19477687 754352484745017 2167237959021789245 o
19477687 754352484745017 2167237959021789245 o

Το πρόγραμμα  του 2017 για την Εθνική Ομάδα Γυναικών έληξε την 1η Ιουλίου και έχουν ήδη ξεκινήσει τα σχέδια για το 2018.

Ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 με την επιλογή μιας νέας προπονητικής ομάδας και με την εύρεση και τοποθέτηση των αθλητριών για τις υποχρεώσεις του 2017. Υπό την επίβλεψη του εδώ και 30 χρόνια  Προπονητού Toni Foti, στο πρόγραμμα ήρθαν 7 νέες παίκτριες και επανήλθαν άλλες 8 από το 2016.

Αθήνα, Ελλάδα –

Η έμφαση για την εκστρατεία του 2017 ήταν το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών που διήρκησε από τις 25η  Ιουνίου- 1η Ιουλίου στο Bollatte  της Ιταλίας. Το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα βρήκε την Ελλάδα στον αγωνιστικό χώρο με την νεαρότερη ομάδα του τουρνουά, με μέσο όρο ηλικίας τα 21.7 χρόνια και συνολικά μόνον  20 χρόνια διεθνούς εμπειρίας στο Σόφτμπολ.

Όμως μετά από μία δύσκολη και σκληρή προπόνηση στο Ριτσιόνε της Ιταλίας από τις  18-24 Ιουνίου,  η Εθνική Ομάδα Γυναικών ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει  τον ύψιστο Ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Ερχόμενη από μια 10η θέση στο προηγούμενο πρωτάθλημα , η Ελλάδα  ήθελε να βελτιώσει αυτήν την κατάταξη. “Προπονηθήκαμε σκληρά! Συλλογικά σαν μία ομάδα, παίκτριες και προσωπικό ,δουλέψαμε για την προετοιμασία  για το τουρνουά αλλά κυρίως προετοιμαστήκαμε για την πρώτη μας μέρα που θα καθόριζε το τουρνουά μας,” σχολίασε ο  Toni Foti. “Γνωρίζαμε πως έπρεπε να εγκλιματιστούμε στην υπερβολική Ιταλική ζέστη, αλλά και στον γρήγορο ρυθμό του διεθνούς Σόφτμπολ με 2 και 3 παιχνίδια την ημέρα.”

 

Η Ελληνική Ομάδα όρμησε στον αγωνιστικό χώρο, κερδίζοντας  4 από τους 5 αγώνες, αλλά κυρίως κατατροπώνοντας μια δυνατή Γερμανική ομάδα που αναμενόταν να βρεθεί στις  6 πρώτες. Η Ελληνική Ομάδα άντεξε απέναντι  στην  τελικά πρωταθλήτρια Ολλανδία με σκορ 0-3 στα  5 πρώτα innings, κάτι που καμία άλλη ομάδα δεν κατάφερε να κάνει στο τουρνουά. Η Ελληνική Ομάδα προχώρησε στον 2ο γύρο για δεύτερη φορά  στην ιστορία  της ΕΟΣ και ήταν τώρα μέσα στις 8 πρώτες ομάδες, θέλοντας να συνεχίσει αυτήν την μαγική εβδομάδα. Αντιμετωπίζοντας την Ιταλία στο σπίτι της μπροστά σε ένα ένθερμο κοινό 5000 θεατών , η Εθνική Ομάδα έχασε με μόλις  2-0 από τις πρώην πρωταθλήτριες και αγαπημένες του τουρνουά. “Ήμασταν απλά πολύ άπειροι απέναντι στις 10 καλύτερες ομάδες του κόσμου,” δήλωσε ο Foti. “Είχαμε καταπληκτικές επιδόσεις από όλη μας την ομάδα, δεν φοβηθήκαμε και παίξαμε στα ίσα με αυτές για 7 innings. Με λίγη τύχη, ποιος ξέρει, ίσως τα πράγματα να είχαν έρθει αλλιώς.”

 

Παρόλα αυτά , η Ελληνική Ομάδα είχε άλλη μία πρόκληση να αντιμετωπίσει. Το να προκριθεί σαν μία από τις πρώτες 6 ομάδες και  να μπει στην ελίτ της Ευρώπης ήταν ο νέος στόχος, αλλά πρώτα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει την Σουηδική  Εθνική Ομάδα. Για μια ακόμα φορά η Εθνική μας ομάδα τα κατάφερε, και εύκολα πέρασε τις Σουηδέζες προχωρώντας στις πρώτες 6. “Είχαμε βάλει στόχο να θέλουμε να είμαστε στις 6 πρώτες στην Ευρώπη. Θέλαμε να βάλουμε τα θεμέλια για μελλοντικές επιτυχίες. Κοιτώντας όμως τον αγωνιστικό χώρο, με το που ξεκινάς να παίζεις, καταλαβαίνεις ότι γράφεις ιστορία. Κερδίσαμε κάποιες από την ελίτ της Ευρώπης! Είμαστε τώρα δικαιωματικά μία από τις πρώτες ομάδες. Η ομάδα έφτασε ένα επίπεδο για το οποίο να είναι υπερήφανη και να το χρησιμοποιήσει σαν ένα σκαλοπάτι για το 2018,” είπε ο Foti.

