20 C
Limassol
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Περισσότερο

    Απολογισμός της Κύπρου στους Ολυμπιακούς

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΡΙΟ 2016OLYMPIC GAMES RIO 2016    

    Μπορεί να μην ήρθε το μετάλλιο, όμως πρωτόγνωρη επιτυχία ήταν για τη χώρα μας οι έξι προκρίσεις σε τελικούς από τους δεκαπέντε αθλητές μας

    Τέσσερα χρόνια μετά το αργυρό μετάλλιο του Παύλου Κοντίδη, η χώρα μας πήγε στο Ρίο το 2016 με στόχο να πάρει και άλλα μετάλλια. Όμως, με τους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες να ολοκληρώνονται την Κυριακή 21 Αυγούστου, η Κύπρος έχει οριστικά μείνει εκτός του πίνακα μεταλλίων. Αλλά αυτό δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα της παρουσίας μας. Το 2016 η Κύπρος είχε αναμφίβολα την καλύτερη της συνολική παρουσία σε Ολυμπιακούς! Από τους δεκαπέντε αθλητές που ρίχτηκαν στη «μάχη», οι έξι προκρίθηκαν στον τελικό του αγωνίσματος τους!

    Η Κύπρος για πρώτη φορά είχε διπλή συμμετοχή σε τελικό στίβου, στο ύψος με Κυριάκο Ιωάννου και Δημήτρη Χονδροκούκη! Με τους Απόστολο Παρέλλη (δισκοβολία) και Μίλαν Τραΐκοβιτς (110μ. εμπόδια) επίσης να περνάνε από τα προκριματικά, ο στίβος κατέγραψε τέσσερις τελικούς και ενώ μέχρι φέτος είχε μόλις ένα (2012, Κ. Ιωάννου). Ιστορία έγραψε στην ενόργανη γυμναστική ο Μάριος Γεωργίου που πέρασε στον τελικό του σύνθετου ατομικού, ενώ ο Παύλος Κοντίδης αγωνίστηκε για δεύτερους συνεχόμενους Ολυμπιακούς στη medal race.

    Ο απολογισμός σε ότι αφορά θέσεις: 7η θέση για Ιωάννου, Τραΐκοβιτς και Κοντίδη. 8η για Παρέλλη. 12η για Χονδροκούκη. 23η για Γεωργίου! Ένας απολογισμός σπουδαίος για τη μικρή Κύπρο.

    ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Μίλαν Τραΐκοβιτς

    13913836_10207013756492887_4847752167417702507_oΟ 24χρονος σπίντερ, που υπό τις οδηγίες του Αντώνη Γιαννουλάκη τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τεράστια βελτίωση, είναι το πρόσωπο της Κύπρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Την Τρίτη 16 Αυγούστου έγινε ο πρώτος Κύπριος που προκρίθηκε σε Ολυμπιακό τελικό σε αγώνισμα δρόμου, στα 110μ. με εμπόδια. Στον προκριματικό υπό έντονη βροχή έκανε 13.59 και στον ημιτελικό σημείωσε νέο παγκύπριο ρεκόρ 13.31. Στον τελικό έκανε 13.41, παίρνοντας την 7η θέση, στο καλύτερο (μαζί με το φετινό του Κ. Ιωάννου) πλασάρισμα της Κύπρου στο στίβο των Ολυμπιακών. «Μπορούσα καλύτερα στον τελικό. Μπορώ αρκετά ψηλά! (σ.σ. για το μέλλον). Ακόμη είναι η αρχή!», δήλωσε μετά τον αγώνα του.

    ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ

    Κυριάκος Ιωάννου

    kyriakos ioannou (3 of 3)Ο Κυριάκος Ιωάννου παρά τους συχνούς τραυματισμούς, έχει τεράστιες διακρίσεις στην καριέρα του. Του έλειπε μία επιτυχία σε Ολυμπιάδα, κάτι που πέτυχε στην 4η του συμμετοχή, στο Ρίο. Αφού έγινε μόλις ο πρώτος Κύπριος αθλητής του στίβου με δύο τελικούς, ακολούθως στον τελικό με άλμα 2.29μ. πήρε την 7η θέση στον πλανήτη. «Έχω τρελαθεί. Το όνειρο μου έγινε πραγματικότητα. Πλέον νιώθω πλήρης από πλευράς αγώνων», είπε μετά τον τελικό.

