Η οργανωτική επιτροπή των 21ων Κοινοπολιτειακών Αγώνων που θα πραγματοποιηθούν στο Γκόουλντ Κόουστ της Αυστραλίας, από 4-15 Απριλίου 2018, παρουσίασε την «σκυτάλη», καθώς και το πρόγραμμα της διαδρομής που θα ακολουθήσει σε όλο τον πλανήτη μέχρι να φτάσει στον προορισμό της τη βραδιά της τελετής έναρξης.
Πρόκειται για κάτι αντίστοιχο της Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας που προηγείται των Ολυμπιακών Αγώνων, όμως αντί της Ολυμπιακής φλόγας η “Queen’s Baton” θα έχει μέσα της το μήνυμα της Βασίλισας στα 70 κράτη και περιοχές που συγκροτούν την Κοινοπολιτεία, ως κάλεσμα για να προσέλθουν φιλικά για να συμμετάσχουν στους αγώνεςΟ θεσμός ξεκίνησε το 1958 από τη διοργάνωση των Κοινοπολιτειακών Αγώνων του Κάρντιφ και συνεχίζεται αδιάλειπτα μέχρι σήμερα.
Το ταξίδι θα ξεκινήσει ως είθισται από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στις 13 Μαρτίου και θα διαρκέσει 288 μέρες. Ξεκινώντας από την Αφρική, ο πρώτος σταθμός θα είναι η Σιέρα Λεόνε, και θα ακολουθήσουν η Αμερική, η Καραϊβική, η Ευρώπη, η Ασία και η Ωκεανία. Στην Κύπρο θα φτάσει στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, ως τελευταίος σταθμός της Ευρώπης, πριν αναχωρήσει στις 29 Σεπτεμβρίου για το Πακιστάν, τον πρώτο της σταθμό στην Ασία.
Την ημέρα των Χριστουγέννων του 2017, η σκυταλοδρομία θα φτάσει στην Αυστραλία εκεί όπου μέσα από μια διαδρομή 100 ημερών σε όλες τις πολιτείες της χώρας, θα καταλήξει στο Γκόουλντ Κόουστ για την τελετή έναρξης της 4η Απριλίου 2018.
Η σκυταλοδρομία αναμένεται να καταρρίψει δύο ρεκόρ, αφού θα διανύσει 230.000Km, και παράλληλα θα έχουν πρόσβαση σε αυτήν ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα αριθμός ανθρώπων. Σημειώνεται ότι οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες ενδιαφέρουν το ένα τρίτο του Παγκόσμιου πληθυσμού. Επιπρόσθετα η “Queen’ς Baton Relay» θα αποτελέσει για πρώτη φορά μέρος των Κοινοπολιτειακών Αγώνων Νέων που θα διεξαχθούν το προσεχές καλοκαίρι από 19-23 Ιουλίου στον Νασάου των Μπαχάμων.
Η «Queens Baton» κατασκευάστηκε από ξύλο Macadamia, ενός δέντρου που ευδοκιμεί στην περιοχή του Γκόουλντ Κόουστ, καθώς και βιομηχανικά υλικά που παράγονται στην ίδια περιοχή. Θα έχει ενσωματωμένο GPS έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της σκυταλοδρομίας, να είναι γνωστή η παρουσία της στην κάθε διαφορετική περιοχή του πλανήτη σε πραγματικό χρόνο.