1οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Το Μπακού στο επίκεντρο της αθλητικής Ευρώπης

191
cyprus team 2
cyprus team 2

Τελετή έναρξης με Βλαντιμίρ Πούτιν και Lady Gaga

 

Πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μπακού η τελετή έναρξης των 1ων Πανευρωπαϊκών Αγώνων οι οποίοι διεξάγονται στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν από 12-28 Ιουνίου. Στους αγώνες λαμβάνουν μέρος 50 χώρες της Ευρώπης και ένα σύνολο 6000 αθλητών θα αγωνιστεί σε 20 αθλήματα και 253 αγωνίσματα. Η τελετή την οποία παρακολούθησαν 68.000 θεατές και εκατομμύρια τηλεθεατών, έγινε στην παρουσία του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και πολλών άλλων αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, όπως επίσης του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ.

 

Στην Κυπριακή αποστολή, συμμετέχουν 22 αθλητές που θα αγωνιστούν σε δέκα αθλήματα. Σημαιοφόρος στην τελετή έναρξης για την Κύπρο ήταν ο αθλητής της Γυμναστικής Μάριος Γεωργίου. Η σειρά εισόδου των αθλητών στον αγωνιστικό χώρο έγινε στα πρότυπα των Ολυμπιακών Αγώνων, και η Ελλάδα παρέλασε πρώτη ως η χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Κύπρος ήταν 10η στη σειρά των χωρών που παρέλασαν. Για πρώτη φορά συμμετείχε στους αγώνες το Κόσσοβο, ύστερα από την αποδοχή του στις τάξεις της ΔΟΕ τον περασμένο χρόνο. Τελευταία εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο η ομάδα του Αζερμπαϊτζάν, ενώ ισόποση αποθέωση με τους διοργανωτές, γνώρισε και η ομάδα της Τουρκίας.

 

Τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, ο άνεμος, το νερό, η γη και η φωτιά, είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της τελετής, όπως επίσης και οι κύκλοι που χρησιμοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής . Αυτό αφορούσε στην κυκλική σκηνή που κάλυπτε ολόκληρο τον αγωνιστικό χώρο, στην παρουσίαση του ήλιου και του φεγγαριού, γεγονός που ήθελε την κυκλική συνέχεια στην οποία δεν υπάρχει αρχή και τέλος.

 

Η έκπληξη που επιφύλαξαν οι διοργανωτές ήταν η παρουσία της Lady Gaga η οποία ερμήνευσε καθισμένη στο πιάνο το “Imagine” του Τζον Λένον. Σημαντική επίσης στιγμή της τελετής, η παρουσίαση το μύθου της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της τελετής έναρξης όπως και της τελετής λήξης, είναι ο Δημήτρης Παπαϊωάννου που ήταν ο υπεύθυνος της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, έχοντας στην ομάδα του πληθώρα Ελλήνων με τους οποίους συνεργάστηκε το 2004.

 

Τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής κρατούσαν οκτώ Ολυμπιονίκες αθλητές. Η τελετή ολοκληρώθηκε ως είθισται με τη ρίψη πυροτεχνημάτων. Οι διοργανωτές έδωσαν ως αριθμό των πυροτεχνημάτων που φώτισαν τον ουρανό του Μπακού τα 15.000 κομμάτια!!!

 

 

cyprus team opening ceremonyopening ceremony-2 opening ceremony-3cyprus team-2