    Απόστολος Παρέλλης

    Apostolos Parellis (5 of6)Μεγάλη δικαίωση αποτέλεσε για τον Απόστολο Παρέλλη η 8η θέση στον τελικό της δισκοβολίας το Σάββατο (13/08). Μία μέρα νωρίτερα (12/08) εξιλεώθηκε για την ατυχία του 2012, όταν στο Λονδίνο είχε μείνει εκτός τελικού για επτά εκατοστά και μόλις μία θέση. «Ελευθερωμένος» από το άγχος στον τελικό, έριξε 63.35μ. και αναδείχθηκε 8ος στους Ολυμπιακούς, την καλύτερη θέση που είχε πάρει ποτέ μέχρι τότε (ακολούθησαν μετά οι Κυριάκος και Μίλαν) αθλητής στίβου εκπροσωπώντας την Κύπρο. «Είναι μια από τις μεγαλύτερες μου επιτυχίες, μαζί με την 6η θέση πέρσι στο Παγκόσμιο. Ξέρω πως έγραψα ιστορία», είπε.

     

     

    ΜΕ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΜΕΛΛΟΝ

    Μάριος Γεωργίου

    Marios Georgiou (4 of 5)Η πρώτη μεγάλη επιτυχία για την Κύπρο ήρθε στην 1η μέρα των Αγώνων, με τον Μάριο Γεωργίου στην ενόργανη γυμναστική. Ο 18χρονος από τη Λεμεσό έγινε ο πρώτος Κύπριος που προκρίθηκε σε Ολυμπιακό τελικό στην ενόργανη, στο σύνθετο ατομικό, όπου μάλιστα ήταν ο νεαρότερος από τους 24 φιναλίστ. Το Σάββατο (06/08) μάζεψε 85.289 βαθμούς στον προκριματικό, μια εντυπωσιακή συγκομιδή που θα έπρεπε να ήταν και καλύτερη, αφού έκανε δύο λάθη σε έδαφος και πλάγιο ίππο. Δύο μέρες πριν τον τελικό της Τετάρτης (10/08), στην προπόνηση υπέστη διάστρεμμα ποδοκνημικής. Σαν «λιοντάρι», έσφιξε τα δόντια, προσπάθησε να αγωνιστεί στον τελικό, έκανε άλμα, δίζυγο και μονόζυγο, όμως δεν άντεξε και αναγκάστηκε να αποσυρθεί, με αποτέλεσμα να πάρει την 23η θέση. «Σε τέσσερα χρόνια, όταν θα είμαι πιο έμπειρος, θα είμαι σίγουρα εκεί (σ.σ. στον τελικό)! Θα σκύψω το κεφάλι μου και θα δουλέψω σκληρά και θα επιστρέψω!», είπε ο Μάριος.

     

     

    ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΙΤ

    Παύλος Κοντίδης

    pavlos kontides (3 of 4)Ο Παύλος Κοντίδης είχε βάλει στόχο το χρυσό μετάλλιο, όμως στο Ρίο πήρε την 7η θέση. Μπορεί να αισθάνεται απογοητευμένος, όμως η 7η θέση δεν παύει να αποτελεί σημαντική Ολυμπιακή διάκριση για την Κύπρο αλλά και απόδειξη για τον ίδιο ότι ανήκει στην ελίτ σε ένα ανταγωνιστικό και σκληρό άθλημα. Μετά από δέκα κούρσες σε πέντε μέρες, ο Κοντίδης προκρίθηκε ως έβδομος στη medal race, έχοντας και ελπίδες για το χάλκινο. Τελικά έμεινε στην 7η θέση στο σύνολο με 104 βαθμούς. «Δεν είμαι ευχαριστημένος. Είναι όμως σημαντικό που είχα πιθανότητες μέχρι τέλους και δεν πήγα στην κούρσα μεταλλίων χωρίς ελπίδες. Θέλω να βελτιωθώ και άλλο. Είμαι πεισμωμένος. Ότι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει δυνατό. Θα μάθω από τα λάθη μου και θα επιστρέψω δυνατός», είπε.

