειά του. Ο Ιωάννου είναι στο 1ο έτος της Παντείου στο τμήμα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ σπουδάζει παράλληλα και στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ. Σαν ταλαντούχος εκολαπτόμενος ρεπόρτερ ο 19χρονος αθλητής ετοίμασε εργασία για τον νεαρό Μάριο Χατζηκυριάκο με διάφορα στοιχεία για την αναπηρία του, την εξέλιξή του στην επιτραπέζια αντισφαίριση, τις επιτυχίες του, με παραπομπές σε βίντεο και φωτογραφίες.

Παναγιώτης Ιωάννου

ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Γεμάτη δύναμη ψυχής, πείσμα και θέληση που  υπερνικά τα φυσικά εμπόδια, η ιστορία του Μάριου  Χατζηκυριάκου  θα μπορούσε να αποτελέσει   παράδειγμα για όλους: από το δύσκολο ξεκίνημα του , μέχρι τις εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις , καθώς  και το μεγάλο στόχο για πρόκριση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020.  Ας ξεκινήσουμε όμως να ξετυλίγουμε το κουβάρι της αθλητικής του διαδρομής .

Γεννήθηκε  στην Αθήνα  στις 9 Αυγούστου 2001 και διαγνώστηκε με  εγκεφαλική παράλυση (πρόβλημα στα πόδια και στο αριστερό χέρι), γεγονός που επέφερε από νωρίς κάποιες επιπλέον  δυσκολίες στη ζωή του. Από μικρή ηλικία του άρεσε να αθλείται και να παίζει ποδόσφαιρο, ενώ μια τυχαία συνάντηση τον έκανε να στραφεί   στον ειδικό αθλητισμό. Είναι μαθητής της Γ’ Λυκείου με υποτροφία στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Γείτονα.

Η γνωριμία που τον ‘’σημάδεψε’’

Φοιτούσε ακόμη στην ΣΤ’ Δημοτικού,  όταν προσκεκλημένος από έναν συμμαθητή του σε μια γιορτή  γνώρισε το ξάδερφο του μετέπειτα προπονητή του  Πολυχρόνη Πολίτση. Αυτός τον παρακίνησε να δοκιμάσει να ασχοληθεί με την επιτραπέζια αντισφαίριση.  Ο  Πολυχρόνης Πολίτσης  ήταν ένας καταξιωμένος και διεθνώς αναγνωρισμένος αθλητής με πληθώρα διακρίσεων στο ενεργητικό του, που μάλιστα είχε λάβει μέρος στους Παραλυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην κατηγορία 6 στην καριέρα του είχε φτάσει να είναι νούμερο 14 στον κόσμο.  Ύστερα από το τέλος της καριέρας του ακολούθησε το δρόμο της προπονητικής. Πράγματι ο Μάριος ενθουσιασμένος ξεκίνησε τις προπονήσεις του στο αθλητικό σωματείο Α.Μ.Ε.Α  Π.Α.Σ.Κ.Α. Το συγκεκριμένο σωματείο αποτελεί υπόδειγμα οργάνωσης και διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα ζήλευε ακόμα και ένας σύλλογος αρτιμελών.