 

Ο τελευταίος μας στόχος ήταν να μπούμε στις 4 πρώτες και να προκριθούμε για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2018 στην Ιαπωνία. Δυστυχώς εκεί τελείωσε το ταξίδι μας. Αφού χάσαμε από την Ρωσία, μία ομάδα που είχε νικηθεί μέσα στην εβδομάδα, η Ελληνική Ομάδα έμεινε από δυνάμεις. Χάνοντας από την Ρωσία και μετά από την Τσεχία κλείσαμε το τουρνουά στην 6η θέση. “Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο υπερήφανος είμαι γι’ αυτήν την ομάδα,” λέει ο Foti.  “Η ομάδα δούλεψε σκληρά στην προετοιμασία της για το γεγονός και μετά έπαιξε σκληρά και τα έδωσε όλα στον αγωνιστικό χώρο. Το νεαρό της ηλικίας μπορεί να ήταν ένας παράγοντας. Οι  4πρώτες ομάδες ήταν πολύ πιο έμπειρες έχοντας παίξει 12 αγώνες σε τόσο υψηλό επίπεδο μέσα σε  7 ημέρες. Παρόλα ’αυτά, μεγαλώσαμε και πήραμε πολύτιμη εμπειρία. Βάλαμε τους εαυτούς μας σε μια διαδικασία να συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε και να αποζητούμε καλύτερα αποτελέσματα στην προετοιμασία μας για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες μέσα στο 2019.Εκπλήξαμε αρκετές άλλες χώρες νωρίς στο τουρνουά, αλλά αρχίσαμε να νικάμε και έτσι αντιμετωπίσαμε την καλύτερη ομάδα όλων, αντιμετωπίσαμε την πρώτη. Μας συμπεριφέρθηκαν με τον σεβασμό που μας αξίζει αλλά και αυτό έκανε κάθε παιχνίδι μία πρόκληση.”

“Αυτή ήταν εντελώς μία ομαδική προσπάθεια. Το επιτελείο μου σκίστηκε στην δουλειά! Από τον προσχεδιασμό και τα λογιστικά έως την προγραμματισμένη καθημερινή προπόνηση, την μετακίνηση  ακόμα και το πλύσιμο των ρούχων. Το επιτελείο μου είναι ολοκληρωτικά δοσμένο στο να πετύχει αυτό το πρόγραμμα!” εξήγησε ο τεχνικός προπονητής Tony Foti.

 

Το πρόγραμμα τώρα φτάνει στο τέλος της σεζόν με μία ανανεωμένη ελπίδα και ενέργεια. Το 2018, η Ελληνική Ομοσπονδία Σόφτμπολ επιζητά να συμμετάσχει σε αρκετά διεθνή γεγονότα. Με το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 19 που είναι προγραμματισμένο για τις 16-21 Ιουλίου στο Σταραντζάνο στην Ιταλία και τους αγώνες κάτω των 22 στην Τρναβα της Σλοβακίας από τις  23-28 Ιουλίου, η Ελληνική Ομοσπονδία Σόφτμπολ επιζητά να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Τουρνουά των  6 καλύτερων Εθνικών Ομάδων καθώς και στο 2018  Κύπελλο του Καναδά . Οι προπονήσεις εκτός σεζόν έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο και Ιούνιο.

 

«Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος και υπερήφανος για ότι κατάφερε να πραγματοποιήσει ο προπονητής Foti και το επιτελείο του με την Γυναικεία Εθνική μας Ομάδα το 2017 , και είναι τιμή μου να έχω μία τόσο θαυμάσια ομάδα νέων αθλητριών  να αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα,” σχολίασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Σόφτμπολ Κωστής Λιαρομμάτης. “Είμαστε προσηλωμένοι στην επιτυχία του προγράμματός μας και στο να φέρουμε το Ελληνικό Σόφτμπολ στο προσκήνιο του διεθνούς Σόφτμπολ.”

 

“Αυτή ήταν μία μεγαλειώδης πρόκληση για μας, και αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τον προπονητή  Foti και το επιτελείο του για την ακατάπαυστη δουλειά τους, όλους τους χορηγούς μας, τις αθλήτριες και τις οικογένειές τους καθώς και τα κολλέγια των αθλητριών που συνεισέφεραν πολύ, και συμπλήρωσε αυτό ήταν ένα εγχείρημα που μπήκε σε λειτουργία μέσα σε 8 μήνες, που συμπεριλάμβανε την εύρεση ακόμα 34 παικτριών στους κόλπους των ταλέντων μας, την χρηματοδότηση για την επίτευξη αυτού του  φιλόδοξου  εγχειρήματος και τους συλλογικούς εταίρους για να παραμείνει ζωντανό. Οι παίκτριες και οι χορηγοί το έκαναν πραγματικότητα!”

 

Οι αθλήτριες που συμμετείχαν στην επιτυχία της ομάδας ήταν οι ακόλουθες: Σκαρογιάννη Δώρα, Ζαβιτσάνου Ράνια, Παναγιώτου Κωνσταντίνα, Σταύρου Λόρεν, Λισικάτου Τσέλσυ, Λισικάτου Σαμάνθα, Τέρνερ Δήμητρα, Πατόνη Δήμητρα, Ηλιοπούλου Ανύσσα, Ηλιοπούλου Μαίρη, Μαρινάκη Ευθυμία, Μαρκοπούλου Ολίβια , Τσιρίγου Καραμία, Γιαλκέτση Νίκκη, Σπυράκη Ελένη και Μπάζου Αλεξία.

 

Το προπονητικό επιτελείο αποτελείτο από τους Foti Antonino, Shane Mcdonald, Santiago Angelo, Τρυγωνάκη Χαράλαμπο, Cerri Candida, Χωραφά Ντενίζ και Pedroli Marta. Αρχηγός της αποστολής ήταν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λιαρομμάτης Κωστής.

 

 

Κωστής Λιαρομμάτης

Πρόεδρος

Ε.Ο.Σ.