     

    Δημήτρης Χονδροκούκης

    demitris chondrokoukis (1 of 1)Ο Δημήτρης Χονδροκούκης έγραψε ιστορία στο Ρίο με την πρόκριση του στον τελικό του ύψους. Ο Κύπριος αθλητής έκανε 2.26μ. στον προκριματικό και 2.25μ. στον τελικό, για να πάρει τη 12η θέση στον κόσμο. Με προκρίσεις στους τελικούς του Παγκοσμίου και Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ο Χονδροκούκης απέδειξε ότι ανήκει στην ελίτ του ύψους. «Είμαι ευχαριστημένος. Είχα προβλήματα τραυματισμού ερχόμενος στο Ρίο και δεν είχα κάνει πολλά άλματα. Και είμαι 12ος στον κόσμο!», μας είπε.

    ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ

    Ραμόνα Παπαϊωάννου (200μ.)

    ramona papaioannou (1 of 2)Λίγες μέρες μετά την εμφάνιση της στα 100μ., όπου δεν τα πήγε καλά (έκανε χρόνο 11.61 στον προκριματικό, μένοντας 45η), η Παπαϊωάννου κατέβηκε στα 200μ. όπου πέτυχε νέα ατομική επίδοση (23.10). «Έκανα ατομικό ρεκόρ. Σε ένα βαθμό, είμαι ικανοποιημένη. Το πάλεψα όσο μπορούσα. Ήταν πολύ ψηλό το επίπεδο. Πλέον, θέλω να σταματήσω να μαζεύω απλά εμπειρίες», είπε μετά η Ραμόνα, η οποία πήρε την 35η θέση στον κόσμο στο 200άρι.

     

     ΠΑΛΕΨΕ

    Λεοντία Καλλένου

    Leontia Kallenou (5 of 5)Υπό κανονικές περιστάσεις, το 1.80μ. στον προκριματικό του ύψους και η 32η θέση στον κόσμο δεν είναι θετικό αποτέλεσμα για την 21χρονη από το Δάλι. Όμως το 2016 αποτέλεσε για την ίδια μια πολύ δύσκολη χρονιά, με τραυματισμούς, με αποτέλεσμα η ίδια η συμμετοχή στο Ρίο να αποτελεί υπέρβαση. Μάλιστα, κατάφερε και πέρασε τον πήχη στο 1.80μ. που αποτέλεσε ισοφάριση της καλύτερης φετινής της επίδοσης. «Έπαθα πολλά, αλλά και έμαθα πολλά φέτος και θα τα αξιοποιήσω όλα αυτά στη συνέχεια. Μαζί με τον Δημήτρη Ευθυμίου πλέον έχω πολλά να βελτιώσω, στην τεχνική και στον τρόπο σκέψης», τόνισε.

    ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

    Σώτια Νεοφύτου και Ιάκωβος Χατζηκωνσταντίνου

    AM2V1948Κανείς δεν είχε προσδοκίες από τα δύο παιδιά της κολύμβησης να πετύχουν κάποια πρόκριση. Για τα 100μ. πεταλούδα η Σώτια Νεοφύτου και στα 400μ. ελεύθερο ο Ιάκωβος Χατζηκωνσταντίνου πήραν την πρόκριση με το σύστημα Universality της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Η Σώτια Νεοφύτου πήρε την 38η θέση στον κόσμο με χρόνο 1:02.91 και ο Ιάκωβος Χατζηκωνσταντίνου με χρόνο 4:03.53 τη 47η θέση.