Οι πρώτες αντιξοότητες

Η έμπρακτη υποστήριξη της οικογένειας   του Μάριου (κάθε φορά που πήγαινε για προπόνηση έπρεπε να διανύσει 104  χιλιόμετρα συνολικά) του επέτρεψε να συνεχίσει στην επιτραπέζια αντισφαίριση και να έχει μια διαρκώς ανοδική πορεία. Σε αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό αφενός η μεθοδικότητα του προπονητή, ο οποίος αργά  και σταθερά του δίδαξε τις βασικές αρχές του αθλήματος και αφετέρου η σκληρή δουλειά του  αθλητή και η συνεχής  πρόοδός του. Η επιβράβευση του σωστού τρόπου προπόνησης ήρθε όταν ο Μάριος κέρδιζε αντιπάλους από τους οποίους στο ξεκίνημα της πορείας του έχανε. Π.χ. όταν άλλος αθλητής ‘’βιαζόταν’’  να ‘’μπει’’ στο τραπέζι, αυτός παρέμενε εκτός τραπεζιού και δούλευε τη γρήγορη μετακίνηση (πλάγια βήματα). Όταν άλλος αθλητής ‘’βιαζόταν’’ να μάθει πολλά χτυπήματα, ενώ δεν είχε ‘’τέλεια’’ τεχνική , αυτός άκουγε τη συμβουλή του προπονητή του και για μεγάλο χρονικό διάστημα προπονούσε μόνο ένα συγκεκριμένο χτύπημα, έκανε μόνο μια συγκεκριμένη άσκηση μέχρι να τα τελειοποιήσει. Εκ του αποτελέσματος συμπεραίνουμε ότι δικαιώθηκαν απόλυτα προπονητής και παίκτης. Είναι δεξιόχειρας και ακολουθεί έναν επιθετικό τρόπο παιχνιδιού . Τα δυνατά του στοιχεία είναι  το ισχυρό ντράιβ σπιν του και το αποτελεσματικό ρεβέρ φάλτσο σπιν του.

‘’2 εκατοστά πιο δεξιά και θα πέθαινες’’

            Στις 17 Νοέμβριου του 2013 ο Μάριος είχε ένα παρ’ ολίγον μοιραίο ατύχημα όταν από σπασμένο γυαλί κόβεται ένα από τα τρία βασικά νεύρα του δεξιού του χεριού. Ο γιατρός, που ανέλαβε να τον χειρουργήσει, είχε αναφέρει ότι εάν το τραύμα του είχε την εστία του 2 εκατοστά πιο δεξιά θα τρυπούσε η κεντρική αρτηρία και ο αθλητής δε θα σωζόταν. Ακολούθησε επώδυνη περίοδος αποχής για τον ίδιο που μετά από  τρεις μήνες επέστρεψε στη δράση, αφού είχαν προηγηθεί όλα τα απαιτούμενα στάδια γύψωσης, φυσικοθεραπειών και ιδιαίτερης προσοχής  στα αρχικά στάδια της επανόδου του.   

Οι διακρίσεις στα Πανελλήνια πρωταθλήματα-ατομικά επιτεύγματα

Η εργατικότητα του και η διαρκής βελτίωση του ανταμείφτηκαν όταν το 2013 συμμετείχε για πρώτη φορά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α.Μ.Ε.Α και κατέλαβε την 3η  θέση στην κατηγορία ΤΤ6.  Από τότε μετρά πολλές διακρίσεις σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο . Τα επόμενα 4 χρόνια (2014, 2015, 2016, 2017) ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ενώ λάμβανε μέρος συχνά και σε τουρνουά αρτιμελών.

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ 2018

Ξεχωριστή στιγμή για τον Μάριο ήταν η κατάκτηση   του χρυσού μεταλλίου για πρώτη φορά στη καριέρα του . Στο τελικό μετά από ένα συγκλονιστικό ματς επικράτησε του Μουχθή με 3-2 σετ  (11-8,11-5 , 5-11, 8-11 ,11-7) και ανακηρύχθηκε πρωταθλητής στη κατηγορία ΤΤ6 παίρνοντας τα σκήπτρα από έναν σπουδαίο αθλητή με πολλές εγχώριες και διεθνείς επιτυχίες , τον Γιώργο Μουχθή, συμπαίκτη του τότε στην ίδια ομάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα  τελευταία χρονιά η πρωτιά στην  συγκεκριμένη κατηγορία είχε μετατραπεί σε προσωπική υπόθεση των δύο αθλητών,  καθώς  έχουν βρεθεί   αντιμέτωποι στον τελικό τα 5 τελευταία χρόνια . Παράλληλα η επιτυχία αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν συνυπολογίσει κανείς ότι ο Μουχθής (από το 2012 και μετά) μετρά 6 χρυσά μετάλλια στη κατηγορία ΤΤ6 στο ατομικό.  Αναφορικά με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου ο Χατζηκυριάκος τόνισε μεταξύ άλλων:  ‘’ Σίγουρα είμαι πολύ χαρούμενος, θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου, τους χορηγούς μου, τους   γυμναστές μου, τους προπονητές μου και όλους  όσοι είναι πάντα δίπλα μου. Συνεχίζουμε και για μεγαλύτερες διακρίσεις στο μέλλον’’.

