Glasgow2014logo
Glasgow2014logo

Η ιστορία

Οι αγώνες ξεκίνησαν με την επωνυμία Empire Games και μετά το 1950 μετονομάστηκαν σε British Empire & Commonwealth Games. Από το 1978 και μετά ονομάζονται Commonwealth Games (Κοινοπολιτειακοί Αγώνες).

Διεξάγονται απο το 1930 ανα 4 έτη, τα μεσοολυμπιακά ζυγά. Έχουν Ομοσπονδία, την CGF (Commonwealth Games Federation) που προβάλει το τρίπτυχο Humanity-Equality-Destiny.

Πληθυσμιακά ο πληθυσμός των κρατών μελών είναι γύρω στο 1/4 του παγκόσμιου πληθυσμού (με την Ινδία να χει μεγάλο μερίδιο), και είναι το 3ο μεγαλύτερο πολυ-αθλητικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους Πανασιατικούς.

Η Κύπρος συμμετέχει ανελλιπώς στους Κοινοπολιτειακούς αγώνες από το 1990 και μετά.

Η κυπριακή αποστολή

Επικεφαλής της αποστολής θα είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Επιτροπής Κοινοπολιτειακών Αγώνων κ. Ουράνιος Ιωαννίδης.  

Μαζί με την αποστολή βρίσκονται η Πρόεδρος του ΚΟΑ κ. Κλέα Χατζηστεφάνου, Αξιωματούχοι της ΚΕΚΑ, και οι αθλητές και προπονητές της Σκοποβολής, της Γυμναστικής, της Κολύμβησης, της Άρσης Βαρών, του Τζούντο, της Πυγμαχίας και της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, καθώς και η ιατρική και η δημοσιογραφική ομάδα. Η αποστολή αναμένεται να φτάσει στην βροχερή τις τελευταίες δύο μέρες Γλασκώβη, γύρω στις 19.40 το βράδυ.

Η Κυπριακή ομάδα συγκροτείται από 51 αθλητές, 30 Άνδρες και 21 Γυναίκες, που θα λάβουν μέρος στα εννέα από τα 17 αθλήματα που περιλαμβάνει το αγωνιστικό πρόγραμμα. Στόχος είναι οι αθλητές να μπορέσουν να φτάσουν στις επιδόσεις τους, έτσι ώστε να διεκδικήσουν σε κάποιες περιπτώσεις την κατάκτηση μεταλλίων και σε αρκετές άλλες την παρουσία στην οκτάδα των αγωνισμάτων τους. Παραδοσιακά, όταν οι αγώνες διεξάγονται στη Βρετανία, το επίπεδο των αγώνων είναι υψηλότερο. Από τη μια η Βρετανία που σε αυτή τη διοργάνωση στην οποία μετέχουν 71 χώρες, παρουσιάζεται με πολλές ομάδες (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Β. Ιρλανδία κ.λ.π.) και ρίχνει στους αγώνες ότι καλύτερο διαθέτει. Από την άλλη οι αγώνες διεξάγονται στη μέση της αγωνιστικής περιόδου, κατά την οποία οι αθλητές, βρίσκονται στην καλύτερη τους φόρμα (κυρίως στο Στίβο). Στην Κυπριακή αποστολή υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα δούμε αθλητές μας στο βάθρο, και ότι ο στόχος της κατάκτησης 3-5 μεταλλίων είναι εφικτός.

Από την Παρασκευή βρίσκεται στη Γλασκώβη, η Αρχηγός αποστολής, Γενική Διευθύντρια της ΚΟΕ κ. Όλγα Πιπερίδου Χρυσάφη, που προβαίνει σε όλες ενέργειες και διευθετήσεις για την ομαλή υποδοχή της ομάδας στο Κοινοπολιτειακό χωριό. Η επίσημη τελετή υποδοχής της Κυπριακής αποστολής θα γίνει από τον Δήμαρχο του χωριού, την Τρίτη 22 Ιουλίου (13.30). Η δεύτερη ομάδα θα αναχωρήσει στις 25 Ιουλίου, και σε αυτήν θα βρίσκονται οι αθλητές του Στίβου και της Ποδηλασίας.

Η τελετή έναρξης των αγώνων θα πραγματοποιηθεί στο «Σέλτικ Παρκ» την Τετάρτη 23 Ιουλίου, θα αρχίσει στις 23.00 (ώρα Κύπρου) και θα μεταδίδεται ζωντανά από την τηλεόραση του ΡΙΚ, που θα βρεθεί στη Γλασκώβη με τριμελή αποστολή.