    ΕΜΕΙΝΑΝ ΠΙΣΩ

    Άντρη Ελευθερίου και Ανδρέας Χάσικος

    SONY DSC
    SONY DSC

    Οι δύο σκοπευτές έθεσαν ψηλά τον πήχη πριν τους Ολυμπιακούς, μιλώντας για μετάλλιο, έναν στόχο εφικτό αν λάβουμε υπόψη το επίπεδο τους. Όμως στο Ρίο έμειναν μακριά από τους στόχους τους. Στις 12 Αυγούστου η Άντρη Ελευθερίου έκανε μόλις 64/75, με αποτέλεσμα να πάρει τη 15η θέση στο σκιτ. «Είναι μια επίδοση που έκανα τότε που αγωνιζόμουν στα τζούνιορ. Δεν θυμάμαι να έκανα πρόσφατα τέτοια χαμηλή επίδοση. Ο βασικός λόγος ήταν το στρες, δεν μπήκαμε ποτέ στο ρυθμό του αγώνα. Δεν υπάρχει καμία άλλη δικαιολογία», είπε. Την ίδια μέρα ο Ανδρέας Χάσικος ξεκίνησε με 69/75, μένοντας πίσω και παρά την υπερπροσπάθεια την επομένη, με 118/125 πλασαρίστηκε στη 16η θέση στον κόσμο.

    Ελένη Αρτυματά

    eleni artimata (2 of 2)Αγωνιζόμενη στα 200μ. η έμπειρη και με διεθνείς επιτυχίες Ελένη Αρτυματά μπορεί να επέστρεφε από διετή αποχή λόγω τραυματισμού, εντούτοις είχε βλέψεις για ημιτελικά. Τελικά, στον προκριματικό έκανε 23.27 με αποτέλεσμα να μείνει χαμηλά, στη 39η θέση. «Δεν είμαι ευχαριστημένη. Είμαι απογοητευμένη. Θεωρώ ότι μπορούσα καλύτερα, ήρθα εδώ για να κάνω ένα καλό χρόνο», τόνισε.

    Ανδρέας Καριόλου

    Preview 14 August CariolouΣτην 4η του Ολυμπιάδα, ο Ανδρέας Καριόλου είχε βάλει στόχο την πρόκριση στη medal race. Μία κακή 3η μέρα, όμως, στοίχησε στον 33χρονο ιστιοπλόο και τον έριξε εκτός δεκάδας, με αποτέλεσμα να πάρει τελικά τη 19η θέση στα RS:X με 181 βαθμούς. «Δεν είμαι ικανοποιημένος από τη συνολική μου παρουσία. Περίμενα να τερματίσω ψηλότερα. Σε πολλές στιγμές δεν ήμουν εκείνος που έπρεπε», είπε.

    Άντρη Χριστοφόρου

    Andri Christoforou (5 of 5)Στην επίπονη διαδρομή των 136,8 χιλιομέτρων της ποδηλασίας δρόμου αγωνίστηκε την Κυριακή 7 Αυγούστου η Άντρη Χριστοφόρου. Η 24χρονη Κύπρια τερμάτισε σε χρόνο 4 ωρών, 16 λεπτών και 24 δευτερολέπτων, όμως ήταν πάνω από το επιτρεπόμενο χρονικό περιθώριο (OTL), με αποτέλεσμα να μην πάρει τελική κατάταξη. «Δεν ένιωθα καλά και δεν μπόρεσα να ακολουθήσω τις συναθλήτριες μου», είπε μετά τον τερματισμό.

    Ρίο / Ηρόδοτος Μιλτιάδους *

    * Απεσταλμένος της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου

    Photo credits: Selene Alexia Christodoulou

    Social Media Banners Dance 700px

    Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις από την Κύπρο, την  Ελλάδα και τον Κόσμο.

    • Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
    • Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
    • Ακολούθησε μας στο Twitter - Instagram - Linkedin
    • Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

    1,100ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    1,965ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    157ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    671ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

    ΝΕΑ ΜΕΛΗ