Τα 5 συνεχόμενα χρυσά μετάλλια στο ομαδικό στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα- ομαδικά επιτεύγματα      

Πέρα από τα ατομικά επιτεύγματα  ο Χατζηκυριάκος πανηγύρισε σπουδαίες επιτυχίες σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα στο ομαδικό. Κατέκτησε 5 συνεχόμενα χρυσά μετάλλια (2014, με συμπαίκτη τον Γιώργο Μουχθή 2015, με συμπαίκτη τον Παναγιώτη Ιωάννου, 2016, 2017, 2018 με συμπαίκτη τον Γιώργο Μουχθή )

Η κλήση στην Εθνική Ομάδα και οι πρώτες προετοιμασίες

   Αναμφίβολα χρονιά ορόσημο για αυτόν συνιστά το 2013 που κλήθηκε στην Εθνική Ελλάδας  Ατόμων με Αναπηρίες στην επιτραπέζια αντισφαίριση. Από τότε μέχρι σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο στέλεχός  της. Ακολούθησαν πολλές επίπονες και απαιτητικές προετοιμασίες με την Εθνική Ομάδα.  Οι δυσκολίες ήταν μεγάλες σε σημείο που πολλές φορές δοκίμαζαν τις αντοχές των αθλητών σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο. Ο δρόμος  δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Όμως μέσα από την υπέρβαση όλων αυτών των εμποδίων ήρθαν οι  διεθνείς διακρίσεις με την Εθνική Ομάδα  .

Οι διακρίσεις με την Εθνική Ομάδα  Α.Μ.Ε.Α.

Το  2014 κατέλαβε  την 3η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων  Α.Μ.Ε.Α.  που διεξήχθη στο Stoke Mandeville της Αγγλίας. Το 2016 έλαβε την 3η θέση στο ‘’Romania International Table Tennis Junior Open’’. Τέλος το 2017 βγήκε  3ος  στο ’’Lignaro  Master Junior Open’’το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία για αθλητές κάτω των 23 ετών. . Αυτή τη στιγμή στην κατηγορία ΤΤ6  ο Χατζηκυριάκος είναι Νο45 στον κόσμο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης ατόμων με αναπηρίες και Νο10  στην ίδια κατηγορία στους αθλητές κάτω των 23 ετών.

Οι καλές του όμως επιδόσεις δεν περιορίζονται μόνο στην επιτραπέζια αντισφαίριση ,καθώς στο ακόντιο  έχει πετύχει την 5η καλύτερη επίδοση στον κόσμο που αποτελεί και πανελλήνιο ρεκόρ ,ενώ στο στίβο έχει σημειώσει και πανελλήνιο ρεκόρ στα 5000 μέτρα  δύο χρονιές.

Επιπλέον, σε επίπεδο αρτιμελών  αγωνίζεται στο αθλητικό σωματείο ‘’Φιλονίκης’’ που είναι στη Β’ Κατηγορία  Ελλάδας στην Ε.Φ.Ο.Ε.Π.Α. Μελλοντικοί  του στόχοι είναι ένα μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί το Σεπτέμβριο στο Χέλσιμποργκ της Σουηδίας και η πρόκριση του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020. Σε μια εποχή όπου η κάλυψη των εξόδων των αθλητών γενικά είναι επιβεβλημένη, προσπάθειες σαν  του Μάριου που εκπροσωπεί επάξια τον ειδικό αθλητισμό και συνιστά παράδειγμα προς μίμηση είναι σκόπιμο  να ανταμείβονται και να στηρίζονται έμπρακτα με γενναίες χορηγίες. Εμείς δεν έχουμε παρά να του ευχηθούμε καλή επιτυχία στις επόμενες αγωνιστικές του υποχρεώσεις!