Στο πλαίσιο των αγώνων, θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Ιουλίου η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας των Κοινοπολιτειακών Αγώνων. Την Κύπρο θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος κ. Ουράνιος Ιωαννίδης, ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγός Χαράλαμπος Λόττας και η Γενική Διευθύντρια της ΚΕΚΑ κα Όλγα Πιπερίδου Χρυσάφη. Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης θα αποφασιστεί μεταξύ άλλων, η χώρα στην οποία θα μεταφερθεί η έδρα των Αγώνων, και η Κύπρος ύστερα από έρευνα που έγινε, πληρούσε τα κριτήρια και επιλέγηκε να βρίσκεται ανάμεσα στις 10 υποψήφιες χώρες.

Των αγώνων θα προηγηθεί επίσης Σύσκεψη των Υπουργών Αθλητισμού των χωρών της Κοινοπολιτείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουλίου. Τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή, θα εκπροσωπήσει η Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, κα Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα.

Κυπριακή αποστολή – 51 αθλητές (30 άνδρες, 21 γυναίκες)

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ (3) : Αμανατίδης Αλέξανδρος (77Kg), Μινασίδης Δημήτρης (62Κg), Κλατσιά Αλεξάνδρα(63Kg)

ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ (6) : Αριστοτέλους Παναγιώτης, Γιωργαλλάς Ηρόδοτος, Κρασιάς Δημήτρης, Λουκαΐδης Στέφανος, Παπαευριπίδου Ξένιος, Σαββίδου Στελούτσα,

ΡΥΘΜΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ (2) : Χριστοδουλίδου Θέμιδα, Θεοδούλου Παντελίτσα

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ (1) : Γιάγκου Μάριος

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ (4) : Μπακτιάροφ Αλέξανδρος (50μ. Πεταλούδα, 100μ. Πεταλούδα, 100μ. Ελεύθερο), Χατζηκωνσταντίνου Ιάκωβος (400μ.Ελεύθερο, 1500μ. Ελεύθερο), Πισσαρίδου Μαργαρίτα (50μ. Ελεύθερο, 100μ. Ελεύθερο), Χρυσοστόμου Ειρήνη (50μ. Πρόσθιο, 100μ. Πρόσθιο, 200μ. Πρόσθιο).

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ (3) : Αθανασιάδης Μάριος, (Ορεινή Ποδηλασία, Αντοχής Δρόμου), Λοΐζου Χρίστος (Ορεινή Ποδηλασία, Αντοχής Δρόμου) Χριστοφόρου Άντρη (Ορεινή Ποδηλασία, Αντοχής Δρόμου, Ατομ.Χρον.Δρόμου)

ΠΥΓΜΑΧΙΑ (2) : Παρρής Πλούταρχος (64Kg), Σπανός Κυριάκος (75Kg)

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ (10) : Αχιλλέως Γιώργος (Σκιτ), Χάσικος Ανδρέας (Σκιτ), Αηλιώτης Γιάννης (Τραπ), Σοφοκλέους Μάριος (Τραπ), Ανδρέου Παναγιώτα (Σκιτ), Ελευθερίου Άντρη (Σκιτ), Κωνσταντινίδου Γεωργία (Τραπ), Θεοφάνους Φανή (Αεροβόλο Τουφέκι 10μ.), Κωνσταντίνου Μαριλένα (Αεροβόλο Τουφέκι 10μ.), Παντελή Ειρήνη (Αεροβόλο Πιστόλι 10μ.)

ΣΤΙΒΟΣ (17) : Τραΐκοβιτς Μίλαν (110μ. Εμπ.), Ιωάννου Κυριάκος (Ύψος), Κωνσταντίνου Βασίλης (Ύψος), Στυλιανού Νίκανδρος (Επί Κοντώ), Αντωνιάδης Ορέστης (Δισκοβολία), Παρέλλης Απόστολος (Δισκοβολία), Κολοκοτρώνης Μιχάλης (Σφυροβολία), Πουρσανίδης Αλέξανδρος (Σφυροβολία), Σταθελάκος Κωνσταντίνος (Σφυροβολία), Παπαϊωάννου Ραμόνα (100μ,200μ), Αραχωβίτη Δήμητρα (100Εμπ.), Ευαγγελίδου Ναταλία (800μ, 1500μ), Καλλένου Λεοντία (Ύψος), Παναγή Νεκταρία (Μήκος), Χριστοφή Ελευθερία (Μήκος), Θεοδώρου Σκεύη(Σφυροβολία), Λαδά Ανδρονίκη (Δισκοβολία).

ΤΖΟΥΝΤΟ (3) : Τρικωμίτης Χρίστος (60Kg), Κρασσάς Ανδρέας (66Kg), Νίκολα Ρόμπερτ (81K)